Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Vanredna skupština LSV


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Vanredna skupština LSV
Vanredna skupština LSV

Vanredna skupština LSV: Odlučili da ne odlučuju! 

Nedostižna dvotrećinska većina za izmenu Statuta LSV, rasprava i odlučivanje o svim pitanjima odloženo

U Novom Sadu je 25.11. održana vanredna sednica skupštine Lovačkog saveza Vojvodine. Kako je bilo predvijdeno dnevnim redom, na ovoj sednici je trebalo da se raspravlja i odlučuje o veoma važnim pitanjima, pre svega o predlogu izmena Statuta LSV i o daljoj sudbini ćerke firme 'Vojvodjanski lovac' doo.

Na samom početku Skupštini saveza se obratio predsednik LSV Aleksandar Milovančev, koji je u kratkim crtama izvestio delegate o aktivnostima u prethodnom periodu, sa posebnim akcentom na formiranje i rad Radne grupe za izmenu zakona o divljači i lovstvu,  pre svega oko pitanja lovnih karata, zatim oko položaja LSV u medjunarodnim organizacijama gde će vojvodjanski savez tražiti da i dalje zadrži svoju autonomiju, a kao posebno zanimljiv detalj figurira zalaganje Milovančeva da u zakonska rešenja udje diskutabilan predlog da niko ko nije član saveza ne može biti korisnik lovišta!? Da li će to tako i biti, imajući u vidu zagarantovanu slobodu udruživanja, videće se. Na poziv upućen od strane predsednika LSV da iznesu svoje predloge oko zakonskih rešenja prisutni delegati se nisu odazvali, osim jednog koji je govorio o potrebi da se putevi, groblja i druge nelovne površine izuzmu iz lovišta. Takodje je predsednik LSV izneo informaciju da će budžetski fondovi za razvoj lovstva opstati samo još jednu godinu, što je i bilo predmet glasina u lovačkoj javnosti, a izneo je i svoju reakciju na pojavu razočaravujeće malog broja delegata u sali.

Zatim je usledilo formiranje verifikacione komisije koja je pregledom dokumentacije ustanovila da je prisutno 53 člana Skupštine LSV od ukupno 94, i da je 6 punomoći delegata nevažeće, jer nisu overena pečatom LU. Posebna zanimljivost je da ni punomoć Ferenca Irmenjija, nekadašnjeg predsednika Skupštine LSV, nije bila uredna! Verifikaciona komisija je konstatovala da postoji kvorum za početak rada Skupštine, ali da ne postoji dvotrećinski kvorum (predvidjen važećim Statutom) potreban za odlučivanje o izmenama Statuta!

Posle izveštaja Verifikacione komisije, predsedavajući Skupštine LSV Dragan Gutić je sa dnevnog reda skinuo tačku zbog koje je vanredna Skupština i sazvana odlažući je za neko drugo zasedanje, za koje nije rečeno kada će biti sazvano. To je uradjeno uprkos zahtevu delegata da se barem raspravlja o predlogu novog Statuta, a da samo odlučivanje bude odloženo!

Slična situacija se ponovila kada je odlučivano o sudbini ćerke firme saveza, 'Vojvodjanski lovac ' doo. Bilo je podeljenih mišljenja i diskusija; ex predsednik LSV Milan Pažin se zalagao za gašenje firme uz povratak poslova i zaposlenih u savez, imajući u vidu da 'Vojvodjanski lovac' loše posluje, i povlačeći paralelu sa ugašenom firmom 'Jelen' doo koju je osnovao LSS a koja je poslovala pozitivno; član UO LSV Mirko Latinović je izneo podatak da firma duguje savezu iznos od oko 1,8 miliona, ali da ima i nenaplaćenih potraživanja za koja ima očekivanja da će se naplatiti i tako možda regulisati dug firme prema savezu. Direktor firme Milenko Zeremski je predlagao da se sa odlukom o sudbini 'Vojvodjanskog Lovca' sačeka do donošenja novih propisa, u čemu ga je podržao i predsednik LSV Milovančev. Zamenik predsednika LSV Miloš Beuković je po ovom pitanju svoje izlaganje započeo rečima da oseća ličnu moralnu odgovornost za formiranje i rad ćerke firme, ali da je moralo tako biti uradjeno po važećem Zakonu, iznevši pri tom tri moguće varijante za dalju sudbinu firme. Skupština je, tako da kažemo, odlučila da ne odlučuje ovaj put o Vojvodjanskom lovcu, što je već drugi put da se odluka o tom pitanju odlaže – slično je uradjeno i na redovnoj prolećnoj Skupštini LSV.

O tački dnevnog reda vezano za informisanje lovaca, iznošeni su razni predlozi. Bilo je predloga da se ponovo uvede glasilo saveza koje bi bilo na teret članskog doprinosa, ili pak izdavanje neke vrste informatora. Konstatovano je da je oficijelni sajt saveza loše ažuriran, a samim tim i loše posećen – dodajemo da niko ne ide na sajtove na kojima nema ničega, ili slabo čega ima. I po ovom pitanju zaključak skupštine je da se iznalaženje rešenja odloži do sledećeg zasedanja, a da se u medjuvremenu sa pokrajinskim organima vidi mogućnost dobijanja sredstava za angažovanje jednog lica koje bi održavalo i ažuriralo sajt saveza. Cela priča oko informisanja se svodi na pitanje para, a očito je da para nema dovoljno, čim se razmišlja o eksternim izvorima. U okviru ove tačke dnevnog reda kao informaciju je predsednik LSV Miovančev izneo da je imao svojevrstan duel sa ministrom ekologije Goranom Trivanom, najavivši pri tom ulazak u žestok klinč sa samozvanim zaštitarima koji upadaju u lovišta bez najave, rizikujući bezbednost lova.

Do izvesnog 'varničenja' i malo živosti u radu Skupštine LSV došlo je pod tačkom 'Razno', o temi organizacije seminara za CIC licence u Horgošu, i medjunarodne izložbe trofeja pod patronatom CIC na sajmu LORIST, koju je svojim istupom pokrenuo zamenik predsednika LSV Miloš Beuković. Postavilo se pitanje ko je organizator toga: da li LSV kao član CIC, ili pojedinci. Predsednik LSV Milovančev je tvrdio da UO LSV nije upoznat sa tim potezom, dok je zamenik predsednika Beuković apostrofirao da je u odgovoru CIC na pismo Dragana Šormaza, predsednika LSS, kao organizator naveden LSV. Ovim je otvorena serija pitanja, odgovora i replika sa više učesnika, pa se u jednom momentu postavilo pitanje da li je bilo zloupotrebe pečata LSV. Skupština je naložila UO LSV da ispita sve navode oko seminara CIC i izložbe, i da se ustanovi šta je radjeno i ko je radio. Na kraju ove diskusije predsednik Milovančev je izneo informaciju da će LSS, nakon što je brzopotezno uplatio članarinu, tražiti od CIC da organizuje novi seminar za 15 ljudi za licencu CIC, od kojih će 5 biti iz Vojvodine.

I pored naznake zamenika predsednika Beukovića, nije bilo reakcija na izostanak govora o nastupajućem jubileju 95 godina osnivanja LSV, što ostavlja gorak ukus - kako mi današnji poštujemo i pominjemo svoje prethodnike, tako će jednog dana isto tako nas poštovati i pominjati oni koji budu došli posle nas.

Rezime skupštine je da ostaje naš utisak da LSV gubi kompas, da nema jedinstva oko mišljenja kako i šta dalje, da se luta sa rešenjima i da polako na površinu izbijaju svi godinama gomilani a nerešavani problemi, zablude i greške. Delegatima kao da nije jasno šta to rukovodstvo saveza sada očekuje od njih i u kom pravcu ide, ali je svima jasno da je dogorelo do nokata. Pominjana je ovaj put i slab fond divljači, pominjana sa velika davanja lovačkih organizaija, pominjan je i već ozloglašeni Zakon o oružju i prateći pravilnici, pominjana su i dalje nerešena pitanja oko naknade šteta od divljači i na divljači itd. Sve u svemu, puno stvari je dotaknuto, ali ni jedna stvar nije rešena, sve je ostalo na pojedinačnim istupima i konstatacijama, dok je ćutljiva i verovatno neupućena većina nemo posmatrala i dizala glasačke listiće. Dajemo sebi slobodu da niko nije bio preterano iznenadjen izostankom kvoruma za odlučivanje, a možda bi imalo osnove da se kaže kako ovakav razvoj dogadjaja može da se posmatra i kao kupovina vremena i premošćavanje nezadovoljstva medju članicama saveza, jer je sve vreme u vazduhu visilo pitanje šta će nam doneti nova zakonska rešenja o lovstvu.

Kao jedina dobra stvar se može navesti da nije bilo nekadašnjih skupštinskih hvalospeva i farbanja u ružičasto; trenutak otrežnjenja i suočavanja sa stvarnošću se očito bliži mnogo brže nego što su neki očekivali, sa neizvesnom budućnosti vezano za dalje osipanje članstva saveza koje je za svega nekoliko godina beleži pad od 50%, pa tako danas LSV ima manje članova lovaca nego što ih je imao 1960. godine, pre više od pola veka!

    
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 25.11.2017. 20:13
Da postoji reciprocitet između rada i angažovanja LSV i broja delegata na skupštini , bilo bi mnooogo manje prisutnih . S obzirom na dosadašnji rad , nije se ni mogao očekivati drugačiji ishod. Kako čujem počela je posebna taktika povećavanja članstva . Pod zavesom neinformisanosti pojedinci izmišljaju da je članstvo u savezima zakonom propisano . Što znači obavezno , pa se pitam da li stvarno misle da su lovci toliko nepismeni , i da mogu tako bezočno da lažu.
2585 #2 davorcalic
dana 26.11.2017. 03:10
Ja bi ovom prilikom pozdravio izbor Jasmine Marjanović u UO LSV.... Ovom prilikom joj čestitam i želim joj sve najbolje u radu UO...
136 #3 Lala
dana 26.11.2017. 18:53
Davore, Jasmina nije izabrana u UO LSV, nego je bila članica radnog predsednštva na tom zasedanju skupštine saveza.
2585 #4 davorcalic
dana 27.11.2017. 06:23
Aha, piše joj na fb da je postala član UO LSV ... Al u svakom slučaju, želim joj sve najbolje....
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,203,120 posete www.srbijalov.com