Druze po meni to vise nije lov,nemam iskustva ali egzekucija na hranilistu ili pojilu zivotinja koje su ogradjene i naucene da tu dolaze svakodnevno po nekoliko puta kako bi prezivele (skoro kao da su vezane) nema nikakve veze sa lovom i sportom...POZ.
Pa sad, kako se uzme, Aco... Karadjordjevo, Vranjak, Morović i slična lovišta su ogradjena, ali divljač se slobodno kreće i hrani se kao i u otvorenim lovištima... Jedino što je sigurno to je da su takva lovišta izuzetno bogata sa divljači, i da se mnogo više pazi na krivolov, nego u otvorenim lovištima. I, logično, ima kapitalnih primeraka.
Od svih zatvorenih lovišta, lovio sam jedino u Moroviću, ja lično nisam imao sreće da odstrelim, ali kolege jesu. Tu puno zavisi od toga kakvog vodiča (lovočuvara pratioca) dobiješ, ako ga častiš, onda su šanse za dobra odstrel utrostručene.
Karadjordjevo kao lovište je formirano još u 19. veku u Austrougarskoj monarhiji.
Neka od zatvorenih lovišta su razvijana za Titovo vreme, za njega i ekipu 'najvećih lovaca naših naroda i narodnosti' i za diplomatske lovove. Znao je Tito kako treba tretirati i divljač i ljude, nije ćopavi bio mutav
Ogradjena lovista se formiraju radi intezivnog gazdovanja,tacno odredjenih vrsta.To intezivno i gazdovanje imaju siroku paletu znacenja.Orijentaciono bi to bilo,Na odredjenom prostoru,dovoljnom za odredjeni broj divljaci i vrsta egzistiraju zivotinje u kontrolisanim uslovima.Najcesce je brojnost na maksimumu i vise od toga,pa se divljaci moraju dodavati hraniva...Bolest je cesca(opet i najcesce zbog velikog broja divljaci)...O trofejima nebih nista rekao,jer se to regulise slicnim nacinom u svim lovistima.Ali ima i svoje prednosti,recimo olaksano posmatranje i proucavanje divljaci...Takodje se ogradjuje i da bi se divljac drzala odvojeno od kultivisanih terena(njive isl)pa nema steta na njima.Sam nacin lova je slican kao i svuda,sa razlikom sto je veca mogucnost odstrela,tacno odredjenog grla i sa manje truda.Napomenuo bih da u svetu postoji izraz Wild end free,pa se u nekim asocijacijama priznaju samo trofeji ulovljeni u divljini(uslovno receno)To je slucaj recimo kod SCI koji je pandan nasem CICu.E da neduzim,rekao bih nesto licno.Dok sam bio mladji nisam ni pomisljao na ogradjena lovista.Pre 7, 8 godina sam i to iskusio prvi put,sa ceke i pirsom i verujte iznenadio se da mi je uzbudjenje bilo na visokom nivou........Ima tu necega.....sto kaze Lala,Kako se uzme....
lov u ograđenom lovištu je isto kao i ribolov u ribnjaku! i nema mnogo veze sa pravim lovom u divljini pravih divljih ...
nikada nisam lovio u ogradjenim lovištima ali sam imao prilike da obiđem i vidim veći broj ograđenih lovišta kod nas(Srbija) i negde je bilo kao u zoovrtu a negde kao na seoskom domaćinstvu ili salašu!
Oduševio sam se poslušnosti "divljih" životinja kada su pozivane na hranilištima a sve ostalo ...(pa kako se uzme)
C.aureus, ne znam gde si to video, ali ovo što sam ja video u Karadjordjevu (izdaleka), i u Moroviću (izbliza), daleko je od toga što si ti video. Prave divlje životinje, kakvo prilaženje na poziv! Još kako se tamo juri po lovištu divljač, čeka, nateruje pogonom... Jedino što je ima mnogo više nego u otvorenim lovištima. Ja jesam vidjao npr. DS po gaterima, kako prilaze žici da im se da hrana, ali to je nešto sasvim drugo. Kako misliš da ti divljač prilazi na poziv, kao u zoo vrtu, kad je recimo lovište Karadjordjevo veličine 2000 ha? Ili da ti u Moroviću prilazi divljač, a lovište ima blizu 3000 ha, od toga su barem polovina šume?
Nešto si pobrkao...
Apatinski rit je ogradjen,a li to je ja mislim vise od 5000 ha, sa odlicnim terenom. Po meni jeste dozivljaj lova izvestacen, ja sam npr mnogo vise za nepregledne divljine, kao npr sto ih ima na severu, Norveska, Sibir, Kanada, Aljaska, gde je ogromno prostranstvo i prava divljina cak u nekim delovima ni covek nikada nije krocio.
Ali kad pogledas kod nas, na sve strane bacaju smece, prskaju njive hemijama koje pobiju na desetine grla divljaci, krivolov na sve strane, saobracaj, psi lutalice i ko zna sta sve ne, kao ljubitelj svih zivotinja i naravno divljaci mogu da konstatujem da je za same zivotinje bolje da su ogradjene na tih par hiljada hektara gde su bezbedne od svega, barem kod nas, ali u npr Kanadi cu naravno dati ogromnu prednost lovistima u netaknutoj prirodi i potpunoj divljini...B)
Hajde da vidimo, šta je to izveštačeno u zatvorenim lovištima? Teren? Nije... Divljač? Nije... Pa šta je onda izveštačeno? Osećaj lova? Kad znaš da divljač goniš par kilometara, a ona ne može preko žice? Pa u tih par kilometara se i izvrši odstrel, nećeš pucati uz žicu valjda?
Ne razumem vas, ali poštujem vaše mišljenje. Samo da pitam, kada bi bili u mogućnosti da celu sezonu lovite u nekom zatvorenom loištu, da li bi odbili? Čisto sumnjam!!!
Lalo po meni je izvestaceno to sto je verovatno svaki izlaz u lov po jedan odstrel, loviste je prebogato i mozes malte ne svakog dana da ubijes nesto, dok je u prirodi drugacije, ides npr dve nedelje i ne vidis nista,a kamoli da odstrelis.
Sto se tice ponude za zatvoreno loviste, posto zivim ovde gde zivim, gde je sve protiv divljaci kao sto sam napisao za sve faktore kojima covek steti divljaci, prihvatio bih ponudu, ali npr da zivim u Sibiru, Aljaskoj, ili Kanadi ne bih prihvatio poziv, jer je u nepreglednoj divljini po meni puno bolje...jednostavno, u zatvorenom lovistu imas po meni previse sanse za odstrel, a to se meni ne dopada, nije lov samo odstrel...
Petre, po priči starih lovaca, u mnogim otvorenim lovištima je pre 30-40 godina bilo divljači kao pleve, a sada istrebljeno!
Da ideš dve nedelje u lovište i ne vidiš ništa, to je bruka za lovište! Da nekoliko izlazaka ne vidiš divljač? I da to smatraš prirodnim i normalnim?!? Ne znam, šta je tu prirodno... Prirodno je da u lovištu ima raznovrsne divljači, da je eko sistem stabilan (podrazumeva i lovnu divljač, i predatore), prirodno je da je fazan u trsci i u travi, a prepelica na strnjiki, zec u oranju, divlje svinje oko kaljuga i u kukuruzima, srneća divljač po šumarcima... A da toga nema, to je neprirodno, i ne vidim ništa lepo u tome. To se zove devastirano lovište!
ma da Lalo pobrkao sam -čak sam mislio da je V.Bojović upravnik u Moroviću kad ono on na Kalemegdanu u ograđenom ...
Nisam imao prilike(a ni preterane želje) da lovim u takvim lovištima kao ti što si imao i lovio u Karađorđevu ali znam šta sam imao prilike da vidim i šta sam viđao!!
Vozeći se traktorom sa prikolicom kojim se inače iznosi hrana toj "divljači", gledao sam divlje svinje(20tak komada svih uzrasta) na daljini od 10 d0 30m kako trče za traktorom i oko istog do hranilišta ne obazirući se na prisustvo ljudi(nas četvorice).
A bilo je prilika da na iznešenu hranu na hranilište DS dođu nakon 20-30min uz vabljenje i dozivanje čoveka(radnika) koji im godinama iznosi hranu čak je na drugom hranilištu uspešno dozvao par komada srneće divljači, koja je ipak bila malo opreznija zbog "nekih nepoznatih" te nije prilazila bliže od 30-40m!
Ima Karađorđevo 2000ha i Morović 3000, kako si naveo, ali na tih 2000ha ili na ovih 3000ha godinama unazad su na istim mestima hranilišta, hranilice ... koja se ne mere u hektarima!!!
...
ima i u fazanerijama i u prihvatilištima fazana koji su skoro kao divlji izgledom a po ponašanju nema puno razlike od domaće živine!
Pa i u lovištima su hranilce i solišta na istom mestu godinama... A to da radnik dozove par komada DS ili srneće, to je jako daleko od ukupnog broja divljači u zatvorenom lovištu.
Nisam lovio u Karadjordjevu, nažalost... U Moroviću jesam.
A kako ide lov na sitnu i pernatu divljac u tim lovistima, ptice mogu da odlete, ne pomaze ograda, a kako npr zec, ima li tamo predatora Lalo, predpostavljam da nema, jel?
Petre, ne zezaj
Naravno da ima predatora, a ima ihaaajjj i zeca i fazana! Pa šta misliš, da kad preleti žicu, ili izadje kroz žicu zec, da ga sa one strane žice očekuje šargarepa, ili ga čeka bataljon 'zagorelih' lovaca, koji jedva čekaju da ga skembaju, pa onda divljač brže bolje se vrati nazad u ogradu! Ovo ti govorim iz iskustva, pošto se lovište u Baču gde sam član, jednim delom graniči sa ogradom Karadjordjeva.
Ja ne znam kako vi zamišljate zatvoreno lovište? Kao uredjeno, sa putevima i asfaltom? Malo morgen! Isto kao i svako druge lovište, samo sa idealnim staništima za divljač i bolje održavano, i sa mnogo više divljači, raznovrsne divljači!
Nisam lovio u Karadjordjevu, nažalost... U Moroviću jesam.
izvinjavam se na mojoj iskradenoj grešci!
A o viđanju divljači u lovištu(ne zatvorenom)
-iako imamo DS nekad ih i mesecima ne vidimo(ne dočekamo)! Traga ima, štete takođe ali susreta slabije! Možda su ove divljije i samim tim opreznije!? Možda su im izoštrenija čula nego ovima u ogradi koje dobijaju hranu "na tacni" i sa ljudima se susreću i u tim nekim "izveštačenijim" okolnostima te im njihov prirodni dar za opreznost i čula lagano izumiru!?
A ja sam mislio da nema preratora...
Volim kada je tako kao sto kazes divlje, jer me pomalo nervira ono "uredjeno loviste", kao i sto me nervira uredjena povrsina i poligoni za lov fazana i ds, kakvo bre uredjeno, sto divljije i prirodnije to bolje B)
C.Aureus, evo ti priče o 'neopreznim' životinjama u zatvorenom lovištu: pored lova, ja sam i ribolovac, a u Moroviću imaju one rukavce, koji su idealno mesto za pecanje, naravno, uz plaćanje posebne dozvole... E, sedim ja tako na obali, zabacio, i čekam, a jedno 100 m od mene, sa suprotne obale izlazi krdo DS, da preplivaju rukavac. Ja sam sedeo nepomičan i gledao, kako redom ulaze i DS i prasići... U momentu sam se nakašljao jednom (duvan me ubi ), kad su DS udarile nalevo krug, na obalu i tutanj u šumu! Ista slika mi se ponovila još jednom, sa jednim srndaćem i 3 srne, samo što su ovi brže preplivali i zdimili u šiprag. Kakvo prilaženje i neopreznost! Možda ima jedinki koje su naučile na čoveka, ali to je vrlo mali broj!
Gledao sam dosta emisija o lovu u ogradjenim lovistima u africi, tamo postoje i lovista u kojima se lovi samo lukom, znaci nema zvuka pucnja pa su u tim lovistima zivotinje mnogo mirnije, a u onima u kojima se puca su plasljive...
Volim kada je tako kao sto kazes divlje, jer me pomalo nervira ono "uredjeno loviste", kao i sto me nervira uredjena povrsina i poligoni za lov fazana i ds, kakvo bre uredjeno, sto divljije i prirodnije to bolje B)
petre
samo, ako je tako kao što se kaže!!
Lalo
ima tih jedinki koje prilaze a ima i jedinki koje beže u tim ograđenim dok u neograđenim nema jedinki koje prilaze nego samo ove druge! Eto razlike!
-nego, možda ne bi ni te jedinke bežale da nisi kašljao Ko zna kako ti kašlješ!?!?
Jedva da se sećam, koliko sam bio mlad, jednog komšije koji je tako strašno kašljao da bar u 5-6 okolnih domaćinstava pitome kokoške nosilje prestanu da nose jaja od straha, sigurno par dana, sve domaće mačke odu od kuća i vrate se tek sutradan a krave potpuno zasuše sa mlekom ...
Sve pitome i domaće a uplašene!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?