Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
Podunavac
 Sremac zalegao sam ja i od karabinske municije i od sitne sačme. Kad ljudi ne paze sve je opasno. Kao što sam već rekao PP je daleko opasnija od sitne sačme, ali kad se pazi može da se koristi (da je dozvoljena). Nije problem u punjenju nego u ljudima.

canis aureus
 "puc puc... pazi Mirko metak!!Frown ... hvala ti Slavko, spas'o si mi život!!Pozdrav..."
a možda je bolje sedeti kući miran!, svakako je sigurnije!Hmmm
...
Smeko
http://www.youtub...re=related

Lovac Stari

Podunavac kaže: Nije problem u punjenju nego u ljudima.

U pravu si kolega.
Vise sam ga puta ranije koristio i uvek je sve dobro ispalo!
Ali zakon je zakon.
Dobar pogled.

Podunavac

canis aureus kaže:
"puc puc... pazi Mirko metak!!Frown ... hvala ti Slavko, spas'o si mi život!!Pozdrav..."
a možda je bolje sedeti kući miran!, svakako je sigurnije!Hmmm
...
Smeko
http://www.youtub...re=related

Prvo budeiveli, onda budepuc puc, jedni kažuConfusedCryStidljivGlavu o zid, drugi kažuAngryShockHisterianBesan, a nekad bude i ClAQueOpameti sePalicaudaranje. Ali na kraju uglavnomPodrka.

Sniperinho

Lovac Stari kaže:
Po meni je jedino dobar za potragu ranjene divljaci Stari, np Svinja.
Da nije dobar, ne bi ga koristili i profesionalni Safari Lovci u potrazi za ranjenim Mackama!
E sada zakon je zakon i mi ga postujemo Pravilo.

Ne mogu a da se ne složim sa ovim što je Stari napisao.

Zamislite situaciju kada tragate za ranjenim veprom na terenu gde od šiblja i trnja ne vidite dalje od 10 metara.
Šta biste pre stavili u cev? Breneke ili PP?
Da li imate vremena i koncentracije da nišanite sa breneke-om u cevi razjarenu zver koja se kreće prema vama? Ili je možda veća verovatnoća da od tog jednog projektila svinju pogodi recimo njih 5 ili 6, kakav god oni posip imali na toj daljini završavaju prilično blizu jedan drugog.

Nisam za korišćenje PP-a kao metka za odstrel krupne divljači ali u potrazi za ranjenom teško da će se naći nešto bolje.

270
 Stvar sa PP sačmom je po meni ista kao i sa poluautomatima!
Ukoliko je koristi disciplinovan lovac i ne puca dalje od 25 metara ovaj metak je izuzetno efikasan naročito u svojim magnum verzijama!
Sad, zakonodavac je na vreme shvatio da je disciplinovanih lovaca toliko malo da je bolje njih oštetiti za upotrebu ovog metka nego dozvoliti većini da nepravilnom upotrebom ovog metka bespotrebno ranjava divljač! Šteta što nije razmišljao i koliki procenat lovaca će na poluautomatima staviti ograničivač na 2 metka u magacinu!
Priče da je zabranjen iz razloga bezbednosti učesnika u lovu po meni ne piju vodu, pre će biti razlog ono što sam naveo!
Nemam tačnu statistiku vrste municije i oružija kojima je došlo do ranjavanja i stradanja učesnika i drugih lica u lovu ali pošto radim u organima bezbednosti znam da su mnogo češća ranjavanja sitnom sačmom zbog nepoštovanja OSNOVNIH PRAVILA U RUKOVANJU ORUŽJEM I ORGANIZACIJI I IZVOENJU LOVA!!! Poznata su mi samo dva ranjavanja PP sačmom u zadnjih 15 godina, na žalost oba sa smrtnim posledicama, i u oba slučaja nije se radilo o rikošetu ili zalutaloj sačmi već o pucanju na nešto što se nije jasno videlo odnosno o zameni lovca sa divljači!!!!!!
U oba slučaja akteri ovih nesreća bili su mladi lovci (gle slučajnosti) naoružani poluautomatskim sačmaricama!

Podunavac

270 kaže:
Ukoliko je koristi disciplinovan lovac i ne puca dalje od 25 metara ovaj metak je izuzetno efikasan naročito u svojim magnum verzijama!
Sad, zakonodavac je na vreme shvatio da je disciplinovanih lovaca toliko malo da je bolje njih oštetiti za upotrebu ovog metka nego dozvoliti većini da nepravilnom upotrebom ovog metka bespotrebno ranjava divljač! Šteta što nije razmišljao i koliki procenat lovaca će na poluautomatima staviti ograničivač na 2 metka u magacinu!
Priče da je zabranjen iz razloga bezbednosti učesnika u lovu po meni ne piju vodu, pre će biti razlog ono što sam naveo!
Nemam tačnu statistiku vrste municije i oružija kojima je došlo do ranjavanja i stradanja učesnika i drugih lica u lovu ali pošto radim u organima bezbednosti znam da su mnogo češća ranjavanja sitnom sačmom zbog nepoštovanja OSNOVNIH PRAVILA U RUKOVANJU ORUŽJEM I ORGANIZACIJI I IZVOENJU LOVA!!! Poznata su mi samo dva ranjavanja PP sačmom u zadnjih 15 godina, na žalost oba sa smrtnim posledicama, i u oba slučaja nije se radilo o rikošetu ili zalutaloj sačmi već o pucanju na nešto što se nije jasno videlo odnosno o zameni lovca sa divljači!!!!!!
U oba slučaja akteri ovih nesreća bili su mladi lovci (gle slučajnosti) naoružani poluautomatskim sačmaricama!

270 odlično rečeno.B)Bravo 2 U potpunosti se slažem sa tobom.ZivioRodjo
Tri prsta 2Kolce

aca

270 kaže:
znam da su mnogo češća ranjavanja sitnom sačmom zbog nepoštovanja OSNOVNIH PRAVILA U RUKOVANJU ORUŽJEM I ORGANIZACIJI I IZVOENJU LOVA!!!

mene cudi kako su ti ljudi dobili dozvolu za nosenje oruzjaShock

canis aureus

270 kaže:

AplauzAplauzB)

vlada lovac
 [xhide]vidi kako su lepi
i51.tinypic.com/1zv617d.jpg
[/xhide]

Podunavac
 [xhide]Lepi,lepi, ali zabranjani.[/xhide]
Tri prsta 2Kolce

mihailo
 Nisam i ne koristim ali kada je u pitanju DS nalazili smo ih dosta pod kožom ili ih kost zaustavila sudeći po tome nisu baš ubojiti.

Bata79
 Po meni extra metak za lov DS u letnjem periodu pogonom, kada je olistala cela planina! Tada se PP-om gadja na 20-30metara, a i na manjoj daljini, tako da je po meni u tom periodu bolji od brenera! U svakom slucaju uvek u jednoj cevi imam brener.
Pravilo foruma je da se predstavimo u temi za to" Predstavite se"
http://www.srbijalov.com/forum/viewfo...forum_id=7
Srbijalov Admin Tim!

lovdzij@
 Moram opet da kazem i je nesto u vezi pp municije.Da li moze neko od kolega koji tvrde da pp nije ubitacan za ds da napise ovde na koliko je metara gadjao ds,koli proizvodjac municije je bio u pitanju i jos neke pojedinosti?Jer ako neko kaze da pp nije dobar izbor za ds,verovatno je imao desetak susreta sa ds pa gadjanja,pa ranjavanja i td?A ne neko cuo da neko tamo gadjao vepra sa pp i on pobegao i ta municija ne valja.Pisem sve ovo jer odlicno poznajem lov na divlje svinje,i pretezno lovim ds.Imao sam bezbroj susreta sa ds i svakakvih situacija,i u 90% slucajeva pp je zavrsavao posao!Pricam o lovu u planini sa gonicima,a ne o cekanju ili tome slicno,tako nisam lovio pa ne mogu da pisem o tome.Pozdrav za sve kolegeBye
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

Nenad000
 cek i ja da napisem nesto dok podunavac nije tuZivioRodjo.Kako ono kaze balistika sto veci broj zrna pogodi veca je sansa za odstrel,ili se ja varam .To je ona zackoljica 4,8ili 10 na zeca,kazu bolje 5zrna 10 nego 3 zrna 8 !I tako kad pogledas bolje je mozda 3 pp nego jedna kugla.90% lovaca U SUMSKOM LOVU imaju minimum 00 u cevi ili se ja varam,ma zabranjeno je varati i zenu pa ono ponekadHoemo jo Raanj

nemeza
 Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.

Nenad000

nemeza kaže:
Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.

dobro ajd sad na laksi i bezbolniji nacin u lovu na divlje,50% i vise koriste bokericu svakako zakonski donja cev kugla ili brener kako vec a u gornjoj ROFL,neznam mozda neki svetleci metakHarmonika!!!

nemeza
 Potkalibarno. Pozdrav.

Bata79
 Slazem se ako si negde na nekoj ceki ili proseki! Ali ako lovis pogonom gde se divljac gadja do 10-15 metara, i to u nekom gustisu PP je nezamenljiv.

Nenad000

Bata79 kaže:
Slazem se ako si negde na nekoj ceki ili proseki! Ali ako lovis pogonom gde se divljac gadja do 10-15 metara, i to u nekom gustisu PP je nezamenljiv.

neznam vala ja bi zalegao i na 100 m ,neznam da vi ne precenjujete malo tu municiju pa na 30 metara ce slomini svinji lopaticu ko od sale!!!puc puc,neznam i nikad necu da kontam sto pola sacme samo puska ispljuje a jedan ide ko da je tomahavk gde to udari tamo trava ne raste.itanje

Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,149,437 posete www.srbijalov.com