Lovački karabin
|
StefanS |
Objavljen 25.11.2023. 18:28
|
Stari član
Upisa: 216
Pristupio: 27.01.2016. 23:37
|
Okidanje je sređeno i olakšano na cca 300g. Kada sam pucao, imao sam prednji oslonac i napred i nazad u vidu vrećica s peskom. Ali jednostavno ta municija ne leži nikako. Isto tako i PPU Match kad sam probao. Zaboravih kako se postavljaju slike na forum pa da Vam pokažem. Ne kažem da ja ne pravim grešku ali mi deluje ne moguće da sa nekom vrstom municije imam zadovoljavajuće grupe skoro uvek a sa nekom uvek katastrofalne. Sad nisam upucavao nego samo probao kakve grupe pravi. Što se stalka tiče, nikad nisam praktikovao pucanje iz njega. Kada ja upucavam karabin, uvek sa dobrog naslona (iz ramena) otpucam grupe od minimum 3 metka da bih isključio mogućnost moje greške, onda stavim pušku u stalak i fiksiram je tako da končanica bude na tački koju sam nišanio i potom je dovedem na tu grupu pogodaka. Posle toga ponovo otpucam grupu od minimum 3 komada i ako je potrebno fino doštelujem. Između svakog pucnja inače pravim pauzu od minut-dva, a možda i više da se cev koliko toliko hladi. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 25.11.2023. 19:16
|
Lovčina
Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Овде прво окачиш слику и онда линк од слике копираш овде.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
Slob |
Objavljen 10.01.2024. 16:47
|
Član
Upisa: 150
Pristupio: 09.03.2017. 13:55
|
Zdravo kolege,
ima li neko iskustva sa turskim karabinom Ata Turqua u kalibru 308 Win? Karabin deluje kao najbolji izbor do 1000€. Sub moa, trostepena kocnica, rucica zatvaraca se rotira samo 60 stepeni, pikatini sina, odvojiv okvir...
|
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 11.01.2024. 18:54
|
Mlađi član
Upisa: 43
Pristupio: 21.03.2020. 22:27
|
Slob kaže:
Zdravo kolege,
ima li neko iskustva sa turskim karabinom Ata Turqua u kalibru 308 Win? Karabin deluje kao najbolji izbor do 1000€. Sub moa, trostepena kocnica, rucica zatvaraca se rotira samo 60 stepeni, pikatini sina, odvojiv okvir... Kolega Slob, nemam nikakvog iskustva sa karabinom ATA Turqua, u Turskoj su tek pre 6-7 godina počeli da proizvode karabine, kako će se pokazati to će se videti, iako se proizvođač trudi da privuče što više kupaca cenom ili izgledom ne bih trčao da ga kupim. Meni se čini bolji izbor novih karabina do 1000 evra na primer Bergara B14, Zbrojovka 557, Mauser M18, Sabatti Rover... |
|
|
|
rk |
Objavljen 03.12.2024. 02:19
|
Stari član
Upisa: 499
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Slob kaže:
Kolege, zna li neko kakva su iskustva sa karabinima Haenel, pre svega sa Haenel Jaeger 10?
Kolega nije nesto iinsisyirao na odgovoru. Da li sada posle 3 godine od ovog pitanja ima nekih iskustava sa Haenel Jeger 10 karabinom i ako ih ima kakva su?
RK
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 29.12.2024. 15:05
|
Veteran
Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Pozdrav kolege... može li neka komparacija karabina u cenovnom rangu do 1500-2000e. Uvrteo mi se neki crv u glavu da menjam karabin pa bih voleo da čujem mišljenja šta je najbolje.
Uzeo bih isključivo nov karabin u kalibru 308. Namena je lov sa čeke ili piršom u svim vremenskim uslovima.
Napomenuo bih da imam dva zastavina m70 u kalibru 243 i 308 ali ovaj 308 bi zamenio za neko 'zvučnije ime'.
Meni padaju na pamet sako, tika, rosler titan, mauser, zc600 lux...
Bergara nije opcija jer sam lično video par komada sa lošim brunom koje ako odmah ne prebrišeš pokažu rđu..
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
rk |
Objavljen 30.12.2024. 04:24
|
Stari član
|
Uh, dosta si siroko postavio pitanje. Imam iskustva sa Sakom, TIKKOM, Roessler Titanom, Bergarom, Mauserom. Sve su to vrhunske puske.
Obozavam Roessler njega bi izdvojio o drugih jer se radi o jednoj maloj manofakturi iz Austrije koja proizvodi godisnje vrlo malo oružja tipa za 25 god proizveli su 40 000 komada. Roessler titan 6 ima promenjive cevi i menja se kao kod sauera 202. Negde sam malo i pisao o njemu, Mineli kundaci(najbolji majstori za obradu drveta na CNC masina rade vrhunski precizne kundake) lothar walter cevi, reknagel nisani. Bravljenje u cevi. Mehanizam je kopija Mauser mod 94 aluminijumski sanduk(po porudzbini moze i celik) okodidanje sjajno. Mana - ne znam gde ces da ih nadjes i u sustini izlaze iz tog cenovnog okvira.
Sako jednom recju frh. Kod modela 85 svaka grupa kalibara ima svoju duzinu akcije, ceo od celika. Preciznost sjajna. Mana-ne znam gde ces da ih nadjes i u sustini izlaze iz tog cenovnog okvira, Sako S20 futuristicka puska isto celik, korektna puska al meni nije nesto kegla.
Tikka, po mom misljenju bolja kupovina od Sako S20, manje vise odlicna puska uz napomenu da ima malo vise plastike tj branik obaraca magacinsu od plastike, jedna duzina ajcije za sve kalibre, obzirom da ti treba “kraca” akcija odlicno radi i u kracim kalibrima.
Mauser, veliki ime po mom misljenju jedino M 98 i M03 su dostojni tog imena. Moga bih da tvrdim i da je M 03 najkvalitetnija od modularnih pusaka. Prsto tu je sve vrhunsko. Mana- cena i ne proizvodi se vise.
Bergara- odlicna preciznost posebno posto tebi treba kratka akcija tu je muslim neprikosnivena na nasem trzistu, odlicno okidanje odlicna preciznost malo grublja zavrsna obrada. Ne znam kad si gledao brunire danas se manje vise sve rade s cerakotom.
Da se razumemo sve pobrojane su vrlo precizne i pouzdane da li su vece ime od zatave to ne znam( sako i mauser svakako jesu).
RK
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 30.12.2024. 10:34
|
Veteran
|
👍👍👍
Hvala puno na opširnom odgovoru!! Probaću redom da zovem pa šta nađem u kalibru 308!! Prvo sam se zagrejao za cz600 lux pa me posle nešto 'odvuklo' na roslera... Videću kod Grofa... da nije tumačenja zakona ko kako hoće u obzir bi uzeo i 270 win ali imao sam prilike da vidim kako neka udruženja neće da pišu vepra jer je 270 slab,mali u stvari 6,96. Da ne bi dolazio u nezgodne situacije ostao mi je 308 kao idealan srednjak a i lično sam se uverio da je dovoljno mekan a opet moćan da obori sve što može da se lovi kod nas.
Zaboravio sam da navedem da sam u obzir uzeo i Sabati rovera mada nisam siguran imaju li ga u tom kalibru. Fabrika sa tradicijom od početka u vlasništvu jedne porodice iz tradicionalno oružarske oblasti pa zbog toga mislim da imaju kvalitet ako ne ništa drugo a ono bar da uđu u izbor za razmatranje.
Još jednom hvala puno za konkretan i opširan odgovor.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 30.12.2024. 12:45
|
Stari član
|
Znas kako 308win i 270win su prisutni jako dugo kod nas su popularni narucito u zadnjih 10 god npr., generalno oba su odlicna ja u lovu nemam iskustva sa 308, sa 270 imam dosta i jako sam zadovoljan.
Po mom misljenju odlican kalibar za lov. Lovio sam sve sa njim svinje, jelena, srndaca, predatore jednom recju odlican. 308 daje veci izbor municije generalno kal 30 ima zrna svih mogucih varijacija.
Sto se tice Sabattina mislim da je po kvalitetu i zavrsnoj obradi ispod ovih gore koje smo naveli. Najbolji od odnos cene i kvaliteta je po mom miljenju kod Tikke, pa onda npr Bergara. OVi ostali su skuplji dosta.
Pogledaj Sauer 100 po mom misljenju je to ok kupovina mislim da je na snizenju u Capriolu i to uzimi najeftiniju varijantu jer kundak u drvetu je po mom misljenju do ro resen ali nisu orahovi kundaci tako da kad se oslicis lako ces uzeti neki dobar drveni.
RK
|
|
|
|
rk |
Objavljen 31.12.2024. 12:31
|
Stari član
|
Sad cu da repliciram sam sebi al ukategoriji do 2000 imas odlican karabin Benelli LUPO fantasticno lezi i uradjen je odlicno. Preciznost je sjajna, zavrsna obrada je neki njihov postupak zastite BE.ST moze da traje jako dugo.
Isto tako ne treba zanemariti Haenel koji je po mom misljenju bolji od helixa, zadrzao je odlicnu cev helixa uz izvanreno bravljenje u 6 bregova koje primenjuju i na vojnom oruzju. Sve sto treba kod njega je od celika, preciznost sjajna, ilafon zastita.
Generalno sada na tržistu ima izvanrednih karabina za razuman novac.
RK
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 31.12.2024. 23:52
|
Lovčina
Upisa: 1294
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Застава М70 из 70-80год.са буковим лакираним кундаком у 8х57кал. Још ако има Таско 3-9х40 оптику или руску ПО па ти си срећник можеш и на месец да пуцаш. 😁 |
|
|
|
rk |
Objavljen 01.01.2025. 11:11
|
Stari član
|
Ih pa to vec ima jos uz to 80tih su radili u velikom meri bukove kundake. Zastava je super za to kolko kosta. Medjutim u estetskom smislu cesto ne zadovoljava posebno u danasnjem vremenu, sa bukovim kundacima koji su lose uradjeni. Sa druge strane od nje moze da se napravi sjajan karabin medjutim to dosta kosta al mnogo veci problem treba naci nekog ko ce to da radi i treba vremena za to.
Iako imam i takvih karabina mislim da to covek treba da radi samo ukoliko ima novca ,dosta vremena i zivaca.
RK
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 01.01.2025. 22:04
|
Veteran
|
Jeager nažalost ima dostupan samo 30-06...
|
|
|
|
rk |
Objavljen 02.01.2025. 00:01
|
Stari član
|
Hm, imas ga i u .308 u balkan huneru i .270 i 3006 i 8x57… mozda ima jos neki kalibar.
RK
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 03.01.2025. 22:45
|
Veteran
|
Ne stižem ovih dana ništa... što zbog posla što zbog praznika ali koliko vidim ova 308-ica je direktne akcije i ako sam dobro ispratio oko 100 hiljada skuplja od klssičnog obrtnočepnog. Pošto ne idem u grupne lovove već isključivo lovim sa čeke ili piršom gde u 99% slučajeva nema potrebe za drugim/trećim hitcem u kratkom vremenskom periodu. Izuzev u kasno leto ili ranu jesen dok su mladi šakali još u grupi pa može da se puca više puta. Često ostaju ukopani pa tih par sekundi nije presudno za drugi/treći hitac. Sve ovo pišem iz ličnog iskustva kao što ne idem u grupne lovove iz lošeg ličnog iskustva zbog budala koje pucaju na sve što šušne. Da ne pričam o nedisciplini, lošoj orjentaciji,ne držanja linije i nažalost bio sam u lovu gde je došlo da ranjavanja ali to sad nije tema.
|
|
|
|
rk |
Objavljen 04.01.2025. 11:13
|
Stari član
|