Podunavac kaže:
Za potrebe evropskog lova je daleko primereniji kalibar 9,3x64. Ovaj kalibar može da se poredi po svom efektu sa kalibrom 375 H&H Magnum, a ima umereniji trzaj i može da stane u sanduke standardne dužine (i nema za magnume karakteristično prstenasto ojačanje na dnu čaure) . Problem je jedino što ga PPU nema u svom proizvodnom programu, niti Zastava pravi karabin u ovome kalibru. Po mom mišljenju je i 8x68S primereniji za evropsku divljač od 375 H&H, ali na žalost ni ovaj kalibar se ne pravi ni u PPU ni u Zastavi.
A što se tiče ove priče o kapitalcu iako nisam ljubitelj magnuma pre bi uzeo 300 WM nego 375 H&H Magnum. A tu je i 9,3x62. Ova dva kalibra se proizvode u PPU kao i karabini za njih u Zastavi. A osim samog kalibra, bitan je i izbor zrna (težina i tip) za odstrel kapitalnih primeraka divljači. I naravno pogodak. Loš pogodak divljač može daleko da odnese čak i ako se radi o velikom i moćnom kalibru.
hahah
ako pročitaš bolje moj prethodni upis videćeš da je "odlučivano" i da je odluka pala na 9,3x62 po mom nagovoru ali kad se našao "oči u oči" sa .375H&H ipak je presudio ... a i ne reče li "najveći koji pronađe po našim prodavnicama"?? da je bilo .458Win ko zna
E sad, ko bi šta više voleo to je relativno
Lično bih voleo pored dobre stare 8ice u čauri 57mm(JS) da imam 8icu i u čauri od 68mm jer mislim da ništa veće, jače, brže nije potrebno ni za najteže, najveće, najdalje ali snabdevanje mundžom ...
Naravno da je izbor zrna jedan od najvažnijih faktora u ovoj problematici ali "do juče" u svim prodavnicama po jedna težina domaćeg SP i to je to, ako se traži u par najzastupljenijih kalibara a ako su neki manje zastupljeni kalibri ... nije se ni sad mnogo stanje promenilo tako da izbor je vrlo oskudan!! ... recimo, za 8x57JS sam izbor municije sveo na GROMa i SierraGK, što za bliže što za dalje, što za čeku što za pogon, a sa preciznim pogotkom sigurno završava sve zadatke!
Porediti učinak na cilju .375H&H sa učinkom .300WM ...
Nisam rekao da je efekat kalibara 375 H&H Magnum i 300 WM sličan, niti sam ih poredio. Nego smatram da za onoga ko preferira magnume i višak energije, a lovi u našim lovištima kalibar 300WM predstavlja bolji izbor. Po mom mišljenju. Premda je meni lično i 300WM prejak i nepotreban i inače nisam ljubitelj magnuma.
Licno da lovim svinje pogonom a za moje misljenje je svinja od stotinak i vise kilograma a manje su za mene nazimad Ja bih izabrao 375 H&H magn jer smatram da je taj kalibar idealan za to Daljine pucanja su od 30 do 100 metara u srednjem 50-70m a moze on vrlo lako i da pokaze sta zna i na 150metara Taj kalibar je napravljen da na cilj prenese sto vise energije na malim daljinama za razliku od 8x68 kojega imam ili 300 vin mag Koji svoju snagu za najbolji ucinak zrna na divljaci daju na 200 metara dok na manji daljinama imaju preveliko rasipanje energije A 375 H&H mag je na svom maksimumu na 100m Ima sada tu duga prica o tipu zrna ali zna se veliki precnik+ tezina zrna i manja brzina su dobra kombinacija za siguran uspeh u pogonu I nece se dogoditi da se neko druhi hvali vasim trofejom kojega ste vi prvi pucali a neko do vas dotukao i hvali se da je on odstrelio Jer takve dileme nema kod 375 H&H mag nema Sto ste pogodili iole kako treba je vase i ostaje par metara najdalje od mesta nastrela.
Naravno da 375 H&H Magnum ima veliki energetski potencijal, za to je i napravljen. I naravno da ima odličan efekat na divljači. Ali realno gledano zar je stvarno potreban takav kalibar za evropsku divljač? Ja smatram da nije. Ima primerenijih kalibara za lov evropske divljači, a 375 H&H Magnum treba ostaviti onim srećnicima koji imaju mogućnosti da love u Africi.
Relativna popularnost ovoga metka kod nas leži u tome što ga PPU ima u svom proizvodnom programu i što Zastava proizvodi karabin u ovome kalibru. Inače da nije tako sigurno nebi bio relativno čest kod naših lovaca. Isto tako da je bolja ekonomska situacija kod nas i bolji izbor strane municije lovci bi se opredeljivali za primerenije kalibre. Kao što su na primer: 9,3x64, 9,3x74R, 444 Marlin, 45 Blaser, 45-70 Gov. i slične. Prvi od navedenih (9,3x64) je odličan za sve lovne situacije na daljinama do 200 m. A ostali su odličan izbor za pogonski lov na malim i srednjim daljinama (ispod 100 metara).
Premda u našim lovištima nema divljači za koju nisu dovoljni 8x57 IS i 30-06 Spr. Naravno uz pravilan izbor zrna.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?