Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kal. 6,5x68

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kal. 6,5x68
canis aureus
 "Novi sam i malo sam pretrazio Forum al ne nadjoh ono sto me zanima pa cu postaviti pitanje nadam se u pravoj temi i na pravom mjestu. Od nedavno sam u posjedu LK Mauser, Kal. 6.5x68 pa me interesuje dali neko ima iskustva sa tim kalibrom. Jos nisam pucao u zivu metu osim 3 metka, onako nasumice, jer nema meh. nisane a optika nije montirana. Mislim koristiti (kupio sam) municiju RWS 8.2 g Kegel spitz i nositi ga u lovu na srndaca. Znam da je kalibar egzotican i kod nas rijedak al sigurno ga netko ima pa zahvaljujem unaprijed ako podijeli svoja iskustva sa ostalima.
Pozdrav"

Interesuje kolegu haram
a i pošto je zanimljiv kalibar-zaslužuje svoje mesto

Lala
 Redak kalibar, stvarno.
Haram, daj baci neku sličicu tog karabina!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 U pravu si Lalo,malo lovaca kod nas ga poseduje.Nije ni cudo,na prvi pogled dosta specijalizovan kalibar.Spominjali smo ga malo na temi srneci kalibri.A c.aureus,mudro cuti i ceka sta ce reci drugi,nesto mislim da ga je isprobao negde.....Ja sa njim nemam iskustvo pa cu preneti informacije ukratko. Verovatno najekstremniji u tom promeru.Sam kalibar 6,5 navodi na srndaca i telesno slicne zivuljke.Sa onih x68 bi trebao da omoguci velike daljine gadjanja,ali i brzine..Pa masa puta ubrzanje uz odgovarajucu konstrukciju zrna,daje energiju dovoljnu za obaranje i dosta krupnije divljaci.To je teorija,a u praksi ciljna grupa su mu pre svega divokoze,zatim srndac na granicnim daljinama isl.Ciatao sam da je oborio i dosta jelena,ali i recimo medveda,sto svakako nije neobicno,kako bi se moglo pomisliti...Licno mislim da tom kalibru,zbog navedenog i nije potreban mehanicki nisan,cak bi sa njim negirao samog sebe.O pucanju ta par metka nebih se izjasnio......Izbor KS zrna,o tome ces morati da saznas vise,kada ga budes upotrebio na divljac koju ces loviti.Opste je misljenje da je veoma meko.I da dodam neke teorije koje neidu u prilog ovom kalibru.Naime zbog velikih brzina,pritiska,trenja....navodno,posle ispucanih par stotina metaka dolazi do ostecenja cevi...pa svremenom gubi preciznost.E sad verujem da je to mozda bio ranije slucaj,ipak se dugo proizvodi pa se verujem to resilo dobrim izborom celika za cev,ali i zrna.Recimo za sada nekoristi ova nova (polu)monolitna,dok nesaznas vise o ovom kalibru.U svakom slucaju zelim ti uspesan lov sa njim.
Dobar pogodak

haram
 Prvo hvala canisaureus sto ovo napravi, otvori novu temu, jer ja sam mislio da nece biti mnogo diskusije al eto izgleda sam se prevario.
Nemogu Lala postaviti slike od karabina jer mi nije pri ruci, kod kuce je a ja sam u CH ali godisnji ce uskoro pa cu to napraviti par slika i postaviti na forum.
A sada da kazem nesto vise o samom karabinu. Naime karabun je radjen kod jednog oruzara a ja sam nabavio komponente.Cijev je nova bez ispaljenog metka (osim ta 3 koja sam ja ispalio) nije bila ni brunirana a kupljena u Njemackoj. Zatvarac i sanduk su od M 98 jer on ima duzi hod zatvaraca i duzi magacin tako da staje 3+1. Rucica zatvaraca oborena u izvedbi paciji kljun i kromirana a isto je kromiran donji dio sanduka i stitnik obaraca. Nenadx je u pravu nece se ni raditi meh. nisani nego vjerovatno jedana bolja optika 8x56 ,koncanica Br.4 i fiksna montaza. Gadjati srndaca 4 prsta iza plecke da ima nesto i za cobanac i bit ce to dobro.
Pozdrav

Lala
 Sve razumem, jedino mi nije jasno kako si uspeo da registruješ tu pušku? Sve komponente, osim cevi, su ručno radjene Hmmm
Taj puškar koji je to sklopio, je odavde iz Srbije?

haram
 U predstavljanu sam naveo od kada i gdje lovim tako da se da zakljuciti da oruzar nije iz Srbije. Oruzje se uz potvrdu oruzara koji ga je radio prijavi na amnestiju i sve je regularno. Znaci ima puno 48-ca i PAP-ovki (i ja imam jednu preuredjenu PAP) koje su na taj nacin postale lovacke puske. Amnestirati se moze oruzje koje nije vojno i automatsko a na prostorima gdje su se desavala ratna zbivanja amnestija bude cesce nego inace jer je vlastima u interesu da ljudi prijave i registruju oruzje pa da oni znaju gdje, sta i kod koga se nalazi. Svaki i najmanji sukob sa zakonom i oni fino dodju i uzmu ti sve sto imas. Praksa iz bivse drzave. Kad se vratim sa odmora okacit cu slike od tog i jos nekih karabina koje imam.
Pozdrav.

haram
 i55.tinypic.com/jhqz9f.jpg

Evo obecao sam pa da postavim sliku sa cime lovim.
S lijeva na desno:
1.) PAP 7.62x39
2.) Zbrojovka-Brno 5.6x50Mag./12 (kobinacija, serija 500)
3.) Brovning Bar 7 mm Rem. Mag. (poluautomat)
4.) Brovning Pump 12/76
5.) Franchi 12/70 (poluautomat)
6.) Mauser 6.5x68 mm
7.) Mauser 7.5x55 Swiss.
8.) Mossberg 12/76 (sacmara repetirka 2+1 u cijev)
9.) Simson Shul 35 E 12/70
10.) Zastava 300 Mag.
11.) IZ 27Ic 12/76 (stoi desno pored vitrine, manjak mjesta)
12.) Revolver Rossi 38 Spec. cijev 2", za samilosni hitac, nije slikan
...ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da divljac ostavi trag...

haram
 i54.tinypic.com/j8zk45.jpg

Lala je trazio 6.5x68

haram
 i53.tinypic.com/2uyoyzs.jpg
ili ovako poredano na podu, bolje se vidi.

Lala
 Impresivna kolekcija, Haram! B)
Ovaj karabin stvarno lepo izgleda, još kad ga kompletiraš sa optikom, ima da pucaš sa merakom!
Pokrio se sve moguće lovove, sa ovim arsenalom, na svu divljač.
A još me posebno oduševilo kad sam video da pucaš sa Franchie poluautomatom, izuzetno poštujem tu firmu i njihove poluautomate! Svaka čast na izboru!
Još ti samo nedostaje u kolekciji dobra praćka i luk i strela Grin

haram
 Hvala lalo, cijenim misljenja od lovaca tvoga kova a da ti kazem da ima i onih koji kazu da sam "bolestan". Mislim da cu nabaviti jos jednu sacmu u Kal. 20 ili mozda cak Kal. 410, lakse je nositi a i s tim se moze odstreliti. Sto se tice Frachija i meni je posebno draga puska a koristim je na patke i na svinje jer u ravnicarskom dijelu lovista nesmijemo nositi karabine kad se love svinje zbog sigurnosti. Imam mogucnost montiranja crvene tocke i pucam RWS-ova jedinacna zrna sa dosta velikom preciznosciu. Jos moram namontirati gumu na kundak, malo mi je pokratak a bit ce ugodnije pucati. Opaska za pracku; mogu ti reci da sam kao mali s njom bio jako dobar.i56.tinypic.com/e0jsy9.jpg

haram
 Sina 11 mm ufrezana u ravnini ventilirajuce sine, ne smeta kad se puca bez "mini pointa" a nije toliko ni ruzno.

i52.tinypic.com/2lcfhz.jpg

haram
  Sa druge strane. i56.tinypic.com/2nqxyqv.jpg

Lala
 Aim point docter je super za brzo pucanje na DS, ja sam baš gledao da uzmem jedan sa fabričkom montažom za sačmaru, ali je prodavac bio bezobrazno skup! Ovo sa urezivanjem šine jeste rešenje, ali ja više volim da ne diram pušku. Ako ništa drugo, od jedne prelepe vitke puške si oduzeo deo dizajnerske ideje.
A tvoj Franchi, to je, mislim, inercioni poluautomat, pa ako staviš gumu na kundak, smanjićeš i udarac u rame. Nisam pucao breneke ili kuglu iz Franchija, ali i sa sačmom osmicom ima dosta jači udar nego gasni poluautomati, provereno.
Ali zato bije kao munja nebeska Smile
Dvadesetice su nešto sad jako popularne, lovio sam jednom sa puškom tog kalibra, stvarno je lagana, ali meni to ne znači mnogo, pošto i moj Lanber, a ni tvoj Franchi nije težak, spadaju medju najlakše poluautomate. Ipak mislim da cal.20 ne može da parira cal.12, naročito za krupniju municiju (za patke, recimo).
Za fazana, prepelicu, tu je cal. 20 možda u prednosti, zbog manjih daljina pucanja.

haram
 Ima i drugo rjesenje za one koji nebi nista urezivali niti lemili na oruzju. Vidio sam to na jednoj izlozbi "Sport lov i ribolov" na Bereti Uriki pa kad budem imao vremena moram nacrtati i staviti sliku (kad se nisam sjetio slikati). Radi se o montazi koja se montira izmedju kundaka i baskule i jos je bolje rjesenje nego kod mene jer je tocka blize oku i lakse je pucati. Da sam znao prije za takvo rjesenje vjerovatno bih ga primijenio kod sebe.

Sniper Hunter
 Bravo kolega haram lepa kolekcija ti ija bolujemo od iste bolesti ali se ne zalim podnosljiva je i zivi se sa njom a to je najbitnije cestitke skidam kapuB)GrinBye

canis aureus

haram kaže:
i55.tinypic.com/jhqz9f.jpg

Evo obecao sam pa da postavim sliku sa cime lovim.
S lijeva na desno:
1.) PAP 7.62x39
2.) Zbrojovka-Brno 5.6x50Mag./12 (kobinacija, serija 500)
3.) Brovning Bar 7 mm Rem. Mag. (poluautomat)
4.) Brovning Pump 12/76
5.) Franchi 12/70 (poluautomat)
6.) Mauser 6.5x68 mm
7.) Mauser 7.5x55 Swiss.
8.) Mossberg 12/76 (sacmara repetirka 2+1 u cijev)
9.) Simson Shul 35 E 12/70
10.) Zastava 300 Mag.
11.) IZ 27Ic 12/76 (stoi desno pored vitrine, manjak mjesta)
12.) Revolver Rossi 38 Spec. cijev 2", za samilosni hitac, nije slikan

B)Bravo 2

Vasojevic
 Kolega Haram,da ti postavim jedno pitanje. Kako si zadovoljan kalibrom,i kakav je ucinak imao na lovackim udaljenostima na divljac...
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjaceStari

Vasojevic
 da se dopunim,danas poslije skoro dvije godine. interesuju me koje zrno,gramaza itd...
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjaceStari

SUMO
 Nemci su cudo. Kad nesto naprave, znaju da to bude univerzalno ili usko specijalizovano.
Ovaj kalibar spada u ove druge. Prvobitna namena je lov divokoza i pucanje na velike daljine.
Imao sam par klijenata koji ga imaju, gledao sam 50 tak odstrela sa njime do sada. Zna da bude brutalan pri pogocima /niska plecka, kost prednje noge, karlica, kicma/. Udarac jak, pucanj zestok.
Kolega, samo taj KS i kako neko rece iza plecke i pevaj.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,624 posete www.srbijalov.com