Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: KOLIKO KOŠTA POSLOVANJE LU - VISINA ČLANARINE


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

KOLIKO KOŠTA POSLOVANJE LU - VISINA ČLANARINE

Lovačko društvo Lovačko udruženje

Uslovi za formiranje Lovačkog udruženje

(razmišljanja)

Nakon donošenja novog Zakona o divljači i lovstvu Republike Srbije ,,Službeni glasnik republike Srbije", broj 18/10, od 26. marta 2010. godine, u toku 2010. i 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a za lovišta u Vojvodini - Sekretarijat (po novom Zakonu o prenosu nadležnosti usvojenog od Skupštine Srbije biće Ministarstvo) za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ustanovljavaće (utvrđivanje granice lovišta) i dodeljivati - davati lovišta na gazdovanje.

Zbog ove činjenice lovačke organizacije trebalo bi da se što pre opredele oko ovog veoma važnog pitanja da li da ostanu u okviru sadašnjeg Udruženja, ili da formiraju svoje Udruženje.

Da bi se opredelile lovačka društva potrebno je u grubim crtama izraditi ,,Studiju izvodljivosti" iz koje bi proizašli troškovi - odnosno koliko bi koštalo novoformirano udruženje svakog lovca.

Ne prejudicirajući stvari po ovom pitanju u ovom kratkom materijalu daće se najosnovniji podaci, odnosno šta bi trebalo - moralo da ima svako udruženje, a to je:

1. prostorija - kancelarija sa mokrim čvorom u kojoj će biti zaposlena lica u Udruženju;

2. kompjuter sa svom pratećom opremom za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

3. telefon (faks) za šta je potrebno izdvojiti oko 30.000 dinara;

4. mobilni telefon za zaposlene (upravnik lovišta i lovočuvar) za šta je potrebno izdvojiti oko 30.000 dinara;

5. terensko prevozno sredstvo - terenski džip za šta je potrebno izdvojiti oko 350.000 dinara;

6. moped za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

7. Kancelarijska garnitura (ormar, sto i stolice za sve članove Upravnog odbora, nekoliko radnih stolova za upravnika, predsednika i sekretara sa adekvatnim stolicama) za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

8. potrebna sredstva za plate upravnika lovišta (u bruto iznosu od 800.000 dinara);

9. potrebna sredstva za plate lovočuvara (u bruto iznosu od 400.000 dinara);

10. potrebna oprema za lovočuvara (letnje i zimsko lovočuvarsko odelo, kapa, značka, čizme, cipele, lovačka puška, majice, košulje, džemperi, čarape i dr. za šta je potrebno svake godine izdvajati od 30.000 do 50.000 dinara), shodno pravilniku koji će proisteći iz Zakona;

11. izrada lovne osnove za novoformirano lovište u iznosu od od 100.000 do 120.000 dinara;

12. izrada Godišnjeg plana gazdovanja za lovište u iznosu od 30.000 do 35.000 dinara;

13. plaćanje stručnog lica preko ovlašćene Agencije za vođenje knjigovodstvenih poslova na godišnjem nivou od oko 100.000 dinara;

14. i za druge potrebe (PTT usluge, nabavka kancelarijskog i potrošnog materijala, naloga, potrošene struje i plaćanja telefoskih računa i sl. za šta je potrebno oko 150.000 dinara na godišnjem nivou).

Ovde su dati većina potreba, i neophodnih uslova za nesmetano funkcionisanje Lovačkog udruženja da bi moglo bilo samostalno. Iz napred iznetih podataka, potrebno je pri formiranju Lovačkog udruženja a da lovište bude samostalno, izdvojiti sumu između 2.320.000 i 2.365.000 dinara.

S obzirom da se radi o značajnim sredstvima, ovaj iznos (2.320.000 i 2.365.000 dinara) treba podeliti sa brojem lovaca koji bi se opredelili za soluciju da Lovačko društvo ,,preraste u Lovačko udruženje, tako što bi i lovište bilo samostalno. O ovako dobijenom matematičkom iznosu trebalo bi da se izjasne svi lovci lovačkog društva na Skupštini. Ako Lovačko društvo broji na primer 50 lovaca, onda je potrebno u startu izdvojiti od 40.000 do 45.000 dinara po svakom lovcu za formiranje ovako ,,virtuelnog" udruženja.

Ovde ima i olakšavajućih okolnosti, na primer ako postoji lovački dom i prostorija u kojoj bi bila smeštena Stručna služba (upravnik lovišta i lovočuvar), kao i mesta za predsednika i sekretar, kao i članove Upravnog odbora, onda bi se iznos predviđen za ove namene umanjio za napred navedeni iznos.

Takođe u početku dok se ne stabilizuje Lovačko udruženje omogućeno je po važećem Zakonu o divljači i lovstvu, da Udruženje sklopi Ugovor sa pravnim licem koje je registrovano za obavljanje tih poslova i član je Lovačke komore (Javno preduzeće šumarstva, Veterinarskom stanicom - koja imaju stručna lica koja mogu da obavljaju stručne poslove, da je član lovačke komore i ima položen predmet lovstvo). Na ovaj način ne bi trebalo da se izdvoji 800.000 dinara, kako je napred navedeno, nego manja suma od oko 150.000 do 200.000 dinara na godišnjem nivou.

Ako se iznađe mogućnost za potpisivanje ugovora sa pravnim licem, koje ima takve stručnjake, onda je potrebno za formiranje Lovačkog udruženja izdvojiti od 1.670.000 do 1.765.000 dinara.

Pri formiranju Lovačkog udruženja, na napred dati iznos lovci bi bili opterećeni još za članarinu za funkcionisanje udruženja - nabavka žive divljači, plaćanje divljači na bazi planirane količine izlova, troškovi lovne karte koju će izdavati nadležno Ministarstvo (ovde se radi kao što je i do sada bilo godišnja članarina).

U početku dok se ne formira Lovačko udruženje potrebno je izdvajati značajnija sredstva, a kasnije uz razvoj lovnog turizma (domaćeg i inostranog), kao i prodaja žive divljači (na primer zeca) ta davanja bi se smanjivala iz godine u godinu, a što bi zavisilo od umešnosti rukovodstva i planskog i racionalnog gazdovanja lovištem.

U ovom trenutku bez obzira da li bi se lovci opredeljivali za postojeću organizaciju, ili novu, najvažniji zadatak je da se sačuvala imovina sa kojom raspolaže Lovačko društvo. Zbog ovoga treba proveriti u knjigama katastra, da li je do sada korišćena imovina (lovački dom, zgrade, kuće, zemlja i dr. imovina) uvedena kao imovina lovačkog društva. Rok za obezbeđenje papira je 1. april 2011. godine, u suprotnom za sve što se ne može dokazati da je vlasništvo postaće državna imovina. Rukovodstvo treba što pre da proveri u katastru postojeću dokumentaciju u vezi imovine lovačkog drustva da li postoje validni papiri - da li je uknjižena, kako ne bi bilo problema pri izradi novog Statuta i preregistracije po novom Zakonu o udruženjima građana.

Ovaj materijal treba shvatiti kao inicijalni materijal za razmišljanje, doradu i dopunu istog da bi se sve predvidelo kako bi u narednom periodu bilo što manje iznenađenja, a da se donese najbolja odluka kako za lovce, još više da se sačuva divljač u lovištu koja je samo delimično obnovljivi resurs.

Zakon o divljači i lovstvu (Izvodi)

Čl. 15

2) obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem posebne namene najmanje završene osnovne studije, a za ostala lovišta najmanje završeno srednje obrazovanje uz završenu specijalizaciju iz oblasti lovstva;

3) obavljanje poslova lovočuvarske službe - najmanje završeno srednje obrazovanje.

Lice sa licencom može da obavlja određene poslove u lovstvu, samo ako je zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje tih poslova.

Čl. 38

Korisnik lovišta može da bude i pravno lice koje nije registrovano za obavljanje stručnih poslova u gazdovanju lovištem i ili lovočuvarskih poslova, ako ima zaključen Ugovor o obavljanju stručnih poslova u gazdovanju lovištem i ili lovočuvarskih poslova sa pravnim licem registrovanim za ob avljanje tih poslova pre podnošenja zahteva za dobijanje prava na gazdovanje lovištem.

Čl. 54

Stručne poslove gazdovanja lovištem vrši lice sa licencom za obavljanje stručnih poslova za gazdovanje lovištem zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje za obavljanje stručnih poslova u lovstvu.

dr Zoran A. Ristić

          
Komentari
947 #1 sheytan
dana 09.12.2010. 09:14
Nigde se ne pominju sekcije? Mene konkretno interesuje, šta bi se desilo sa imovinom sekcije, svojevremeno unetom u LU(konkretno, lovački dom), u slučaju raspada, tj. cepanja LU?
136 #2 Lala
dana 09.12.2010. 09:26
Sheytan, treba videti u vašem statutu LU, kako je predvidjeno to. Trebalo bi da je to tamo napisano, a ako nije, onda ste u problemu. Takodje, treba videti u katastru (a to piše u analizi) da li je i na koga je uknižen vaš lovački dom. Može da se desi da vam imovina pripadne lokalnoj samoupravi.
375 #3 rancer
dana 09.12.2010. 17:23
kad se ovo sve i ako se sprovede mislim da nece jel pod ovim ciframa nece lovit niko a ni cuvat ni ulagat u loviste mogu samo da se fomiraju ajduci opet da otimaju od bogati i daju sirotinjiPilot
1009 #4 Kjazim
dana 09.12.2010. 17:38
Da vama gospodo "lovci" vaš Kjazim napiše par reči...
Prvo bih zamolio da informišete članstvo o posledicama u vezi pronevere koliko ono rekoste 250000 ili 300.000 eura,a u vezi bivšeg predsednika LSS. Dakle dokle je stigao sudski proces, ima li ga uopšte ili je zataškan, a nama kroz ČLANARINE "naplaćena" avantura gospodina... Dali je gospodin namirio štetu LSS ili je imun na zakon? E sad u vezi 2011. Sproveli ste anketu o visini članarine i o odustajanju. Pipate li to gornju granicu izdržljivosti ojađenih članova iz socijalno ubijene srpske porodice, pa kada legnu rezultati statistike, e onda razreži po maksimumu i maksimalno više od potrebnog minimuma... Providno, nefer, nesportski, jadno... Sa zadovoljstvom javno dajem sebi rok od odmah da napustim lov i nebudem član u Srbiji i da posavetujem drugare da svoj dinar potroše u komercijalnom lovu u Bosni, Hrvatskoj i slično, a demagogija "druženja" se može sprovesti i bez pušaka, u kafani, klubu, parku. Novi zakon o lovstvu je napravljen tako da i najbogatijem građaninu smetaju silni papiri, koji će više doprineti razvoju neke štamparije nego razvoju lovstva, he,he,he Dobar i pametan pogled "drugari" moji inače ćemo u mutnom postati lovina, umesto da lovimo, ha,ha
136 #5 Lala
dana 09.12.2010. 18:28
Kjazim, da ti ukratko odgovorim na tvoj komentar:
Srbijalov portal nema nikakve veze sa LSS (daleko bilo), niti sa bilo kojom institucijom državnom, ili nedržavnom. Dakle, potpuno, 100% nezavisan od bilo čega, osim od svojih članova. Pokrenut je od strane nekoliko naših ljudi koji rade napolju, pre nepune dve godine. Finansira ga vlasnik registrovanog domena srbijalov.com i srbijalov.rs, svojim parama (zakup servera, održavanje portala u softverskom smislu itd.), a portal živi i napreduje zahvaljujući svojim članovima, i zahvaljujući besplatnom radu nekoliko administratora, od kojih sam i ja jedan. Dakle, pitanja o kradjama, proneverama, i sl. su dobro došla na portal, i o tome imamo nekoliko jako dobro posećenih tema. Pretraži malo portal, pa ćeš se uveriti sam. Pošto ti je dozlogrdio lopovluk, muljanje i sve ostale nečasne radnje, ti si našao solomonsko rešenje, da junački utekneš, umesto da se ovde sa nama zalažeš da se stvari promene. Pa kad neko drugi sredi situaciju, ti ćeš se onda vratiti, jel tako, a dotle ćeš da gledaš sa strane? Mudro i lukavo, svaka čast! E tako su i oni što su primali penzije boračke, pošli u partizane u martu 1945. godine, pa posle 50 godina uživali u plodovima svoje mudrosti i pameti, pa se mi sad kao narod yebavamo da platimo taj ceh.
Anketu na naslovnoj strani sam JA postavio, a posledica je diskusije na temama iz podforuma 'Propisi o lovu' i teme 'Članarina za 2010.' i 'Članarina za 2011.'.
Ja sam, kolega, jedan običan lovac, bez ikakve funkcije i bez želje da je imam, hvala lepo. I najveću grešku si napravio kad si moju anketu nazvao providnom, nefer, nesportskom i jadnom, a portal pobrkao sa LSS, LSV ili državom. Ali ti neću zameriti, pošto si se učlanio ovde pre pola sata, bukvalno, ja sam ti aktivirao članski nalog. Ostaviću ti vremena, da malo proučiš portal i njegov forum, pa ćeš sam izvući zaključak koliko si se ogrešio ovim komentarom i o portal Srbijalov, i o mene lično, kao najaktivnijeg adminsitratora, i o ostale članove.
Dobar pogled, kolega Smile
857 #6 charuga
dana 09.12.2010. 19:01
jbt,covek je nas,iz naroda a namaza nas opasno..
nije mi jasno zasto se odmah uclanio kad nije video skim ima posla...ja sam bio gost 2 nedelje i tek kad sam video koja je sloboda govora,uclanio sam se...
nedavno sam se registrovao i na "vukove sa dunava",na nagovor drugara..do sad mi je obrisano 7-8 postova,pri tom smo ne obavezno caskali..znaci,bez politike,svadje,sukoba misljenja..kad sam pitao ove moje sta je to,kazu sasvim normalna pojava...!?!
892 #7 Sremac75
dana 09.12.2010. 19:09
Najlakše je popljuvati popljuvane.
Nas već j@bu ko majmune u našim sredinama, zato što iznosimo svoje mišljenje i borimo se protiv klonova i produkata bivšeg predsednika LSS, pa nam samo fali i tvoj sex.
Kjazime ili si pogrešio, pa ćeš malo čitati ono što se ovde piše, i na kraju se izvinuti, ili si jedan od onih kojima su svi neprijatelji, a onda ti nema pomoći!!!
"Rđavom qurcu i dlake smetaju"
825 #8 Limun
dana 09.12.2010. 19:19
Nadam se da će Kjazim ponovo da se nekim komentarom uključi na forum,ali ga pre toga molim da se izvini pre svega Lali pa onda i svima nama koji se borimo za naša lovačka prava!
198 #9 Sniper Hunter
dana 09.12.2010. 19:54
Kolega kjazim neka se prvo predstavi kako dolikuje u temi predvidjenoj za to a ne kao anonimus drzi ovde lekcije tako je najlakse ospes paljbu a onda dupe u kraj!!
136 #10 Lala
dana 09.12.2010. 21:01
Kjazimov stil pisanja mi je nešto poznat, samo ne mogu sad da se setim gde sam sličan ton i način video, ali setiću se. Pada mi na pamet par ideja, proveriću Smile
Ako ništa drugo, kad mi bude dosadno, po IP adresi ću da potražim, to je bar lako.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,041,545 posete www.srbijalov.com