Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: INFORMACIJA LSV SVOJIM ČLANOVIMA


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

INFORMACIJA LSV SVOJIM ČLANOVIMA

SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE

Smederevo, 30. juna 2012. godine

 

INFORMACIJA

članovima Lovačkog saveza Vojvodine

 

 

1.

 

Ovu informaciju čine podaci prikupljeni iz saznanja članova organa Lovačkog saveza Srbije iz Vojvodine i drugih regiona Srbije, delegata u skupštini i drugih koji su neposredno učestvovali u nedavnim događajima koji su potresli lovačku organizaciju Srbije, kao i podaci iz dokumentacije nastale posle distribuiranja odluka predsednika LSS o isključivanju članova saveza i sazivanja skupštine u Smederevu.

Njome se članovima žele pružiti prva neposredna saznanja o događajima koji prerastaju granice nesuglasica oko pojedinih pitanja i ozbiljno prete da razore Lovački savez i zajedništvo lovaca Srbije.

Zakazana je vanredna sednica Upravnog odbora Lovačkog saveza Vojvodine. Očekuje se da će biti data zvanična informacija o proteklim događajima u Lovačkom savezu Srbije i donetim odlukama o delovanju saveza sa ciljem prevazilaženja nastale situacije. Na sednici Odbora verovatno će biti odlučivano i o pitanju sazivanja nove vanredne skupštine Lovačkog saveza Vojvodine, imajući u vidu težinu nastale situacije..

 

2.

 

 

Posle dva bezuspešna pokušaja, u februaru i aprilu ove godine, treći put sazvana redovna godišnja sednica skupštine Lovačkog saveza Srbije raspala se na samom početku.

Nagomilani problemi, odbijanje da se napusti stari način rada i privilegije, neskriveno nastojanje da se sprovede obračun sa neistomišljenicima i uspostavi prevlast u organima saveza – doveli su na kraju do revolta i razlaza na samom početku rada skupštine u Smederevu

Skupštinu je napustilo 54 člana saveza, a medju njima i većina predstavnika udruženja iz Vojvodine. Na skupštini je, prema verifikovanom broju mandata, ostalo 87 delegata. Inače, Poslovnikom o radu Skupštine Lovačkog saveza Srbije utvrđeno je da skupštinu ovog saziva čini ukupno 254 članova skupštine, a njegovim statutom propisano da ona može punovažno da radi i odlučuje kada joj prisustvuje vise od polovine ukupnog broja njenih članova.

 

3.

 

Sam način zakazivanja i pripreme sednice skupštine, ukazivao je da se neće dešavati ništa dobro. Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije nije znao za zakazivanje sednice niti je predsednik saveza tim povodom sazivao.Upravni odbor. Izbegnuto je da se pitanje zakazivanja sednice i dnevnog reda razmatra na Upravnom odboru kao što se uvek radilo. Upravni odbor je uvek bio taj organ saveza koji je utvrđivao i vreme održavanja skupštine, kao i predloge skupštinskih odluka.

Sve do poslednje nedelje pred skupštinu, jedan deo članstva nije znao da je skupština zakazana i šta će na njoj biti, a Lovački savez Vojvodine i njegovo članstvo uveravani su da to nije ni učinjeno. Na vanrednoj skupštini Lovačkog saveza Vojvodine održanoj u Futogu, Predsednik skupštine Lovačkog saveza Srbije je uz mnoga druga obećanja obavestio prisutne da neće još zakazivatiti sednicu, a kasnije se iz kontakata sa drugim regionima doznalo da je ona u vreme kada je davano to obećanje već uveliko bila zakazana za 30. juni a kao mesto njenog održavanja odrđeno Smederevo.

Sve je to neodoljivo podsećalo na poslednju sednicu Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije koja je sazvana po istoj metodi – tako što su jedni članovi pozvani a drugi nisu ( između ostalih i svi članovi iz Vojvodine). Kada se to pročulo, a na sednici se pojavili i nepozvani članovi, Upravni odbor više nikada nije sazvan, sve do danas. Ko je za to vreme uzurpirao njegova statutarna prava i obaveze u upravljanju savezom ( i takva kao što su: zaključenje ugovora, odluke iz poslovanja, finansijske odluke i sve druge odluke kojima se stvaraju obaveze za savez ...) ostalo je do sada nepoznato, ali je poznata skandalozna činjenica da do danas predsednik Lovačkog saveza Srbije više nikada nije sazivao Upravni odbor i da on ne funkcioniše u Lovačkom savezu Srbije.

Posle nedavnih događaja oko isključenja članova iz Vojvodine i lovačkih udruženja iz drugih regiona Srbije od strane predsednika Lovačkog saveza Srbije – sam tok pripreme skupštine u Smederevu i, na kraju i njen dnevni red, nagoveštavao je da su isključenja bila tek prvi korak kojim se želi utrti put cilju, da se ne preza od konflikta širih razmera i da ciljevi zbog kojih je doneta ta odluka još nisu ostvareni.

U Vojvodini jedan broj udruženja nije uopšte dobio pozive , a veče pred skupštinu još su dolazili pozivi od članova Lovačkog saveza Vojvodine koji su dobili obaveštenje od Lovačkog saveza Vojvodine da je organizovan prevoz autobusom do Smedereva, ali nisu dobili i poziv od Lovačkog saveza Srbije da dođu i učestvuju na skupštini u Smederevu.

Isti slučaj se dešavao i sa jednim brojem udruženja iz drugih regiona Srbije, a jednom broju su upućivana i usmena upozorenja da im neće biti dozvoljeno da učestvuju u radu i odlučivanju na skupštini.

Pročulo se da će Skupština imati fizičko obezbeđenje, da će u salu moći da uđu i učestvuju u radu skupštine samo oni koji su na spisku ( što se na kraju i obistinilo), a uz to je kružila i neverovatna informacija nezapisana u lovačkim analima – da je skupština Lovačkog saveza Srbije prijavljena kao “ skup visokog rizika”.

Dan pre održavanja sednice, Lovački savez Vojvodine je dobio obaveštenje od predsednika LSS da će vojvođanski lovci imati samo 42 člana u skupštini “ koji mogu punopravno da učestvuju u radu skupštine”.

Postalo je očigledno da se do poslednjeg časa vrši prebrojavanje potrebnih glasova za donošenje nameravanih odluka i vrše potrebne korekcije.

4.

 

Što se tiče odluka, Dnevni red je jasno upućivao na nameru da se izmeni sastav organa saveza ( Upravnog odbora i Nadzornog odbora kao ključnih organa u oblasti poslovanja saveza, odnosno i Suda časti kao ključnog organa u disciplinskoj i etičkoj oblasti delovanja saveza) i izaberu neki drugi ljudi za koje se uopšte nije znalo ni ko su ni ko ih predlaže, jer nije bilo nikakvog materijala. U dnevni red stavljeno je “ tumačenje” većeg broja članova statuta saveza a da se nije znalo o čemu se radi, jer nije bio dostavljen nikakav materijal uz poziv. Stavljeno je na dnevni red i utvrđivanje kome je prestalo članstvo u savezu nazvano “ utvrđivanjem prekida kontinuiteta u članstvu”, što je značilo da se do poslednjeg časa neće znati ko je clan a ko nije.. U čemu će se sastojati tačka gde će se donositi odluka o unapređenje stručne službe saveza nije se moglo naslutiti, jer nije bilo materijala, a za druge odluke se bez materijala i predloga uopšte nije znalo šta im je tačno predmet.. Ipak, potpuno iznenađenje je nastalo kada je na samoj sednici saopšteno da će se menjati broj članova skupštine i, pošto je on utvrđen u Poslovniku o radu skupštine, da će se taj opšti akt promeniti – i odmah primeniti na sednici . Kada je izrečeno koji će to biti broj, postalo je jasno da je kvorum potpuno promenjen, da je sprečavanjem učešća grupe udrženja u radu skupštine većina postala manjina i da je postalo nebitno kakav će biti dalji tok sednice.

U takvoj atmosferi, uz proveravanje svakog delegata u predvorju gde su radnici stručne službe gledali u spisak i dodeljivale bedževe ( “ Član skupštine”, “Gost” itd.) a fizičko obezbedje na ulazu u salu kontrolisalo i dozvoljavalo ulazak na skupštinu (bilo je onih koji su ostali da stoje napolju, a jedan veći broj delegata udruženja mogao je ući u salu tek kad je pristao na status “ gosta “ – i okačio bedž sa natpisom “Gost”), započet je rad skupštine uz proteste pojedinih delegata sa skupštinske govornice zbog takvog postupanja.

Na samom početku predsedavajući je pokušao da salu podeli grupisanjem na deo sale za “ Goste” i deo za delegate “Članove skupštine”, ali mu to nije pošlo za rukom.

Zatim se oglušio o zahtev da se ne sprovodi diskriminacija prema više od 35 lovačkih udruženja kojima se ne dozvoljava punopravno učešće u radu i odlučivanju na skupštini, jer nije jasno zašto baš udruženja iz tog regiona to ne mogu. Kada je počeo da oduzima reč i počelo se sa nadvikivanjem nakon upozorenja sa govornice da je dnevni red i način organizovanja rada skupštine u suprotnosti sa zakonom, statutom i odredbama poslovnika, pojedini delegati su počeli izlaziti sa skupštine a malo kasnije došlo je i do njenog masovnog napuštanja.

 

5.

Tako je nastavljeno sa zasedanjem u polupraznoj sali uz konstataciju, priča se, da nema potrebe da se utvrđuje kvorum – jer nas ima dovoljno.

Iako je sa skupštinske govornice izrečeno jasno: da se ne sme sprovoditi diskriminacija prema pojedinim udruženjima, koja su jednaka sa ostalim, i dalje im nije dozvoljeno da učestvuju u radu i odlučivanju na skupštini. Iako su zastupnik saveza i druga druga odgovorna lica čula jasno upozorenje na nezakonitost menjanja i primene opšteg akta na istoj sednici bez poštovanja ustavnog roka ( broj članova skupštine u Poslovniku o radu, od čega zavise i kvorum i punovažnost odluka donetih na skupštini), cela skupština se dalje odvijala na osnovu te izmene. Prešlo se i preko upozorenja da se ne može menjati i dopunjavati statut kroz njegovo navodno tumačenje, jer se time zaobilazi procedura dopuna propisana statutom. Na skupštini su smenjivani i izabrani organi saveza u sredini mandata i navodno izabrani novi uz potpuno kršenje postupka opoziva i izbora propisanog statutom i poslovnika o radu skupštine.

 

6.

Mnogo toga ostalo je neizrečeno. Nije se mogao izneti ni protest sa skupštinske govornice protiv jednog postupka koji je osramotio sve članove saveza. Lovci Kosova i Metohije i njihov lovački savez isto su isključeni odlukom predsednika saveza iz Lovačkog saveza Srbije. Ostavljajući po strani da je time prekršena odluka Upravnog odbora da članovi Lovačkog saveza Kosova i Metohije budu oslobođeni članarine, ovaj zaprepašćujući gest ne može se ničim opravdati. Odluka je naknadno povučena i Lovačkom savezu Kosova i Metohije je upućen poziv na skupštinu u Smederevu, ali niko nije došao. Inspiratore, počinioce i izvršioce tog dela trebalo bi udaljiti iz Lovačkog saveza Srbije, zbog bezdušja i nanete sramote lovcima Srbije. Njima bi trebalo da sudi Sud časti Lovačkog saveza Srbije, a lovcima Lovačkog saveza Kosova i Metohije uputiti javno izvinjenje i poziv da se vrate u članstvo Lovačkog saveza Srbije.

 

7.

Zašto se sve to desilo?

Rašireno je mišljenje učesnika u nedavnim događajima sa isključenjima i skupštinom u Smederevu da se radi o pokušaju da se spreče reforme i zaustavi sprovođenje volje većine, jer se sve veći broj članova Lovačkog saveza Srbije počeo izjašnjavati za menjanje postojećeg stanja u savezu.

I konačno, na skupštini u Smederevu doneta je i odluka o članarini saveza. Sada postoji osnov za izvršenje ove obaveze i trebalo bi da prestane priča oko toga da li se članarina plaća na osnovu predloga, akontacije ili odluke skupštine kako stoji u statutu. Ali, u Smederevu je utvrđena članarina od 500 a ne 200 dinara, kako je to predložio svojevremeno Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije u februaru 2012. godine.. Skupština je odlučila i da članstvo u Lovačkom savezu Srbije sada prestaje “ po automatizmu” što znači odmah i bez bilo kakve odluke ako se ne plati članarina.

Da se sve još više zakomplikuje, udruženja koja su dobila novoustanovljena lovišta u Vojvodini podnela su uz pomoć i podršku Lovačkog saveza Vojvodine zahteve za učlanjenje u Lovački savez Srbije.

Na vanrednoj sednici Upravnog odbora Lovačkog saveza Vojvodine moraće se tražiti odgovori na mnoga teška pitanja, bez obzira na mnogo puta potvrđeno i uneto u statut Lovačkog saveza Vojvodine – oprdeljenje za članstvo i jedinstvo u Lovačkom savezu Srbije.

 

U Novom Sadu, 3. jula 2012. godine

 

Izvor www.lovackisavezvojvodine.com
 
Komentari
892 #1 Sremac75
dana 03.07.2012. 20:44
ika
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,203,122 posete www.srbijalov.com