Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Intervju A.Ćeranića za 'Balkanski lovac'


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Intervju A.Ćeranića za 'Balkanski lovac'
Intervju A.Ćeranića za 'Balkanski lovac'

RAZGOVOR S POVODOM

ALEKSANDAR ĆERANIĆ,  SEKRETAR LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE

Tražim odgovornost Popovića i Tice, podnosim ostavku

podnaslov:

Ključni problemi srpskog lovstva su prevelika centralizacija (veliki broj poslova je u nadležnosti ministra i resornog Ministarstva), neadekvatna lovna politika (ne postoji od kraja 60-ih godina) i nedostatak osnovnih dokumenata lovne politike na nivou države   - činjenično stanje je da su pojedine odredbe Zakona o divljači i lovstvu teško sprovodljive, sa stanovišta lovne struke nisu precizne, dok je deo sa kaznenim odredbama nedovoljno definisan. 

- LSS opstaje u slučaju da se transformiše - kaže Ćeranić

Kuda ide Lovački savez Srbije, kakve su mu pozicije, kakva bliska budućnost u najblaže rečeno haotičnom trenutku? Odgovore na ova pitanja potražili smo od aktuelnog sekretara i šefa Stručne službe LSS Aleksandra Ćeranića.

*Da li je UO LSS doneo odluku kad će biti godišnja Skupština, da li je tačan datum koji se u javnosti pominje - subota 16. mart?

-          Odluka je doneta na sednici UO LSS  održanoj 11.02.2013. godine, sednica Skupštine LSS je zakazana za subotu 16.03.2013. godine na Fakultetu Veterinarske medicine. Ja sam na poslednjem Upravnom odboru najavio ono što ću zatražiti na Skupštini: tražim odgovornost predsednika LSS, predsednika Skupštine LSS, i dajem ostavku na mesto sekretara u Savezu.  Tako ću, nadam se, preći u "v.d." status do novih izbora u LSS - u.

 *Šta treba uraditi (preduzeti) kako bi se rešila situacija u LSS - u?

 - Novi Statut sa rešenom unutrašnjom organizacijom, relevantno rukovodstvo, finansiranje Saveza i njegovo prerastanje  u nacionalni savez

     * Šta mislite o novom predlogu Statuta? Onaj statut koji ste Vi predložili, izgleda nije ni uzet u razmatranje, niko se s tim nije pozabavio?

  - Izmenama i dopunama Statuta, kako je predloženo, rešava se mali deo problema ostaje da se amandmanima reši prerastanje  saveza u nacionalni savez. Kada se kaže nacionalni savez to znači sledeće: svaki lovac ima mogućnost izbora članstva (članstvo nije obavezno, ali članovi LSS dobijaju značajne popuste na usluge LSS, organizaciju lova od strane članica LSS  i sl.) Lovac može biti individualni član LSS – direktno članstvo ili indirektno preko lovačkog udruženja. Lovačko udruženje može biti osnovni član LSS (lovačka udruženja su osnivači LSS) – direktno ili indirektno preko lokalnog saveza (opštinskog, regionalnog, pokrajinskog isl.)

       Lokalni savezi spadaju u kategoriju ostalih članova LSS. U ovu kategoriju spadaju i svi drugi članovi (agencije, privredna društva, šumska gazdinstva i sl.) Novim Statutom se rešava predstavljanje članova u Skupštini i pitanje članarine.

*Kakva je po Vašem mišljenju budućnost Saveza, ako ovakvo stanje ostane i u narednom periodu, bez većine Šumadinaca i Vojvodjana?

     - LSS opstaje u slučaju da se transformiše,  u svakom slučaju ugrožen je opstanak svih saveza. Ovo nije ništa novo i slična situacija je bila i dvadesetih godina prošlog veka (od 1922. do 1930. godine) i rešena je donošenjem Zakona o lovstvu (za zakonska rešenja se kaže da su bila dobra u tom periodu). 

     * Kakvo je Vaše mišljenje o aktuelnom ZODL? Koji su mu nedostaci? Uprava za šume Ministarstva PTŠV kaže da je donet uz saglasnost maltene svih iz LSS, pa i Vaše?

    - Činjenično stanje je da su pojedine odredbe Zakona o divljači i lovstvu teško sprovodljive, sa stanovišta lovne struke nisu precizne, dok je deo sa kaznenim odredbama nedovoljno definisan – nedostaju kaznene odredbe koje štite korisnike lovišta i direktno sankcionišu počinioce prekršaja.

Neadekvatno sprovodjenje Zakona sa instrukcijama i pravilnicima koji umesto da reše, dodatno komplikuju delatnost lovstva (dozvole za lov, izveštaji, sezone lova, lovne karte,uredba o ustanovljenju lovnih područja i sl.) podstiču na gradjansku neposlušnost  preko 80.000 punoletnih gradjana i sprečavaju neophodne investicije u lovnu infrastrukturu od strane lovaca privrednika.

U prethodnom periodu su se ustanovila dva termina - lovište (prostorna celina sa malim učešćem površina koje se ne smatraju lovištem – uglavnom ne obuhvata naseljena mesta) i uslovno lovište (prostorna celina sa većim učešćem površina koje se ne smatraju lovištem i nelovnih površina – obuhvata naseljena mesta).

Stručna javnost dovodi u pitanje opravdanost zakonskih rešenja, a najčešće nedoumice odnose se na održivo gazdovanje, jer korisnik lovišta plaća veću naknadu od korisnika lovišta posebne namene što je protivno Ustavu (član 84).

*Kako ocenjujete rad Lovačke komore?

Neophodno je preduzeti mere u cilju sprečavanja daljih nezakonitih radnji u radu Lovačke komore. Komora je osnovana 08.02.2011. godine izborom predstavnika pravnih subjekata u sastav Skupštine i registracijom kao aktivno privredno društvo umesto registracije strukovnog udruženja (Lekarska komora, Advokatska, Veterinarska komora i dr.) 

*Koji su glavni problemi srpskog lovstva, šta i kako dalje

Ključni problemi su prevelika centralizacija (veliki broj poslova je u nadležnosti ministra i resornog Ministarstva), neadekvatna lovna politika (ne postoji od kraja 60-ih godina) i nedostatak osnovnih dokumenata lovne politike na nivou države, neuskladjenost ekonomske i socijalne komponente (sa sadašnjim prihodima od lovstva nema organizacije dobre službe lovstva), neadekvatan Zakon o divljači i lovstvu i prateća regulativa (podložna raznim tumačenjima "ad hok"), proces ustanovljenja i dodele lovišta bez odgovarajućih kriterijuma, komplikovan lovni turizam (vize, prenošenje oružja i municije, veterinarska uverenja i sl.), mala prosečna “lovačka” obrazovanost lovaca, slaba obučenost i mali broj profesionalnih radnika u lovstvu, Lovačka komora registrovana kao privredno društvo, mala brojnost, naročito krupne divljači, previleki broj predatora sitne divljači i smanjenje brojnosti zeca, poljske jarebice i fazana (u prirodi). 

    Rešenje je izrada Nacionalnog programa razvoja lovstva (na nivou države) i definisanje lovne politike (naročito lovišta od strateškog interesa za državu, rezidencije i sl.).Institucionalno rešavanje lovstva kroz formiranje nacionalnog servisa za divljač i lovišta ili Uprave za kontrolu korišćenja prirodnih resursa .

Finasiranje je kroz lovne karte. Uprava bi se formirala od dela postojećih stručnih službi iz Javnog preduzeća Srbijašume, Vojvodinašume, Nacionalnih parkova, Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog saveza Vojvodine uključujući i zaposlene u lovačkim udruženjima.Upravu bi formirala vlada RS po uzoru na slične organizacije u drugim evropskim zemljama (Italija, Francuska, Španija itd…).

    Prihodi ostvareni od delatnosti lovstva su trenutno zanemarljivi u odnosu na prihode poljoprivrede ali su veoma značajni za lokalne zajednice (razvoj turizama van atraktivnih turističkih područja, otvaranje radnih mesta, podizanje polja za divljač, unošenje divljači i sl.). Naravno da se prihodi mogu povećati  i do 10 puta naročito rešenjem problema veterinarskih sertifikata za iznošenje odstreljene sitne divljači u koži i perju, formiranjem uzgajališta krupne divljači po uzoru na FAO programe, davanjem lovišta u koncesiju i uskladjivanjem rada nadležnih institucija. Divljač je najsenzibilniji indikator kvaliteta životne sredine i lovstvo služi za dodatno obrazovanje gradjana i razvoj ekološke svesti.

Takođe želim da Vas upoznam sa činjenicama koje su prethodile donošenju zakona i da je  zakon donet bez prethodne javne rasprave. Savez lovačkih asocijacija Evrope, FACE, sa sedištem u Briselu je mišljenja da je tekst Zakona neadekvatan i da donošenje velikog broja podzakonskih propisa suštinski menja zakon. 

D. Knežić

   
Komentari
716 #11 DakiNS
dana 06.03.2013. 21:10
E Kosmajac kada bi se skupili na gomilu svi novci koji proćerdaše LoSoSi i LoSoVi na "naučne radove" ,dnevnice i troškove vezane za prevoz, za kompletnu Srbiju bi se nabavili zečevi , fazani i srneća divljač zajednoSad
1192 #12 temudjin
dana 07.03.2013. 14:41
E DakiNS, da se ova energija potrošena na kritiku bez samokritike usmerila na radu u lovištima, uredila li bi staništa i bila bi veća brojnost odredjenih vrsta. Generalno gledajući, samo nekoliko vrsta je u opadanju ili stagniranju (zec, srna, jelen, fazan i poljska jarebica) sve ostale vrste su uuglavnom u trendu rasta. Kod migratornih vrsta uočava se trend smanjenja brojnosti grlica. U Srbiji je osnovni problem mala lovna kultura odnosno poštovanje bontona i kodeksa uopšteno!
716 #13 DakiNS
dana 07.03.2013. 18:27
Temudjine poštujem tvoje znanje ! Samo mi je teško da ispoštujem pojedine ličnosti bez čvrstog karaktera. Možda si ti takav ? Samo tvoja dela baš tako i ne govore. Došlo je vreme da je nešto ili crno ili belo , a tvoji postupci barem meni govore da se trudiš da budeš u sivoj zoni. Balansiranje je zgodno , očas posla si ili crn ili beo ovisi o tome kako ti odgovara.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,350,215 posete www.srbijalov.com