Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Loviti fazanke-'za' i 'protiv'


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Loviti fazanke-'za' i 'protiv'
Sniper Hunter
 Kolega limun slazem se sa tobom ali mi mozemo unosenjem jedinki da uticemo na to koliko toliko i naravno da sam protiv lova na kokeB)
 
roedeer
 Ima tu još nekih stvari o kojima treba razmisliti. Radi se o problemu staništa koji je karakterističan za moje lovačko društvo. Lovište je površine nekih 10000 hektara i podeljeno je na 12 lovnih terena i članstvo na 12 grupa, svaka grupa lovi na "svom" terenu decenjama u nazad i svaka od tih grupa dobija određeni broj fazanskih jedinki da unese pred lovnu sezonu. U neka sretna vremena, kupovali su se pilići koji su potom čuvani i odgajani u prihvatilištima na terenu sve dok sami ne izlete i iz istih. Danas kupujemo tzv "iznošene" koke i fazane i puštamo ih u lovište pre sezone, u leto. Pretprošle godine svaka grupa je prstenovala dobijene fazane i puštala na "svoj" teren. Rezultat je, bar za moju grupu, bio poražavajući- nismo odstrelili ni jednu fazansku jedinku koja je na sebi imala prsten! Mislim da je suvišno reći da fazana iz godine u godinu imamo sve manje, a razlog nalazim u nedostatku staništa za fazansku divljač, jer savremena mehanizacija i zemljoradnici ne ostavlja za sobom ni pedalj zemlje koji ne bi uzorali i posejali kulture... kolege iz vojvođanski lovišta mislim da me najbolje razumeju. Usevi se skidaju gotovo jednovremeno, s početka lovne sezone, polja ostaju gola, a divljač se razilazi. Pitanje je gde bi ta koka položila jaja, sakrila ih od predatora, izvela piliće a oni odrasli i sačekali početak lova? U takvom staništu, sigurno ne. Sećam se svojih prvih lovačkih dana kada me je deda na leđima nosio u lov, koke se nisu lovile, nikad je na visku nisam video! Danas je drugo vreme došlo..
Pokušao sam u neku ruku da opravdam odstrel koka u ovakvim uslovima iako sam suštinski protiv njega. Treba prvo obezbediti stanište, regulisati broj predatora, vršiti prihranu, pa bi tek onda imalo smisla postaviti pitanje loviti koke ili ne.
Theory is nice to think about; facts determine the truth.
 
fotolovac
 Što da ne, neki određen broj, manji u odnosu na fazane svakako. Na kraju, kad već lovimo srne, što ne bi i fazanke.... 
 
aleksa
 Kod mene u lovistu se koke ne love i nisam za njihov odstrel.Radi se o otvorenom lovistu u kojem se skoro citav prirast zasniva na prpirodnoj reprodukciji.Idem u lov 15-ak godina i retko koju nedelju sam propusti za to vreme.Stradalo je nekoliko fazanki jer su ih uhvatili psi ili su udarile u zicu od dalekovoda,jedan slucajan odstrel i to je to.Ispunjavaju se obaveze,iznosi hrana,love predatori itd. ali pored svega toga brojnost fazanki nije preveliki.To je dovoljan pokazatelj koliko su fazanke ugrozene i osetljive pa im brojnost stagnira i bilo bi katastrofa kada bi se lovile.
 
mirko knezevic
 Kod mene u lovistu kad bi jos i fazanke lovili tek onda ne bi imali zbog cega da izlazimo u lov,jer ionako divljaci imamo malo iako svake godine unosimo fazana i zeca... Mislim da ne bi trebalo da se love koke...Smile
 
Neca92
 U svakom izlasku sam propustio po 2,3 koke....izlete ispred mene, milina za pucanje, ali kao sto rece jedan kolega pre mene, nisam tako naucen... Koke nikako ne loviti, nek priroda vrsi selekciju!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
Lovac Stari
 U lovistima gde je populacija jaka, pozeljno bi bilo organizovati jedan kombinovani izlazak. Po lovcu tog dana 1 Petao ili 1 Koka.
Vec u komercijalnim lovistima to je postala stalna pojava i praksa da se pucaju i Koke. Jer u vecini slucajeva radi se o ispustenoj divljaci iz Volerije!
Dobar pogled.
 
SUMO
 U lovistima gde je populacija fazana iz prirodne reprodukcije brojna, lov koka je cista ludost.
Prosta matematika i logika je ova - ako imamo npr 100 koka. Odstrelimo 30% jer eto predatori ce da uzmu svoj danak, zima i ostalo..... i ostaje 70 koka u reviru.I ? Zar predatori koji su na seobi ili stalno prisutni nece uzeti svoj danak?

Voleo bi da vidim kako bi izgledao Obrenovac ili Markovac kad bi tri godine za redom prasili po kokama svake nedelje.
Prazno.

Dobro gazdovanje fazanima svodi se na dobre terene, prihranu i slab i srednji lovni pritisak. Tamo gde je teren sa dobrim remizama mali i gde ima puno lovaca, fazana ce biti za par izlazaka.

Tamo gde su tereni sjajni, neprohodni ili je zabranje lov /razne farme, deponije, tv i radio antene-dvorista, vodovod.../ fazana ima kao pleve.
Zasto?
Prvo ih niko ne lovi pa se ocuvaju na broju, drugo vrlo brzo ukapiraju da ih tu niko ne dira.
Pa fazane i dan danas mozete videti i na Bezanijskom groblju i okolini i kod zgrade SIV-a. Da li ih tu neko unosi ili hrani?! Naravno da ne.
I svako loviste treba da ima bar 3-4 mini rezervata odakle tokom sezone izlaze petlovi u potrazi za hranom i gde ostaje rezerva i petlova i koka.
Dok je to imalo /jako puno malih rezervata/ lu Tamnava Ub je bilo br.1 sa fazanskom divljaci juzno od Save i Dunava.
 
DakiNS
 Kolega mislim da ti je rezon ispravan. U NS nekada na kraju grada sada opkoljen naseljima je gradsko zelenilo koje se prostire na par hektara. To mi je omiljena destinacija za obuku pasa pošto je puno fazana. Dovoljno se prošetati se oko ograde i bez psa podići nekoliko fazana. Takozvana mikro prirodna uzgajališta, zatim vojni poligon koji se ipak graniči sa lovištem je izvanredno mesto gde fazani mogu neometano da se množe.
 
slavaplana
 Ja vam mogu reci neka moja iskustva o lovi koke u mojoj sekciji!Veliki je broj jedinki u odnosu na petla tako da sam po prvi put ove lovne sezone pustio prve i poslednje nedelje i lov na koku kako bi malo sacuvao petla a broj koka za nijansu smanjio! Za dva izlazaka ulovljeno je svega 22 koke!To nije veliki broj ali je ima jako puno pa smo malo sacuvali petla!Prve nedelje a tu se svi slazemo sta poleti to se puca u velikom broju slucajeva!Ovako smo dali sansu ali samo PRVE nedelje i poslednje i mislim da moje loviste to nece ni osetiti!!!!Niko ne pominje reprodukciju koka posle 3-4 god! Kolika je i da li je ima uopste !!I to pitanje treba da neko da ko je sigurno strucniji od mene!!!!!Sta kaze struka???
 
kelt
 ja smatram da je totalno pgresno loviti koke cak iz svog ubedjenja kad ovi nasi dozvole lov koka (obicno u prvom izlasku) ja ih ne pucam vec pustam mada mi neke kolege kazu da sam lud. pa ako odstrelimo(pobijemo) sve koke sta cemo loviti dogodine.Jaooo
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
 
paninm
 pa moram vam reci,da je potrebno,bar na pocetku sezone loviti koke, jer sva populacija Fazanske divljaci je skoro iz vestackog uzgoja. Mora se shvatiti da je fazan strana divljac i da nema unosenja, ta divljac bi nestala i kada je nebi uopste lovili,jer ovo nije njena prirodna sredina. Nase LD svake godine unosi fazansku divljac, a kao sto je kolega gore rekao, staniste za fazana se dosta suzilo,jer je poljoprivredno zemljiste cisto i nema preko zime gde fazan da se skloni i postaje lak plen za predatore. Dakle bolje da mi odstrelimo jedan deo, jer tako dajemo sansu da drugi deo moze da ima barem negde da se sakrije.
Ostavljanjem koke,samo se hrane predatori.
 
Jank
 U našem lovištu nikada nisu lovljene koke. Zato fazana imamo uvek dovoljno gotovo cele lovne sezone....Bilo je slučajeva da ker iz marke krene na fazanku i da je preduhitri jer se dešava da koka "otrpi" da joj ker priđe veoma blizu. Isto sa dešava da pri uzletanju u panici koka udari u neku granu ili u prepreku pa da je ker stigne i uhvati. Takve primerke smo uzimali a inače na koke ne pucamo. U vojvodini je teško da fazanske koke prežive zbog vrlo malog prirodnog zaklona ali to u Šumadiji nije slučaj, dovoljno ima prirodnog zaklona, šuma i živica i bilo bi veoma štetno loviti koke.....
......................yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
paninm
 tu si u pravu jank, treba prvo pogledati od cega se sastoji prirodno staniste,pa tek onda odredjivati da li postoje ti uslovi da bi se fazan mogao ocuvati.
Mada sam ja misljenja,da bez vestackog uzgoja bi i vas fazan jank,jednog dana postao retka ptica,cak i kada ga nebi uopste lovili.
 
Podunavac
 Kod mene u lovištu uvek ima dosta fazana, a unose se malo ili nimalo veštačkim putem. Ali već godinama ne lovimo koke i nemamo nikakvih problema.
Tri prsta 2Kolce
 
mirko knezevic
 Mi jos kad bi i fazanke lovili tek nebi imali zbog cega da placamo i idemo u lov... Kod nas je to strogo zabranjeno mada uvek ima i bice mesozdera koji ih odstreljuju pa kriju u ranac... Ljudi su cudo,inace po meni koke ne treba dirati sto vise njih vise i fazana iz prirodne reprodukcije. Kolko smo ih dosad ubacili trebalo bi da vri od fazana,al dzabe nema...Sad Malo krivolov malo lisice,i opet nemamo toliko divljaci...
Srbija do Tokija!


Kolce Tri prsta 2
 
SUMO
 Pogresna je tvrdnja da kad ne bi unosili fazana da bi ga nestalo.
Znam mnoga lovista gde se fazan ne unosi decenijama ili se unosi u simbolicnom broju pa ga ima u gustoj populaciji.
On je unet, zauzeo je prazninu u mnogim lovistima tokom 50 tih i 60 tih godina, proterao jarebicu i to je to.
Sto je gusci teren i manji lovni pritisak to je bolja populacija. Prihrana se podrazumeva.
 
DakiNS
 Sada nešto razmišljam, nisam oduševljen lovom koka,da bi ih bilo više iz prirodne reprodukcije to znači trebamo platiti na kraju godine više poreza em neću loviti em ću više platiti jer ih štedim. Kako da ovo razrešim
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
DakiNS
 Druga dilema je sada kad nije jasno ko sa kim i kada može ići u lov predatora sigurno je da će ih biti mnogo više što znači više fazana više pradatora rezultat poguban po nas. Slabo ćemo loviti da bi se namnožili fazani , slabo ćemo uloviti jer su se razmnožili predatori a porez ćemo platiti
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
SUMO
 O ``merama`` ne vrediti trositi reci. Kako cujem iz mnogih udruzenja, ljudi ne placaju prvu ratu - jer nemaju novca ! ! !
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Krivolov - kako se boriti protiv? METODE LOVA 624 19.09.2021. 07:54
Kako se boriti protiv KRPELJA KINOLOGIJA 386 02.07.2019. 09:48
Borba protiv KRIVOLOVA! PROPISI O LOVU 365 06.11.2018. 03:05
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Loviti u drugom lovistu ili Lovac gost! LOVAČKA UDRUŽENJA 71 21.10.2017. 10:46
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 2


Ukupno članova: 4,449
Najnoviji član: MilanO

Poslednje vesti
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

63,869,900 posete www.srbijalov.com