Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Ptičji grip - saopštenje Uprave za veterinu


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Ptičji grip - saopštenje Uprave za veterinu
Ptičji grip - saopštenje Uprave za veterinu

Uprava za veterinu donela mere povodom širenja nove vrste ptičjeg gripa - ugroženi delovi Vojvodine!

Na sajtu Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavljeno je Rešenje o proglašenju ugroženog područja i zone nadzora zarazne bolesti avijarna influenca (ptičji grip) H5N8 na teritoriji Srbije! Rešenje nosi datum 15.11.2016.

Imajući u vidu da se nova vrsta ptičjeg gripa rapidno širi u Madjarskoj, Austriji i Hrvatskoj, Uprava za veterinu je preventivno reagovala, pa je svojim rešenjem proglasila za ugroženo područje zonu od 10 km od granice sa Madjarskom, dok je zona prema Hrvatskoj (Severnobački okrug i Zapadnobački okrug) proglašen zonom pojačanog nadzora. Zabranjeno je održavanje sajmova i izložbi ptica, a u ugroženom području je zabranjen promet živinskog mesa i jaja. Naloženo je popisivanje svih vrsta domaće živine u ugroženom području, kao i druge mere za sprečavanje širenja ove visoko zarazne bolesti. Jedna od mera jeste i zabrana naseljavanja pernate divljači u lovištima u ugroženom području - što bi moglo značiti zabranu puštanja fazana iz volijera u lovište!?

Bolest prenose ptice selice (patke, guske, labudovi...), koji ukoliko dodju u kontakt sa domaćom živinom lako mogu da prenesu zarazu, što iziskuje uništenje kompletne populacije živine u nekom domaćinstvu ili farmi. Bolest je prvo evidentirana u Madjarskoj, u županiji Čongrad, koja je poznata kao odmorište ptica selica. Prema poslednjim informacijama u okrugu Bekes na tromedji Madjarske, Rumnije i Srbije na jednoj farmi ćuraka pobijeno je 9.000 jedinki zbog pronadjenih uginulih zaraženih jediniki (http://afludiary.blogspot.rs/2016/11/hungary-hpai-h5n8-detected-at-turkey.html)! Oglasila se i Evropska komisija povodom širenja ptičjeg gripa sa preporučenim merama za sprečavanje širenja zaraze.

Pored domaćih kokoški i farmi pilića, ugrožene su i patke i guske po selima, naročito ukoliko se puštaju da se slobodno kreću po ataru, ali i ćurke, morke, i sve ostale vrste koje se gaje u domaćinstvima. Bolest se retko može preneti na ljude, ali može izazvati ogromne ekonomske štete.

Kompletno saopštenje Uprave za veterinu možete pročitati klikom na link: http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/vesti/vesti-o-dogadjajima/585-resenje-o-proglasenju-ugrozenog-podrucja-i-zone-nadzora-zarazne-bolesti-avijarna-influenca

Za pohvalu je potez Uprave za veterinu koja je povodom pojave ptičjeg gripa izradila dva uputstva-prezentacije u Power Pointu, jednu prezentaciju za živinare a drugu za veterinare, gde se na slikovit način objašnjavaju simptomi zaraze, putevi širenja i posledice zaraze. Ta uputstva  možete pogledati na linku: http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/avijarna-influenca . Takodje je za pohvalu što je Uprava za veterinu postavila dežurni link na kojem će pratiti sve informacije o pojavi ili širenju ove N5H8 zaraze u Srbiji. Zaista, pravovremena, celovita, efikasna, odgovarajuća i delotvorna reakcija Uprave za veterinu - bilo bi lepo kada bi tako reagovali i u nekim drugim slučajevima vezanim za lovstvo!

Saopštenje i upozorenje  o ovoj visoko patogenoj bolesti H5N8 je izdala i FAO (organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu) na svom sajtu: http://www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/451313/ . Kako piše na sajtu FAO, virus H5N8 se prvo pojavio pre par meseci u južnim delovima Rusije odakle se sa početkom migracije ptica širi dalje prema jugozapadu kontinenta.

O širenju ptičjeg gripa i merama koje se preduzimaju u Srbiji članak donosi i dnevni list ALO. Link: http://www.alo.rs/ne-jedite-madarsku-piletinu-i-jaja/82874

Nije poznato za sada da li će pojava i širenje avijarne influence imati nekih posledica po lov ptica u Srbiji i Vojvodini, pre svega pataka i gusaka. Jedino je za sada kao mera uvedena zabrana naseljavanja pernate divljači u ugroženom području (pojas 10km duž granice sa Madjarskom). Nema naznaka (za sada) da će se desiti zabrana lova, ali treba imati u vidu da koridor selidbe tih ptica ide upravo preko Srbije, iznad Vojvodine, pa dolinom Morave dalje prema jugu. Obustava lova bi samo značila povećanje gustine ptica na odmorištima a time se povećava rizik širenja zaraze. Po našim informacijama sa terena dobijenim od lovaca koji žive u ugroženom području, već je od strane veterinara i veterinarskih tehničara počeo obilazak domaćinstava i farmi, popisivanje živine i informisanje vlasnika o mogućoj pojavi zaraze. Apelujemo na kolege lovce da svaki pronalazak uginule pernate divljači obavezno i bez odlaganja prijave nadležnim inspektorima!

Sećamo se da je pre više godina takodje bila vanredna situacija povodom pojave ptičjeg gripa H1N1, i da su i tada bile preduzimane odredjene mere. U medjuvremenu je došlo do mutacije virusa, pa je izgleda novi soj virusa izazivača avijarne influence još virulentniji medju pticama.

Zanimljivo u ovoj priči jeste činjenica da se čuveni samozvani zaštitari ptica i klevetnici lovaca iz DZPPS predvodjeni Milanom prepodobnim Ružićem nisu ni jednom rečju oglasili povodom pojave zaraznog ptičjeg gripa! Možda imaju prečeg posla od brige za ptice pogodjene ovom bolešću, ili su se preplašili od moguće zaraze? Možda bi prisustvo tako 'velikih stručnjaka' za ptice u ugroženom delu Vojvodine bilo od pomoći, ili bi samo smetali? Doduše, to se ne plaća, pa možda zato nije interesantno - lovci i inspektori (koji su takodje oklevetani od strane zaštitara) će da vode brigu o eventualnim uginućima divljači i da pokušaju da brane fond divljih ptica i domaće živine, a zaštitari? Oni će da mapiraju tetreba (28 komada u Srbiji) i još par vrsta za 1,5 milion dinara lovačkih para! SRAM VAS BILO!!!

Nije se ovim povodom, koliko je poznato, oglasio ni Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao referentna ustanova, a nema reakcije ni dr Slobodana Puzovića, rukovodioca u tom Zavodu, koji je kao zaštitarski guru veoma aktivan kada se dele sredstva iz Fonda za razvoj lovstva zaštitarima.

Takodje, na sajtu Uprave za šume (nadležna za lovstvo) nema nikakve informacije o pojavi avijarne influence medju lovnim vrstama ptica. Lovački savezi (svi redom!) takodje izgleda smatraju da ne treba da informišu svoje članstvo o ovom globalnom problemu koji bi mogao vrlo lako da postane i naš lokalni problem!

DOPUNA VESTI 25.11.: Kako javljaju mediji u Madjarskoj je došlo do nove pojave zaraze na jednoj farmi pataka u Bač-Kiškun okrugu, uspostavljena je sigurnosna zona prečnika 10 km. U Nemačkoj se u pokrajini Donja Saksonija sprema uništenje 16.000 ćuraka na farmi. U toj oblasti poznatoj po živinarstvu uzgaja se oko 35 miliona peradi.

Virus ptičjeg gripa H5N8 je do sada prijavljen u više zemalja: Madjarska, Poljska, Danska, Holandija, Hrvatska, a nove loše vesti stižu i iz Nemačke, Austrije, Švajcarske... Zabeležena je i pojava H5N8 u Alžiru gde ptice selice odlaze da prezime. Evo link: http://fortune.com/2016/11/12/bird-flu-outbreak-europe/ . Poslednja vest od pre par sati glasi da je i Švedska pogodjena ovom zarazom, i da su odlučili da posle jučerašnjeg uništenja 37.000 peradi odmah unište još 200.000 jedinki u pokušaju da zaustave širenje zaraze. Link: http://www.thelocal.se/20161125/sweden-to-cull-37000-poultry-after-suspected-bird-flu-outbreak

      
Komentari
572 #1 AcaNik
dana 24.11.2016. 00:38
у 10 евра да су зелени заразили ове птице само да их не би ловили Sad
136 #2 Lala
dana 24.11.2016. 11:34
Jutros je oko 8h na jutarnjem programu RTS gostovao v.d. direktora Uprave za veterinu, koji je javnosti izneo podatke kojima raspolaže Uprava za veterinu, i koji je ponovio ono što piše u Rešenju Uprave. Izneo je i jedan novi podatak, da je u Madjarskoj zabeležen slučaj ptičjeg gripa na svega 5 km od granice sa Srbijom.
Sa obzirom na brzinu širenja, izgleda da je pitanje dana kada će u Srbiji biti registrovan slučaj ptičjeg gripa. Kakve sve posledice mogu da nastanu ne samo za lov i lovce, nego za kompletnu državu, jasno je svima koji malo razmisle. Migracije ptica još uvek traju.
4538 #3 AleksandarV
dana 24.11.2016. 13:03
Мноооого је 10 евра! Некако чудно како баш од Шведске на овамо!? Шаљу паре препоручено за Ружића, а каче за м. лабудова!
2585 #4 davorcalic
dana 24.11.2016. 21:06
Bio sam u lovu na patke popodne.... nisam cuo da se neka zakasljala..Grin
478 #5 milenko0609
dana 25.11.2016. 08:27
Sistemski idu da nam sve zabrane,lov na zeca skratili, pitanje hoće li se ovaj ptičiji grip odraziti i na lov fazana, guske, patke(verovatno da hoće), nabavna dozvola se čeka po par meseci, takse nabili u nebo, lekarski, lovačke pare dele zelenima, meni lično ovo jako smrdi na propast......
4538 #6 AleksandarV
dana 25.11.2016. 09:14
Није ми јасно зашто Вас колеге тангирају мишљења неких људи који не представљају никога. Необразовани и приучени људи који лају на неким небитним блоговима као и фб групама лупају глупости. У медијима причају приче за малу децу у које ни моја деца не верују. Кога они представљају и за кога раде? Никако у интересу државе и дивљачи сигурно. Ја сам ловац и представљају ме ловачке организације и ловачки савези које је оформила ДРЖАВА. Нико не може да се зове стручњаком за ловство који није из те бранше, а поготово "Самозвани заштитари". Колико људи чини ту организацију, а колико људи чини нашу организацију. Причамо о регуларним члановима, волонтери и симпатизери не спадају у ту категорију. Јел они представљају грађански сектор? НЕ! Само лични интерес и своје џепове. Кога они представљају стране организације или људе из Србије? Њих не зову медији него њихови спонзори из иностранства плаћају сваки текст као и појављивање на телевизији. Цивилни сектор као и такве ствари у иностранству су само важни свуда у ЕУ само кад се прича евентуално о клими! Значи пружа се вештачки прилика људима који никога не представљају да се питају за нешто и говоре о неким стварима за које нису компатибилни и јако мало знају. За такве ствари од регуларних организација на западу следи тужба за мешање у делатности велике организације која је надлежна у држави за те ствари као и сигурно укидање тих друштва (појединаца) који представљају сами себе! Пошто овде Ловачки Савези не раде свој посао чак и дају финансије тим "имагинарним организацијама"за које новац одвајају ловци за своје пројекте, питам се само ко ће одговарати из Ловачког савеза и Управа за шуме што даје паре самозапосленим људима (регистрованим тапетарима) који представљају личне интересе!
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,349,700 posete www.srbijalov.com