Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Štete od divljači - da li su uvek lovci krivi?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Štete od divljači - da li su uvek lovci krivi?
Štete od divljači - da li su uvek lovci krivi?

Štete od divljači: da li su baš uvek krivi samo lovci?

Velike probleme u radu lovačkih organizacija predstavljaju tri stvari: krivolov (lovokradja), šteta od divljači u saobraćaju i naknada šteta koju divljač načini na usevima (štete od divljači). Krivolov direktno umanjuje fondove divljači, a naknada šteta direktno umanjuje lovačke novčane fondove. Krivolovom se bavimo već dugo vremena na posebnoj forumskoj temi, a štetama od divljači se uglavnom bave uprave lovačkih organizacija i nadležni sudovi, kada poljoprivrednici podnesu tužbe (osnovane ili neosnovane) za naknadu šteta na usevima od divljači. Štete od divljači u saobraćaju su posebna priča. Dosadašnja praksa sudova je uglavnom bila takva da su skoro redovno presudjivali u korist vlasnika useva, a naknada šteta i sudski troškovi su dovodili neretko u teške probleme lovačke organizacije.

Povod za ovaj tekst je presuda Apelacionog suda iz Niša iz novembra meseca 2018. godine, kojom je odbijen zahtev za naknadu za kompletnu načinjenu štetu na usevima od divljači, kojom je utvrdjeno da postoji i odgovornost vlasnika useva koji takodje, pored lovaca, mora da preduzme odredjene mere zaštite useva od divljači. Dakle, štetu će, pored lovaca, morati da snosi i vlasnik useva, jer nije preduzeo mere koje propisuje Pravilnik o merama za sprečavanje šteta od divljači, pa je time doprineo nastanku štete. Pomenuti Pravilnik o merama za sprečavanje šteta od divljači možete pogledati klikom na link: http://www.srbijasume.rs/pdf/mere_stete.pdf

Nadamo se da svi pravni zastupnici (advokati) znaju koji je najbolji način da zastupaju u ovakvim sporovima lovačke organizacije, ali nije na odmet da citiranjem obrazloženja Apelacionog suda iz Niša podsetimo i uprave lovačkih organizacija, i poljoprivrednike, i advokate, šta se može uraditi, naravno, ukoliko sud uvaži iznete argumente. Pravosnažna presuda Apelacionog suda u Nišu može takodje biti jedan od argumenata kako da lovačke organizacije traže objektivno utvrdjivanje odgovornosti, i svoje i tudje. Stepen nečije odgovornosti sud utvrdjuje u svakom pojedinačnom slučaju posebno.

Citiramo:

DOPRINOS NASTANKU ŠTETE KOJU JE PROUZROKOVALA DIVLJAČ

Zakon o obligacionim odnosima

član 192

  • Postoji doprinos nastanku štete od divljači, kada vlasnik useva nije preduzeo sve mere predviđene pravilnikom za sprečavanje iste.

Iz obrazloženja:

"Pravilno je prvostepeni sud utvrdio da je tužilja pretrpela štetu, shodno odredbama čl. 154. ZOO, da je ona u uzročno posledičnoj vezi sa propustima tuženog da preduzme potrebne mere u zaštiti njenih useva od divljači, pa je odgovoran za istu, kao korisnik lovišta, shodno čl. 173. ZOO, koji propisuje da šteta nastala od opasne stvari smatra se da potiče od te stvari, izuzev ako se dokaže da one nisu bile uzrok štete, po principu objektivne odgovornosti. Takođe je pravilno utvrdio i da je tužilja doprinela da do nje dođe, jer ni ona nije preduzimala sve propisane mere zaštite svojih zasada, shodno čl. 192. ZOO, u vezi čl. 88. Zakona o divljači i lovstvu, kojim je propisano da pravno, odnosno fizičko lice, kome je divljač prouzrokovala štetu, ima pravo na naknadu samo ako je preduzelo propisane mere za njeno sprečavanje.

Neosnovani su žalbeni navodi tuženog da je pobijana presuda nezakonita, jer prvostepeni sud nije na pravilan način utvrdio visinu štete, niti odmerio doprinos tužilje, koji je veći od nađenih 30%. Ovo stoga što su veštaci poljoprivredne struke, koji su tokom postupka sačinjavali svoje nalaze i mišljenja o vrsti i količini uništenih biljaka, tj. klipova kukuruza, od strane divljih svinja, na parceli tužilje, usaglasili u pretežnom delu osnovne i bitne parametre za pravilno utvrđenje nastale štete, na osnovu čega je jedan od njih samo dao matematičku vrednost pričinjene štete, kojoj tuženi nije prigovorio. Takođe je i doprinos tužilje pravilno cenjen, s obzirom da je ona preduzimala neke od mera predviđenih Pravilnikom o merama za sprečavanje štete od divljači, a koje se tiču vezivanja pasa, korišćenja vidljivih plašila i mehaničkih sredstava, periodičnog paljenja guma i povremenog korišćenja plinskog topa, ali da one nisu kvantitativno propratile potrebe da se to efikasno učini."

(Presuda Apelacionog suda u Nišu, Gž 1315/2018 od 15.11.2018. godine)

Nadamo se da će ovaj tekst pomoći lovcima i lovačkim organizacijama u nekim budućim sporovima sa poljoprivrednicima oko naknada štete, jer, od kada je divljači i useva od tada ima i šteta, pa i sudskih sporova. Možda je najbolje da se u slučaju nastanke štete od divljači vlasnik useva i korisnik lovišta dogovore o visini naknade ako je nesporno da je divljač načinila štetu, bez pokretanja sudskog spora? Nije daleko od pamet pretpostaviti da ima nesavesnih vlasnika useva koji tužbama za naknadu štete pokušavaju da sebi pribave dodatni prihod na teret lovaca?

 
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 31.01.2019. 17:05
Ovo bi trebalo poslati svim LU u Srbiji. Još kad bi našli i dovoljan broj poštenih i pravičnih sudija , gde bi nam bio kraj.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,203,157 posete www.srbijalov.com