Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: KOLIKO KOŠTA POSLOVANJE LU - VISINA ČLANARINE


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

KOLIKO KOŠTA POSLOVANJE LU - VISINA ČLANARINE

Lovačko društvo Lovačko udruženje

Uslovi za formiranje Lovačkog udruženje

(razmišljanja)

Nakon donošenja novog Zakona o divljači i lovstvu Republike Srbije ,,Službeni glasnik republike Srbije", broj 18/10, od 26. marta 2010. godine, u toku 2010. i 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, a za lovišta u Vojvodini - Sekretarijat (po novom Zakonu o prenosu nadležnosti usvojenog od Skupštine Srbije biće Ministarstvo) za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ustanovljavaće (utvrđivanje granice lovišta) i dodeljivati - davati lovišta na gazdovanje.

Zbog ove činjenice lovačke organizacije trebalo bi da se što pre opredele oko ovog veoma važnog pitanja da li da ostanu u okviru sadašnjeg Udruženja, ili da formiraju svoje Udruženje.

Da bi se opredelile lovačka društva potrebno je u grubim crtama izraditi ,,Studiju izvodljivosti" iz koje bi proizašli troškovi - odnosno koliko bi koštalo novoformirano udruženje svakog lovca.

Ne prejudicirajući stvari po ovom pitanju u ovom kratkom materijalu daće se najosnovniji podaci, odnosno šta bi trebalo - moralo da ima svako udruženje, a to je:

1. prostorija - kancelarija sa mokrim čvorom u kojoj će biti zaposlena lica u Udruženju;

2. kompjuter sa svom pratećom opremom za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

3. telefon (faks) za šta je potrebno izdvojiti oko 30.000 dinara;

4. mobilni telefon za zaposlene (upravnik lovišta i lovočuvar) za šta je potrebno izdvojiti oko 30.000 dinara;

5. terensko prevozno sredstvo - terenski džip za šta je potrebno izdvojiti oko 350.000 dinara;

6. moped za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

7. Kancelarijska garnitura (ormar, sto i stolice za sve članove Upravnog odbora, nekoliko radnih stolova za upravnika, predsednika i sekretara sa adekvatnim stolicama) za šta je potrebno izdvojiti oko 100.000 dinara;

8. potrebna sredstva za plate upravnika lovišta (u bruto iznosu od 800.000 dinara);

9. potrebna sredstva za plate lovočuvara (u bruto iznosu od 400.000 dinara);

10. potrebna oprema za lovočuvara (letnje i zimsko lovočuvarsko odelo, kapa, značka, čizme, cipele, lovačka puška, majice, košulje, džemperi, čarape i dr. za šta je potrebno svake godine izdvajati od 30.000 do 50.000 dinara), shodno pravilniku koji će proisteći iz Zakona;

11. izrada lovne osnove za novoformirano lovište u iznosu od od 100.000 do 120.000 dinara;

12. izrada Godišnjeg plana gazdovanja za lovište u iznosu od 30.000 do 35.000 dinara;

13. plaćanje stručnog lica preko ovlašćene Agencije za vođenje knjigovodstvenih poslova na godišnjem nivou od oko 100.000 dinara;

14. i za druge potrebe (PTT usluge, nabavka kancelarijskog i potrošnog materijala, naloga, potrošene struje i plaćanja telefoskih računa i sl. za šta je potrebno oko 150.000 dinara na godišnjem nivou).

Ovde su dati većina potreba, i neophodnih uslova za nesmetano funkcionisanje Lovačkog udruženja da bi moglo bilo samostalno. Iz napred iznetih podataka, potrebno je pri formiranju Lovačkog udruženja a da lovište bude samostalno, izdvojiti sumu između 2.320.000 i 2.365.000 dinara.

S obzirom da se radi o značajnim sredstvima, ovaj iznos (2.320.000 i 2.365.000 dinara) treba podeliti sa brojem lovaca koji bi se opredelili za soluciju da Lovačko društvo ,,preraste u Lovačko udruženje, tako što bi i lovište bilo samostalno. O ovako dobijenom matematičkom iznosu trebalo bi da se izjasne svi lovci lovačkog društva na Skupštini. Ako Lovačko društvo broji na primer 50 lovaca, onda je potrebno u startu izdvojiti od 40.000 do 45.000 dinara po svakom lovcu za formiranje ovako ,,virtuelnog" udruženja.

Ovde ima i olakšavajućih okolnosti, na primer ako postoji lovački dom i prostorija u kojoj bi bila smeštena Stručna služba (upravnik lovišta i lovočuvar), kao i mesta za predsednika i sekretar, kao i članove Upravnog odbora, onda bi se iznos predviđen za ove namene umanjio za napred navedeni iznos.

Takođe u početku dok se ne stabilizuje Lovačko udruženje omogućeno je po važećem Zakonu o divljači i lovstvu, da Udruženje sklopi Ugovor sa pravnim licem koje je registrovano za obavljanje tih poslova i član je Lovačke komore (Javno preduzeće šumarstva, Veterinarskom stanicom - koja imaju stručna lica koja mogu da obavljaju stručne poslove, da je član lovačke komore i ima položen predmet lovstvo). Na ovaj način ne bi trebalo da se izdvoji 800.000 dinara, kako je napred navedeno, nego manja suma od oko 150.000 do 200.000 dinara na godišnjem nivou.

Ako se iznađe mogućnost za potpisivanje ugovora sa pravnim licem, koje ima takve stručnjake, onda je potrebno za formiranje Lovačkog udruženja izdvojiti od 1.670.000 do 1.765.000 dinara.

Pri formiranju Lovačkog udruženja, na napred dati iznos lovci bi bili opterećeni još za članarinu za funkcionisanje udruženja - nabavka žive divljači, plaćanje divljači na bazi planirane količine izlova, troškovi lovne karte koju će izdavati nadležno Ministarstvo (ovde se radi kao što je i do sada bilo godišnja članarina).

U početku dok se ne formira Lovačko udruženje potrebno je izdvajati značajnija sredstva, a kasnije uz razvoj lovnog turizma (domaćeg i inostranog), kao i prodaja žive divljači (na primer zeca) ta davanja bi se smanjivala iz godine u godinu, a što bi zavisilo od umešnosti rukovodstva i planskog i racionalnog gazdovanja lovištem.

U ovom trenutku bez obzira da li bi se lovci opredeljivali za postojeću organizaciju, ili novu, najvažniji zadatak je da se sačuvala imovina sa kojom raspolaže Lovačko društvo. Zbog ovoga treba proveriti u knjigama katastra, da li je do sada korišćena imovina (lovački dom, zgrade, kuće, zemlja i dr. imovina) uvedena kao imovina lovačkog društva. Rok za obezbeđenje papira je 1. april 2011. godine, u suprotnom za sve što se ne može dokazati da je vlasništvo postaće državna imovina. Rukovodstvo treba što pre da proveri u katastru postojeću dokumentaciju u vezi imovine lovačkog drustva da li postoje validni papiri - da li je uknjižena, kako ne bi bilo problema pri izradi novog Statuta i preregistracije po novom Zakonu o udruženjima građana.

Ovaj materijal treba shvatiti kao inicijalni materijal za razmišljanje, doradu i dopunu istog da bi se sve predvidelo kako bi u narednom periodu bilo što manje iznenađenja, a da se donese najbolja odluka kako za lovce, još više da se sačuva divljač u lovištu koja je samo delimično obnovljivi resurs.

Zakon o divljači i lovstvu (Izvodi)

Čl. 15

2) obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem posebne namene najmanje završene osnovne studije, a za ostala lovišta najmanje završeno srednje obrazovanje uz završenu specijalizaciju iz oblasti lovstva;

3) obavljanje poslova lovočuvarske službe - najmanje završeno srednje obrazovanje.

Lice sa licencom može da obavlja određene poslove u lovstvu, samo ako je zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje tih poslova.

Čl. 38

Korisnik lovišta može da bude i pravno lice koje nije registrovano za obavljanje stručnih poslova u gazdovanju lovištem i ili lovočuvarskih poslova, ako ima zaključen Ugovor o obavljanju stručnih poslova u gazdovanju lovištem i ili lovočuvarskih poslova sa pravnim licem registrovanim za ob avljanje tih poslova pre podnošenja zahteva za dobijanje prava na gazdovanje lovištem.

Čl. 54

Stručne poslove gazdovanja lovištem vrši lice sa licencom za obavljanje stručnih poslova za gazdovanje lovištem zaposleno kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje za obavljanje stručnih poslova u lovstvu.

dr Zoran A. Ristić

          
Komentari
198 #11 Sniper Hunter
dana 09.12.2010. 23:08
Da nije imperator??Smile
638 #12 huntinggirl1
dana 10.12.2010. 00:06
dr. Risstić je ovo veoma lepo matematički sastavio, mnogi će se na žalost zaleteti i odvojiti...
matematika je jasna, čak šta više i dobro stojeća LU će imati poteškoća da se prilagode svemu ovome, puno truda dodatnog će trebati,
malo mi je nejasno ovo oko LSS i LSV politike vezane za pare, koliko ja kapiram, ovo nije mesto gde se to rešava, može samo komentar, a sve ostalo u LSS i LSV, tamo pitati koga to zanima,

mislim da je ovde mesto za razmenu iskustava vezanih za lov i lovačke probleme,
ako grešim Lala je tu da ''FIK'' i gotovo,

a da će trebati para, to je sigurno!!!!!!
784 #13 Gaco
dana 10.12.2010. 09:16
Draga braco, ne bojte se, dobro biti nece!!! Sto bi kazao mudri Baja, tako ce biti i sa nama, ali verovatno kratko dok ovi ne vide da ovakve budalastine ne prolaze.Te price o evropskim zakonima o lovu ne prolaze.Imao sam prilike da lovim u Svedskoj i vrlo dobro znam da bi oni voleli da imaju nas zakon o lovu.Znam iz price nekih mojih dobrih drugara koji zive u Svajcarskoj i Nemackoj koji love tamo da je ovo sto nama pokusavaju da uvale tj. vec ga imamo,prilika za razne budzovane da prigrabe i ono malo sto je ostalo u ovoj zemlji vredno.Jedini nacin je da budemo slozni i da se povezujemo pa i ovako preko portala, da razmenjujemo iskustva i informacije. Nista nije trajalo do veka, pa nece ni ovaj kako ga zovu Terazijski zakon o lovu.
819 #14 dragangolubovic
dana 10.12.2010. 15:29
Drage kolege lovci, listajući po forumu, vidim da nama i te kako nedostaju stručna mišljenja ljudi iz struke. Na forumu LSS nema ničeg što bi koristilo nama, lovcima. Normalno, znaju oni što toga nema, jer i oni znaju koja je veličina krivice u svemu što prolazimo kroz ovakve golgote. Bitno njima da dok lovci se ne informišu, dodju do članstva prevarama i onda se ''obrate'' za pomoć Ministarstvu u ime lovaca i traže svoju poziciju. Njima je do lovaca kao do lanjskog snega, a to je više od sramote. Što budemo sami uradili, tako će nam biti, a od LSS nema vajde.
Pa kako nam bude.
I naš lovački pozdrav Dobar pogled, trebaće nam Glavu o zid

626 #15 slavaplana
dana 10.12.2010. 16:31
Nazalost pojedini komentari nisu u redu u vezi rada samog foruma i nas clanova ali ima vremena pojedinci ce vrlo brzo promeniti misljenje!Neka se uredno prestave da znamo sa kim imamo posla!!!!!
275 #16 slavko75
dana 10.12.2010. 17:51
kolege lovci trenutno sto mogu da kazem bice cupavo ja sam iz Republike Srpske isti ti zakoni se uvode i kod nas :vise clanarine,placane dnevnih dozvola,povecano placanje odstrela i poena itd. ,I ako se sami nebudemo izborili za to niko nam nece pomoci. NOVI zakon kod nas je stupio 1 jula i mi smo obustavili lov skoro mesec dana udrzilo se nekoliko Lovacki Drustava Semberije ,Podrinja i Birca i protestovali smo i nesto je urodilo plodom posle pregovora sa LSRS i Ministarstvom pa je trenutno taj zakon stopiran ne kompletan ali u vecini tacki(MOJE MISLJENJE zbog izbora koji su dolazili u okombru), medjutim ne mirise na dobro ponovo se sve zahuktava ivec cujem price o visokim clanarinam prica se i do 150-200 eura nadam se da nece biti nista od toga
1009 #17 Kjazim
dana 10.12.2010. 18:41
E gospodo, polako, sto na jednoga je odlika čopora a ne ljudi. Ja vas nisam prozvao. Pročitajte tekst ponovo. Napisao sam čarobnu reč "molim" vas da informišete... Dakle ako se neko neprozvan osetio prozvanim, IZVINJAVAM SE JAVNO. A sad da uljudno odgovorim i na 1945. Ja sam mislio da je lov sport i da nema veze sa politikom, sad vidim da su strasti daleko više isprljale naše lovačke duše, pa kako si se druže setio Partizana, povezao ih sa lovom, ha,ha. Ali evo da ti i to pojasnim. Ti ljudi koji su dobili penzije su ljudi koji su učestvovali na kraju rata u hapšenju i sprovođenju egzekucije Draže Mihajlovića i dobili su penzije za zasluge te vrste jer su sasekli i zadnji koren saradnika sa nemačkim okupatorom...I na kraju da prokomentarišem i napisanu poslovicu rado ponavljanu u neškolovanim slijevima srpskog naroda. To je skala, gospodine vašeg intelekta i kućnog vaspitanja, te ide u korist vaše štete i štete vaše okoline. Na kraju vas sve uljudno pozdravljam, izvinjavam ako se neko našao prozvan, a ako se tekst prouči, prozvana je jedino anketa koja bi se istini za volju mogla zloupotrebiti ali kako vidim nećete jer mi se čini da u srži pripadate poštenom sloju lovstva,... Bez obzira na neke reči i izreke koje nisu primerene. Još jednom hvala na razumevanju i želim vam DOBAR POGLED i srećne predstojeće katoličke i pravoslavne praznike.
136 #18 Lala
dana 10.12.2010. 19:50
Kjazim, mislim da si jako daleko od normalne diskusije. I nemoj praviti analogiju o ljudima koji su napisali komentar na tvoj upis, sa čoporom. Nije lepo i nije pristojno, uvredljivo je, kolega. Malo edukacije o kulturi i vaspitanju ti ne bi škodilo, zaista.
Ako nisi shvatio paralelu sa partizanima iz '45. i sa lovcima koji junački okreću glavu i beže od problema, umesto da ih rešavaju, onda je uzalud da ti objašnjavam.
Opet ti ponavljam (ovde se kolege lovci oslovljaju sa TI), da si totalno pobrkao lončiće. Ja sam, hvala na pitanju, dovoljno pismen, a čini mi se i bolje obrazovan od tebe, da umem da pročitam šta piše: pobrkao si ovaj portal sa nečim drugim, povezao nas sa LSS ili sa nekom institucijom državnom, sa pokušajima manipulacije članovima, ili ko zna šta si ti sve skopčao u svojoj glavi. To je već tvoj problem, pitaj podstanara u glavi, šta je mislio.
E sad si još sebi za pravo dao, da prilepljuješ etikete, i da pominješ moj (ili bilo čiji) intelekt i kućno vaspitanje. Razmisli, šta to pominjanje govori o tebi - kad nemaš drugih argumenata, onda opleti po ličnom vredjanju. To je odraz baš takvih ljudi, medju koje pokušavaš i mene da svrstaš. Opominjem te, da paziš šta pišeš.
Prozvao si, kolega, još kako si prozvao sve redom ovde, počev od mene, pa na dalje. I nemoj sad da izvrćeš smisao svojih reči.
Ovo ti je drugo upozorenje, na sadržaj tvojih komentara. Trećeg upozorenja nikad nije bilo, pa neće biti ni u tvom slučaju, nego ću ti se lepo zahvaliti na pokušaju druženja na portalu, i ograničiti ti pristup istom. Još jedno poredjenje: u fudbalu, dva žuta kartona znače isključenje, ti si dobio popust, i još jednu priliku.
Dobar pogled i tebi, naročito dok budeš ponovo čitao šta si sve napisao.
892 #19 Sremac75
dana 10.12.2010. 19:51
Ta se "narodna" odnosila na tebe Kjazime samo ukoliko ne shvatiš da si pogrešio kada si nas poistovetio sa onima protiv kojih se borimo.

"Najlakše je popljuvati popljuvane.
Nas već j@bu ko majmune u našim sredinama, zato što iznosimo svoje mišljenje i borimo se protiv klonova i produkata bivšeg predsednika LSS, pa nam samo fali i tvoj sex.
Kjazime ili si pogrešio, pa ćeš malo čitati ono što se ovde piše, i na kraju se izvinuti, ili si jedan od onih kojima su svi neprijatelji, a onda ti nema pomoći!!!
"Rđavom qrcu i dlake smetaju""


Ali koliko vidim, ti, ili se nisi dobro izrazio, ili te mi/ja nisam dobro shvatio, ali su ti namere bile čestite.
O tome govori i tvoje izvinjenje i konstatacija da smatraš da pripadamo poštenom sloju lovstva.
E to znači da se ta "narodna" ne odnosi na tebe, i nema razloga da pričamo o slojevima, obrazovanju ili vaspitanju.
819 #20 dragangolubovic
dana 12.12.2010. 22:33
Sremac, kako napređuje vaš hod po mukama u kome se trenutno nalazite ? Ima li perspektive za vaše lovce ? Da ne predamo sva lovišta, zbog dosadašnjih rukovodioca, u ruke države.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,041,568 posete www.srbijalov.com