Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: ДИВЉЕ СВИЊЕ КАО АЛТЕРНАТИВА


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

ДИВЉЕ СВИЊЕ КАО АЛТЕРНАТИВА

Са очигледним климатским променама које су снашле Србију у последњих неколико година, са све интензивнијим развојем пољопривреде и све масовнијом употребом пестицида у пољопривредној производњи, са порастом бројности предатора у ловиштима, тесно је скопчано евидентно смањивање бројности свих врста ситне дивљачи, пре свих зеца и пољске јаребице, али и фазанске дивљачи.

Лов на фазана као врсте која може масовно да се производи и испушта у ловишта „пред пушку“ је дуго времена надокнађивао ловцима све „мршавије“ ловове на зеца и пољску јаребицу, а тек је ловна 2013/2014 година показала да то није било дугорочно решење, јер је и фазанска популација претрпела значајно смањење бројности услед горе наведених фактора, што је посебно изражено на северу земље.

Стручна служба Ловачког савеза Централне Србије је, рекло би се, на време прихватила сугестије које су стизале из већине ловачких удружења која су чланице тог ловачког савеза и кренуло се са озбиљнијим бављењем овим проблемом и са покушајима изналажења решења за његово превазилажење.

 

Популације фазанске дивљачи у ловиштима Централне Србије још увек имају добру бројност, највише захваљујући континуираном и добром раду фазанерија у Краљеву, Параћину, Ћуприји и Гучи, укупног капацитета 80.000 фазанских пилића, те је та, добра пракса, настављена изградом још једне фазанерије, у Пожеги, максималног капацитета 10.000 фазанских пилића.

Код повећања фондова дивљег зеца, прва идеја у низу је била да се континуирано врши набавка дивљег зеца из ловачких удружења где је његова бројност добра и насељавања у ловишта са мањом густином популације, у циљу освежавања крви и повећања бројности, упркос врло високој цени по јединки зеца. Ипак, врло брзо се овде јавио проблем саме набавке, јер велика већина ловачких удружења која су некада хватала и продавала живе зечеве, данас нема зеца ни за сопствене потребе. Урађени су обимни пројекти и добијена су велика средства за набавку зечева од стране Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, али она до данас нису наменски искоришћена.

Следећа идеја је била анализирање могућности вештачке производње дивљег зеца и његовог насељавања у ловишта, нешто попут праксе која је устаљена код фазанске дивљачи. Обављене су посете постојећим одгајивачницама у Хрватској и БиХ и анализирана је технологија производње, те су урађени пројекти за покретање две одгајивачнице дивљих зечева, у Краљеву и Пожеги, чија реализација је у току. Основни проблем ове производње је премали капацитет одгајивачница и недовољно разрађена технологија за подивљавање добијеног подмлатка зеца. Стога су ови пројекти још увек у домену експерименталних.

 

Због свега овога, остала је препорука да се лов на зеца, па чак и у ловиштима где га има у великом броју, максимално ограничи, те да се са ловом чак и паузира неколико година, као што је то случај са ловом на пољску јаребицу.

У овом случају, јавља се проблем како пронаћи алтернативу за ове, врло популарне ловне врсте у Србији.

Једна од првих идеја је била искористити код наших ловаца изузетно велику популарност других врста дивљачи, као што су предатори и крупна дивљач и пружити им могућност да се преоријентишу на њих, та да тако растерете популације ситне дивљачи. Као врста која је најпогоднија за то се издвојила дивља свиња.


Дивља свиња (Sus scrofa) представља још увек недовољно екплоатисан потенцијал у Централној Србији. У Централној Србији она има врло добро станиште, мали број природних непријатеља, а с обзиром на њену високу плодност и изузетну прилагодљивост, врло брзо може достићи одличну бројност. Дивља свиња је донекле (због штета које прави на пољопривредним културама) била анатемисана, те се у великом броју ловишта калкулисало са њеном бројношћу, што је довело до праве експлозије њене бројности. Ипак, газдовањем на прави начин и повећавањем квота за одстрел (што управо иде на руку ловцима), и овај проблем се дао решити.


Repro centar u Kniću

Repro centar u Kniću

Repro centar u Kniću

 

 Ловачки савез Централне Србије, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управом за шуме и стручним службама ловачких удружења, иде и корак даље. Да би се у најкраћем року достигла оптимална бројност дивље свиње у свим ловиштима Централне Србије, започети су радови на једном свеобухватном пројекту установљавања прихватилишта-репродукционих центара у свим оним ловиштима са добрим станишним условима, у којима бројност дивљих свиња још може да се повећава. Само у последње две године, урађени су пројекти и добијена су средства за изградњу репро-центара у Ивањици-Гучи, Краљеву, Тополи и Книћу. Изграђена су прихватилишта-репро центри, набављен је приплодни материјал за објекте у Гучи и Краљеву, те прихватилиште у Краљеву већ је добило и прве дивље прасиће. Идеја је да се, пратећи савремене трендове у узгоју дивљих свиња, а користећи високу плодност и толеранцију дивље свиње на боравак у ограђеном простору, прираст у оквиру ових репро-центара максимизира, а да се прасићи и назимад добијени на овај начин испуштају у отворене делове ловишта са добрим станишним условима где би се наставило са газдовањем, са гајењем, заштитом и ловом.


Ово може да буде добар пример у пракси како треба поступати у случајевима када дође до смањивања броја одређене дивљачи, како треба чувати фондове дивљачи, а истовремено чувати и бројност ловаца (који се у ЛСЦС континуирано повећава) и њихово задовољство. Јер, напослетку, само бројни и задовољни чланови показатељ су успеха рада било које, па и ловачке, организације.

 MSc Марко Павловић

       
Komentari
2536 #1 Tomash
dana 23.02.2014. 09:09
Svaka cast, ovako treba...A ne neke kvazi studije LoSoSa koje nicemu ne sluze.

Samo napred!
3526 #2 ssekir75
dana 23.02.2014. 21:19
ово је добро, али није решење за смањење броја ситне дивљачи. имамо пример са јаребицом...
114 #3 Cadara
dana 24.02.2014. 10:18
Koliko se ja razumem u matematiku, držanje životinja u zatvorenom prostoru je strogo zabranjeno.
Ovo kažem iz ličnog iskustva.
Inače ovako nešto je za svaku pohvalu i jedan od najboljih načina da se vrati divljač u prazna lovišta i to ne samo divlja svinja već i ostala divljač.
892 #4 Sremac75
dana 24.02.2014. 20:35
Могли би се правити овакви репродуктивни центри за гајење лисица и шакала, па да се испуштају тамо где их нема или их има у малом броју!!!

Господо...шта ћете са штетама???
2536 #5 Tomash
dana 24.02.2014. 22:42
Izem ti Srbiju...
Taman se nesto uradi kako valja, nekome nije po volji ili nekome nije dovoljno...ili sta vec. Nekome je ovo dobrodoslo, a mi kojima nasi savezi ne daju nista cemo sad da se pravimo pametni i trazimo dlaku u jajetu.

Kolega Cadara, ne razumes se u matematiku,
Drzanje zivotinja je dozvoljeno u zatvorenom prostoru , a dozvoljeno je i drzanje divljih zivotinja (kao kod recimo fazanerija, gatera, pet shopova, zoovrtova...itd), u skladu sa uslovima koje propisuju zakoni...

Ok, podizu brojnost divlje svinje....a neko kaze: Ali ovo ne podize brojnost jarebice?!?
"Don't mix frogs with grandmoms".

Pustite ljude da rade, neko od svog saveza ovako nesto moze samo da sanja, a kad se ovako krene, treba im dati sansu da probaju i drugo. Reklo bi se, nije puno, ali je pocetak...
E pa u ovom nasem lovstvu ovo jeste puno, ovo je SJAJNO.

Sta smo do sada imali? Malobrojne pojedince koji nesto zele da promene, ili eventualno poneko LU koje gazduje normalno. OK verovatno su i ovde gro posla iznela LU(ili mozda i nisu?), ali sta je do sada moglo da se ocekuje od bilo kog saveza...NISTA. Sem da nam izmuzu pare, a mi ovde da kukamo koliko je cija skoda popila corbe od nasih para...

Ovo je sjajno, dajte malo podrske za ovo...
114 #6 Cadara
dana 25.02.2014. 10:22
Tomash, razumem se ja u matematiku mnogo više nego što možeš i pretpostaviti, ja sam oduševljen kada pročitam ovako nešto i to podržavam 100%. Iz ličnog iskustva ti kažem, isto smo probali da napravimo reprodukcioni centar za divlje svinje pa posle ne može da se to registruje, FT1P (fali ti jedan papir) i da ne dužim dalje sreća sada je to reprezentativno prihvatilište za fazančiće, zbog uloženih sredstava i truda.
Oi mogu da registruju samo farmu za divlje životinje, ali životinje koje se uzgajaju na farmi (registroivanoj) ne sme ju se puštati u lovište.
Repro centi su rezervisani za uglavnom državne institucije (srbija i vojvodina šume, šumarski fakultet, institute i slično) a obična raja (čitaj udurženja) jako teško. Ako su uspeli to da registruju voleo bi da to svima pokažu kao to ide da i mi znamo koji bi isto želeli tako nešto da uradimo.
114 #7 Cadara
dana 07.03.2014. 15:55
I hoće li neko objasniti na koji fazon se registruje gater za divlje svinje? Šta je potrebno od dokumentacije, kome se obratiti?
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,670,926 posete www.srbijalov.com