Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Na šta liče projekti?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Na šta liče projekti?
Na šta liče projekti?

Želite li da postanete milioner?

Kakvi su rezultati milionski vrednog tromesečnog projekta iz Fonda za lovstvo AP Vojvodine, u aranžmanu 'Vojvodjanskog lovca'

Ako ste pomislili da je naslov teksta reklama za nekad popularni kviz, prevarili ste se! Želimo da predočimo javnosti način kako dobiti (i potrošiti) milion dinara bez puno truda i ulaganja, ali i bez nekih rezultata. Milion dinara koje su lovci uplatili kroz naknade za lovnu kartu i za divljač.

O čemu se radi: u prilici smo da lovačkoj javnosti prezentujemo jedno epohalno istraživanje pod nazivom ’Monitoring prepelica’, koje je tokom 2018. godine uradio tim eksperata iz nadaleko čuvene ćerke firme LSV, nenadmašnog ’Vojvodjanskog lovca’ doo na čelu sa sveprisutnim direktorom Milenkom ing. Zeremskim. Priča počinje prošlogodišnjim raspisivanjem konkursa za dodelu sredstava iz Fonda za lovstvo AP Vojvodine, gde je aplicirao i ’Vojvodjanski lovac’ kao jedini za projekat ’Monitornig prepelice’, i na tom konkursu mu je projekat odobren i podržan sa milion dinara iz budžeta. Podsećanja radi, da kažemo da se iz Fonda za razvoj lovstva finansiraju projekti od bitnog značaja za razvoj lovstva, barem tako piše u aktima. I tako, prodje konkurs, komisija koja je odlučivala o dodeli sredstava je svoj deo posla uradila, rezultati konkursa su objavljeni i moglo je da se krene u posao. Očekivanja dela lovačke javnosti i struke su bila  da će ovaj projekat ’Monitornga prepelice’ dati odgovore na pitanja zbog čega je prepelica mnogo manje nego ranije u lovištima, da će biti odgovora kolika je domaća populacija prepelice koja se gnezdi u vojvodjanskim lovištima, a koliko ih je ovde samo u migraciji za Afriku, krajem leta. Očekivanja su bila da monitoring pruži odgovor da li na evidentno smanjenje brojnosti utiče npr. preterana upotreba hemije u poljoprivredi (po zlu čuveni herbicid TOTAL, recimo), ili koliko paljenje strnjišta utiče na redukciju brojnosti, koliko su odstrelne kvote realne i održive, i slična pitanja.

A šta smo dobili? Idemo redom: pre svega, u rezultatu je data metodologija monitoringa na odredjenim parcelama u 15 Lovačkih udruženja koja glasi: ’Brojanje će vršiti 2-3 brojača uz pomoć 2-3 lovačka psa. Brojanje će se vršiti 1-2 puta u toku sedmice u jutarnjim i u večernjim časovima u toku posmatranog perioda.’ Posmatrani period je od 15.jula do 10. oktobra., dakle nepuna tri meseca. Eto, dakle, 2-3 brojača u lovištu sa 2-3 psa na par parcela će, po mišljenju stručnjaka iz pomenute firme, obezbediti validan uzorak i dati osnov za rešenje problema prepelica dok kažeš ’marka!’, ili ’ferma’!

E sad počinje veseliji deo: podatke su uglavnom slali brojači iz lokalnih LU - ne mislite valjda da su sva brojanja ili većinu njih vršili umetnici iz firme, a terenskog dodatka nema? Ko će da haba garderobu od 1.000 evra (kupila firma) za naše stručnjake-manekene na tamo neke prepelice? Kad smo kod pregleda podataka sa monitoringa (a radi se o najobičnijem brojanju!), dolazimo do frapantnih rezultata! Tako je, recimo, uz primenu navedene metodologije, u jednom lovištu na 4 parcele veličine oko 110 ha, izbrojano za svega dva sata čak 450 prepelica! Fenomenalan rezutat i neverovatne sposobnosti brojača koji valjda imaju ugradjene radare da snime i prebroje toliko ptica u onom brišućem letu prepelice! Možda su njih ’2-3 brojača’ svoje pse naučili da i oni broje, pa eto tačnijih rezultata. Siroti psi, od toliko prepelica ne bi iz marke izlazili, pošandrcali bi od količine mirisa! Da pojasnimo: čista matematika kaže da, ako je ovo tačno što piše u rezultatima, to znači da se u proseku na svakih 20 sekundi dizala po jedna prepelica! Posebna je tema kako 2-3 čoveka mogu za dva sata da pretraže 110 ha, uzduž i popreko, možda jedino trčeći, a to bi mogao biti vremenski rezultat dugoprugaša u olimpijskoj normi! Trče i broje, beleže, ne piju vode, teleportuju se sa parcele na parcelu ne gubeći vreme... Ima tih rezultata sa ciframa preko 200-300 izbrojanih prepelica koliko ti duša hoće i na manjim parcelama i u raznim LU! Skoro da bi u nekim lovištima moglo da se govori i o prenaseljenosti prepelica, sudeći po iznetim podacima. Zar bi iko smeo da posumnja u ovakvo brojanje? Ma sto posto se precizno brojalo, garancija, ’majke mi!’. Hajde, probajte naglas sedeći u fotelji brojati do 450 i merite vreme, začudićete se koliko će vam trebati. Zanimljivo je da su dani u kojima je brojanje vršeno nekako uspeli da se često poklope sa lovnim danima, ali ’ajd da ne teramo mak na konac... Elem, svako ko je ikad u životu lovio prepelice, čak i kad su najjači ’cugovi’ (preleti), zna da je pravo čudo ako uspe da podigne 20-30 prepelica! Zato su rezultati brojanja nekih od ’2-3 brojača’ vrlo upitni čak i za prosečnog lovca, ali tu su stručnjaci koji takve rezultate ne dovode u pitanje, nego ih na ono ’majke mi’ prihvataju.

Sam rad u celosti najveći deo ćini sadržaj oko opisa opštih podataka o lovištima, tekstualnim opisom granica lovišta (prepelice moraju da znaju granice?), snimkom dela lovišta uzetim verovatno sa Google mapa, navodjenjem detalja iz Ugovora o korišćenju lovišta (veoma bitno za prepelicu!), čak i sa detaljima o preciznoj geografskoj dužini i širini (lovcima je ovo veoma bitno da znaju stepene, minute i sekunde položaja parcele!), i sličnih podataka koji realno u praksi imaju mali značaj ili ne znače ništa ni lovcima, a ni prepelicama. Za lovačke pse nismo sigurni.

Posle tako obradjenih podataka, i gomile šarenih grafikona koje je teško razlikovati zbog upotrebe 15-16 boja u sitnim crticama, završen je monitoring za 2018. Zameramo projektu što nije precizirao da li su prepelice brojane samo u letu ili su brojali i one prepelice koje su bežale peške, to bi bitno uticalo na kvalitet i pouzdanost rezultata, jelte! A bilo bi korisno saznati da li je moguće i kako brojati prepelice na zemlji - otkrijte nam tajnu!

I sada dolazimo da Grande finalle: Zaključak ovog monitoringa na 47 strana zavredjuje da dobije epitet epohalnog, istorijskog, nevidjenog prodora u struci i nauci, pa i u lovstvu Vojvodine! Zaključak je takav da se jednostavno mora citirati, da ne bi prepričavanjem gubio na kvalitetu! Dakle, citiramo šta su eksperti iz Vojvodjanskog lovca napisali kao zaključak monitoringa dugog skoro tri meseca:

’Na osnovu dobijenih podataka sa terena za prvu godinu monitoringa mozemo reći da je brojnost bila najveća u perodu od 20. avgusta do 10. septembra.Takav je bio slučaj u Banatu i u Bačkoj a zbog malog uzorka iz Srema (samo jedno lovačko udruženje) nismo u mogućnosti dati neku analizu.’

Eto zaključka! Svaka čast!

Ovo je zaključak tromesečnog monitoringa koji oduševljava svojom jednostavnošću, prosto pleni neoborivim tvrdnjama, kapitalni doprinos lovstvu Vojvodine, posle kojeg ništa neće biti isto! Za nekog ovakav zaključak znači šok, a za nekog može da bude i ŠOKČINA... Ume to Zeremski, ume. Uz to, za frtalj Vojvodine nema analize! Žalosno: pa ovo o periodu najveće brojnosti zna svaki lovac početnik, koji je polagao lovački ispit, a kamoli neko ko je barem jedne sezone lovio prepelicu! Eeee, ali milionče je milionče, a bez tih dobijenih para bi Vojvodjanski lovac doo bio u ozbiljnom minusu u poslovanju... Donaciji se u zube ne gleda!

Eto, drage kolege: ako niste znali, ama garant niste, prepelica ima najviše kada krenu preleti sa severa. Istorijsko otkriće, fenomenalni zaključak, vrhunski stručni doprinos lovstvu, po svojim rezultatima ravan otkriću mlake vode ili rupe na saksiji, i uz to, košta milion dinara, a pouzdane i 'pouzdane' podatke su, jelte, dostavljali lokalni lovci, besplatno? Ma, ovako nešto vredi svake pare, barem će lovci imati o čemu da pričaju. Milionče je palo, a po finansijskom izveštaju firme to je prikazano kao donacija, rezultati su tu, milina jedna. Ovakav rad bi treba da bude predmet izučavanja ostalih lovnih radnika koji nisu bili u mogućnosti da ovako nešto izvedu!

Želite li da budete milioner? Smislite projekat! Evo vam predloga: ’Monitoring buva lovačkih pasa u letnjem periodu’; ili ’Dužina trajanja lovačkih čizama u zavisnosti od veličine’; možete probati i sa ’Uticaj kvaliteta drveta na pečenje lovačkog ražnjića i slanine’... Nemojte samo da nekom padne na pamet projekat ’Monitoring dna čuture’ ili, još gore, ’Uticaj špricera na mozak lovnog radnika’, nije etički, ali ipak deluje!

Dokument možete pogledati klikom OVDE.

   
Komentari
4038 #1 dragan23
dana 05.04.2019. 09:04
Ekipa sa portala bi morala da registruje neku NVO vezano za pitanje lovstva. Tako bismo mogli da apliciramo za sredstva iz Fonda i recimo krenemo sa kupovinom nekih jeftinih malih parcela na kojima bismo podizali remize. I to onako mangupski obuhvatimo teritoriju citave Srbije, ne samo Vojvodine. Stavimo kao naslov projekta: Podizanje remiza za lakse i bezbednije prezimljavanje poljske jarebice. Vrsimo posumljavanje, pomazemo divljaci i imamo slike i rezultate kao dokaz. Zasto vise dozvoljavati da jedni te isti kraduckaju po propisima? Kolege, za par godina bismo bili svi zajedno i te kako ponosni na rezultate naseg rada.
136 #2 Lala
dana 05.04.2019. 09:10
Ja se ne usudjujem, Dragan23, da pomislim na to!
Ne bojim se ja drugih, bojim se sebe! Grin
Predugo radim oko lovstva besplatno, a o svom trošku.
Rezutat mojih napora, kad vidim ovakve projekte i trošenje para bi se mogao opisati sa 'radim besplatno, ali DŽABA radim!'
Rezultat brojanja bi se mogao iskazati procenom da u Vojvodini ima izmedju 5 i 50 hiljada prepelica.
Ovaj zaključak nudim povoljno, za 300 evra, zainteresovanima. Riknula mi korpa i lamela, moram da menjam, a tanak sa parama...
3265 #3 mrwa22250
dana 05.04.2019. 16:32
Odlicna ideja Dragane,ali na zalost,poboljsanje stanisnih uslova za divljac nije tema price i ne moze se konkurisati za te NEBITNE projekte.Zato razni monitorinzi imaju prolaz.Pa onaj tapetar je dobio sredstva za monitoring vel.tetreba i lestarke,a na zalost obe vrste zastupljene su sa jednocifrenim brojem primeraka u Srbiji.Moze se do iznemoglosti konkurisati za raznorazne tipove volijera za prihvat fazana pred streljanje,a sve radi populacije ove rabote koju jos negde zovu i lov.Naravno,to i lov je slicno ko doope i oko.
Ovom prilikom bih cestitao velikom madjionicaru i iluzionisti Milenku Zeremskom,jer kad on napravi iluziju da nesto radi,cak i "strucnjaci"koji su mu firmu napravili u to poveruju.Cak i komisija za dodelu srestava ostala je zapanjena iluzijom ,a vodeci strucnjaci CIC-a i FACE-a preklinju da im rastumaci metode ovog fantasticnog istrazivanja ciji je rezultat,malo je reci-istorijski.
Zamolio bih rukovodecu garnituru u LSV-u(odlazecu,dolazecu-manje vise sve ista...),da ako vec nemaju pameti i mooda da ugase ovo privredno cudo,onda neka ga preimenuju u Vojvodjanski novac d.o.o.da barem ljudi znaju o cemu se radi.Ovako,moze neko neupucen i ne bas mnogo pametan,da im poveri recimo izradu planskih dokumenata ili,ne daj Boze, poslove upravnika lovista pa da zaokruze cifru na milion ha,sa zaista respektabilnim rezultatima.
Sto rekose momci iz Beogradskog sindikata:"Ajmo ruke gore vi sto vacarite fondove,bice vama bolje ako Srbija jos potone".
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,201,452 posete www.srbijalov.com