Na više tema diskusija skrene u pravcu ovog problema. Koliko loviti divljači, ko, kada i gde sme da lovi, problemi sa upravama LU, neprijavljivanje ulova, ponašanje lovočuvara, brojnost divljači kao posledica gazdovanja (dobrog ili lošeg), tolerisanje aktivnosti u lovištu kad im vreme nije, dakle, sve ono što se u organizacionom smislu, odražava na uspešnost lova krupne divljači. Tema o krivolovu već postoji, ali to je samo deo šireg problema, i posledica. Uzrok je uvek u gazdovanju: kod dobrih domaćina ima divljači, ali ima i discipline; kod loših domaćina nema ni jednog ni drugog, nego lovi kako ko stigne, a puca se na otprilike, pa lovci često ne znaju da li na terenu ima nekog od kolega.
Bilo bi dobro kad bi naveli primere i dobrog i lošeg gazdovanja.
evo me i na ovom forumu, neki će reći e opet ovaj prokupčanin davi. ja vam mogu pisati o lošem gazdovanju koliko hoćete, o lošoj upravi i mnogo čemu što na kraju dovodi do istrebljenja divljači u tom lovištu. meni je drago da postoji deo u Srbiji gde se poštuje kodeks ponašanja u lovu, ali mali je procenat toga, uglavnom ste čuli da je na jugu situacija slična ako ne ista, sve ovo što se dešava u Soko Banji kod nas je bilo pre tri godine i svi su pričali e ostaćemo bez divljači daj da se organizujemo i ... još puno toga, kod nas je jedne godine ubijeno 3-5 svinja za prvi maj, udavljeno od strane kerova neznam koliko prasića i to sve na otvoreno i u prisustvu ljudi iz uprave i vlasti, šta dalje pričati... da bi se dan završio kao uspešan u lokalnom restoranu.
odo uskoro i ja u ribolovce kao i Sokobanjac ha,ha,ha
Mislim da dobro znate sta se lovi prvog maja!
Nisam radoznao, nego cisto pitam kao lovac. Reci mi da li ste tog dana odstrelili 3-5 veprova ili sve sto je naislo? Ako znate da se lovi samo Vepar, zasto ne pokusate nekom drugom metodom(np ceka).Da bi ste postedeli divljac uznemiravanja u vreme reprodukcije! Ovako sa tim kerovima(gonicima) napravili ste stetu. Prasici udavljeni, krmace i ostalo razjureno. Pa dali to rukovodstvo i taj sto izdaje dozvole za lov, dali imaju nesto u tim praznim tikvama? Neverujem!
Kako cuvate i gazdujete tako ce i da imate.
Ovo se odnosi na sve koji gazduju metodom lako cemo!
ja bih ovom prilikom pohvalio sve naše lovočuvare volontere pa i lovce koji su pravi lovci. naše lovište jedino ima problema sa šakalima .tU.akoje ćemo probati da smanjimo što pre. krivolova jako malo,tako reći ništa (barem bilo do prošle godine) ja sam uveren da je to zbog dobre organ izacije u kompletu.
to je ono što ja pričam, moraju doći pravi ljudi na prava mesta, mislim na svim nivoima, dzaba nama dobar lovočuvar kad on kome napiše prijavu upravnik je pocepa ili se zagubi u sudu, e tako ti mi funkcionišemo mi bi morali sve da promenimo i ubedimo da ovo što radimo nevalja, kada sam ja krenuo u lov, prvi put samo sa rancem na leđima tog dana sam vido bukvalno sve ono što smo imali u lovištu, D.S, srndaća, lane i srnu... sad izađemo u šumu da prošetamo malo, povedem sina od 10 godina da vidi šta tu ima da nauči i zavoli šumu ja mu nemogu pokazati ni trag kako izgleda a kamoli da sretnemo neku divljač i oseti draž, nema od toga ništa i sad kad ga pitam hoćemo do šume on kaže ajmo da gatar da vidim divlju svinju.
ne odgovori lovcu starom, pa svi smo položili lovački ispit i dobro znamo šta se lovi a šta se ne lovi ali smo svi drčni i alavi ako može onaj mogu i ja, pošto smo sredili svinje sad ćemo srediti i zečeve, ali fala bogu ovi šumski su snalažljivi pa opstaju ha,ha,ha a što se tikvi tiče mislim da nemaju ništa, i nadam se da će otići pošto niko nevoli da bude gazda u praznoj kući, pa da se nešto uradi po tom pitanju!B)
Ispravite me ako grešim, da ne lupetam baš, ali mi je u sećanju, da je lov pomoću goniča bio ili zabranjen, ili ograničen, ne mogu da se setim da me ubijete. Tome ima jedno 15-ak godina, sećam se da je bilo neke priče u vezi toga, baš iz razloga što psi goniči ne znaju kalendar lova, nego teraju sve na šta naidju. Dobro se sećam da je bilo nešto u vezi toga, ali nisam siguran šta i kako je završilo.
Ja samo ponavljam, sistem postoji, a da li funkcioniše, to je drugo pitanje. Ljudi čine sistem, ako ne funkcioniše, problem je u ljudima koji treba da ga ožive. Uvek postoji način da se reši problem: ako uprava LU ne radi dobro, pročitaj statut, pa pokreni pitanje odgovornosti. Znam da to liči na borbu protiv vetrenjača, ali neko mora da započne. I zapamti: ne boji se djavo Boga, nego batina! Hoću reći, oni koji uništavaju lovište, krivolove, bahate se, koriste položaj, takvi ljudi nemaju lovačke savesti, ali još kako cvikaju da ih ne uhvate na delu! Ovde je neko na forumu od lovočuvara napisao kako mu je bilo muka kad gleda uhvaćenog lovokradicu kako cvili i plače da ga ne prijave! E to su ti 'junačine' i veliki 'lovci'. Tipičan primer ponašanja lopuže!
Hajde da se kladimo: ako vidiš takve stvari, samo zapreti podnošenjem prijave! Prvo će pokušati da te zaplaše, pa onda da te uvuku u svoje rabote, a na kraju će da kažu 'ovaj je lud, ne vredi se kačiti sa njim' i bataliće barem delimično lopovluk. Samo treba biti odlučan.
I da znaš: ja nisam učestvovao nikad u nekoj prljavoj raboti; jesam video štošta, ali sam ćutao. I sad mi je krivo što sam ćutao!
Lovio sam i po planinama dugo,a i po ravnici.Nediscipline ima svuda,po malo i lovokradje,ali ovo sto citam je katastrofa.Imam svoj stav o tome ali....Rekao bih nesto o gonicima,sto se mnogima nece svidjati.Lepo je to cuti lavez koji odzvanja dolinama,ali sam misljenja da u skorije vreme toga nece biti.Da Lalo bilo je toga(neznam sada)Struka je dokazala da gonici prave stetu,prekomernim uznemiravanjem divljaci.Tamo gde se intezivno upraznjava,divljac izbegava te terene,pa se pokusalo zbog ocuvanja tradicionalmog nacina lova i ocuvanja autohtonih rasa,sa ogranicenjem lova na odredjenim lokacijama(nadmorska visina je bila jedna od mera)To je naravno nemoguce u praksi sprovesti,ker to nezna isto kao ni lovni kalendar pa se gledalo kroz prste.Ili vidite ovo,prema proceni mnogih strucnjaka u Srbiji bi divokoza moglo biti....To je divljac koja trazi najmanje a pruza najvise,skora da joj je najprimarniji mir.Tu se svi slazu da je na prvom mestu lov sa dugonogim gonicima presudan.Ne samo to,svako ko lovi ovako zna da tu nece sacuvati jelena isl.Na tim terenima ce ostati samo vrste vezane za teren na kom zive i koje nemaju veliki radijus kretanja.Ostale ce biti samo u prolazu,pa ako je zakacis kada je tu OK.I sada ovo vazi i za kerove a i za lovce,hoce li se loviti ili setati po praznim lovistima.Mozemo mi biti i sentimentalni i tolerantni i ..ali to samo navodi na ono bice nesto i za mene.A kako se vidi to nesto vodi sve vise ka nista.Sto se tice lovokradje,mada je dosta receno.Par hvatanja istih,sa rigoroznim kaznama i javnim prikazivanjem istih,odvratice bar 80 posto lovokradica od tih namera.
I zapamti: ne boji se djavo Boga, nego batina! Hoću reći, oni koji uništavaju lovište, krivolove, bahate se, koriste položaj, takvi ljudi nemaju lovačke savesti, ali još kako cvikaju da ih ne uhvate na delu! Ovde je neko na forumu od lovočuvara napisao kako mu je bilo muka kad gleda uhvaćenog lovokradicu kako cvili i plače da ga ne prijave! E to su ti 'junačine' i veliki 'lovci'. Tipičan primer ponašanja lopuže!
Hajde da se kladimo: ako vidiš takve stvari, samo zapreti podnošenjem prijave! Prvo će pokušati da te zaplaše, pa onda da te uvuku u svoje rabote, a na kraju će da kažu 'ovaj je lud, ne vredi se kačiti sa njim' i bataliće barem delimično lopovluk. Samo treba biti odlučan
ribo i lovočuvar sam. imao sam prilike nekoliko puta da se sretnem sa krivolovcima i ribokradicama lala je totalno u pravu. samo treba biti odlučan ili jesi ili nisi. i samo napred.
B)B)B)
Ljudi, samo jedna stvar je jako bitna: da bi bilo ko dirnuo u osinje gnezdo javašluka u upravama LU, u krivolov, u preteran izlov divljači, u štancovanje blanko lovnih dozvola bez datuma, u neprijavljivanje ulova... e taj neko mora biti apsolutno čist, i da nema mrlju u lovačkoj karijeri! Inače, ode mast u propast.
Po mom mišljenju, upravo su mrlje na savesti većine lovaca razlog zašto se sve ovo dešava. Niko nema petlju da pokrene to pitanje, jer se boji da mu se ne vrati kao bumerang, u stilu 'a jel se sećaš kad si ti...'. Hajde da prvo svako bude iskren prema sebi, pa tek onda da kritikuje druge!
Ne mislim da ovom rečenicom vredjam bilo koga, naprotiv!
Nenade, potpuno se slažem sa tobom u vezi lova psima goničima. Da pustimo u stranu 'lepotu laveža koji odjekuje planinama', nego da pogledamo koliko to napravi problema oko divljači. Razjure goniči sve redom, to je jasno! I posle se svi pitaju kako to da nema divljači. Drugo, ne vidim baš neku lepotu u tome da čekam da mi gonič dotera divljač pred cev - više volim da ja pronadjem divljač. Sad neka me vlasnici goniča proklinju, ali, po mom mišljenju, pre ili kasnije ta metoda lova psima goničima će biti strogo ograničena, ako ne i ukinuta. Pa će se loviti psima koji su na oku lovca i koji se mogu kontrolisati, a divljači će biti više, samo treba dosta vremena da se istrebljena divljač oporavi.
Bela, lovio sam u par lovišta u Banatu, kao gost, i mogu ti reći da su, po meni, banatski lovci medju najdisciplinovanijima. Zato su i lovišta u Banatu trenutno najbogatija sa divljači.
Bio sam svedok kad se lovnik, u jednom banatskom LD, 'na*ebao majke' lovcima, zašto je odstreljen 1 (jedan) zec više, nego što je bilo lovaca!!! A zečeva ima na hiljade (znam to jer sam išao da im pomognem prošle godine na brojanje, i na druženje, naravno ). I da vidiš, niko od lovaca ni da pisne, a onaj koji je odstrelio tog jednog zeca viška, je dobio zabranu odlaska u sledeći lov!!! Na licu mesta! A čovek stvarno nije mogao da zna tačno u komad koliko je zečeva odstreljeno... Ali, takva je disciplina, i tačka! E, tako se radi!
Ili, drugi slučaj: u jednom bogatom lovištu, dugogodišnji predsednik LU je bio ujedno i komandir policije. Brate mili, dovoljno je da vide neki auto nepoznat, parkiran na ulazu lovište, odmah je patrola kontrolisala ko je ostavio auto, i po potrebi sačekivala vlasnika, da nije slučajno puc-puc nešto! A domaći lovci, obavezno posle lova, smotra odstrela, prebrojavanje, podela odstrela svakom lovcu podjednako... Ma, milina je bilo ići u lov tamo! A divljači koliko ti duša hoće! Pa meni bilo lepo samo i da gledam šta sve je iskakalo ispred lovaca, nisam skoro ni pucao.
E, tako se radi!
Što se kerova tiče, sad već u dosta lovišta ne tolerišu ulazak kerova koji nemaju ocenu u radu! Ne može neki blentavi ker koji jurca kao muva bez glave, da rasteruje divljač. Samo kerovi, koji polože radni ispit, mogu u lovište. Kakvi goniči, bre! Pa i kad se teraju DS pogonom, kad idu terijeri i brak, ne idu kilometar ispred lovaca.
Raspričao sam se baš, pošto se uvek iznerviram kad čujem/pročitam šta se sve radi po lovištima. Evo sad ću malo da pauziram
Nemam puno vremena za pisanje, radim nocu tako da sve je jasno. Lovio sam par puta sa dugonogim Gonicima. Svidja mi se taj nacin lova, ali svi znamo da te Pse ili te Rase mnogi zloupotrebljavaju u razne rabote(prekomerni odstrel itd)! Zakon dobro propisuje ali ga se mnogi ne drze.
Ispod 500 metara nadmorske visine zabranjena upotreba dugonogih.
A ja mogu navesti gomilu primera iz Branicevskog Regiona Pozarevac-Veliko Gradiste. Cast pojedincima. Gde je ravnica i gde nema ni u ludilu tih famoznih 500 metara nadmorske ioli uslova za takav nacin lova... Pojedinci u toku sezone lovu cak i Srndaca sa Posavcima,Balkancima itd.
Pa kako posle imati nesto u lovistu.
Da ne duzim, vraticu se na ovo sto rece nenadh. Imamo prekrasne ili idealne terene za Jelena i Divokozu, ali te vrste traze mir u stanistu. A kod nas evo imate ocite primere, netreba nista vise reci.
Pa evo vam primeri iz Austrije.
Prvi: Svinju love preko cele godine.
Prolece,leto iskljucivo ceka zbog mira i reprodukcije. Jesen i zima pogonom i cekom.I sto je najvaznije imaju svinja u izobilju.
Drugi: Divokozu imaju na stotine hiljada primeraka, ali pametno gazduju i kod njih nema gonica po brdima i planinama.
Toliko od mene, pobegao sam u nocnu smenu ;).
Sada ce nam se zaljubljenici lova sa gonicima naljutiti,ali svako treba da da svoje misljenje i argumente.Mislim da vreme lova sa gonicima prolazi,u najmanju ruku onakav kakav je bio do sada sigurno odlazi u proslost.POsto je tema gazdovanje lovistem,po meni divljac je prirodni resurs,pa iz toga proizilazi da je i nacionalno blago.Ko ce onda bolje gazdovati sa njom od drzave.Privatnik sigurno nece jer je on po logici zainteresovan za profit.LS sa LU su realno pokazali nesposobnost,mozda vise zbog prelaska u novi politicki sistem.Tako transormisano drustvo ne trpi amaterske organizacije(udruzenja) koje treba da rade profesionalno i sa istim takvim obavezama.Novi zakon mi se cini kao jedna trapava ili lukava mesavina,pa ako zazivi proci ce 10tak i vise godina da se uoblici i dodje do konacne fizionomije.Ali pricamo svoja misljenja.Drzava treba da organizuje sve i to profesionalno,pa onda prodavati licence za lov lovcima,po americkom modelu.Verujem da bi bilo vise reda,jer u sluzbama ko neradi dobro gubi posao i odgovara.....Druga varijanta je slovenacki model,o kom smo vec negde pisali.Znaci ako vec mora da se menja,ajmo nabolje u korist naroda a ne pojedinca(divljac kao nacionalno blago ce biti lovljena u oba slucaja,a zasto bi kao takva bila deo trgovine)Ovo sam sve rekao jer ovako kako radimo sada,dajemo adut u ruke onima koji imaju druge namere.Zato se i prica o lovcima kao rulji koja nekontrolisano puca po sumama i gorama,sa dzipovima i farovima.....Dosta sam trubio
Pa nista onda, 'ajde da zabranimo gonice pa da nase autohtone rase drzimo kao kucne ljubimce i da ih setamo kao pudlice. ;)
Ili mozda postoji drugo resenje?
P.S. Za siri komentar nemam vremena, ali javicu se svakako.
Vilotije svakako bi bila velika greska zatrti rase vekovima stvarane.Stvar je u tome da lovstvo putem kojim ide nece imati mnogo milosti za njih.Evo prakticno i ilustrativno.Zamislimo da tumaceci novi zakon zakupim(zakupis)loviste brdsko planinsko.Kao dobrog domacina zakupca neinteresuje ker,vec divljac.Nece da mu gonici oteraju divljac u drugo loviste...To nece hteti ni LU,ako je tumacenje ispravno da pojedinci garantuju sopstvenom imovinom za br divljaci.I u pravu su zasto bi rizikovali.U takvim relacijama,gde su tu gonici neznam.U prethodnom pisanju sam naveo....u najmanju ruku,kakav je bio.I tu je sansa gonica.Dobro obuceni,za ganjanje odredjene vrste divljaci i poslusni(na zvuk pistaljke,mora da prekine gonjenje i dodje do vodica)Takav gonic,kojih je priznaces malo,bice koristan i lovstvu i lovcu a bogami i sebi.I da napomenem ne verujem da je neko protiv gonica,vec protiv lovaca koji bi da pucaju i uzivaju u kevtanju bez rada na tim psima.I onda kazu ja to volim?Nadam se da ce se ovo shvatiti,kao objektivno sagledavanje i borba za gonica iz ugla sagledavanja puta kojim lovstvo ide.
Rekoh ja da će nas zbog goniča razapeti! Ama ljudi, nije niko protiv goniča, zamenjujete teze! Ja sam protiv lova goničima svugde i u svakoj prilici!
Svima je jasno kao dan, da tamo gde se neumereno lovi goničima, posle 5-6 godina divljači više nema. A naročito kad su u pitanju nedresirani goniči, koje puste u lovište da jurcaju gde hoće i koliko hoće. Pa sam tako čitao negde, da gonič ode za divljači, a vrati se posle 2 dana! Šta mislite, šta je radio 2 dana u lovištu?
Ovde kod nas, ni ptičara ne možeš u lovište uvesti, ako nema položen ispit u radu. Hajde iskreni budite, pa recite koliko goniča ima položen radni ispit? Najlakše je uzeti goniča, odvesti ga u lovište i pustiti, pa nek juri po lovištu jednu jedinku divljači, a usput će rasterati još 10 drugih.
Po meni, goniči su prihvatljivi u lovištima zatvorenog tipa, ili u lovištima gde zbog prirodnih prepreka (reke, klisure) divljač ne može migrirati. A u Vojvodini je inače, koliko ja znam, zabranjen lov goničima.Zamisli kakav bi cirkus bio kad bi neko doveo svog goniča u gostinski lov u Vojvodini? Pa ovde bude prebacivanja kad nečiji ker ode malo dalje od lovaca, odmah drugi lovci šište, jer rastera divljač, pa od lova nema ništa! A kamoli gonič!
I ovo je deo problema oko gazdovanja lovištem, da ne bude sad samo o goničima.
Hajde malo da pričamo o prijavljivanju odstrela, o izdavanju blanko lovnih dozvola, o vodjenju evidencije o divljači, o trošenju para LU (ovo će biti najinteresantnije)....
Umom LU je takva grupacija sada postavljena da se lovi od jutra do sutra.Lov na zeca traje od vidovdana do krj januara to jes lovi se sve nema kontrole,jer lovocuvari svaka cas pojedincima cuvaju radna mesta,nece da se zameraju tako da je pravi javasluk,jer postoji grupa ljudi koja ih podrzava.
Pa tako cete da lovite 2-3 sezone i posle ce da se pitate pa
gdeja ona divljac nema nista,ali ako se vi lovci sami ne pobunite da bude veca kontrola nad lovistem jer vi i placate.
Jer ce biti da ste platili a niste fazana i zeca ni videli.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?