Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Lovišta puna „lepih želja“


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Lovišta puna „lepih želja“

PROLEĆNO BROJANJE DIVLJAČI - ZAKONSKA OBAVEZA KORISNIKA LOVIŠTA KOJU TREBA SHVATITI KRAJNJE OZBILJNO

Brojanje divljači je važan deo posla u svakom lovištu, a rezultati moraju da budu što tačniji, jer predstavljaju osnovu za izradu planskih dokumenata u lovstvu. Svako lažiranje podataka može da se vrati kao bumerang i nanese veliku štetu lovstvu.
Zakon kaže da je ovaj deo posla obaveza korisnika lovišta i zahteva tačnost. Da bi se to obavilo, potrebna je stručnost, ali i iskustvo lovaca koji najbolje poznaju teren i vrste divljači. Podaci su se ranije dostavljali Lovačkom savezu Srbije, gde su stručno analizirani, ali je novi zakon taj posao pomalo nesmotreno dodelio Upravi za šume pri Mnistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Kako se ubrzo pokazalo da je reč o pogrešnoj adresi, državni činovnici su „vruć krompir“ prebacili u ruke Republičkom zavodu za statistiku. Nažalost, ni njihovi stručnjaci nisu obavili posao na pravi način.


Kontrola tačnosti
Kako nam je rečeno u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, stručna i lovočuvarska služba korisnika lovišta dužna je da organizuje kontrolno prolećno brojanje pre izrade godišnjeg plana gazdovanja za narednu lovnu sezonu. Taj posao nadgledaju lovni inspektori, koji kontrolišu verodostojnost prikupljenih podataka.
- Prikupljeni podaci nisu uvek pouzdani - kaže za ZOV Miodrag Strnad, saradnik Ministarstva zadužen za ovu oblast. - Uglavnom se to dešava zbog nedostataka u načinu prikupljanja, ali i zbog propusta korisnika lovišta. To direktno utiče i na kvalitet planskih dokumenata, od lovne osnove, do godišnjih planova gazdovanja. Prolećnom brojanju besplatno pristupaju lovci i članovi lovačkih udruženja. Iz izveštaja korisnika lovišta prikupljaju se podaci, analizira se stanje i priprema osnov za formiranje centralne baze podataka. Čak i površna analiza ukazuje na potrebu vrlo ozbiljnih promena u planiranju i načinu gazdovanja lovištima.
Nakon analize rezultata brojnog stanja divljači, može se pristupiti izradi godišnjeg plana korišćenja lovišta. Mogu se planirati i mere uzgoja, zaštite, gajenja i korišćenja divljači u lovištu. Moguće je utvrditi i tačan kalendar lova.
Osnovni planski dokument za lovište je lovna osnova, koja predstavlja desetogodišnji plan gazdovanja. Njeno donošenje je propisano Zakonom o divljači i lovstvu, a njen sadržaj Pravilnikom o sadržini i načinu izrade lovne osnove.
- Obaveza korisnika lovišta je da izradi lovnu osnovu, jer ona predstavlja planski dokument na osnovu koga se vrši zaštita i gajenje divljači, uređivanje i održavanje lovišta, lov i korišćenje ulovljene divljači i njenih delova u lovištu, za period od 10 godina - objašnjava Strnad. - Godišnji plan predstavlja operativni plan gazdovanja, koji korisnik lovišta donosi za svaku lovnu godinu (period od 1. aprila tekuće godine do 31. marta naredne godine). Da bi ti podaci bili tačni, brojanje divljači ne sme da se shvati kao puka formalnost. Korisnici lovišta dužni su da što preciznije utvrde brojno stanje gajenih, lovostajem zaštićenih vrsta, kao i što tačniju procenu broja predatora, migratornih ptica koje u toku godine borave u lovištu i drugih lovostajem zaštićenih vrsta koje su stalno ili povremeno prisutne u lovištu.

Friziranje podataka
U godišnjem planu gazdovanja lovištem za svaku konkretnu godinu mora da se prikaže planirani odstrel divljači, na osnovu čega će se utvrditi obaveza korisnika lovišta za plaćanje naknade za korišćenje lovostajem zaštićenih vrsta divljači. Visina te naknade utvrđuje se na predlog Lovačke komore Srbije.
- Prikazivanje nerealnog stanja divljači direktno utiče na izradu neupotrebljivih planskih dokumenata - kaže Strnad. - To daje višestruko negativne posledice po divljač i lovno gazdovanje. Za takve štete odgovornost snosi korisnik lovišta. Nesklad brojki pokazuje da se nešto ne poklapa u brojanju divljači. Brojanje se često priprema i sprovodi nestručno, a podaci se kasnije friziraju kako bi se uskladili sa planovima, pošto se na osnovu godišnjeg plana gazdovanja lovištem utvrđuje iznos koji se uplaćuje u budžetski fond za razvoj lovstva.
Kao obavezno u godišnjem planu gazdovanja je i prikazivanje planiranog odstrela lovnih vrsta divljači, na osnovu koga se korisniku lovišta određuje naknada. U praksi to često dovodi do prikrivanja stvarnih rezultata planiranog ulova divljači, kako bi i porez bio manji. Desi se i da lovačka udruženja plaćaju naknadu za divljač koje u lovištu realno nema. Očigledno da struku malo ko pita. Broji se ponekad samo da bi se ispunila obaveza, planovi su više zbir lepih želja, a porez ima čisto fiskalnu ulogu. Republički zavod za statistiku ne naplaćuje podatke namenjene redovnim istraživanjima u okviru petogodišnjih programa i godišnjih planova. Naplaćuje se samo dodatna obrada prikupljenih podataka po zahtevima brojnih korisnika.
Prilikom brojanja divljači, koje može biti potpuno ili delimično, potrebno je izabrati najmanje tri terena veća od 300 hektara. Lovci se rasporede u obliku potkovice, na razmaku 50 do 150 metara, u zavisnosti od konfiguracije terena i vidljivosti. Ostali učesnici u brojanju, u gušćoj formaciji i pratnji lovačkih pasa kreću se u liniji prema ovoj većoj grupi. Broji se sva divljač koja prođe sa desne strane i izađe iz kruga. Posle prvog brojanja sledi evidentiranje, a potom se potraga premešta dva-tri kilometra dalje...

„Naduvane “brojke
Gazdovanje zasnovano na nepouzdanim podacima, bili oni „naduvani“ ili umanjeni, može biti kratkoročno korisno za korisnika lovišta, ali je zapravo trajno štetno. Svi koji podnose izveštaje, svojim potpisom garantuju da su krivično i materijalno odgovorni za podatke u izveštaju. Nažalost, kako obično biva, u praksi stvari nisu baš idealne. Onaj ko gazduje ima svoj interes od kojeg ne odustaje, država opet gleda da se neko drugi ne okoristi pre nje. A lovci su uglavnom zaljubljenici, ljudi koji se lovom bave o svom trošku, pa se od njih ne može ni očekivati da previše ozbiljno shvate zadatak koji im je poveren. A brojke o stanju u lovištu su neuhvatljive, kao i divljač!


Želimir Štrbo

Komentari
Još uvek nema komentara.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,349,790 posete www.srbijalov.com