Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: poenteri

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
poenteri
Milan J
 Razlika i psi linije: Lovni-Takmičarci ???
milan j
Lisica

Milan J
 Nikada nisam drzao ptičare,igrom okolnosi primoran sam da pocnem drzati i obucavati za pocetak 1 ptičara,interesuje me koim putem da dođem do steneta radne linije koje bi koristio za lov,iz tih razloga me buni : "Lovni I Takmičarac"???Confused
milan j
Lisica

duka92
 Milan J-lovni poenter je poenter koji ide do 150 m od vodica moje misljenje i naravno lako ga je pratiti u svim njegovm radnjama, a takmicarski je poenter onaj koji trci kao lud ko da ima motor u grudima i ide monogo dalje od vodica naci preko 500m.I naravno raspitas se kod vlasnikak kucica dali su roditelji lovni psi ili takmicarski.

Cvele
 duka92, ,,poenter je poenter koji ide do 150 m od vodica'' kojih crnih 150m $aAa, pas ne treba ici dalje od 50m od lovca! Ako ti udari marku na 150m, sta da radis, da trcis do njega ? Ne-ne
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Milane, lovni pas sasvim drugačije radi od takmičarskog. Vrlo je retko da takmičarski pas bude ujedno i lovni pas, sasvim su drugačiji načini rada lovnog i takmičarskog. Teško da ćeš se naloviti sa takmičarskim psom, samo ćeš poderati grlo dozivajući ga da se vrati, a pokvarićeš lov i sebi i svojim kolegama, kad vam razjuri svu divljač nekoliko stotina metara ispred.
Traži dobrog lovnog psa, radi sa njim što više (istrčavanja, komande), i uživaj posle u lovu.
Utakmice pasa su jedan drugi svet, posebna priča. Pogledaj na YouTube neke snimke utakmica pasa, pa probaj da zamisliš na šta bi ličio lov sa takvim psom!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

duka92
 Cvele-slazem se ali ako ste mozda citali neke knjige o psima pticarima i o radu njihovom na daljinu ili na blizinu treba da znate da pas mora da ide daleko i on ce ici daleko sve dok nenamirise divljac kada namirise on ce da stane u marku i mora da stoji dok nepopijes kafu nijedan pas nevalja kad trcis do njega nego polako i bez zurbe kad dodjes i sam podignes divljac .I jos da kazem da kod mene u dvoristu imam dva poentera jedan toliko ide daleko da biciklom idem do njega kad stane u marku,a imam i poentera koji ide do 70 metara kad nema divljaci ,a kad je ima ide neki 30 m.sve se da nauciti i sve se da srediti.ako ces pas da ti ide na 20m onda ga nemoj ni imati jer i sam mozes osetiti divljac .Tako kazu iskusni lovci.Poozzz bez ljutnje to je moje misljenje Smile

Milan J
 pre svega hvala na upisima i komentarima,iako sam se malo Uvredjen ali koliko sam shvatio i nije bitno linija psa nego kako se obuči .?? onda je normalno obucavati psa da radi u radiusu puskometa tj nekih maksimalno 100 metara ili na vidokrugu sve zavisi od terena,a u sustini je kao gonič, kako ga obucis tako će i biti lova,stim sto mora imati dobru krvnu liniju,dali sam u pravu bar približno Confused
milan j
Lisica

Milan J
 Duka 92 sad mi reci koi je pas za tebe bolji od ova dva sto imaš,normalno mislim za lov.Bye
milan j
Lisica

Lala

duka92 kaže:
Cvele-slazem se ali ako ste mozda citali neke knjige o psima pticarima i o radu njihovom na daljinu ili na blizinu treba da znate da pas mora da ide daleko i on ce ici daleko sve dok nenamirise divljac kada namirise on ce da stane u marku i mora da stoji dok nepopijes kafu nijedan pas nevalja kad trcis do njega nego polako i bez zurbe kad dodjes i sam podignes divljac .I jos da kazem da kod mene u dvoristu imam dva poentera jedan toliko ide daleko da biciklom idem do njega kad stane u marku,a imam i poentera koji ide do 70 metara kad nema divljaci ,a kad je ima ide neki 30 m.sve se da nauciti i sve se da srediti.ako ces pas da ti ide na 20m onda ga nemoj ni imati jer i sam mozes osetiti divljac .Tako kazu iskusni lovci.Poozzz bez ljutnje to je moje misljenje Smile

Kod mene u lovištu bi te grupovodja ili lovnik 'ljubazno zamolio' da takvog psa staviš na povodac, da ne razjuruje divljač. Može se pas naučiti da stoji u marki pola sata, ali divljač neće sedeti i čekati da se ti 'lagano i opušteno' pojaviš i da sam digneš divljač. A neću da komentarišem rečenicu 'ako ces pas da ti ide na 20m onda ga nemoj ni imati jer i sam mozes osetiti divljac'... Nisam još sreo lovca koji može sam da nanjuši divljač Grin dobri su ti 'iskusni lovci', samo mi se nešto čini da su te, po lovačkom običaju, zezali, a ti shvatio ozbiljno Grin

WILD SENSE
 Pri odabiru rase treba znati nekoliko stvari pre toga, a to su:
1.Koju zelis divljac da lovis?
2.Na kakvom terenu(vegetacija,reljef-ravnicarski,brdovit,planinski...)
3.Maras biti takodje i svestan svojih sopstvenih dreserskih mogucnosti,pa shodno tome ...dali uzimas odraslog obucenog ili stene,da li ostriju ili smireniju rasu....
5.I poslednje!!Kada se odlucis za rasu onda pokusavas da dodjes do jedinke koja je direktan potomak zvanicnih sampiona u radu i eksterijeru.Znaci dzabe rasa a ko si promasio liniju u okviru te rase.
Eto to je neko moje licno iskustvo pri donosenju odluke sa kojom rasom jedan lovac treba da lovi!A sada cu malo da iskomentarisem i ostalo!Razlika izmedju lovnih i takmicarskih pasa je drasticna.Evo kako ja to vidimGrina bi bio uspesan takmicarski pas mora biti vrhunski poslusan,da ako je pticar da "drzi glavu gore",da ima izrazito razvijeno culo mirisa,kuliranje,marku,siroko osvajanje terena ispred lovca a kretanje da mu izgleda na "pertlanje",ako je NOD da ima glasa na tragu zecu......Prema tome ako jedan pas ima sve ove osobine koje sam naveo nevidim razlog zasto on nebi mogao da bude i uspesan praktican lovac.Jedinio sto se pojedine lovne spomenute karakteristike ako su delimicne u lovu se mogu oprostiti psu a na utakmicama nema oprastanja.Neposlusan pas je neuspesan takmicarski a i prakticni pas!Pas sa losim nosem ili markom ce biti neuspesan i u lovu i na utakmicama.Utakmice su simulacije lova uz pomoc kojih se zvanicno ima uvid u kvalitet pasa...Prema tome ja savetujem da se manete tih nelogicnih podela na lovne i takmicarske vec vam ja dajem savet da delite pse na one koji su potomci zvanicnih prvaka u radu i lepoti i one koji su potomci nekih anonimnih pasa koji su mozda bili dobri ali zvanicno se nezna.Nista nemora da znaci ali moramo se voditi po necemu.Ovo je moje vidjenje koje nezelim taman posla!nekom da namecem vec sam ga izneo jer se pricalo o temi od koje se uvek najezim kada cujem lovne i takmicarske linije.Pozdrav!

duka92
 Milan J-po meni je bolji ovaj sto ide krace i nega sam ja spremio tako jer mi je potreban .I svaki pas moze da se napravi ali treba dosta muke i napora da se pas uradi.Ako imas volje i ljubavi uradices kera dosta brzo.
Lala-kada sam mislio da pas ide na 20 metara i da mozes sam osetiti divljac naravno da sam se salio jer je to nemoguce Grin

duka92
 Ja pored poentera imam i NOD kerusu i snjom lovim sve od prepelica, grlica, fazana, zeca ,cak sa njom teram i lisice oblajava kao luda .A poenter je dosta mekan pas i lako ga je obucititi te dve rase se nemogu porediti.PozzzBye

Cvele
 duka, u kom smislu ne mogu da se porede, koja je po tebi bolja rasa ?

Lala
 Duka, a jesi li se šalio i za markiranje na 150 metara, u lovu? Grin

Milan J
 Pticare nikada nisam drzao,ali me iskustvo naucilo da treba dosta dobro biti oprezan po pitanju odabira samog steneta,pocev od krvne linije pa do samog terena,inace pomno pratim komentare po pitanju pticara,pratim i pokusavam nauciti Smile Za sada mi se najvise sviđaju poenteri,mada ni to nije presudno jer dobar pas na terenu nebitno koje rase bio NOD,Seter,breton idt.
milan j
Lisica

Milan J
 Imao sam nameru postaviti stenca,ali nesto mi neide AngrySmile
Milan J priložio:
bild0271.jpg

milan j
Lisica

Milan J
 Sad mi nije jasno kako ova prođe Angry da probam ....
milan j
Lisica

Milan J
 Eeee evoga ,Smile Šta kažete za prinovu.??Comp
milan j
Lisica

Cvele
 Lep stenac, kol'ko je star ? Smile

duka92
 Cvele-Evo sacu da vam kazem NOD je jako dobar pas izdrzljiv uporan istrajan u onome sto radi netreba ga puno nagovarati na vodu trsku jer on to radi sa lakocom u obuci je malo tvrdji i treba vise sa njim rada,dok poenter jako mekan pas treba raditi sa njim ali brzo pamti ima pasa koji nevole trsku trnjake i ostalo,ja vise volim Nod jer mi je prvi moj
lovacki pas ; a drugi po obici.Lala-nisam se salio za markiranje na 150m i rado cu da vam pokazem cim dodju prepelice sa zadovoljstvom.PozzzB)

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,712,702 posete www.srbijalov.com