пп по систему апп глупоС невиђена, ал ајде сад докажи ти некоме... пре неку годину ћовек ме убеђује да је за свиње закон "двојка". овде се куну у дуплу нулу. у босни (и цг колко чујем) пп још је дозвољен.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
Meni jedna druga stavr nije jasna, ako je zakonski zabranjena za osdtrel DS, da li je dozvoljena za odstrel neceg drugog vuka npr. I ako nije zasto je dostupna u prodaji, zasto se dozvoljava njen uvoz i proizvodnja?
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70
Zakonskim rešenjima kako je ovde već više puta ponovljeno je zabranjeno loviti divlju svinju sačmom bilo koje granulacije.
Krupna sačma se računa ona od 6,2mm do 9,12mm. Kod nas najčešće lovci su nekada koristili u kal 12 8,55m(8,6mm) ili tri u red i 9 kugli u patronu 12/70 i 7,65mm ili 4 u red, 12 kugli u patronu 12/70. U cal 16 se koristila 7,85mm ili ti 3 u red i 9 patrona u 16/70.
Mislim da je sačma zabranjena zbog neefikasnosti, dosta ranjavanja divljači a najmanje zbog nebezbednosti i rikošeta.
Što se tiče efikasnoti ove krupne sačme, kada bi je koristio savestan lovac na daljinama do 20m (bolje bliže nego dalje) sa maksimalnom daljinom do 25koraka ovakva municija bi mogla da dovede do uspešnog odstrela divlje svinje, manjih grla cca do 100kg +/-. Ja lično imam loša iskustva, ali sam video pre 25-30 godina više uspešnih odstrela relativno krupnih grla, u odnnosu na ovo što sam naveo. Jedan moj poznanik je u forlandu (ritu uz velike ravničarske reke) sa 17 koraka pucao na vepra koji je izvagan 160kg sa trepčinim 8,55mm i vepar je dobio 6 zrna uglavnom pluća i jetra, sva zrna su ga probila i zaustavila se sa druge strane plećke u mesu a neka su stigla do kože. Isti je odvukao oko 60-70m u gustu šikaru bez kapi krvi na tragu. nađen je samo zato što je ispuštao samrtne krike u toj šikari i detaljnom pretragom je nađen, pucao je i brennekom i promašio, isti taj lovac je posle samo par večeri sa iste čeke pucao na manjeg vepra prvo kuglom sa isto nekih 20 koraka i dobio ga školski u plećku vepar je počeo da se diže i puca trepčinim 8,55mm i prilikom deranja nađemo samo jednu sačmu u nogu da ga je pogodila, drugih primera takođe ima ali uglavnom svinja odlazi sa mesta nastrela u većini slučajeva sa dobrim pogodkom i do 100m sa vrlo oskudnim krvnim tragom. Jedan stari iskusan lovac koji je lovio u ritu i gustim močvarnim šumama je odstrelio dosta svinja PP-om koristio je 8,55mm i 7,65mm i uvek je pucao za dlan iza plećke po rebrima i nikada dalje od 20 koraka, uvek je obeležio i markirao sa čeke daljinu do koje puca i nikada nije na dalje pucao i uglavnom sve ih je nalazio do 50-60m od mesta nastrela.
Odstrelio sam jednom prilikom krmaču staru 3-4 godine koja je bila ''jalovica'' nije vodila prasad niti se videlo da ih je imala, prilkom obrade na lovačkom domu na jednom plućnom krilu smo zapazili velike promene i cistu. Misleći svi da se radi o nekoj bolesti iako je svinja bila lepo uhranjena iz znatiželje sam rasekao tu cistu i u sredini pronađemo zrno 8,55mm u sred plućnog krila koje je tu ''zaraslo'' obavijeno cistom i gnojem i svinja je to preživela. Ali zato je sigurno dugo bolovala i nije učestvovala u reprodukciji.
Mnogo divljih svinja sam video prilikom obrade da ispod kože imaju sačme raznih krupnoća, naročito stariji veprovi koji su preživeli mnoge susrete sa lovcima.
Uglavnom eto čisto neka poučna priča, bar mislim.
Moje mišljenje je da nije za lov jer ga većina ne koristi do daljine na kojoj je efikasan i za srednje teška grla. Kako nije prikladan za pucanje na veće daljine i krupnija grla mislim da je izlišno i pričati o njemu i stavljati ga u cev bez obzira na zakonsku regulativu, i da je kojim slučajem dozvoljen, moj izbor u cevi moje puške ne bi bio sigurno.
Moje isto lose iskustvo pa PP u lovu na zeca naletimo na vepra od 12o-140kg i onako poplasen i vec ranjen od strane druge grupe on uleti u neku trsku od nekih 10ari i tu legne.Mi se na brzaka okupimo opkolimo tu trsku ali niko muda da udje u nju i ko ce drugi nego ja sa jednocevkom i jedan lovac mi da neki ruski PP od ko zna kada jer ja nisam imao nista krupno kod sebe.Krenem ja kroz centar te trske i polako pretrazujem je u ruci jos jednu 6 drzim za nedaj Boze ako me napadne da sebi prekratim muke i tako korak po korak vec prilazim kraju trske kad on ispred mene na par metara startuje i pravo ka meni ja pravim iskorak u stranu da me prodje i onako u prolazsku opalim ga sa strane tu on onako rukne i jos brze ko kombajn nastavi kroz trsku na mestu gde sam pucao ostalo je krvi,a on je probio docek jer pola njih se uplasilo i pobeglo sa mesta.Epilog vepar je otisao i nikada ga nismo nasli ja sam pratio krvavi trag preko 5-6km dok nije usao u trsku pored starog kanala i tu sam ga izgubio sutra dan su tu dovodili svakave kerova ali dzabe.Verujem da sam imao kuglu ona bi ga prostrelila i mozda bi i otisao ali bi ga nasli ovako meni ostade samo kajanje jer nisam od onih sto pucaju i gube divljac bez trunke sazaljenja.
Nadam se da vam ne smeta malo drugačijeg mišljenja, to podgrejava diskusiju. Da se razumemo i ja podržavam trenutnu zakonsku regulativu o upotrebi krupne sačme. Drago mi je da većina lovaca ima slično mišljenje na ovu temu. Ova iskustva treba prenositi i na lovce koji ne prate forume.
Nego, kako kontrolisati upotrebu ovakve municije u lovu? Lako je prilikom eventualne kontrole na početku lova prošvercovati par komada u džepu. Protiv sam zabrane prodaje, jer danas je to PP, a sutra...
Једно време су наилазиле контроле, сада више нико не конторлише. Најгори су ти матори који се не би одрекли ПП никако као ни флаше! Обично сам сву ПП налазио у свињама под кожом.
То како не рикошетира ништа више од остале сачме се најбоље види на тврдој земљи и багрењаку. Мене је у багрењаку поклопила будала са тиме.
Izgleda da će neka uvrežena mišljenja jednostavno nestati smenom generacija. Mene je pre par godina stariji lovac prenerazio kad se u lovu na zeca hvalio efektom DVOJKE. Strašno.
Nego, kako kontrolisati upotrebu ovakve municije u lovu? Lako je prilikom eventualne kontrole na početku lova prošvercovati par komada u džepu. ...
Svaka odstreljena divlja svinja mora(ima sigurno koje se i ne prijave što je krivično delo ...) da se prijavi stručnom pratiocu i lovočuvaru ili upravniku a tada je lako utvrditi koja mundža je korišćena ako je korišćena protivzakonita tj koja nije dozvoljena ... molim lepo
svesno počinjeno delo za koje se odgovara i gubi oružje
Stručni pratilac je taj koji mora pre lova da upozori učesnike u lovu, između ostalog, na bezbedno ponašanje i bezbedno rukovanje oružjem kao i na zakonske odredbe koje se odnose na "datu situaciju" ... i po potrebi izvrši kontrolu i sl
Takođe, za vreme lova, ako primeti određene nepravilnosti, nebezbedno ponašanje i ugrožavanje kako učesnika lova tako i divljači od strane nekog učesnika lova, da isti lov prekine i podnese prijavu protiv tog učesnika kao i izveštaj o lovu.
Nakon lova, ako je divljač odstreljena na nedozvoljen način, upotrebom nedozvoljenih optoelektronskih uređaja ili nedozvoljenom municijom(u ovom slučaju bilo kojom sačmenom a da nije jedinačna kugla) ... a stručni pratilac je to video/utvrdio i ako ne prijavi "nepravilnost" tj nedozvoljenu protivzakonitu radnju podjednako može (i treba) da snosi odgovornost kao onaj što je to i počinio.
Kod nas je bio jedan lovac sada vec pokojni i taj lik nije umeo da ulovi zeca znaci lik ga je pucao 2,0,00 i PP-jkom to je bilo jezivo nalaziti se u njegovoj blizini kad to pocne da zvizdi i fijuce jezivo bilo za cuti.Tolika je budala bio da je jednom u grupnom lovu opleo po celom levom krilu kada ga tada ti lovci nisu ubili covek ladno prati zeca i zec trci ka potkovici ulazi u nju i on ga ne pusta van nje nego onako prati i bumm u pravcu ljudi samo jedno 10 njih polegalo ja sam se bio da izvinete usrao od straha kada sam video tu scenu,a ko uz sam tada bio u kontroli kao lovocuvar volonter.Na svu srecu niko nije stradao iako je u pusci bila 2 i PP.Debilu nisi mogao objasniti da je to zabranjeno i da zeca ne ubija krupnoca sacme taj debil je i fazana lovio 6 i 4.Na zalost i medju mladjim lovicma ima njih dosta koji koriste neadekvatnu municiju u lovu!Jedan slucaj iz lova na DS u jednom lovistu mladi lovac tek pocetnik i onako kupio on kauboj MP153 i sad kao on je naj-naj i kao sve zna kupio decko PP u 12/89 cal i kaze ma od ovoga nema nista da pobegne kao njegovi svi su to u Bosni koristili i naubijali tolike veprove da ni ferguson nije mogao da ih vuce.Gledam ja njega i lepo mu kazem da se mane toga da se ne igra ali budali lakse metar u guzicu no cm u glavu.Krenemo mi u pogon i sada vec pred kraj idemo kroz neki gustis kad cuje se pazi desno vepar i lik od jednom pocne da trci napred da presece put kad ispred njega iskace jelen on onako malo nalizan,a malo iz straha opizdi onog jelena sa tri u red tada sam prvi put video toliku zivotinju da pravi tocak.Dzaba sam mu ja vikao da je jelen i da nepuca ali dzabe e onda nasta njesra zesca tu lovocuvar trista kur.. jelen ode ma sto pizdarija mene presede lov gledam lika i ne mogu da verujem jos on kad se sve zataskalo poceo da se kurci kako ga je prevrnuo i sta radi PP mislim se jbo te ko ti dade dozvolu za oruzije.Jelen je nadjen posle toga ali je zavrsio na privatnim trpezama kazu da su ga nasli 3km dalje od mesta nastrela.
E zato nam tako i jeste!!
A da je kojim slučajem taj "kauboj" vraćen kući pre lova ne bi bilo te "situacije" a, verujem, ni drugih "kauboja" ni sličnih situacija u narednim lovovima.
Zato sam i naglasio u prethodnom upisu -Stručni pratilac je taj koji mora pre lova da upozori učesnike u lovu- jer onda neće kad dođe do "situacije" morati da zataškava jer je i sam odgovoran ...
Kad neko strada onda je već kasno!!
Podrzavam zabranu upotrebe PP sacme u lovu DS u potpunosti, razloge su vec svi pisali da ne ponavljam, ali velikom broju lovaca je to nemoguce dokazati. Budala je uvek bilo i bice, to sam osetio na svojoj kozi pre par godina kada sam u lovu na fazana ranjen sacmom od 4-4,5mm koju jos uvek imam u vratu jer nisu smeli da je izvade...
E zato nam tako i jeste!!
A da je kojim slučajem taj "kauboj" vraćen kući pre lova ne bi bilo te "situacije" a, verujem, ni drugih "kauboja" ni sličnih situacija u narednim lovovima.
Zato sam i naglasio u prethodnom upisu -Stručni pratilac je taj koji mora pre lova da upozori učesnike u lovu- jer onda neće kad dođe do "situacije" morati da zataškava jer je i sam odgovoran ...
Kad neko strada onda je već kasno!!
Potpuno se slazem u ovome ali jbg to je slika naseg lovstva.Jos mene lovocuvar kasnije napao sto ja nisam dopucao jelena kad sam kao video da ga je ovaj ranio ja ga gledam i pitam jeli jel si ti glup ili lud?A zasto pita on reko sta je receno i navedeno koja se divljac sme lovite pre nego je poceo lov?Kaze pa dobro ali znas trebalo je zbog situacije ode ranjena divljac ja mu kazem vidi ja znam sta ste rekli da se lovi i da je slon ranjem izasao pred mene ja ga nebi pucao i ajde me se zaobidji vise u to loviste nisam isao u lov iako su me zvali najmanje 6-7 puta.
tomo vrbas kaže:
opizdi onog jelena sa tri u red tada sam prvi put video toliku zivotinju da pravi tocak.Dzaba sam mu ja vikao da je jelen i da nepuca ali dzabe e onda nasta njesra zesca tu lovocuvar trista kur.. jelen ode ma sto pizdarija mene presede lov gledam lika i ne mogu da verujem jos on kad se sve zataskalo poceo da se kurci kako ga je prevrnuo i sta radi PP mislim se jbo te ko ti dade dozvolu za oruzije.Jelen je nadjen posle toga ali je zavrsio na privatnim trpezama kazu da su ga nasli 3km dalje od mesta nastrela.
Ali smo zato uvek orni da kenyamo kako fondovi gajenih vrsta divljaci nestaju zbog hemije,zelenih,suncevih pega,klimatskih promena,brzohodne mehanizacije.......
Onda se prolazeci kroz loviste LU subotica,zaprepastim koliko srnece divljaci imaju,a granice se sa nasim.Da li tamo paori jos uvek kopaju i zaanju srpovima,da li ih greje neko drugo sunce ili mozda imaju upravu sa moodima do kolena pa se lovokradja i krivolov svodi na minimum.
Dvonozni predator je zajednicki imenilac u svim lovistima koje lose gazduju gajenim vrstama i kome to nije jasno ili laze sam sebe ili je slep kod ociju.
NERAD,JAVASLUK,KRADJA I NEDISCIPLINA,pa onda svi ostali razlozi.
Ali smo zato uvek orni da kenyamo kako fondovi gajenih vrsta divljaci nestaju zbog hemije,zelenih,suncevih pega,klimatskih promena,brzohodne mehanizacije.......
Onda se prolazeci kroz loviste LU subotica,zaprepastim koliko srnece divljaci imaju,a granice se sa nasim.Da li tamo paori jos uvek kopaju i zaanju srpovima,da li ih greje neko drugo sunce ili mozda imaju upravu sa moodima do kolena pa se lovokradja i krivolov svodi na minimum.
Dvonozni predator je zajednicki imenilac u svim lovistima koje lose gazduju gajenim vrstama i kome to nije jasno ili laze sam sebe ili je slep kod ociju.
NERAD,JAVASLUK,KRADJA I NEDISCIPLINA,pa onda svi ostali razlozi.
Jeste Mrwo, u pravu si,
ali lovokradice SAMO NA KRUPNU DIVLJAČ KIDIŠU,
A ovu sitnu, ovu najlepšu!, zbog kojih gajimo kera, i u čijem lovu najviše uživamo, ISTREBLJUJE HEMIJA,
Volim i ja da vidim jelena, ili divlju svinju (pa pobegnem od nje), ali mnogo više volim da mi ker nađe fazana, zeca ili jarebicu, pa pucao ne pucao.
Fazan je manje više nebitan krivolovcima, poneki vikendaš frne vazdušarom i to je to...
Ostalo...., pa pojedoše svrake jaja, i potrova poljoprivreda.
A ni uprave nije briga za fazana, zeku ili jarebicu, kad mogu da prodaju trofej srne, vepra ili jelena, tu su velike pare u pitanju, a mi ...
iga, iznosimo hranu, gajimo kera, i ko hebe sve ko hoće da ukrade to krupno, neka se uprave ganjaju sa njima, a nama ostaje borba sa zelenima i hemičarima, da uživamo u lovu.
Ko stvarno hoće da sačuva trofeje, neka lovi preadtore i kontroliše redenike, i neka im lovočuvar upozna teren, a ne samo kancelariju...
Donekle si u pravu druze ali nemoj biti tako siguran.Naravno da ce oni radije opaliti krupnu kozu ali i zec placa glavom njihove majmunluke i to verovao ili ne cak i u avgustu gde ga pucaju loveci prepelicu(naravno osmicom i sesticom).Kad nema krupne divljaci,a njihova bolesna sujeta im neda da kuci odu praznog ranca,znaju da opletu i po kokama a ovde kod mene cak i po jatu jarebica jos se hvaleci kako je supa od jarebice vrh vrhova
Kad je neko u glavi budala,a pritom kontrola slaba ili nikakva stete su velike pa recimo u nekim od nasih sest revira nema fazana ni za lek iako su remize ravnomerno zastupljene i stanisni uslovi jednako dobri za sve.Hranilista nemaju ili im zvrje prazna,na predatore ne trose metak jer se ne jedu,a sve jestivo unistavaju sa takvim apetitom kao da ih neko placa da to rade.
Neke grupe ili pojedinci u njima tek od skoro ne odstreljuju koke pouceni nasim primerom,a oni koji ih pucaju redovno ove godine tek da opale po koji metak dok su kod nas retke situacije da nemaju svi divljac,a tek ocekujemo najbolje lovove posto je kukuruz napokon skinut.
Lov je specifican po tome sto je svako popustanje u disciplini i svaki truli kompromis otvaranje Pandorine kutije i svaki sledeci izlazak moze biti samo sve gore.Pocne sa neodgovarajucom sacmom,pa se pukne koka pa zec i na kraju ko sto Tomo rece,opleti i po jelenu.
Kada na kraju nastrada neciji pas ili ne daj Boze kolega lovac svi slezu ramenima cudeci se,a obicno tim nesrecama prethodi gomila propusta u disciplini.
Dobar pogled.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?