Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Divljač u „mreži“ koridora


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Divljač u „mreži“ koridora

KOLIKO IZGRADNJA AUTOPUTEVA U SRBIJI UGROŽAVA DIVLJE ŽIVOTINJE I NJIHOVA STANIŠTA I DA LI SE POŠTUJE ZAŠTITA

Zaštita životinja na
evropskim atuoputevima

Autoputevi su žila kucavica svake zemlje. Izgradnja saobraćajne infrastrukture neupitna je kao standard moderne civilizacije, ali se u razvijenom svetu obavezno vodi računa i o „nuspojavama“, odnosno efektima i uticajima na prirodu i čovekovo okruženje prilikom realizacije tako velikih projekata. Jedan od segmenata kojem se pridaje poseban značaj je ugroženost divljih životinja i njihovih staništa radovima na putnoj mreži.


Potražili smo odgovor na pitanje koliko se u Srbiji o tome vodi računa i kakva je situacija na terenu, prevashodno na trasama Koridora 10 i 11, gde se uveliko grade autoputevi.


- U Saobraćajnom institutu se pri izradi projekata putne i železničke infrastrukture, između ostalog, velika pažnja posvećuje i zaštiti faune - ističe za ZOV Vidosav Stevanović, pomoćnik direktora za tehnička pitanja u CIP.

- Prelasci životinja preko saobraćajnica, njihova zaštita i smanjenje negativnih posledica, razmatraju se u svim fazama projektovanja. Najpre se procenjuje uticaj projekta na životnu sredinu, a potom se u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije istražuje prisustvo ugroženih, retkih i zaštićenih životinjskih vrsta, identifikuju se njihova staništa, migratorni putevi i ekološki koridori u zoni uticaja saobraćajnice.

Pločasti propusti


Prema Stevanovićevim rečima, projektanti ispituju i mogućnost zaobilaženja zaštićenog prirodnog dobra, ali i projektuju nove propuste, to jest prolaze za životinje, u skladu sa pravilima struke, uslovima Zavoda za zaštitu prirode i drugom zakonskom regulativom.


Kod nas su najviše u upotrebi pločasti propusti i ima ih na svim deonicama koridora. Oni služe za prolaz životinja i rade se u „trupu“ puta.


- Reč je o tunelima koje gradimo isključivo od armiranog betona, sa otvorima koji omogućavaju prohodnost i održavanje, a mogu biti prečnika i do pet metara - kaže Branko Smiljanić, savetnik generalnog direktora Koridora Srbije.

- Služe za neometane migracije i rute životinjama čija staništa presecaju putevi. Na pirotskoj deonici, recimo, razmatrali smo mogućnost izgradnje takozvanog „zelenog mosta“, iako je to veoma skupa investicija. Na kraju se od toga odustalo, ali ne zbog novca, već zbog nepovoljne konfiguracije terena.

Pomoć lovcima


Kopanje, miniranje, buka, kretanje kamiona i teških mašina, svakako rasteruju divljač. Međutim, lovni stručnjaci ne vide to kao problem sa trajnim i dugoročnim posledicama.


- Neka od naših lovačkih udruženja „naslanjaju“ se na deonice koridora, ali se niko do sada nije žalio na posledice izgradnje autoputa - naglašava Marko Pavlović, stručni saradnik Lovačkog saveza Centralne Srbije, sa sedištem u Kragujevcu.

- Lovišta će se po završetku radova oporaviti, a životinje vratiti u staništa koja su napustila. Ukoliko, pak, bude bilo kakvih primedbi, reagovaćemo i pomoći lovcima. Veći problem trenutno predstavljaju lokalni putevi, jer loša obeleženost i nedostatak znakova upozorenja na prisustvo divljači neretko dovode do nesreća.

Desetkovan fond


Lovcima, ipak, najteže pada trenutna situacija u lovištima koja su na „udaru“ velikih saobraćajnica. Iako shvataju značaj putne infrastrukture, nezadovoljni su, jer smatraju da su potpuno zapostavljeni u rešavanju problema koji ih se i te kako tiče. Niko ih, kažu, ništa nije pitao niti konsultovao.


- Ogorčeni smo, jer nikog od nadležnih ne zanima naše mišljenje - ističe Ljubiša Stanković, iz Lovačkog udruženja „Ponišavlje“ iz Pirota.

- Od početka radova na Koridoru 10, koji traju skoro tri godine, na deonici trase kroz naše lovište, desetkovan je fond divljači, pre svega populacije zeca, fazana i poljske jarebice. Trenutno ne možemo da utvrdimo ni brojno stanje, jer nemamo pristup na delu gde se izvode radovi, a i lovište je podeljeno na dva dela. Ugrožena je i krupna divljač, poput divlje svinje, srne... pa smo to pokušali da ublažimo konstantnim prihranjivanjem. Mišljenja smo i da će sve imati trajne posledice na lovstvo, pa nas još više boli ovakav način ignorisanja.

Evropski primeri

Prvi „zeleni most“ napravljen je u Francuskoj pedesetih godina prošlog veka. Od tada, evropske zemlje, kao što su Holandija, Švajcarska, Nemačka, Francuska, Austrija... grade različite konstrukcije kojima pomažu životinjama da prevaziđu veštačke prepreke.


U Holandiji, na primer, postoji više od 600 prelaza i tunela ispod autoputeva, a napravljen je i „ekodukt“ dugačak čak 800 metara.

„Stručno“izbegavanje

U Lovačkom savezu Srbije, nažalost, niko nije bio voljan da nam bude sagovornik o ovoj vrlo aktuelnoj temi. Rodoljub Hadži Cenić, stručni saradnik LSS, najpre nas je danima držao „na čekanju“ obrazlažuću sve „velikim obavezama i zauzetošću“, uz napomenu da je to isključivo njegov delokrug rada, da bi potom pristao, ali se očigledno ubrzo predomislio, jer na naše brojne telefonske pozive da utanačimo vreme i mesto razgovora - nije se javljao!


Kao da „krovnu“ lovačku organizaciju ne zanimaju problemi sa kojima se lovci susreću na terenu prilikom izgradnje svima nam poželjnih autoputeva.

Dobri planovi...

Činjenica je da JP „Putevi Srbije“ imaju ambiciozan plan kad je zaštita životinja u pitanju, prilikom izgradnje saobraćajne infrastrukture. U aprilu 2012. godine je publikovan Priručnik za projektovanje puteva u Republici Srbiji, sa posebnim odelom - Prolazi i prelazi za životinje.


Ističe se da postupak izrade mera zaštite faune od uticaja puta i saobraćaja počinje u fazi procene uticaja objekta na životnu sredinu, da se ovaj proces realizuje paralelno sa izradom idejnog projekta saobraćajnice i čine ga tri sukcesivne aktivnosti.
„Prvo se istražuje prisustvo (areal) ugroženih, retkih i zaštićenih životinjskih vrsta u zoni uticaja saobraćajnice, uz ispitivanje mogućnosti njihovog zaobilaženja izmenom prostornog položaja osovine ili polaganjem trase na objekte (tuneli, mostovi i dr.). Zatim se na osnovu stepena ranjivosti i brojnosti populacije životinjskih vrsta, kao i saobraćajnog opterećenja i udaljenosti puta od staništa analizira obim uticaja izgradnje, samog prisustva, eksploatacije i održavanja saobraćajnice na faunu. Na osnovu utvrđenih odnosa se definišu mere zaštite, odnosno ublažavanja uticaja. Studija o proceni uticaja, kao rezultat ovog procesa, sa pridruženim uslovima nadležnog Zavoda za zaštitu prirode, predstavlja projektni zadatak za izradu Glavnog projekta zaštite životne sredine.


Glavni projekat sadrži proveru funkcionalnosti putnih objekata (propusti, mostovi, tuneli, i dr.) u smislu zaštite faune i razradu posebnih mera zaštite životinja od uticaja puta i saobraćaja, sa svim proračunima i konstruktivnim detaljima. Posebno se utvrđuju privremene mere zaštite u fazi izgradnje objekta. Sve mere moraju u potpunosti da ispoštuju uslove nadležnog Zavoda za zaštitu prirode“, precizira se u priručniku.


Milan Dražilović

   
Komentari
572 #1 AcaNik
dana 08.06.2015. 14:24
Ни један тај прелаз нисам видео у Србији! Преко их има али код нас нисам видео ни један.
Какви су нам стручњаци не би ме изненадило да ставе пешачки и семафор за животиње Dasa
3842 #2 darko7x64
dana 08.06.2015. 20:40
pa el mi imamo puteve u Srbiji, hahahahaha
572 #3 AcaNik
dana 08.06.2015. 21:30
имамо. мењам споне и гуме свакодневно због тих путева Sad
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Automobil udario srndaća na pešačkom prelazu na Novom Beogradu
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,698,895 posete www.srbijalov.com