Volijera u kojoj su držani fazani opustošena je protekle subote od sedam do 17 sati, kad je ovaj objekat ostao bez nadzora. Psi lutalice probili su ogradu volijere i rastrgli oko 20 ptica, a ostale su uginule udarajući u paničnom strahu o stubove i žičanu ogradu.

- Lovočuvar je oko sedam sati primetio pse lutalice oko volijere i čekao do devet sati da se oni raziđu, a potom je otišao u kontrolu drugih delova lovišta. On je mobilan 24 sata, ali ne može neprekidno da nadgleda fazaneriju, jer ima mnogo posla u lovištu, koje zaprema oko 5.000 hektara i gde mora da obezbeđuje osam pojilišta za divljač. Nas trojica lovaca, koji smo oko 17 sati došli da nahranimo fazane, zatekli smo jeziv prizor. Jednog psa našli smo u volijeri, drugi je bio sa spoljašnje strane ograde, a po šuštanju u obližnjem usevu soje, zaključili smo da je bilo još lutalica koje su napravile pokolj - priča lovac Pavle Stankov.

NEDOSTAJE AZIL - I OVAJ pokolj fazana u Turiji, kao i milioni dinara koji se iz lokalnog budžeta izdvajaju za odštetu građanima zbog ujeda lutalica, pokazuje da je opštini Srbobran potrebno prihvatilište za napuštene životinje. Izgradnja azila je u planu, ali imamo problema sa lokacijom - kaže Šarčev.

Predsednik LU „Turija“ Dragan Medurić kaže da su fazani bili dobro ugojeni i operjani i kao takvi spremni za inostrane turiste, kojima će posle masakra morati da otkažu dogovoreni dolazak.

- Iz Ristovače kod Bača nabavili smo u julu 450 fazana starosti dve nedelje, a 150 pustili smo u prirodu posle 12 nedelja. Od preostalih oko 300, nameravali smo da za 15 dana pustimo u lovište 221, a na svakom od inostranih lovaca zaradili bismo po komadu 11 evra. Imali smo velika ulaganja u nabavku fazanskih pilića, u njihovu ishranu i veterinarsku zaštitu, a sad je sve to propalo - kaže Medurić.

Predstavnici LU „Turija“ su o pokolju u fazaneriji obavestili policiju i inspekciju, koji su sačinili zapisnike radi podnošenja prijava nadležnim organima. Lovci kažu da je glavni problem velik broj pasa lutalica i u selu i u ataru.

- Pse lutalice ne smemo da ubijamo, jer su zaštićeni. Njihov broj je prevršio svaku meru, a imamo saznanja da se neki od njih pare sa šakalima, pa su tada još krvoločniji - kaže Pavle Stankov.

Načelnik Opštinske uprave u Srbobranu Dragan Šarčev kaže da u opštini ne postoji prihvatilište za napuštene životinje, ali da je napravljen ugovor sa preduzećem iz susednog Vrbasa, koje pse lutalice iz Srbobrana, Nadalja i Turije sakuplja i odvozi po pozivu i potrebi.

ORAO PA LUTALICE

POKOLj fazana druga je velika šteta u volijeri LU „Turija“, u kojoj je prošle zime ptice uništio orao.

- Od snega se za 20 centimetara odvojio krov volijere i kroz tu rupu je uleteo soko, koji je dve ptice raskomadao, a još 36 je uginulo u paničnom stampedu - podsetio je lovac Stankov.


Izvor: www.novosti.rs