Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: KOLIKO KOŠTA POSLOVANJE LU - VISINA ČLANARINE


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

KOLIKO KOŠTA POSLOVANJE LU - VISINA ČLANARINE

Lovačko društvo Lovačko udruženje

Uslovi za formiranje Lovačkog udruženje

(razmišljanja)

Nakon donošenja novog Zakona o divljači i lovstvu Republike Srbije ,,Službeni glasnik republike Srbije", broj 18/10, od 26. marta 2010. godine, u toku 2010. i 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a za lovišta u Vojvodini - Sekretarijat (po novom Zakonu o prenosu nadležnosti usvojenog od Skupštine Srbije biće Ministarstvo) za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ustanovljavaće (utvrđivanje granice lovišta) i dodeljivati - davati lovišta na gazdovanje.

Zbog ove činjenice lovačke organizacije trebalo bi da se što pre opredele oko ovog veoma važnog pitanja da li da ostanu u okviru sadašnjeg Udruženja, ili da formiraju svoje Udruženje.

Da bi se opredelile lovačka društva potrebno je u grubim crtama izraditi ,,Studiju izvodljivosti" iz koje bi proizašli troškovi - odnosno koliko bi koštalo novoformirano udruženje svakog lovca.

Ne prejudicirajući stvari po ovom pitanju u ovom kratkom materijalu daće se najosnovniji podaci, odnosno šta bi trebalo - moralo da ima svako udruženje, a to je:

1. prostorija - kancelarija sa mokrim čvorom u kojoj će biti zaposlena lica u Udruženju;

2. kompjuter sa svom pratećom opremom za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

3. telefon (faks) za šta je potrebno izdvojiti oko 30.000 dinara;

4. mobilni telefon za zaposlene (upravnik lovišta i lovočuvar) za šta je potrebno izdvojiti oko 30.000 dinara;

5. terensko prevozno sredstvo - terenski džip za šta je potrebno izdvojiti oko 350.000 dinara;

6. moped za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

7. Kancelarijska garnitura (ormar, sto i stolice za sve članove Upravnog odbora, nekoliko radnih stolova za upravnika, predsednika i sekretara sa adekvatnim stolicama) za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

8. potrebna sredstva za plate upravnika lovišta (u bruto iznosu od 800.000 dinara);

9. potrebna sredstva za plate lovočuvara (u bruto iznosu od 400.000 dinara);

10. potrebna oprema za lovočuvara (letnje i zimsko lovočuvarsko odelo, kapa, značka, čizme, cipele, lovačka puška, majice, košulje, džemperi, čarape i dr. za šta je potrebno svake godine izdvajati od 30.000 do 50.000 dinara), shodno pravilniku koji će proisteći iz Zakona;

11. izrada lovne osnove za novoformirano lovište u iznosu od od 100.000 do 120.000 dinara;

12. izrada Godišnjeg plana gazdovanja za lovište u iznosu od 30.000 do 35.000 dinara;

13. plaćanje stručnog lica preko ovlašćene Agencije za vođenje knjigovodstvenih poslova na godišnjem nivou od oko 100.000 dinara;

14. i za druge potrebe (PTT usluge, nabavka kancelarijskog i potrošnog materijala, naloga, potrošene struje i plaćanja telefoskih računa i sl. za šta je potrebno oko 150.000 dinara na godišnjem nivou).

Ovde su dati većina potreba, i neophodnih uslova za nesmetano funkcionisanje Lovačkog udruženja da bi moglo bilo samostalno. Iz napred iznetih podataka, potrebno je pri formiranju Lovačkog udruženja a da lovište bude samostalno, izdvojiti sumu između 2.320.000 i 2.365.000 dinara.

S obzirom da se radi o značajnim sredstvima, ovaj iznos (2.320.000 i 2.365.000 dinara) treba podeliti sa brojem lovaca koji bi se opredelili za soluciju da Lovačko društvo ,,preraste u Lovačko udruženje, tako što bi i lovište bilo samostalno. O ovako dobijenom matematičkom iznosu trebalo bi da se izjasne svi lovci lovačkog društva na Skupštini. Ako Lovačko društvo broji na primer 50 lovaca, onda je potrebno u startu izdvojiti od 40.000 do 45.000 dinara po svakom lovcu za formiranje ovako ,,virtuelnog" udruženja.

Ovde ima i olakšavajućih okolnosti, na primer ako postoji lovački dom i prostorija u kojoj bi bila smeštena Stručna služba (upravnik lovišta i lovočuvar), kao i mesta za predsednika i sekretar, kao i članove Upravnog odbora, onda bi se iznos predviđen za ove namene umanjio za napred navedeni iznos.

Takođe u početku dok se ne stabilizuje Lovačko udruženje omogućeno je po važećem Zakonu o divljači i lovstvu, da Udruženje sklopi Ugovor sa pravnim licem koje je registrovano za obavljanje tih poslova i član je Lovačke komore (Javno preduzeće šumarstva, Veterinarskom stanicom - koja imaju stručna lica koja mogu da obavljaju stručne poslove, da je član lovačke komore i ima položen predmet lovstvo). Na ovaj način ne bi trebalo da se izdvoji 800.000 dinara, kako je napred navedeno, nego manja suma od oko 150.000 do 200.000 dinara na godišnjem nivou.

Ako se iznađe mogućnost za potpisivanje ugovora sa pravnim licem, koje ima takve stručnjake, onda je potrebno za formiranje Lovačkog udruženja izdvojiti od 1.670.000 do 1.765.000 dinara.

Pri formiranju Lovačkog udruženja, na napred dati iznos lovci bi bili opterećeni još za članarinu za funkcionisanje udruženja - nabavka žive divljači, plaćanje divljači na bazi planirane količine izlova, troškovi lovne karte koju će izdavati nadležno Ministarstvo (ovde se radi kao što je i do sada bilo godišnja članarina).

U početku dok se ne formira Lovačko udruženje potrebno je izdvajati značajnija sredstva, a kasnije uz razvoj lovnog turizma (domaćeg i inostranog), kao i prodaja žive divljači (na primer zeca) ta davanja bi se smanjivala iz godine u godinu, a što bi zavisilo od umešnosti rukovodstva i planskog i racionalnog gazdovanja lovištem.

U ovom trenutku bez obzira da li bi se lovci opredeljivali za postojeću organizaciju, ili novu, najvažniji zadatak je da se sačuvala imovina sa kojom raspolaže Lovačko društvo. Zbog ovoga treba proveriti u knjigama katastra, da li je do sada korišćena imovina (lovački dom, zgrade, kuće, zemlja i dr. imovina) uvedena kao imovina lovačkog društva. Rok za obezbeđenje papira je 1. april 2011. godine, u suprotnom za sve što se ne može dokazati da je vlasništvo postaće državna imovina. Rukovodstvo treba što pre da proveri u katastru postojeću dokumentaciju u vezi imovine lovačkog drustva da li postoje validni papiri - da li je uknjižena, kako ne bi bilo problema pri izradi novog Statuta i preregistracije po novom Zakonu o udruženjima građana.

Ovaj materijal treba shvatiti kao inicijalni materijal za razmišljanje, doradu i dopunu istog da bi se sve predvidelo kako bi u narednom periodu bilo što manje iznenađenja, a da se donese najbolja odluka kako za lovce, još više da se sačuva divljač u lovištu koja je samo delimično obnovljivi resurs.

Zakon o divljači i lovstvu (Izvodi)

Čl. 15

2) obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem posebne namene najmanje završene osnovne studije, a za ostala lovišta najmanje završeno srednje obrazovanje uz završenu specijalizaciju iz oblasti lovstva;

3) obavljanje poslova lovočuvarske službe - najmanje završeno srednje obrazovanje.

Lice sa licencom može da obavlja određene poslove u lovstvu, samo ako je zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje tih poslova.

Čl. 38

Korisnik lovišta može da bude i pravno lice koje nije registrovano za obavljanje stručnih poslova u gazdovanju lovištem i ili lovočuvarskih poslova, ako ima zaključen Ugovor o obavljanju stručnih poslova u gazdovanju lovištem i ili lovočuvarskih poslova sa pravnim licem registrovanim za ob avljanje tih poslova pre podnošenja zahteva za dobijanje prava na gazdovanje lovištem.

Čl. 54

Stručne poslove gazdovanja lovištem vrši lice sa licencom za obavljanje stručnih poslova za gazdovanje lovištem zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje za obavljanje stručnih poslova u lovstvu.

dr Zoran A. Ristić

    
Komentari
892 #21 Sremac75
dana 13.12.2010. 07:45
Pravda je spora, ali, nadam se, dostižna.
Borimo se svakog dana i nećemo odustati.
Nešto kao da se dešava, ali videćemo.
Hvala ti što se interesuješ.
665 #22 gavra bakos
dana 13.12.2010. 09:24
Drugari manimo se mlaćenja prazne slame .Vratimo se tekstu prof.Ristića. Mislim da je zaboravio jednu dosta veliku stavku ,a to je izgradnja prostorije za prijem odstreljenje divljači. Šta mislite o tome i njenoj ceni.
892 #23 Sremac75
dana 13.12.2010. 12:48
10.000 EUR
732 #24 bogoljub
dana 14.12.2010. 10:13
Pozdrav za sve lovce koje muči ista muka povećanje članarine usled nameta od države.Poseban pozdrav za Gavru pošto vidim da hoće da se učlanini kod mene u društvo.Što se tiče lovačkih sekcija koje se udružuju u lovačko udruženje najbolje je da NE unose svoju imovinu u udruženje.Pa neće imati dodatnih problema ako se kojim slučajem rasformira udruženje.Što se tiče imovine sekcija ona će svakako imati sudski proces-moraće da tuže Republiku Srbiju i da dokažu da je imovina koju imaju njihova-na koji način neznam-ja sam ipak samo električar.Zato da poželim puno sreće svima nama u narednim godinama protiv Republike Srbije.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,416,472 posete www.srbijalov.com