Pošumljavanje
|
petar |
Objavljen 21.11.2010. 02:06
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Drugari, posto lovim u agrarnom lovistu koje je gotovo celo pod poljoprivrednom kulturom, zelim da na mestima izmedju njiva i svugde gde je to dozvoljeno, i gde ne smeta, kao pored kanala, sibljika, remiza itd. posadim sto vise drveca. Uopste se ne razumem u to, a zeleo bih da sadnice izrastu sto pre, pa ako bi neko mogao da mi pomogne savetima, informacijama koje drvo najbrze raste, koje su cene sadnica, princip sadjenja, koju vrstu divljac najvise voli itd?
Hvala unapred
Just like old times!
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 28.02.2011. 14:23
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Koliko ja znam, najbrze raste bagren! Najbrze raste, a i brzo pusta maldare (nadam se da znas sta je to) tako da se brzo siri! Ne raste previse visoko, a gustina je solidna! Inace, fazan bas vole da se kriju u bagrenjacima... bar je tako u mom lovistu!
A sadnice mozes naci bilo gde...svuda ih ima gde vec ima bagrena! ( Bagrem kao drvo, i nije stvar, jedina uloga mu je da bude za ogrev, ali mislim da tebe to ne interesuje vec jednostavno zelis da ''posumis'' teren! ;) !
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
aca |
Objavljen 28.02.2011. 15:41
|

Veteran

Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
tako je i kod mene neco skoro svaki fazan je u bagremarima svaki put kad idem u sumu cujem njihovo dozivanje.petre i ja bih ti preporucio bagrem iz istih razloga kao i sto je kolega neca postavioB) |
|
|
|
LU Aleksandrovo |
Objavljen 28.02.2011. 18:09
|

Lovčina

Upisa: 1235
Pristupio: 23.12.2010. 22:12
|
petar kaže:
Drugari, posto lovim u agrarnom lovistu koje je gotovo celo pod poljoprivrednom kulturom, zelim da na mestima izmedju njiva i svugde gde je to dozvoljeno, i gde ne smeta, kao pored kanala, sibljika, remiza itd. posadim sto vise drveca. Uopste se ne razumem u to, a zeleo bih da sadnice izrastu sto pre, pa ako bi neko mogao da mi pomogne savetima, informacijama koje drvo najbrze raste, koje su cene sadnica, princip sadjenja, koju vrstu divljac najvise voli itd?
Hvala unapred
Pa za agrarno lovište ide sigurno samo bagren, a ono što te dalje zanima to je da uzmeš selekcije mađarskog bagrema, izuzetno brzo rastu, iz tvog profila ne vidim odakle si, ovde u mom selu imaju neki momci sadnice, garantovano mađarski doneli su seme iz mađarske od proverenog proizvođača, ako te zanima poslaću ti njihov broj pa ih kontaktiraj, imaju ga u trapu i nudili su ga nama lovcima pre nedelju dana, cenu ne znam nisam pitao jer me sada u procesu razdvajanja pošumljavanje ne zanima.
Cucić će biti sasvim dovoljno.
|
|
|
|
petar |
Objavljen 02.03.2011. 20:49
|

Lovčina

|
[xhide]Ja sam slusao da divljac ne voli bagrem... E sad ne znam stvarno...fazan obozava svaku vrstu gustisa, ali mene zanima i ostala divljac. Lako se siri i brzo raste, to je tacno, jeftin je za nabavljanje i uzgajanje. Meni su stariji ljudi pricali da je dovoljno u prolece odseci grancicu mladog bagrema i zabosti je u zemlju i da ce se primiti, moguce je svasta, iako nemam iskustva sa tim. Videcemo, ja bih posumio cisto iz ljubavi prema prirodi i divljaci, ne zanima me nikakva korist od toga...hvala na saqvetima kolege...B)[/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 03.03.2011. 17:22
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Iskreno, mislim da to nije tacno da divljac ne voli bagrem! Ne znam, morao bi da proveris tu informaciju... U mom kraju, i zec i fazan se vrlo rado kriju u bagremarima! Bagrem bi ti bio idealan i za srne! Imale bi gde da se skrivaju i leze...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 22.05.2011. 10:59
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
ovo je odlična tema gde bi moglo puno toga da se nauči,puno toga jedni drugima da pomognemo i razmenimo iskustvo pa i sadnice samo šteta što je skoro neaktivna verovatno zato što se drveće nejede 
|
|
|
|
petar |
Objavljen 22.05.2011. 12:55
|

Lovčina

|
[xhide]Ja se potrudih da je otvorim, ali...
Voleo bih iskustva i misljenja starijih i iskusnijih kolega...B)[/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 11.12.2011. 20:54
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Ja sam neki podosta naopak čoek. Da sam neki faktor sadio bih breze na svakom mjestu. Gdje god mogu da rastu. Neki kažu da one proizvode najviše kiseonika ali ja znam da se meni najviše sviđaju. I kad s jeseni zašume i počute i pocrvene ja poludim.
Pa negdje u brezovoj šumi sa puškom o ramenu slušam tu najljepšu sinfoniju prirode.
Ništa me ne odvuče u neskrajnu nostalngiju i sentiment od guste brezove šume... |
|
|
|
zoranp |
Objavljen 11.12.2011. 22:42
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Duško kad si spomenuo Breze, moram da kažem da sam pre nekih mesec dana na poklon od jedne grupe Ukrajinaca koji su nešto radili kod nas u firmi, dobio na poklon sok od Breze. Naime Ukrajinci čim proleće zarude buše (neduboko oko 5-10 cm) stabla Breze i stavljanjem cevčica u rupu kupe u posude sok od Breze, te ga posle prokuvaju uz dodatak limuntusa i šećera!! Ukus zanimljiv, ali prijatan pogotovo rashlađen!! Inače to smatraju i svojim autohtonim proizvodom iako sam čuo da sve severnije zemlje tipe Rusija, Litvanija i ostale zemlje u kojima postoje velike sastojine Breze imaju i taj vid iskorištavanja ove lepe vrste drveta!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 11.12.2011. 22:55
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
ma šta oni znaju kakav je sok od zove,vidiš da su isti ko ameri oni prave neki pekmez od kikirikija i misle kako je to dobro,ma pekmez se bre pravi od šljiva
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 12.12.2011. 11:52
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Vrlo zanimljiva tema ... nego ko je bio u Madjarskoj sigurno je primetio da je na pravcu dominantnih vetrova posađen drveće koje usporava eolsku eroziju tla. Eolsak erozija je geomorfološki proces destrukcije tla kada vetar odnosi ziratno(plodno tlo). Ovako posađeni zasad drveća naziva se poljozaštitni pojas. Za razliku od komšija naše plodno tle je izloženo i ta nebriga naročito je izražena u Vojvodini. Inače za formiranje centimetra plodnog tla potrebno je ohoho godina . Što se tiče vrsta koje se mogu saditi svaki zasad je dobar ali genarlno može se izdeliti prema spratnosti na niske, srednje i visoke zasade...
Svaka čast ukrajincima ali i mi konja za trku imamo a to je voćna turšija koja se pravila od divljih sorta jabuke i kruške , mušmule , šipka , trnjine... Dobijena tečnost Vodnjika je vitaminski rezervoar koja je krepila i osnaživala organizam ... danas su retki domaćini koji je prave ! Šteta lično volim njen blago kiselkasto slatkasti ukus .
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 12.12.2011. 11:54
|

Stari član

|
http://www.youtub...yxURBVW_MU
OBAVEZNO POGLEDATI !!!
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 12.12.2011. 12:00
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega Max bilo je toga i u Vojvodini, posađeno još po naredbi Marije Terezije, ali mađari nisu bili pod sankcijama,pa krize , pa veliki broj izbeglica pa nije objašnjeno zašto je to posađeno i da se ne sme niukom slučaju seći ,A o rigoroznim kaznama da i ne govorim, i eto ostadosmo bez prelepih remiza a sada zakupci velikih poljoprivrednih površina dovršavaju ono što je ostalo , zaoravajući pašnjake na kojima je uvek bilo grmlja . I ne da će vetrovi skinuti godišnje plodne površine ,toliko kolikom treba 5 godina da se obnovi.Kod nas se poodavno živi od danas do sutra a prekosutra nas baš briga kao da nemamo decu ili unuke pa šta će njima ostati u nasleđe?Zemlja osiromašena a divljač misaona imenica
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 12.12.2011. 12:21
|

Stari član

|
Beše nekad i običaj da kad se ljudi uzimaju zasade drvo, kad se dete rodi da se zasadi drvo, da uz put ispred kuće zasadi se drvo , da se na lošim zemljištima utrinama i slično koje ne služe ničemu zasadi drvo ... tačnije gde god zgodno mesto vidiš ti drvo posadi ... danas to izgleda gde god zgodno mesto ima ti šut i djubre baci
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 13.12.2011. 11:45
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Kažu da ispod krosnje breze(kao i bora,,,)nema ili ima vrlo malo bacila....Inace sok od breze neznam ciji je izum,ali se odvajkada i kod nas skuplja-veoma je lekovit....
Inace mi je drago sto ima ljudi koji vole drvece,sume....Treba gajiti taj kult od malena,mene je otac vaspitao da za jedno makar i drvce poseceno,posadim 3(valjda po srpski),pa sada po inerciji i kada neposecem sadim,a ljude koji to nerade,nerazumem...Doduse jos manje razumem državu koja dozvoljava ovolike gole povrsine,kao sto ih ima Banat isl.Zato ljudi moji vaspitavajte decu od malena da vole i neguju tradiciju,prirodu,bukvu...a ne državu,degenirisane idole,automobile...pa ce živeti srecnije,zdravije....Sta li sam hteo da kažem..aha-ako ima sume bice i
Dobar pogodak
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 16.12.2011. 23:11
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
zoranp kaže:
Duško kad si spomenuo Breze, moram da kažem da sam pre nekih mesec dana na poklon od jedne grupe Ukrajinaca koji su nešto radili kod nas u firmi, dobio na poklon sok od Breze. Naime Ukrajinci čim proleće zarude buše (neduboko oko 5-10 cm) stabla Breze i stavljanjem cevčica u rupu kupe u posude sok od Breze, te ga posle prokuvaju uz dodatak limuntusa i šećera!! Ukus zanimljiv, ali prijatan pogotovo rashlađen!! Inače to smatraju i svojim autohtonim proizvodom iako sam čuo da sve severnije zemlje tipe Rusija, Litvanija i ostale zemlje u kojima postoje velike sastojine Breze imaju i taj vid iskorištavanja ove lepe vrste drveta!!
Zorane,kod nas u Crnoj Gori a i kod tebe u rodnom kraju taj sok se zove brezova voda i ima, to mnogi tvrde, ljekovita svojstva. Ono što rade Ukrajinci ali mi Srbi ne, jeste da u taj prirodni hladni sok stavljaju limuntos koji je štetan i konzervans. A posebno kada ga skuvaju onda su u njemu ubili sve što valja.
Breza se s proleća (puna životnih sokova) koso zasiječe i ona kapa (plače) u neku posudu koju postaviš ispod te posjekotine. Posuda ne treba da bude plastična.
Ono što ne valja jeste da se često, nakon tog "tretmana" breza osuši ali redovno boluje i po nekoliko godina.
Zbog toga što obožavam brezu ja to nikada nijesam radio.
I sad me prođe jeza kad se sjetim šuma brezove šume.
Zorane! Zdravo mi bio! I na najljepša mjesta lovio! |
|
|
|
kelt |
Objavljen 28.03.2012. 08:23
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
evo malog izvestaja sa jucerasnje akcije lovackog drustva Dolovo. podsredstvom vojvodinasuma dobili smo 300 sadnica jasena i bagrema. jucer smo posumljavali i druzili se...
|
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 28.03.2012. 08:54
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Bravo Kelt mi smo ranijih godina dobijali samo Vrbu i Topolu,ove sezone nista jer su unistili rasadnik.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
Zlocko |
Objavljen 30.05.2012. 17:18
|

Stari član

Upisa: 231
Pristupio: 31.07.2010. 01:55
|
petar kaže:
Hvala unapred
Petre ja sam buduci sumar,i ne preporucujem ti da kupujes sadnice bagrema,ako se odlucis da sadis,posto ces imati velike stete od strane jelenske divljaci...
Boolje da uzmes mladi plod,i razbacas ga po mestu gde oces da sadis...
Narasce isto,nista te ne kosta,a i bice gusce...  |
|
|