Odavanje poslednje počasti ulovu
|
Lovac Stari |
Objavljen 09.03.2010. 11:01
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Od pamtiveka covek je plemenito i uz duzno postovanje postupao sa ulovom.
To postovanje i tradicija odavanje poslednje pocasti odrzala se medju lovcima i dan danas.
Kako vi postupate sa divljac posle odstrela ili lova?
Postoje li neki posebni nacini i dali uopste pojedinci ili grupe praktikuju nesto ovako?

Ovde je prikazan jedan od nacina za sitnu divljac.

Za krupnu divljac vazi pravilo da se polegne na desnu stranu(na bok).Zapale se vatrice, odsvira melodija ili odrzi govor.
E sada dali svega ovog ima i u nasem podneblju?
Dali uopste odobravate i zagovarate nesto ovako?
Dobar pogled.
|
|
|
|
rokvic |
Objavljen 09.03.2010. 13:09
|

Član

Upisa: 184
Pristupio: 22.02.2010. 07:06
|
Lovac Stari nazalost kod nas nije bas ovakva lovacka kultura..obicno se posle slikanja divljac sibne u gepeg od auta i to je to.....ali hvala bogu ima ljudi koji jos drze do lepih obicaja i od njih ima svako po nesto da nauci...,,.,.,, |
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 09.03.2010. 13:18
|

Veteran

Upisa: 632
Pristupio: 02.02.2010. 22:26
|
Nazalost ni kod mene nema tih dobrih starih obicaja  |
|
|
|
Lala |
Objavljen 09.03.2010. 14:47
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Pa ovako: lovio sam na više mesta po Vojvodini, i uglavnom se poštuje taj običaj, recimo od 7 mesta u kojima sam lovio, u 5 se poštuje. Dva su razloga ovog običaja: prvi je moralni, da lovac ovim potezom pokazuje da ceni divljač i zadovoljstvo koje lov donosi, kao i mogućnost da se fotografiše grupa sa ulovom za trajno sećanje; drugi razlog je praktičan-lovnik na osnovu poslagane divljači može tačno da ustanovi broj odstreljene divljači, i da uporedi sa prijavama odstrela grupovodja-desetara.
Na žalost, u mom matičnom LD se ne poštuje odavanje počasti divljači . Kad sam počeo da lovim u mom sadašnjem LD, posle prvog lova ja i još dvojica kolega (koji smo bili novi članovi) smo jedini bili koji su izneli odstreljenu divljač na zborno mesto. Ja vidim da me stari članovi čudno gledaju, kud teglim divljač, pa kad sam rekao da treba da se poslaže, oni me belo gledaju! Posle sam i ja odustao od slaganja divljači, ne može pojedinac mimo grupe.
Samo poneki put, ako je lov bio izuzetno uspešan, onda se poslaže divljač, ali samo zbog slikanja. I tada je pola divljači okrenuto na pogrešnu stranu Ne znaju ljudi.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 09.03.2010. 14:50
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Kod mene bogami ima,ima i pocast a i sudjenje onom ko odstreli krupnu divljac.
Onaj ko odstreli,maltene legne preko divljaci a nasa grupa se dogovara kolika je kazna.Obicno bude od 10-20 turi po guzi sa nekim dobrim stapom. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 09.03.2010. 14:52
|

Moderator

|
Ooooo Rodjo, naravno, lovačko krštenje je obavezno! Mi krstimo novajliju čak i za prepelicu, a kamoli za nešto krupnije! A sudjenje je ozbiljno: bira se sudija (obično najstariji po lovačkom stažu), pa se bira tužilac, pa novajlija bira advokata, pa se imenuje porota od 3 člana... Jedino nema zapisničara, ali zato ima kamera, pa se snimi! Imam snimak svog krštenja, ali me blam da ga postavim 
Ja sam fasovao za fazana, svojevremeno, ali kod nas su kazne 3-5 udaraca. Ali muških udaraca!!! Ako kum ne udara kako valja, onda i kum bude bijen!
Ja sam ponosno nosio modricu na dupetu jedno 3-4 dana, čisto da se hvalim, kako me kum opleo
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 09.03.2010. 15:44
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Pa Rodjo ,valja se tako po guzi. |
|
|
|
bela |
Objavljen 09.03.2010. 16:26
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
bogami krštenje pamtim i ja i za fazana i za zeca a za DS da i ne pričam. a sve posebno ajd što boli a što mora da se legne sa l vinjaka #piva 2lit belog i 2lit crnog vina pa još i soka4 lit pepsija sreća u kuma isfinansiro pola.
vižlan i terier
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 09.03.2010. 22:28
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Odavanje pocasti,tradicija,rituali je povezana sa kulturom nekog naroda.Da razjasnim kultura je opet tema za sebe,cesto je ljudi jednostrano tumace,pa kazu oni su nekulturni..isl.Kultura naroda,postoji kod Busmana isto koliko i kod Engleza Da nettupim,u ovom slucaju Lovac Stari nam je prikazao fotografski deo tradicionalnog obreda odavanja pocasti odstreljenoj divljaci verovatno iz Austrije,Nemacke...I to je mozda lepo,ja licno nemam neki stav o tome,ali svakako cenim.Cenim i obrede slicnih namena kod Indijanaca ....Sve su to paganske zaostavstine,doduse malo kultivisanije i modernizovanije.Ovo paganski ne kazem u negativnom kontekstu,to je kontinuitet i nasledje.Da se vratim na temu,meni je ovo strano,jer nisam nikad upraznjavao tako nesto.Mozemo pricati i o celini i o detaljima.Recimo neznam zbog cega se divljac okrene na desni bok,cemu divljac poredjana kao drva ili u obliku zvezde i krugova....Verujem da postoji simbolika.....Slazem se da u nasem folkloru to nepostoji i o tome se moze nasiroko pricati.U nekim delovima Srbije se primenjuje nesto slicno i to su nasledja prethodnih vladara ali i pokusaj drzanja koraka sa tradicijom ali i trendovima nekih eu zemalja.Verujem da bi bilo dobro proveriti da li je kod nas bilo nekih slicnih rituala pa to primeniti.Ja licno sam nasledio obicaj da krupnoj ulovljenoj divljaci stavim travu ili neku drugu hranu te divljaci u usta.Simbolika je da kada sam je vec poslao na drugi svet,neka ponese od mene i hranu tamo.Da li je to ispravno ili ne neznam i nerazmisljam o tome,ali sam siguran da je cin postovanja.Eto toliko za sada,ali je svakako ova tema za razmenu misljenja i dobro postavljena.
Dobar pogodak
|
|
|
|
sumadinac |
Objavljen 14.04.2010. 23:46
|

Član

Upisa: 150
Pristupio: 25.03.2010. 17:42
|
Ovamo pocas se daje sa grancicom ili klipom aposle toga dobrom rakijom .
STOLE
|
|
|
|
Vucko Jagodinac |
Objavljen 20.04.2010. 23:29
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 06.04.2010. 21:43
|
U mojoj grupi se ne odaje pocast otstreljenoj krupnoj divljaci. Za druge grupe ne znam jer mi lovimo svaka grupa posebno (mislim na moje LU ).
Ja licno kad pridjem otstreljenoj divljaci skinem kapu i zahvalim se bogu na sreci, a divljaci stavim zelenu grancicu u usta. Na zalost to niko ne vidi. Kad se divljac iznese na zborno mesto usledi slikanje, rakijica, klopa i pakovanje. Ja svoju divljac ne dozvoljavam da vozimo na haubi ili krovu vec iskljucivo u gepeku ili u prikolici ako je nesto vece. Takodje kad se slikamo nema jahanja, gazenja i slicnih gluposti.
Divljac sredjujemo kuci i delimo na ravne cati svim ucesnicima u tom lovu. |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 05.05.2010. 19:04
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Zao mi je sto ne praktikujemo sve ove stvari jer je divljac to zasluzila a jos tu ima neke simbolike pa mozda i sujeverja npr.kad sam ponizio divljac neprimerenim ponasanjem ili kad recimo ne gadjam lisicu jer sam krenuo na D.S. onda narednih par izlazaka i ne vidim nista
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 05.05.2010. 19:08
|

Lovčina

|
ONO STO NAJVISE VOLIM I JEDINO TAD PRAKTIKUJEMO STARE OBICAJE JE OTVARANJE NA ZECA,SVAKE GODINE BUDE DRUGI KOLACAR,TAD SE I DIVLJACI ODAJE POCAST,KRSTE NOVI CLANOVI I JEDINI DAN U GODINI KAD SE OSECAM PONIZNO PREMA PRIRODI I DIVLJACI A TREBALO BI SVAKI IZLAZAK BITI TAKAV
Komentari se pišu malim slovima, pisanje velikim slovima se smatra kao vikanje
Srbijalov Admin Tim
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 05.05.2010. 19:15
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Jedan moj dobar poznanik uvek praktikuje nesto ovako.

Meni licno se svidja mnogo.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 05.05.2010. 21:53
|

Moderator

|
Odavanje poslednje počasti je deo lovačkog kodeksa i stvar lovačke kulture.
Kamo lepe sreće da je svest svakog lovca takva, kao ovog tvog prijatelja!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 14.07.2010. 20:51
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Prekrstim se, pomolim se Bogu za put duse divljaci u Carstvo Nebesko i stavim travku usta, za krupnu divljac, za sitnu nemam pocast,... |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 14.07.2010. 23:08
|

Lovčina

|
Sebi stavis ili divljaci
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Milan J |
Objavljen 14.07.2010. 23:35
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 18.05.2010. 18:11
|
Odavanje pocasti odstreljenoj divljaci u srbi i inace na balkanu je jadno jadna(uopsteno) i sve to mogu nekako i progutati ali kada lola zajaši odstreljenog vepta... $aAa ili neku drugu divlač
milan j

|
|
|
|
kopov |
Objavljen 21.07.2010. 07:37
|

Član

Upisa: 156
Pristupio: 22.04.2010. 08:56
|
Odavanje pocasti ulovljenoj divljaci po meni je najlepsi i najlaksi nacin i poprilicno efikasan za suzbijanje krivolova kada je u pitanju sitna divljac. Na kulturan nacin nateras sve kolege da isprazne svoje ranceve pa ko to neuradi dva put aj kuci na jedno godinu dana.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.07.2010. 08:27
|

Moderator

|
Kopov, tako bi trebalo da bude, mene su kao lovca početnika, učili da se posla lova SVI lovci skupljaju na zbornom mestu, odaju poslednju počast, slikaju se, posede jedno vreme... Ništa nije predvidjeno slučajno, ali i ti i ja znamo kako je u praksi, nažalost, daleko od toga, naročito kad je sitna divljač u pitanju!
Dok se ne preseče, i dok zaista neko ne bude dobio 'žuti karton' za lov, na izvesno vreme, biće ignorisanja ovog običaja, izbegavanja pokazivanja odstrela, sakrivanja, itd. Nova sezona, nova prilika, hajde da vidimo da li će se nešto promeniti.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|