Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Zaštitari i lovci ponovo u klinču?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Zaštitari i lovci ponovo u klinču?
Zaštitari i lovci ponovo u klinču?

Zaštitari i lovci: Da li se sprema novi udar na lovce? 

Počela je nova lovna sezona u Srbiji, i sa sobom donela nove dileme i probleme. Prolećno brojanje divljači je završeno, treba praviti godišnje planove gazdovanja lovištem, a brojnost divljači ne daje osnov za neku ružičastu perspektivu. Članstvo po lovačkim organizacijama se već godinama osipa, i taj trend će se nastaviti, a skoro sigurno i ubrzati. Počela je primena novih propisa u vezi oružja. Briga brigu sustiže.

Prolećni i letnji deo sezone su po lovištima Srbije uglavnom namenjeni komercijalnim lovcima-turistima, i to je period u  kojem lovačka udruženja ostvaruju (su ostvarivali) dobar deo priliva sredstava preko potrebnih za normalno funkcionisanje LU korisnika lovišta, za nabavku divljači za unos u lovište, za nabavku hrane za divljač za jesen/zimu... Tako je bilo ranije, a da li će tako biti i ubuduće, naročito kada je letnji lov u pitanju?

Naime, prošle godine su organizacije 'zelenih' (potpomognute priličnim svotama novca iz inostranstva) posle vrlo agresivne medijske kampanje i posle svojih neodgovornih, nedozvoljenih (?) i rizičnih aktivnosti po lovištima uspele da izdejstvuju zabranu lova na grlice koja je i dalje na snazi. Prepelica (još uvek) nije zabranjena za lov, a da li će tako i ostati, zavisi u mnogome i od nas, lovaca, i lovačkih organizacija. Iako je do početka sezone lova na najmanju koku u lovištima Srbije ostalo četiri meseca, već je počela aktivnost samozvanih 'zaštitara' za sada uglavnom preko interneta i društvenih mreža koja je pre svega usmerena na dalje zabrane i ograničenja lova, na omalovažavanje lovaca i njihovih aktivnosti, na prikriveno podsmevanje lovačkim aktivnostima i ostale stvari iz već vidjenog 'zaštitarskog' repertoara koji je prošle godine rezultirao, posle apsolutne (opravdane?) zabrane lova na jarebice u Srbiji, još jednom zabranom – zabranjen je lov na grlice. Ko želi da vidi o čemu se radi, samo treba da odvoji malo vremena i da, na primer, na Fejsbuku prelista profile nekih 'zaštitarskih' organizacija i upise i komentare na profilima, biće mu jasno. Lovci koji su uglavnom neinformisani, neupućeni u aktuelna zbivanja i deom nezainteresovani ne slute šta ih može već koliko za koji mesec sačekati.

Plašimo se da je ove godine na redu, posle grlica, pokušaj zabrane lova prepelica, i da će 'zaštitari' uz pomoć nekih svojih eksponenata i simpatizera koji sede u državnim institucijama gde se odlučuje, možda i uspeti u toj nameri ukoliko lovci i lovačke organizacije ne reaguju na vreme. Na žalost, dosadašnja iskustva sa aktivnostima pre svega lovačkih saveza kao predstavnika lovaca ne daju mnogo nade da će, kada je prepelica u pitanju, biti išta drugačije nego ranije – manjak ideja šta učiniti da se sačuva najatraktivniji letnji lov, izostanak bilo kakve zvanične reakcije, inertnost i nezainteresovanost lovačkih funkcionera kada je ova vrsta lova u pitanju... Ako je i bilo nekih aktivnosti one su se uglavnom svodile na par jalovih razgovora po kancelarijama, bez rezultata.

Šta se u medjuvremenu sada dogadja na terenu? Pa, moglo bi se reći da vlada potpuna neizvesnost, čak bi mogli reći i konfuzija. Po našim informacijama, kada je lov prepelica u pitanju, svako ugovaranje lovno-turističkih aranžmana je opterećeno dilemom da li uopšte ulaziti u tu priču ako se ima u vidu prošlogodišnje ponašanje državnh organa kada su prvo pred sam početak lova i ugovorenih aranžmana zabranili lov grlice i napravili opštu pometnju po lovištima gde se grlica trebala loviti, pa tek nakon poznate reakcije jednog narodnog poslanika u Skupštini Srbije (N.Čanak) i reakcije premijera na taj nastup na jedvite jade pomerili početak zabrane tako da ne ugroze ugovorene aranžmane. Da li sada da korisnici lovišta uopšte ugovaraju bilo šta iako su svesni da nečijom voljom lako mogu biti dovedeni u situaciju da se blamiraju pred ino-klijentima? Kako da se ponašaju vlasnici i zaposleni po lovno-turističkim agencijama, da li da ulažu u promociju letnjeg lova u situaciji kada nisu sigurni da li će letnjeg lova uopšte i biti, ili će Srbija kao lovno turistička destinacija za letnji lov biti izbrisana sa mape lovaca Evrope?! Da ne govorimo o gubicima u deviznom prilivu i narušavanju lovačkog imidža Srbije, to su dugoročne posledice nečije sumanute želje da svaki lov proglase krivolovom, svaki odstrel divljači ubijanjem, a svakog lovca saučesnikom u zločinu!?

Mišljenja smo da nadležni treba da obezdede uslove izvesnosti i da jasno i glasno kažu već sada, kada se ugovaraju komercijalni lovovi, šta se dešava oko prepelica i kakva je bliska budućnost lova na ovu migratornu vrstu, kako komercijalnog tako i članskog. U medjuvremenu, dok je u Srbiji situacija nejasna, komšije Rumuni su, recimo, prema nekim nezvaničnim informacijama već ugovorili dolazak u letnji lov više od 10.000 lovaca-turista iz zemalja EU! Lovci i uprave LU u Srbiji mogu samo da sanjaju o ovakav rezultat – da se lovački snovi ne ostvare brinu se izmedju ostalih i zaštitari koji iako malobrojni, ujedinjeni čine sve da dosadašnje restrikcije lova ostanu na snazi, a da se uvode i nove. Medijski 'rat' su lovci izgubili, a agilni 'zaštitari' su umeli da iskoriste medijsku nezainteresovanost za lovce (osim kad nas treba ocrniti) i olako shvatanje ovog problema i od strane nekih pojedinaca koji su bili u lovačkom medijskom vrhu! Treba takodje biti otvoren i pošten pa reći da na ruku 'zaštitarima' idu i neki neodgovorni lovci koji, služeći se nedozvoljenim sredstvima u lovu ili prekomernim odstrelom praktično dodaju municiju u zaštitarska 'oružja' i pružaju dodatne argumente 'zaštitarskim' jurišnicima u paušalnom i 'an general' ocrnjivanju lovaca i stvaranju negativnog imidža u javnosti o lovcima.

Kada se na sve navedeno dodaju neki drugi postojeći propisi (npr.Zakon o dobrobiti životinja sa svojim nesprovodivim rešenjima) i novi propisi vezani za nabavku i držanje oružja, pooštravanje i komplikovanje procedura, drastično poskupljenje lova i odliv članstva ostaje samo da se prosečan lovac sa pravom zapita da li je sav trud i novac koji se ulaže po lovištima vredan za nekoliko izlazaka godišnje u lov na fazana i jurnjavu po lovištima za lisicama i šakalima?

Lovačke organizacije, pre svega čelni ljudi po upravama lovačkih saveza, bi morali da reaguju na vreme, da spreče nepovoljan razvoj dogadjaja po lovce i lovstvo, umesto da ćutke čekaju šta će se desiti ili da reaguju 'post festum', naknadno, kukajući i lamentirajući kako lovce niko ne razume i kako nas ne vole - 'Kalimero sindrom'! Lovačka reakcija ne bi nikako smela da bude ni onakva kakva je vidjena prilikom donošenja Palićke delaracije, kada su se neki lovački predstavnici složili sa stavovima iznetim u toj deklaraciji, od kojih stavova neki nisu, pokazalo se, u interesu lovaca i lovstva! Dalje, lovački funkcioneri koji su se pozivali na svoj uticaj u društvu treba konačno već jednom da pokažu efekte tog uticaja inače će se sva njihova priča i obećanja pokazati samo kao mehur od sapunice i dimna zavesa za zauzimanje funkcija i fotelja. Takodje, i struka bi morala da kaže svoje – priličan broj nosilaca raznih akademskih titula može se videti u sastavima uprava lovačkih organizacija. Ne treba smetnuti sa uma da bi i Lovačka komora kao strukovna organizacija morala da reaguje – radna mesta članova Komore (upravnika lovišta, lovočuvara) delimično zavise i od uspešnosti očuvanja lova na lovne vrste divljači, očuvanja članstva po LU i od smanjenja broja zabrana i restrikcija svih vrsta.

Ovaj tekst je napisan sa namerom da blagovremeno upozori lovce, lovačke organizacije i nadležne koji odlučuju na već vidjen scenario koji se, moguće, sprema i ove godine. Napadni-ocrni-zabrani, to je redosled poteza koji je lovcima već donekle zagorčao život. Dokle biti pasivan?

   
Komentari
2585 #1 davorcalic
dana 06.04.2016. 13:51
Ma jeli????? A naš (ili njihov) poznati i veoma cenjeni ornitolog, ugledni član DZZPS-a, A.A. se javno zalaže za lov prepelica pomoću el.vabilica!!!!!!!! Napisao sam ,,naš,, jer je A.A. takođe i lovac....I šta će mo sad? Prekopiraću vam prepisku sa P.P. između mene i Dimitrija-zaštitara pa ćete videti jel to istina ili ne.....a pročitaćete i njegov odgovor....
4080 #2 MMilos
dana 07.04.2016. 10:26
1606 #3 papiga
dana 07.04.2016. 21:54
Zanimljiv text koji je potpuno na mestu ali prilicno bledunjav na nivou nezameranja i ne uznemiravanja.
Slazem se sa svim ocenama i misljenjima ali mislim da bi se stvari na terenu i praksi trebale zvati pravim imenom PODMUKLOM OBJAVOM RATA PROTIV NAS LOVACA koji je poceo vrlo dobro smisljenim planom napada na nas lovce i lezerno dobijena bitka za grlicu.

Ako se ovako branimo sami ili ne daj boze oni iz "organizacije"onda mozemo da podpomognemo Kineze u Smederevu ko Tadic i Sutanovac onomad Amere s vojskom.

Ponavljam ovo je NAJPLJAVIJI I NAJPODMUKLIJI RAT PROTIV NAS LOVACA podpomognut neprijateljskim novcem iz inostranstva i nikako ga drugim imenom ne treba nazivati

Dokle ce ici bojim se da nemaju meru za krst vec odavno i ne znaju....
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,309,725 posete www.srbijalov.com