Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dokle smo stigli sa usklađivanjem udruženja i društava sa Zakonom o udruženjima građana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dokle smo stigli sa usklađivanjem udruženja i društava sa Zakonom o udruženjima građana
Sremac75
 Poštovani drugovi lovci,
mislim da ovo nije loša tema za raspravu.
Iz velikog broja komentara o novim propisima koji su nam nametnuti za budućnost, može se zaključiti da su lovci uglavnom neobavešteni o onome što nas čeka u narednom periodu.
Međutim, i takvi propisi nalažu društvima i udruženjima da rade na donošenju novih Statuta i Pravilnika, ali i proopisuju da će sva društva ili udruženja koja ne budu uskladila svoje Statute i Pravilnike sa novim propisima biti brisani iz registra.
Koliko ja znam, a poznajući naš mentalitet, jako je malo urađeno po ovom pitanju i čeka se poslednji čas, a pošto ima jako puno posla bojim se da neće svi uspeti da na vreme odrade sve što je neophodno.
Tako je bar kod nas u Bačkoj Palanci.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75
 Da se odmah ispravim i da budem tačan- zakon se zove ZAKON O UDRŽENJIMA!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

zoranp
 Mi smo uradili dosta ,ali po ovom isečku iz zakona,po kojem koliko sam ja razumeo i predsednik LD-a je član komore ...komora ne čini ništa....volio bih da mi ovo neko pojasni ko se bolje razume u zakon pošto to nije moj fah....sremac,boro i lalo izvolite B)

Provera kvaliteta stručnog rada imaoca licence
Član 18.
Provera kvaliteta stručnog rada imaoca licence može biti redovna i vanredna.
Redovnu proveru kvaliteta stručnog rada imaoca licence za izradu planskih dokumenata vrši Ministarstvo, a na teritoriji autonomne pokrajine nadležni pokrajinski organ, i to u postupku davanja saglasnosti na planske dokumente.
Redovnu proveru kvaliteta stručnog rada imaoca licence za obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem i poslova lovočuvarske službe vrši inspektor nadležan za poslove lovstva (u daljem tekstu: lovni inspektor).
Vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada imaoca licence vrši Komora preko ovlašćenog člana Komore.
Vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada imaoca licence vrši ovlašćeni član Komore koji ima isti ili viši nivo obrazovanja kao imalac licence čiji kvalitet stručnog rada proverava.
Imalac licence dužan je da sarađuje sa licem ovlašćenim za proveru kvaliteta stručnog rada.
Izveštaj o proveri kvaliteta stručnog rada
Član 19.
Lovni inspektor i Komora dužni su da Ministarstvu dostavljaju izveštaj o rezultatima provere kvaliteta stručnog rada imaoca licence i preduzetim merama u roku od pet dana od dana izvršene provere.

sumadinac
  Koloko clanova LU koji su na forumu iz cele srbije,mogu da kazu koliko su uradila nesto do sada i ona koja nisu nista uradila a neka mozda jos nisu ni infoormisana.iveli
STOLE

Lala
 Lovačka komora još nije osnovana, tako da se ne može primeniti ovaj deo propisa.
Članovi komore moraju da budu i upravnici lovišta, i lovočuvari. Predsednici LU ne moraju imati licencu i ne moraju biti članovi Komore. Samo stručna lica, koja rade stručne poslove u lovištu, a koje LU mora da zaposli, treba da imaju licencu i da su u Komori. Predsednik LU ne obavlja stručne poslove u lovištu, nego rukovodi radom LU.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sremac75
 Ma ništa mi Zorane, u Bačkoj Palanci, nismo uradili, osim što smo izrazili želju da kao LD postanemo LU i da sami gazdujemo lovištem.
Pre svega, lovišta još nisu ustanovljena.
Dalje, nije još održana ni Skupština Udruženja koja treba da donese odluku o tome da li udruženje ostaje jedinstveno ili se deli.
Pa ako ostaje jedinstveno treba nova skupština da usvoji novi Statut i da se izvrši preregistracija u APR.
Ako se deli na više LU, mora se dogovoriti oko podele zajedničke imovine, svako novo LU mora održati osnivačku skupštinu i doneti svoj Statut, registrovati se kod APR kao pravni sledbenik prethodnog LU, mora zaposliti lovnika i lovočuvara nakon sprovedenog konkursa.
I onda prilikom prijave na oglas za dodelu lovišta na gazdovanje, mora pored svega navedenog imati izgrađen objekat za veterinarsko-sanitarni pregled divljači, itd,. itd.
Ne znam koji su rokovi, da li do Nove godine ili do Aprila 2011. ali mislim da nema šanse da stignemo sve da uradimo do konkursa za dodelu lovišta.
I mislim da je tako u svim LU u Srbiji.
Jedini spas može biti odlaganje primene novih propisa za još godinu dana.
PraviloPraviloPravilo
Palica

zoranp
 Koliko ja znam rok komisiji da odredi buduće granice lovišta je do aprila 2011 godine..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Sremac75
 Ako tada odrede lovišta, kada će utvrditi cenu zakupa, onih 10%, visinu garancije, kada će sprovesti oglas o dodeli na korišćenje, kada će biti urađeni, pa posle toga usvojeni, lovna osnova i godišnji plan gazdovanja.
Kada će početi lovna 2010/2011 godina, u Aprilu kao do sada???
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lala
 Tačno je, Zorane, tako sam ja dobio info o tom roku, na tribini na Loristu. Dakle, u aprilu će se znati granice lovišta, pa onda u roku 90 dana ide raspisivanje konkursa, pa rok za žalbe, pa dodela lovišta, po mojoj proceni, neće biti završena pre septembra. U medjuvremenu, na proleće će biti izvršeno i ustanovljavanje početnog fonda divljači. Komora takodje još nije osnovana, ko će dati cenovnik odstrela i mesa divljači?
Kako će i šta dalje biti, nemam pojma. Kako misle da sledeću sezonu otvore, i po kojim propisima? Kako će korisnici koji dobiju lovišta, da započnu gazdovanje, a neće imati ni jedan planski dokument, od lovne osnove pa nadalje? Kako da odrede visinu članarine kad ne znaju još ni cenu zakupa lovišta? Šta ako dobar deo članova odustane od članstva? Kako početi sa lovom, kad 90% LU ne ispunjava uslove iz do sada donetih pravilnika (prostorija za pregled i čuvanje divljači npr.)?
Sve mi se čini da će biti još jednog odlaganja primene novih propisa. Ovo što je do sada usvojeno i stupilo na snagu, je jednostavno nesprovodivo. A kako koji novi pravilnik donesu, tako se još više upetljavaju, pa na kraju ne znaju ni šta, a još manje kako su hteli.

Sremac75
 Čekajte ljudi,
a šta se dešava kada se neko LU podeli, a staro LU je korisnik lovišta sve do nove dodele, znači otprilike do kraja 2011.
Ko gazduje lovištem?
Starog korisnika lovišta, LU, više nema, raspalo se!
Nova LU nisu korisnici lovišta!
Koje LU je odgovorno za dešavanja u lovištu???
Ko izdaje dozvole za lov?
Kome se plaća odstrel divljači?
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lala
 Stara LU rade sve dok se nova, nastala podelom, ne registruju. Zato svi koji su ušli u taj proces podele, čekaju zadnji dan da predaju papire za registraciju, pošto se završetak sezone i rok za podnošenje registracije praktično poklapaju. 

Sremac75
 Ne, ne, sva pitanja iz prethodne poruke se odnose na vreme posle registracije novih LU???
Čime će gazdovati nova LU?
Revirima?
Još uvek nema novih lovišta!!!
Mislim da ne može tako, jer je lovište ugovorom sa LSS dato starom LU koje više ne postoji, na gazdovanje ukoliko to ne bude rešio LSS nekim privremenim ugovorom sa novim LU.
PraviloPraviloPravilo
Palica

Sremac75
 Jel ti to hoćeš da kažeš da od 22.01.2011. pa do nove dodele novih lovišta novim LU neće uopšte moći da se lovi???
Bilo bi logično, ali i žalosno!
Angry
PraviloPraviloPravilo
Palica

Lala
 Pravni vakuum.
Koliko sam ja čuo, gazdovaće sekcije novih LU revirima na kojima su do sada lovili, ali me nemoj držati za reč. Možda misle da će završiti sve do otvaranja sezone na srndaća? Teško!A pošto je to vreme kad se po kalendaru ne lovi ništa, onda valjda ovi od gore misle da je gazdovanje samo lov, kao da nema drugih poslova. A LSS ne može da sklapa nikakve ugovore oko lovišta više, pošto nije titular, to nam je jasno. Ako to bude, onda isto tako mogu LU da sklope ugovor sa mnom o privremenom koršćenju lovišta, ti ugovori su ništavni.
Ma vidiš da su se ovi iz ministarstva upetljali k'o pile u kučine, kako će ispetljati, nemam pojma.
A da pitamo ove iz Saveza, možda oni znaju? Grin

zoranp
 Ne bi me iznenadilo kada bi se organizovala neka prelazna komisija ili upravno telo sa visokim dnevnicama koja bi nadgledala i rukovodila papirologijom i lovstvom u tom prelaznom vakum prostoru.. Frown ..jer našim ljudima ako nema odstrela ima da sruše vladu..sve brani samo odstrel ne srbijalov ...po meni moguća je varijanata kao i sa zakonom o saobraćaju ili o promeni pasoša..tj.odlaže se do daljnjeg, a onda će biti Diskusija
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala
 To, to, TOOO!!!!
Daj nam komisiju, k'o Boga te molim, evo već jedno 3 dana nisam čuo da je formirana neka nova komisija, koja će komisijski da palamudi i naklapa, a odlučiti neće ništa.
Pa ljudi ja ne mogu da zaspim ako ne saslušam neki izveštaj neke komisije...Nervozan

slavaplana
 jer zna neko koliko kosta dobar stap za pecanje i dozvola za sve terene u Srbiji pa da se preorjentisemo svi zajedno !!!!!Znace se puno toga posle nove godine a sledeca je malo verovatna da sve moze da se stigne da se odrade pripreme za dodelu novih lovista i ostalih pravilnika !PA NISMO MI SVAJCARSKA!!!
POLAKO ima vremena !
Ja licno mislim da ce zakon poceti da se stvarno primenjuje tek 2012ggod!!!!Puno toga je jos uvek nejasno i neusaglaseno!!!!!!

Sremac75
 Evo, ja sam pre par dana obavestio predsednika Komisije za normativno pravna pitanja oko ovih rokova o kojima smo pisali, a koji polako ističu.
Reče da će obavestiti Predsednika LU.
I opet niko ne reaguje!!!
PraviloPraviloPravilo
Palica

sumadinac
 Ja sam toto rekao jos u julu ali niko ne preduzima nista.Confused
STOLE

Limun
 Ej ljudi ja sam stvarno mislio da se samo kod mene u udruženju tapka u mestu,a ono svuda puca po šavovima. Pa kod mene lovci neće da dodju sa svoju lovnu kartu,misle da im to ne treba,platili lov i to im dovoljno,a sve je to zbog toga što su godinama navikavani na to i to od strane "ribe koja smrdi od glave". Pa ko je lud iz LU da im još i o novom zakonu priča! A moji lovci zabole ih"lakše konju bez samara" i svi misle da sam lud kad im pomenem nešto iz novog zakona,smeju se ko kad su čuli najbolji vic! Zbunjen
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

64,994,734 posete www.srbijalov.com