Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Lov jarebice u Srbiji


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Lov jarebice u Srbiji
Lov jarebice u Srbiji

Šta će biti sa lovom poljske jarebice u Srbiji?

Pre nekoliko dana je u Nišu, u prostorijama LU Niš, održan sastanak predstavnika Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede i predstavnika lovačkih udruženja sa juga Srbije, koja gazduju sa poljskom jarebicom. Sastanku je prisustvovao i Dragan Šormaz, predsednik LSS. Ovaj sastanak je bio prilika da se sagleda situacija u vezi poljske jarebice i da se sučele argumenti u vezi produžavanja, odnosno ukidanja zabrane lova na ovu pticu. Treba podsetiti da je nadležno ministarstvo donelo odluku o privremenoj zabrani lova poljske jarebice na dve godine, a lane je ta zabrana produžena za još godinu dana. Ta zabrana je istekla ove godine. U medjuvremenu, Uprava za šume je iz sredstava Fonda za razvoj lovstva odobrila finansiranje nekoliko projekata koji bi pomogli očuvanju i unapredjenju brojnosti ove ptice. Lovci su, uglavnom, imali razumevanja za  ovu privremenu zabranu lova jarebice, a svojim radom su itekako pomogli na terenu da se naučna istraživanja sprovedu. Ništa sporno, štaviše, za pohvalu.

Istekom zabrane lova stekli su se uslovi da se dobro razmisli o ukidanju zabrane, jer su uglavnom poznati rezultati privremene zabrane lova, a ti rezultati po svemu sudeći govore da nema bitne promene u brojnosti populacije jarebica! Prevedeno, to znači da lov i odstrel jarebice nije faktor koji utiče na brojnost! Ti rezutati zabrane lova jarebice u Srbiji se u dlaku poklapaju sa rezultatima višegodišnje (višedecenijske) zabrane lova poljske jarebice u AP Vojvodini, gde i pored apsolutne i duge zabrane lova nije došlo do nikakvog pomaka u brojnosti jarebice, nego se ona zadržala sporadično i mestimično na odredjenim terenima u malom broju, iako je u XX veku bila jedna od bitnih vrsta lovne divljači. Imajući ovo u vidu, treba biti otvoren i jasno reći da lov NIJE niti MOŽE BITI uzrok opadanja broja jarebica, a da krivca treba tražiti na drugoj strani - eksperti i nauka treba da kažu svoje, a mi smo mišljenja da je glavni uzrok smanjenja broja ove, i ne samo ove, divljači intenzivna poljoprivreda, neselektivno, neumereno i nestručno rukovanje hemijskim preparatima, nestanak staništa i eksplozija brojnosti predatora i štetočina u lovištima! A za sve ovo navedeno je krivac ČOVEK, a ne LOVAC!

Posle ovog sastanka u NIšu posvećenog problemu jarebice, izneti su predlozi da se zabrana ukine, i da se lov dozvoli, ali uz strogu kontrolu brojnosti i praćenje stanja. Predlog razuman i odmeren, za respekt, naročito ako se ima u vidu da je potpuno u skladu sa najsvežijim dešavanjima u Evropskom parlamentu koji je izglasao odredjene odluke u vezi održivog lova, i u vezi zabrana lova (pogledati jednu od prethodnih naših vesti). Na Upravi za šume Ministarstva poljoprivrede je da donese konačnu odluku, imajući u vidu stanje na terenu, rezultate odobrenih projekata, opšti interes i interes države i lovaca.

Medjutim, ne lezi vraže, svojevrsna 'kontra' rezultatima ovog niškog sastanka je brzo došla kroz medije. Naime, u današnjem broju lista 'Kurir' pojavio se članak koji se na vrlo prizeman način bavi ovim problemom (klik na sliku uz ovu vest). Članak, koji je očito pisan pod uticajem zaštitara, umesto da se bavi suštinom problema oko jarebice, celu priču spušta na nivo napada na predsednika LSS zbog one njegove vrlo sporne i nes(p)retne izjave o lovu zaštićenih vrsta, potencirajući da predsednik LSS vrši pritisak na nadležne 'da ubija jarebice', dok autor teksta očito gubi iz vida da je ovakav način pisanja upravo svojevrstan medijski pritisak u pravcu daljih zabrana za lovce! Kao da nam nije dosta već raznih zabrana, ograničenja, pritisaka, procedura? Ne sporimo štetnost nekih neodmerenih i neumerenih izjava, i sami smo ih kritikovali, ali kada se nešto radi u najboljoj volji i kada se na normalan, odmeren i argumentovan način pokušava postići balans izmedju interesa više strana, onda nema mesta ovakvom prizemnom napadu na predsednika LSS, jer ovaj put to nije zaslužio, a kontraproduktivno je neke njegove izjave koristiti kao argument za osporavanje stručnih mišljenja. Ponavljamo samo i na ovom primeru, po ko zna koji put, da su zeleni očigledno osvojili velik deo medijskog prostora i da kroz medije plasiraju i protežiraju svoje neretko sporne stavove, dok su lovci, lovačke organizacije i predstavnici lovaca marginalizovani u medijima, a i kad se piše i govori o lovcima i lovačkim interesima, to se uglavnom radi u negativnom kontekstu. Kada će naši lovački 'očevi' shvatiti da je zadnji minut došao u vezi lovačkog imidža i da se urgentno mora taj imidž popraviti? Kada će organizacije zaštitara i 'zelenih' shvatiti da smo, govoreći u širem kontekstu, i mi lovci i oni na istom zadatku, i da neprestani napadi na lovce dugoročno ne vode nikud?

Za sam kraj dodajemo izvod iz direktive EU o pticama (stavovi iz direktiva EU su obavezujući za zemlje članice, a važe kao preporuka za zemlje kandidate): 'Директива признаје да су губитак станишта и њихова деградација најозбиљније претње очувању дивљих птица. Стога се ставља велики нагласак на заштиту станишта за угрожене, као и миграторне врсте (наведених у Анексу 1), нарочито кроз успостављање кохерентне мреже подручја посебне заштите ( СПА С) које садрже све најпогодније територије за ове врсте. Од 1994. све Спа а чине саставни део Натура 2000 еколошке мреже.'.

Dakle, gospodo? Hoće li to možda neko da kaže da ovi u EU ne znaju šta pričaju? Znaju, verovatno i mnogo bolje od nas! Čemu onda onakav tekst u Kuriru i čemu onda onakvi napadi na lovce i zabrane lova, čemu komplikovanje procedura, čemu otežavanje bavljenja lovom, čemu zamagljivanje suštine i čemu minimiziranje uloge lovaca u očuvanju divljači i čemu prikazivanje lovaca kao 'pripitih ubica divljači'? Hoće li svanuti dan da pojedini konačno progledaju i shvate da lovci pre svega čuvaju divljač i lovišta baš od raznoraznih 'pripitih ubica' koji ne mare ni za zakone, propise i kodeks, nego baš 'ubijaju' sve što im pred cev izadje? Kada će neke usijane glave shvatiti konačno da lovci svojim prisustvom na terenu predstavljaju prepreku za mnoge 'stručne' trovače zemljišta i biljaka, koji indirektno pobiju mnogo više divljači nego što lovci odstrele? Predstavljamo mi lovci prepreku i raznim vrlim zemljoradnicima koji oru i lenije i ivice kanala, koji seku remize, koji kradu svaki metar zeljišta za jednu brazdu više, pa makar to ne bilo njihovo? Da ne pričamo o paljevinama žetvenih ostataka, tršćaka i remiza po lovištima - svake godine ista priča, gori na sve strane, a nema podataka da je neko nekad odgovarao za paljenje po ataru! Eto, tako stvari stoje, gospodo.

       
Komentari
136 #1 Lala
dana 17.07.2016. 22:35
Da me ne bi neko pogrešno razumeo: ovim tekstom mi ni na kraj pameti nije da branim Šormaza, ili da mu sada podilazim. Ono što je izjavio pre desetak dana je i dalje fleka na lovačkom obrazu, ali lovci to treba da reše!
Ovo što sada rade razni eksponenti nečijih drugih interesa je još sramnije.
Što bi rekao Djordje Balašević davno, (parafraziram): 'nema tih 100 evra za koje neko neće reći ili napisati i najveću glupost'.
572 #2 AcaNik
dana 18.07.2016. 07:09
курир се до сада показао као одличан портпарол зелених. Тако да онај текст само наставља ту традицију
2536 #3 Tomash
dana 18.07.2016. 08:10
Lalo itekako si se ogresio u tekstu. Mi i takozvani "zastitari" nikako nismo na istoj strani, niti imamo zajednicki interes!

Njihov interes su jedino strani Novci i ispunjenje tog cilja po svaku cenu,

A nas je ocuvanje divljaci.
716 #4 DakiNS
dana 18.07.2016. 08:38
Sraman i krajnje zlonameran tekst Kurirca.Spinovanje izvrtanje reči su jedini njihovi argumenti. Ali me ne čudi kada znam ko je vlasnik ! S obzirom da je hapšen zbog utaje poreza ne čudi me da i na ovaj način radi protiv Srbije .
136 #5 Lala
dana 18.07.2016. 12:35
Tomash, nisam se uopšte ogrešio. I lovci i zeleni rade na istoj stvari, barem deklarativno, samo su im metode i shvatanja različiti. Treba pogledati malo širi kontekst, i izbegavati isključivost.
Nije cilj produbljivati razlike, nego mislim da je cilj naći minimum zajedničkog interesa i raditi u tom pravcu. Kao što i medju lovcima ima kukolja, tako nisu ni sve organizacje zelenih iste. Ja verujem u to, možda sam idealista.
Možda i dočekamo vreme da zeleni zajedno sa lovcima iznose hranu zimi po kijametu, da kopaju bunare i prave pojilišta za divljač? Smile
Naravno, tekst iz Kurira je krajnje nedobronameran i samo može izazvati lovce da i ono oštro reagujui nastave prepucavanje. A divljač za to vreme lagano nestaje iz lovišta.
Poslednja dva pasusa u tekstu vesti su naknadno dopisana!
4038 #6 dragan23
dana 18.07.2016. 23:07
Sremci pale strnjista samo nocu. Prosle nedelje sam izlazio na sedju, lepo vece, a sa drveta se vidi ceo srem, Sabac i Beograd. Kad tamo negde oko 22h, gori tabla (zasigurno je veca od 100ha) tamo negde izmedju Stare Pazove i Indjije. Kasnije zezam drugara kako su nam oni poslali rojeve komaraca, a on ce meni MI SREMCI SAMO NOCU PALIMO. Grin
Na toj tabli zasigurno nema ni vrapca.
Poljsku koku su ubili hemijski preparati. Psi lutalice, macke i predatori doradjuju sta hemja ne stigne da ubije. Video sam primer iz Kanade gde se ptice razmnozavaju, povecavaju populaciju uprkos niskim temperaturama. Dakle, nije bas da hladnoca ubija jarebicu. Ledena kisa je paralise, onda je lis pokupi kao sladoled. Ne treba da zaboravimo mozda i kljucnu stvar, a to je fazan. Fazan je unesena vrsta i on ne trpi jarebicu. Francuzi vrse istrazivanja na potesu izvan Pariza kada se ide ka aeodromu Bove. Tu sa postavili kamere na skoro svakom hranilistu.Ono sto mi je privuklo paznju je sklanjanje jarebice kada se priblizava fazan. Jako agresivno je napada ako ostane da jede i nanosi joj veliku fizicku stetu sa mamuzam i kljunom. Mozda bismo se mogli pozabaviti ovim detaljem.
3265 #7 mrwa22250
dana 19.07.2016. 17:11
Interesantno istrazivanje,mada kod mene najvise jarebica ima upravo tamo gde ima i najvise fazana.Problem broj jedan je staniste i nasa je sreca sto ima jako puno malih remiza(napusteni vocnjaci,vinogradi)koji zimi predstavljaju zaklon kada joj je on pored mira najbitniji.
Naravno da se sklanja kad nailazi fazan,ali cisto sumnjam da bi cekala da je povredi.I srndac se sklanja sa hranilista kad naidje vepar sto ne znaci da mu je ovaj smrtni neprijatelj.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,205,497 posete www.srbijalov.com