Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Izjave Šormaza za Politiku


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Izjave Šormaza za Politiku
Izjave Šormaza za Politiku

Šokantne izjave: Dragan Šormaz ponovo 'briljira', zasmejava ali i zabrinjava!

U štampanom (ali ne i u elektronskom!) izdanju dnevnog lista 'Politika' od subote, 07.10.2017., izašao je na strani 8. članak u kojem se prenose izjave predsednika LSS Dragan Šormaza u kojima on iznosi svoje vidjenje stanja i budućih pravaca kretanja lovstva Srbije, na sebi svojstven način - gromopucatelno, nepromišljeno, neznalački i povremeno čak potpuno neistinito-lažno, pa i zlonamerno! Ovaj članak je očigledno nastavak Šormazove kampanje da na svaki način izgura neki novi zakon, iako mu je Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije na sednici 03.10. jasno rekao da NEMA novog zakona, nego da se može raditi samo izmena i dopuna postojećih propisa, o čemu smo pisali i o čemu postoji video zapis! Ne preza Šormaz da se samopromoviše u ČOVEKA SA MISIJOM u svojoj nakani, a ni da nebuloznim izjavama posegne za svime što sa lovstvom i lovištima ima veze, pa je tako pored zahteva da od državnog budžeta uzme prihod od lovnih karata sada, merkajući lovišta JP, otvorio front i sa JP 'Srbijašume' i 'Vojvodinašume', poredeći ih u lovstvu sa radom lovačkih udruženja, iako su status, načini organizacije i finansiranje potpuno različiti, pokazujući svesno ili nesvesno koliko ima znanja i kapaciteta da uopšte priča o lovu i lovstvu, a kamoli da vodi Lovački savez Srbije. Molimo čitaoce članka da pre nego krenu u čitanje ili da uzmu maramicu za brisanje suza od smeha, ili da pripreme Bensedin, trebaće im, kad pročitaju npr. deo o privatizaciji. Pažljivom čitaocu neće promaći smehotresne konstrukcije (kuga afričkih svinja u Evropi, umesto afrička kuga svinja), a bogami i neke izjave koje, neka nam bude oprošteno ako grešimo, mirišu na političku averziju prema Istoku. Uostalom, čitajte sami, pa se uverite, a potom postavite sebi pitanje, drage kolege, šta u stvari taj čovek hoće i da li je moguće da ga iko upućen u lovstvo i prirodne resurse države Srbije u ovome podržava?

Faksimil članka objavljujemo na slici uz ovu vest (klik na sliku za uvećanje), a radi bolje čitljivosti ceo tekst iz Politikinog članka smo prekucali i u integralnoj verziji glasi ovako:

'Lovci traže novi zakon

Ugled kakav su imali naši ljubitelji divljači kažu od kraljevog do Titovog doba , poljuljan je propisom iz 2010. tako da i lovne dozvole ne izdaje njihov savez već Ministarstvo poljoprivrede

Ponosni na istoriju dugu 121 godinu i činjenicu da im je prvi predsednik bio kralj Milan Obrenović, predstavnici Lovačkog saveza Srbije (LSS) sa nestrpljenjem iščekuju kraj godine kada bi na snagu trebalo da stupi novi zakon o divljači i lovstvu. On bi, najavljuje Dragan Šormaz, predsednik saveza, lovcima vratio ugled kakav su imali od kraljevog pa do Titovog doba, a poljuljan važećim zakonom iz 2010. godine. Sagovornik ističe da u Srbiji nikada nije doneta strategija lovstva i da LSS državi nudi neophodnu pomoć kako bi ona bila usvojena u 2018. godini.

Šormaz podseća da je aktuelni zakon ulogu lovaca sveo samo na ocenjivanje trofeja i organizovanje lovačkih ispita, a da je LSS-u oduzeo jedan od važnijih prihoda, a to je izdavanje lovne karte koje je preneto na Ministarstvo poljoprivrede.

- Od toga bismo zaradili oko 75 miliona dinara godišnje i uložili ih u pokretanje lovačke zadruge. Godine 2010. donet je taj nakaradni zakon i još gori pravilnici koji su sve izmenili i prvi put lovci nisu bili konsultovani prilikom izrade propisa. Moja misija je da ga promenim i vratim lovcima ugled u društvu kakav su imali – ističe Šormaz.

Sa 75000 lovaca Srbija, kaže, priapda evropskom standardu, a njhov glas čuje se i u Evropskoj asocijaciji lovaca čiji smo član i na čijem godišnjem zasedanju Šormaz – FACE lobira za interese lovačkih organizacija u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, na primer kada su u pitanju donošenja direktiva o pticama.. Ogroman je pritisak zaštitnika ptica na EP da se zabrani lov na migratorne vrste, kao što su prepelice i grlice, što je apsurd. Kada te ptice dolete iz Evrope do plaža Tunisa, Maroka, Alžira tamošnji stanovnici za jedan dan mrežama ulove onoliko prpeelica koliko se u Srbiji ne izlovi za pet godina. Iskustvo koje stičemo razmenom informacija sa evropskim lovcima je neprocenjivo. Na prošlogodišnjem sastanku od Letonaca čujem da se pojavila kuga afričke svinje u Evropi. Proširila se na Rumuniju, Poljsku i Češku, a virus je stigao na gumama ruskih kamiona koji i kod nas otkupljuju voće. Urgentno sam reagovao, na carinama je naredjena deznfekcija pneumatika tih kamiona i kuga nije stigla u Srbiju – podseća Šormaz.

Najjača udruženja lovaca imaju Francuzi, Rusi i Skandinavci, a koliko su jaki ilustruje podatak da su se finski lovci, čije su prosečne plate deset puta više od ovdašnjih, izborili za niske lovačke članarine, na nivou onih u Srbiji. Šormaz ističe da je njegova misija da organizaciju i uticaj LSS podigne na taj nivo.

- Moj cilj nije samo da lovci učestvuju u donošenju zakona o lovstvu i oružju već i da upravljaju svim lovištima koja su trenutno u vlasništvu države, odnosno ’Srbijašuma’ i ’Vojvodinašuma’, jer odgovorno tvrdim da, za razliku od lovišta lovačkih udruženja, ona posluju sa drastičnim minusima. Prvo ih treba ponuditi privatnicima, a ako ih niko ne kupi dati lovcima na upravljanje. Nadam se da će to biti omogućeno usvajanjem novog zakona – izričit je Dragan Šormaz.'

Umesto bilo kakvog daljeg komentara, evo jedna polušaljiva/poluistinita rečenica: U ovo doba godine obale SAD pustoše uragani, a kako stvari stoje u lovstvu Srbije pustoš može da napravi, ukoliko se ne spreči na vreme, uragan Dragan! Evakuacija lovaca je u toku!

       
Komentari
136 #1 Lala
dana 10.10.2017. 17:50
Samo da podsetim kako Šormaz podiže ugled: FACE je krajem avgusta uputio dopis LSS-u u kojem ga obaveštava da zbog dvogodišnjeg neplaćanja članarine Lovački savez Srbije nema pravo glasa na skupštini FACE! To je samo jedan primer, a ima ih sijaset - jadan je onaj lovac kome Šormaz diže ugled. Zakon je poljuljao ugled lovaca, a novi zakon će ga vratiti? Zar se zakonom gubi ili stiče ugled, mučeniče, ili (ne)radom i (ne)delima??
Kralj Milan se u grobu verovatno prevrće, a kruže neproverene glasine da se duh Joce Divilda, jednog od osnivača LSV, jako uznemirio.
Neka nam dragi Bog i Sveti Evstatije budu u pomoći! Ovog veselnika Šormaza neće ni suzavcem moći isterati sve dok potpuni haos ne napravi!
788 #2 ficha007
dana 10.10.2017. 19:01
Uragan "Dragan"...ROFL...ROFL
716 #3 DakiNS
dana 10.10.2017. 19:11
Ima prirodno glupih ljudi , ali su neki nadareno glupi , posebno oni udareni zecom u glavu.
2536 #4 Tomash
dana 10.10.2017. 19:34

2010. donet je taj nakaradni zakon i još gori pravilnici koji su sve izmenili i prvi put lovci nisu bili konsultovani prilikom izrade propisa. Moja misija je da ga promenim i vratim lovcima ugled u društvu kakav su imali – ističe Šormaz.


Reče jedan narodni poslanik (a kao ....ono......lovac) koji prilikom donošenja nakaradnih zakona nije prstom mrdnuo.... lepo...


Sa 75000 lovaca Srbija, kaže, pripada evropskom standardu, a njhov glas čuje se i u Evropskoj asocijaciji lovaca čiji smo član i na čijem godišnjem zasedanju Šormaz – FACE lobira za interese lovačkih organizacija u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji


A pravo glasa nam oduzeto zbog neplaćanja, i ni manje ni više nego za vreme njegovog mandata...po prvi put u novijoj istoriji, jesmo bruka i sramota, i dotakli smo apsolutno DNO.


Ugled kakav su imali naši ljubitelji divljači kažu od kraljevog do Titovog doba , poljuljan je propisom iz 2010. tako da i lovne dozvole ne izdaje njihov savez već Ministarstvo poljoprivredeČime je to poljuljan ugled Lovaca ovom uredbom? Možda jer nema više para za bahaćenje i troškaranje(ako se takvi mogu smatrati lovcima, takvi po kodeksu i ne bi smeli da budu lovci), pa poBogu.... sada ministrastva i sekretarijati organizuju konkurse, i VRAĆAJU te novce od lovne karte korisnicima lovišta. Šta je tu loše?
Lovci se barem u nečemu ne osećaju kao ovce, a i malo obraza nam je svetlije kada znamo da ne dajemo u bunar bez dna i onima koji nas brukaju(pa smo izgubili i pravo glasa u FACE Jaooo )!

SVAKO ima pravo na lovnu kartu, a članstvo u bilo kojoj organizaciji je DOBROVOLJNO gospodine Šorgmaz, i ne može se uslovljavati nikome pravo na lovnu kartu, ili pravo korišćenje sredstava iz fonda, samo zato ako nije član nekog saveza... Lepo vi svojim radom zaslužite da vam se poveća broj članova, a ne da bahanalije nadomešćujete time što će neko tamo LU izvisiti za Čeku ili hranilišta, samo zato da bi u lovištu Tetrebi gledali Mace....
136 #5 Lala
dana 10.10.2017. 19:58
Od glavnog urednika Predatora stigao mi je SMS komentar sa molbom da ga, uz pozdrave forumašima, ovde prenesem.
Dakle, g.Dragišić predlaže sledeće: da se u cilju sprečavanja svinjske kuge obustavi svaki izvoz u Rusiju, naročito voća, a da se kao preventivni potez dobijeni MIG-ovi 29 vrate darodavcima Rusima kako ne bi slučajno došlo do prenošenja ptičjeg gripa!
Ako do sada neki nisu shvatili ozbiljnost situacije u koju Šormaz vodi lovstvo Srbije ovo je poslednji trenutak da shvate!
3265 #6 mrwa22250
dana 10.10.2017. 21:59
Da li je ta"moralna gromada"u stvari ogledalo sopstvenog clanstva.Gde su sada nasi vajni preCednici,koji su,predstavljajuci nas same,potrcali da ga izaberu opcinjeni podrskom velikog vodje.Gde je njegov partijski"bata"sakriven iza funkcije prvog vojvodjanskog lovca,gde je Milos veliki,pazin,Tomica.Da li ih mozda drma sindrom naknadne pameti,kad uvidese kakvu dijabolu su zaseli na celo nekad zaista cenjene organizacije,pa im pojedini forumasi koje htedose na lomaci spaliti postadose rame za plakanje.
Treba li da poverujemo da ce stara ekipa okrenuti novi list i spasiti posrnulo lovstvo iz ponora cika Gargamela.Ja necu jer je mnogo istine u onoj staroj da se od govana pita ne pravi,a da su Cenzurisano i da su gomilu istih izjeli u proteklih dve decenije,vaistinu jesu.
Ako neko smogne mooda i pameti,rez mora biti hirurski precizan i svi ovi,do usiju umazani partijski vojnici moraju biti poslati na smetliste uz onu narodnu-bili,ne ponovili se.Nikakav alibi tu ne prolazi,usrali ste i sefa i stanicu i budite zadovoljni ako vam u bazi dozvole da ponekad prosetate zajedno sa lovcima,sada vec polupraznim lovistima.Moraju doci neki novi,svezi,neiskvareni lovni radnici ako ih jos uvek ima medju nama,a ako ih pak nema-neka nam je dragi Bog u pomoci.
1192 #7 temudjin
dana 20.10.2017. 18:23
Citat iz Vukajlije o značenju reči kreten!

Originalno značenje potiče iz psihijatrije i označava osobu koja pati od teške mentalne retardacije. Isto značenje ima i reč idiot. Međutim, u običnom govoru, i naročito slengu, reči kreten i idiot sve ređe označavaju nekoga ko je mnogo glup (tu su uskočili takođe psihijatrijski termini - debil i moron, da pripomognu), već naprotiv nekoga ko je zao. Kreten je onaj koji namjerno i pokvareno čini nešto da vas zezne, često zna biti i glup, ali to nije glavno, glavno je da su svi kreteni i idioti negativci. To bi možda i bila najbolja definicija, teški negativac u najširem smislu.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,204,317 posete www.srbijalov.com