Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Raskolna sednica UO LSS?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Raskolna sednica UO LSS?
Raskolna sednica UO LSS?

Upravni odbor LSS: Veliki korak ka raspadu?

Na današnjoj ponovljenoj sednici UO LSS (prethodna, pre četiri dana, nije održana zbog nedostatka kvoruma) doneti su odredjeni zaključci u vezi sa izbornim procesom u LSS. Vesti su vrlo iznenadjujuće, i za nevericu, a moguće je da će dogadjaji koji budu usledili označiti kraj LSS.

Šta su, dakle, odlučili većinom glasova, članovi UO LSS? Ovo su nezvanične informacije, ali iz kredibilnih izvora:

-         Odlučeno je da se redovna i izborna Skupština LSS održi 27.10.2018., dve sednice u istom danu, kao Nes kafa ’2 u 1’, bez šećera

-         Odlučeno je da se ospori kandidatura Zorana Markovića-Ćefte iz Uba i svi ostali predlozi Beoogradskog lovnog okruga, zbog toga što je na sednici u glasanju učestvovala osoba koja nije zakonski zastupnik jednog LU (umesto predsednika LU glasao predsednik skupštine jednog LU)

-         Odlučeno je da se ospori kompletna izborna lista sa kandidatima koju je podneo Lovački savez Vojvodine, zbog toga što je glasanje na skupštini LSV, smatraju, bilo protivno Statutu LSV, glasalo se javno, a Statut kaže da treba tajno

-         Odlučeno je da se beogradjanima i vojvodjanima ostavi rok do 19.10. da ponove svoja glasanja i dostave ih u LSS (i laiku je jasno da je gotovo nemoguće pripremiti, sazvati i održati skupštinu LSV za 5 radnih dana)

-         Odlučeno je o sastavu Izborne komisije  LSS za Skupštinu 27.10.

Odluke UO LSS su donete preglasavanjem, od 10 prisutnih članova za ovakve odluke je glasalo 6, dok 4 člana nisu podržali ovako nešto.

Za ovakve odluke UO LSS su glasali: Dragan Šormaz, Milan Kovačević (potpredsednik LSS), Vlada Videnović, Branislav Živković, Stevan Marjanov, i Predragović Dragan.

Ovakve odluke UO LSS otvaraju brojna pitanja: pre svega, kako može jedan organ LSS da osporava odluke jednog organa drugog saveza, LSV, i na osnovu čega? Ako neko misli da je bilo nekih propusta u radu Skupštine LSV, vojvodjanski savez ima svoje telo zaduženo za kontrolu statutarnosti, i eventualne primedbe je trebalo zvanično uputiti tom telu, Statutarnoj komisiji LSV, a ne organu druge lovačke organizacije, u ovom slučaju UO LSS, koji ni po čemu nije nadležan (nije ’vlastan’ ) da bez formalno podnetog prigovora, samo na osnovu nečije (Šormazove) verbalne tvrdnje, utvrdjuje povrede Statuta drugih organizacija, drugih pravnih lica! Za lovne okruge to može da radi, lovni okruzi nemaju status pravnih lica, ali lovački savezi su nešto sasvim drugo! Da li su oni koji su ovo predložili i izglasali svesni da su na ovaj način praktično amputirali lovce Vojvodine iz rada LSS, jer je, čak i ako bude volje da se poštuje stav LSS, fizički zaista neizvodljivo ispoštovati zadati rok; o uvredljivosti ovakvog stava UO LSS nećemo ovaj put. Istini za volju, na Skupštini LSV je bilo upozorenja da se treba glasati tajno, ali predsedavajući Dragan Gutić je u dužem prilično zapetljanom izlaganju insistirao i uspeo da izvede da se glasa javno. To je sad kao bumerang na prilično neobičan način iskorišćeno protiv LSV, tako da su i dva vojvodjanska predstavnika koji su trebali biti zamenjeni glasali protiv odluka skupštine svog saveza kojeg treba da predstavljaju! Kakav nonsens! Bravo majstori,  kako ćete sutra pred vojvodjanske lovce? Ovom odlukom UO ako sve ostane ovako kako jeste, Vojvodjani neće moći da biraju i budu birani! Šta reći, osim da je ovo igranje sa vatrom i sudbinom LSS. Zašto ovo kažemo? Zato što je danas na sednici UO LSS predsednik LSCS Tomica Radosavljević srčano branio Vojvodjane, i principijelno insistirao da se odluke LSV kao pokrajinskog saveza poštuju, uz podršku Zorana Aleksića (predsednik LS JiS), Ilije Elezovića (predsednik LS KiM), i Dragan Dodića iz Vranja.

Sličan rezultat je bio i kod formiranja Izborne komisije koja treba da broji 7 članova: ispostavilo se da Vojvodjani nisu predložili nikog za člana Izborne komisije (kako se to desilo?), dok su LSCS i LS JiS to učinili, i imaće svako od njih po jednog člana. Ostalih pet članova ove komisije su iz redova lovnih okruga koji podržavaju Šormaza.

Kakav je mogući dalji razvoj ove španske serije zvane ’Izbori LSS 2018’? Ne sme se izgubiti iz vida da mandati trenutnim delegatima Skupštine LSS u narednim danima prestaju, kao i mandati svim funkcionerima organa i tela saveza. Kako će se pravno tumačiti činjenica da će delegati Skupštine LSS donositi odluke nakon isteka mandata? Kako će biti sprovedeni izbori ako ceo jedan savez (LSV) i možda i Beogradski lovni okrug ne bude mogli da učestvuju na njima? Ko će, posle ovakvih dogadjaja, hteti da plaća članarinu za LSS? Zbog čega bi? Kako će postupiti drugi savezi? Da li će se možda odlučiti na bojkot LSS posle ovakvih ujdurmi? Vrlo moguće! Ne bi bilo iznenadjenje da se ubrzo pojavi još neki regionalni savez na sceni... A ne bi se mogla isključiti ni opcija da se možda, posle sunovrata koji se desio u LSS u prethodnim godinama, formira neki novi ’krovni savez saveza’, neki novi, recimo, SLSS (Savez lovačkih saveza Srbije)! Nemoguće? Još kako je moguće, jer do sada postojeći pokrajinski i regionalni  lovački savezi okupljaju oko polovine ukupnog broja lovaca u Srbiji, a ti savezi su jednostavno po logici stvari upućeni jedni na druge – zajednički interes i Dragan Šormaz sa svojim postupcima ih guraju na takav korak. Niko nije mazohista, ovo je već drugi put da  Šormaz ne uvažava odluke Skupštine LSV, prethodno nije hteo da dozvoli izmenu vojvodjanskih delegata u UO LSS. Politika sukoba sa pokrajinskim i regionalnim savezima koju očito potencira Šormaz je u suštoj suprotnosti sa politikom jedinstva u LSS, onim što je Šormaz verbalno zastupao, dok nije pokazao pravo lice.

Sve opcije su otvorene, oni iz trenutne uprave koji ne gledaju dovoljno daleko mogu da teraju svoje koliko hoće, ali sigurno ne mogu dokle hoće.

    
Komentari
136 #11 Lala
dana 15.10.2018. 23:35
Godine 2014. održana je izborna Skupština Lss dana 25.10., u domu Narodne Skupštine republike Srbije.
Dakle, mandati ističu 24.10.2018. u ponoć.
1192 #12 temudjin
dana 16.10.2018. 11:48
Na vanrednoj izbornoj sednici Skupštine Lovačkog saveza Srbije, održanoj 25. oktobra 2014. godine, u maloj sali Narodne Skupštine Republike Srbije, prisustvovalo je ukupno 96 članova, od ukupno 125 koliko ih broji Skupština, u skladu sa novim Statutom Lovačkog saveza Srbije, što znači da je postojao kvorum za rad i punovažno odlučivanje.

Za zapisničara je jednoglasno izabran Rodoljub Hadži Cenić, a za radno predsedništvo, takođe jednoglasno su izabrani Aleksandar Sinđelić kao predsedavajući i članovi Aleksandar Stanojević i Julijana Šileš Nađ.
Nakon toga prihvaćen je sledeći dnevni red:

1. Otvaranje Skupštine i uvodna reč.
2. Izbor verifikacione komisije.
3. Izveštaj verifikacione komisije.
4. Izbor radnog predsedništva i zapisničara.
5. Usvajanje dnevnog reda.
6. Izbor izborne komisije.
7. Podela glasačkih listića i glasanje za izbor:
A-Predsednika skupštine i zamenika predsednika skupštine LSS.
B-Predsednika LSS i zamenika predsednika LSS.
V-Upravnog odbora LSS. (Bira se 10).
G-Nadzornog odbora LSS. (Bira se 5).
D-Suda časti LSS. (Bira se 5).
8. Izveštaj izborne komisije o rezultatima glasanja i proglašenje izabranih.
9. Pitanja i predlozi.

Izabrana je verifikaciona komisija u sastavu:

Tanaskovski Zore, Bošković Zoran, Jovanović Dragiša, Žunković Dušan, Lazarević Bratislav, Nikolić Radiša i Marković Dejan.

Izabrana je izborna komisija u sastavu:

Lastovič Tamaš, Guberinić Dragan, Mrašić Darko, Radonjić Nebojša, Trajkoviski Vitomir, Gavrilović Miroslav i Radovanović Bojan.


•Rezultati izbora i proglašenje izabranih

Predsednik skupštine i zamenik predsednika skupštine

Za predsednika skupštine LSS je izabran gdin Uroš Đoković, član LU “Kraljevo” iz Kraljeva.
Za zamenika predsednika skupštine je izabran gdin Zlatimir Rašić, član LU “Dr Milenko Hadžić” iz Svrljiga.

Dragan Šormaz ponovo izabran za predsednika Lovačkog saveza Srbije -jednoglasno

Za predsednika Lovačkog saveza Srbije ponovo je izabran gdin Dragan Šormaz, član LU “Pomoravlje” iz Osipaonice, koji je imao od 96 prisutnih delagata, 96 glasova za izbor.

Za zamenika predsednika je izabran gdin Milan Kovačevič, član LU “Srem Mačva“ iz Sremske Mitrovice.

Upravni odbor LSS

Izabrano je 10 članova Upravnog odbora: Aleksić Zoran, član LU “Ponišavlje” iz Pirota, koga su delegirala dva okruga Pirotski i Nišavski.
Vladimir Videnović, član LU “Minićevo” iz Minićeva.
Dragan Dodić, član LU “Fazan” iz Vranja.
Živković Branislav, član LU “Jovan Šerbanović” iz Žagubice.
Zorić Mićo, član LU “Kozomor” iz Nove Varoši.
Kostić Vladimir, član LU “Kruševac” iz Kruševca.
Maksimović Zoran, član LU “Dunav” iz Grocke.
Pantelić Miloš, član LU “Braća Nedići” iz Valjeva.
Predragović Dragan, član LU “Mileta Polić Bata” iz Ljubovije.
Marjanov Stevan, član LU “Kanjiža” iu Kanjiže.

Nadzorni odbor LSS

Izabrano je 5 članova Nadzornog odbora: Bošković Dimitrije, član LU “Sremac” iz Rume.
Mandić Dragoljub, član LU “Tamnava” iz Uba.
Paležnica Vanja, član LU “Beograd” iz Beograda.
Radovanović Goran, član LU “Šumadija” iz Kragujevca.
Ćirković Bratislav, član LU “Niš” iz Niša.

Sud časti

Izabrano je 5 članova Suda časti: Kovačević Branislav, član LU “Smederevo” iz Smedereva.
Čokić Radoslav, član LU “Novi Bečej” iz Novog Bečeja.
Milutinović Čedomir, član LU “Zvečan” iz Zvečana.
Sinđelić Aleksandar, član LU “Obrenovac” iz Obrenovca.
Tokvić Zoran, član LU “Priboj” iz Priboja.Dogovoreno je da rukovodstvo u narednom periodu krene u razgovore sa Vladom Republike Srbije oko izmena i dopuna potrebnih zakona i podzakonskih akata u cilju popravljanja stanja u lovstvu, efikasnijeg rada lovačkih udruženja, očuvanja životne sredine, kao i da Lovački savez Srbije ponovo preuzme ulogu koju je imao kada je osnovan, davne 1896. godine, da bude zaštitinik tradicije narodnog lova u Srbiji. Kao jedna od najstarijih organizacija u Srbiji, Lovački savez Srbije treba da ostane sastavni deo vrednosti koje Srbija ima, sa kojima treba da se ponosi i koje su deo evropskih vrednosti.

(http://www.ekolss.com/NSRS_25_10_2014.htm)
716 #13 DakiNS
dana 16.10.2018. 12:05
Kad pročitam ovo : Sud časti , povraća mi se , njih bi trebalo oterati iz lovstva sa sve nadzornim odborom , ma ko da je u njemu. A zaključak je za plakanje. Sve neradnik do uvlakača , slepca i lopova na kraju ili na početku.
3265 #14 mrwa22250
dana 17.10.2018. 07:39
He,he,he,sud casti,pre bi se reklo ud vlastiSad
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,405,424 posete www.srbijalov.com