Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Monitoring-praćenje retkih vrsta!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Monitoring-praćenje retkih vrsta!
Lovac Stari
 Upravo javise na tv u dnevniku da su uhvatili jos jednog Mrkog Medveda na Tari i obelezili ga satelitskom ogrlicom radi pracenja i izucavanja!
U planu je da uhvate jos 3 primerka radi iste namene.
Imate li saznanja o kretanju retkih i trajno zasticenih vrsta kao np Ris ili Veliki Tetreb?
Dobar pogled.

nenadx
 Odlicna tema Stari,jos jedna koja svakog lovca treba da interesuje.Sto vise znanja o ponasanju,biologiji ....divljaci,dovodi i do drugacijeg sagledavanja i samog lova,sto je opet prekopotrebno nasoj zemlji i lovstvu.Ja cu svakako reci svoja saznanja o pojavama i kretanju retkih,ali i drugih vrsta na nasim prostorima,Za pocetak recimo,na slican nacin kao taj medved,praceno je kretanje jedne starije kosute i jedne mlade sa prostora NP Djerdap.Pracenje je vrseno u zimskom periodu(godina,mislim nebitna)Kosute su se najdalje udaljile oko 60 km.Starija vise,mlada manje.Ovde treba uzeti u obzir da je na to uticalo i ganjanje gonica,koje se desavalo pri zimskoj migraciji ove divljaci.Eto i ovo nesto govori,mada se moraju uzeti u obzir mnogi elementi pri tumacenju ovih udaljavanja.Ovo sam samo spomenuo,ali je i meni interesantnije pracenje i belezenje pojava retkih vrsta.Ovo je vazno i radi ocuvanja istih.
Dobar pogodak

Lovac Stari
 U retke ali zastupljene vrste na nasim prostorima mogli bi staviti jos:

Divokozu-njenu pojavu na novim lokacijama.
Pa imamo Dabra (zasticen).
Razne vrste Orlova (zasticeni).
Rakunopas (nezasticen).
I mozda postoje jos neke vrste? Ako sam nesto propustio vi napisite.
Dobar pogled.

nenadx
 Evo recimo,jedna prelepa ptica.Lestarka,prilicno retka...Ovo je preuzet snimak koke sa planine Jelice.Od Cacka ka Guci(Donji Dubac,Zmajeva Reka)Snimljeno pre godinu ili dve. i48.tinypic.com/skx7hi.jpg
Dobar pogodak

Lovac Stari
 img69.imageshack.us/img69/8292/ljestarka.jpg

Poznato mi da na jednoj planini u BiH ima koliko toliko u nekom broju!
Nasa lovista su potpuno osiromasena sa nekim vrstama.
Dobar pogled.

nenadx
 Trebalo bi,preko Drine ima zaista prelepih planina,a i uslova za zivot dosta retkih vrsta.Prema nekim tekstovima na Goliji zive i imaju potrebne uslove za zivot na 25.000ha,a brojnost joj se procenjuje na 500 primeraka.Dobro bi bilo da ko ima informacija sa drugih podrucja,javi i48.tinypic.com/2ai328k.jpg
Dobar pogodak

tetrao
  Kada smo kod retkih vrsta, a neko je spomenuo orlove, pre desetak dana u Srbiji je posmatran i fotografisan crni lešinar.

nenadx
 Oces li nam reci gde,koliko......
Dobar pogodak

tetrao
  Na jednom od hranilišta kojih u Srbiji ima više, ali na žalost zbog nedostatka novca većina slabo radi. Viđen je jedan primerak i to je drugo posmatranje ove vrste za poslednjih par godina. Kod nas nije dokazano gnežđenje crnog lešinara, pa se najverovatnije radi o "strancu". Ideja sa tim hranilištima je da se napravi mreža istih kako bi privukli što više lešinara koji su skloni lutanju u potrazi za hranom. Ako ima dosta i uvek hrane oni će na podesnom mestu oformiti koloniju. Očekuje se da se na tim hranilištima pojavi i bradan sa Alpa, što bi bilo fantastično. Naglasio bih da je glavni neprijatelj lešinara TROVANJE "štetočina"(vuka, šakala i lisice) kao i uznemiravanje na njinim kolonijama.
Izvinjavam se što nisam otkrio tačno mesto posmatranja kao i na onim velikim slovima.

nenadx
 Jedan je fotografisan kod Mileseve(objavljeno,pa nije tajna).Nisam bas u toku,ali ova pticurina je zaista velika.Licno,verujem da su potrebne prirodi.Kada ovo kazem nije u onom otrcanom smislu,ponavljanja kao papagaja slicnoh recenica.Sto se tice trovanja,mislim da ih valjda vise niko neupraznjava,pa valjda vise to nece biti problem.To je valjda i dovelo do istrebljenja ovih ptica,ali evo vracaju se i bice ih....Meni se po lepoti najvise svidja bradan,neznam samo zasto sa Alpa,blizi su ovi iz Makedonije(ista podvrsta,jedino ako im je hladno...)Dobro malo sale ,malo zbilje,ali prelepi su.
Dobar pogodak

tetrao
  Nenade pa kad znaš što pitaš? Šalim se. To nije ptičurina nego džambodžet. Lešinari imaju svoje mesto u lancu ishrane, oni su pravi sanitarci, e sad to što su u Evropi izgubili mogućnost da se bave svojim poslom mi moramo da im pomognemo da opstanu, jer da nisu potrebni Tvorac ih ne bi ni stvorio. Kanjon Mileševke sa Zlatarom i obližnjom klisurom Uvca je pravi biser prirode. Po pticama grabljivicama ovo je najvredniji deo naše zemlje, tu se gnezdi 12 vrsta. Prisutnost tolikog broja grabljivaca znači samo jednu stvar, a to je da ceo prostor njima pruža obilje hrane, a to opet znači da ima puno divljači. Tamo gde ima puno predatora i ostala divljač je u dobroj kondiciji.

Lala
 Bio sam u kanjonu Uvca pre 3 godine, i video sam te ptičurine, kako kruže viiisoooookooooo, jedre na stubovima toplog vazduha... a ja mal' nisam strmeknuo sa onih stenčuga, išao Lala da se lomata po kanjonu da bi pecao, pa ne gledam ispred sebe nego iznad sebe. 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Prelepo je tamo,kolonija beloglavog je ....Pohvalili nas i ovi iz eu,blago nama.Tako ti je Lalo...kod mene kazu popnes se na ludaju i vidis...Visoko brate(planinarenje)Tetrao,ispravi me ako gresim,crni je najveci,jesi li ga ti slikao?A to za predatore se mozemo sloziti,samo u uslovima gde nema uticaja coveka.Tek tada je prirodni krug zatvoren upotpunosti.Svaki poremecaj se odrazava na ostale delove......Ili tako nesto,cito ja Sinisu Stankovica davno.....Moramo druze malo i da se nasalimo,a radimo ozbiljno,a meni je i dalje bradan prelep,znas li da li se ipak pojavljuje kod nas?
Dobar pogodak

tetrao
 Crni lešinar jeste najveći, raspon krila mu je skoro 3 metra (275 cm) i na moju žalost nisam ga ja fotografisao a ni posmatrao, već je to uradio Brano Rudić. Slažem se što se tiče predatora, čovek treba u sredini kao što je JEEvropa da kontroliše stvari i po potrebi interveniše. Ma inače sam pogrešio kada sam lešinare svrstao u predatore, oni to nisu i ako svojim izgledom liče na njih. Kako je njihov način ishrane vezan za veliki broj životinja (npr. krda po afričkim savanama), a u Evropi odavno nema ni onih stada koje je čovek pazio (ovčice), a kamoli sačinjenih od divljih životinja, mi moramo da pomognemo lešinarima da nađu hranu. A što se tiče trovanja skoro su u Crnoj gori pronašli beloglave supove koji su otrovani.
E, a sad pitanje za Lalu: kolko su ti dugački struna i taj tvoj štap kad si mogo da pecaš sa tako velike visine?

Lala
 Ma nisam pecao sa visine, Tetrao, nego sam se prebacivao od plićaka do plićaka, kad naidjem na dublju vodu, onda moram preko stena da se verem, i da predjem, da bih došao u poziciju da mogu da se spustim do vode u koju mogu da zagazim. Zaguljena rabota! Ne bih više ponavljao slične poduhvate, tamo može čovek vrlo lako da strmopizdi niz liticu!

nenadx
 Nadrljao moj Lala nacisto.Umesto da to ispeglaju,pa lepo ravno......Inace dobro zapazanje,za strvinare....Kontrolisu krda,...realno u Srbiji bi brojnost krupne divljaci mogla biti 3 do 5 puta visa(zavisno od vrste)pa bi bilo mesta za normalan zivot i strvinara...Bilo je malo trovanja i u Republici Srpskoj,ali se na vreme stalo sa tim...Evo i slike crnoga,monaha. i35.tinypic.com/2u89eeo.jpg
Dobar pogodak

petar
 Kako dobro izgleda, jako bih voleo da ga vidim u prirodi...

Just like old times!

Lala
 Poravnati kanjon UvcaHmmm nije loša ideja, bio bi mLogo prohodniji Grin šta su onak'E stenčuge tamo montirali, to namerno da zagorčaju život pecarošima iz ravnice No no no...

nenadx
 Dok neopeglaju ta brda,evo mog favorita medju strvinarima.Orao bradan,ako ga slucajno primetite javite. i52.tinypic.com/244eatc.jpg A evo i prikaza velicine i56.tinypic.com/sfdkqo.jpg
Dobar pogodak

Lala
 Di si iskop'o ove Mongole, Nenade, majke ti? A ptičurina ima raspon krila brat-bratu 4 metra!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovne karte, izgled i važenje PROPISI O LOVU 530 04.04.2021. 12:56
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
Lovačko oružje neobičnih (retkih) konstrukcija ORUŽJE - SVAŠTARA 122 14.08.2018. 08:00
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,628,797 posete www.srbijalov.com