Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Dokle više optužbe lovaca od strane NVO?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Dokle više optužbe lovaca od strane NVO?

Dokle više?!? NVO zbog grlice ponovo napadaju lovce, ali i državne organe, uključujući i kabinet premijera!

U današnjem (nedeljnom) izdanju dnevnog lista 'Blic' izašao je tekst pod naslovom 'Žrtvovali grlicu zbog milionskog šverca', u kojem je prenet stav izvesnog Milana Ružića iz Društva za zaštitu ptica 'Bird lajf' (valjda treba 'Bird life', kako se piše na engleskom). U samom tekstu je iznet niz proizvoljnih, nasumičnih i netačnih podataka, optužbi i tvrdnji koje ničim nisu dokazane, a sam naslov teksta insinuira da je neko ko je pomerio zabranu lova grlice time praktično podržao nekakav 'milionski šverc' ptica!

Objavljeni tekst donosi izjave pomenutog Ružića kako država od lovnog turizma na grlicu može da uprihoduje svega oko 20.000 evra!? Ova tvrdnja pokazuje da onaj koji tako nešto izjavi nema pojma sa tematikom lovnog turizma, jer u prihod ubraja samo cenu odstrela divljači, dok sve drugo što čini lovni turizam i prihode vezane za njega, kao da ne postoji! Neke procene govore da recimo za petodnevni boravak jednog lovca inoturiste uključujući sve ono što koristi i potroši dok boravi u Srbiji, stranac ostavi od 1500-2000 evra! Odstrel je samo jedan, manji deo prihoda, ali to Ružić izbegava da pomene, pa iznoseći poluistine nanosi štetu lovcima, lovnom turizmu, lovačkim organizacijama i lovnoturističkim agencijama, i ruši ionako ugrožen imidž lovnog turizma Srbije, direktno utičući na smanjenje deviznog priliva koji je u sretnijim vremenima državi donosio prihod od 20-ak miliona dolara!

Ima u samom tekstu još Ružićevih bisera, kao što je npr. tvrdnja da je na ministarku poljoprivrede Bogosavljević-Bošković vršen pritisak da se zabrana lova grlice izmeni, tj. pomeri za dva meseca. Ružić se u svojim tvrdnjama drznuo da ide toliko daleko da za vršenje pritiska na ministarku optuži direktno narodnog poslanika Nenada Čanka i kabinet premijera Vučića!?!? Cela srpska javnost je imala priliku da u direktnom prenosu čuje argumente koje je u svom skupštinskom istupu izneo poslanik Čanak pred premijerom (ministarka poljoprivrede je bila odsutna), i ti argumenti su bili neoborivi motiv da se, poštujući ugrožene vrste, početak zabrane lova pomeri za dva meseca, zbog užasno loše odabranog tajminga donošenja zabrane, svega par nedelja pre početak sezone, kada su mnogi lovno turistički aranžmani ugovoreni, avansi plaćeni, rezervacije izvršene, i sve ostalo. Perfidno spinovanje javnosti jeste tvrdnja da je na ministarku vršen pritisak, jer su upravo samozvani 'zaštitari' bili ti koji su vršili ogroman pritisak da se zabrani lov i na grlice i na prepelice, ne mareći ni za kakve druge argumente osim samo za svoje mišljenje i stavove! Pa kad onda na svu sreću ipak bude razuma da se odluka o zabrani samo pomeri za dva meseca, onda odmah dreka u javnosti o pritisku, i to, zamislite, baš iz kabineta predsednika Vlade Srbije, čiji je član i g-dja ministarka!?!? Da li Ružić zna šta priča uopšte?

U tekstu se na početku kaže da je grlica kao vrsta svrstana u ugrožene u Evropi (VU=vunerable) kao ranjiva, ali se i lovi, kao i mnoge druge vrste divljači, koje se štite različitim režimima lovostaja. U Srbiji je grlica zaštićena režimom lovostaja, sa tačno odredjenim terminom kada se sme loviti (01.08.-30.09.) i u kojoj količini, da se ne remeti njena brojnost. Dakle, lovci Srbije su sa svoje strane učinili koliko su mogli. Niko medjutim ne pominje u tekstu neke druge faktore pada brojnosti populacije grlice, jednostavno, lovci su dežurni krivci! Pa dokle više?!? Diskutabilna je tvrdnja da je brojnost grlice opala za 80%, bilo bi vrlo zanimljivo znati kojom metodom brojanja ove migratorne vrste su došli Ružić&co do tog podatka?

Dalje, g. Ružić u svojim izjavama tvrdi da se iz Srbije godišnje prošvercuje 200.000 jedinki ptica!! A samo par rečenica pre toga kaže da je kvota odstrela grlice oko 6000 jedinki? Da li Ružić uopšte ima predstavu koliko je to 200.000 komada ptica?!? Gde su mu dokazi za tu tvrdnju? Da li to on opet indirektno optužuje lovce, lovačke organizacije, lovne inspektore, carinu, MUP, i koga sve ne, da tolerišu ovoliku količinu šverca?!? O čemu taj čovek priča bez ikakvih argumenata i dokaza, kakve nebulozne tvrdnje iznosi, i to još pride u ime organizacije koju predstavlja? Na osnovu svoje procene? NVO (nevladina organizacija) je po difoltu nezavisna, ali nam se čini da su ove naše NVO itekako zavisne, ali ne od naše Vlade, nego od nekih drugih vlada zemalja odakle im stižu sredstva za rad.

Pa onda biser nad biserima: ''Iz Srbije, naime, ne može legalno da se izveze meso divljih ptica, a Ružić upozorava da mnogi koji dolaze kako bi u Srbiji lovili upravo to rade. Pritom, oni se ne prijavljuju kao lovci, već kao turisti, pa ne plaćaju taksu za lov, čime se opet nanosi šteta budžetu. Kvota za lovljenje grlica je, kako kaže, šest-sedam hiljada komada, ali se lovci ne pridržavaju toga.'

Da li je ovaj čovek uopšte normalan kad ovako nešto (naravno opet bez dokaza) tvrdi? Da li je upoznat sa postupkom dovodjenja lovnih turista u lovišta Srbije? Da li dotični zna da niko ne može ući u lovište da lovi ako nema dozvolu za lov koju izdaje korisnik lovišta, koju mu obezbedjuje agencija preko koje je došao u Srbiju da lovi, važeću lovnu kartu koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, i ako nema dokaz da je u matičnoj državi stekao status lovca? O nekakvom unosu oružja prilikom dolaska u Srbiju neću ni da govorim, tu je procedura takva da se sve zna. O dovodjenju pasa u Srbiju takodje. Posebna je priča što se svaki lovac inoturista mora prijaviti organima MUP u mestu gde boravi i lovi! Pride, ni jedan inoturista se po lovištu ne kreće sam ili u grupi inoturista bez pratnje ovlašćenih lica stručne službe korisnika lovišta! Sve u svemu , nalupetao se u tekstu Ružić za medalju, bez ijednog dokaza ali sa visokom dozom neznanja i manjka odgovornosti za izgovoreno, očito jako pogodjen činjenicom da su ovaj put, konačno, lovački argumenti i zdrav razum ipak odneli prevagu nad zaslepljenim samozvanim zaštitarima, kojima su neki iz državnih organa poverovali i podlegli pričama bez pokrića!

Da li se neko od zaštitara zapitao koliku štetu jata grlica 'afrikanki' u preletu naprave na poljima suncokreta? Kljucajući zrna iz cveta, procena je da na jedno pojedeno zrno iskljucaju i na zemlju pošalju barem još 3-4. Pa kad pomnožite broj ptica koji se stušti na zreo suncokret, pa puta broj dana koliko borave, onda postaje jasnije koliku štetu poljoprivrednici trpe, i to pre svega u delovima Srbije gde se suncokret najviše gaji - srednja Bačka i Banat. A tu istu pticu koju Ružić bi ovde da štiti, u njenoj postojbini Africi smatraju štetočinom!

Sve ovo, i još ponešto iz RUžićevog repertoara je, na žalost, preneo visokotiražni i uticajni dnevni list 'Blic', čiji novinar i urednik nisu ispoštovali osnovno novinarsko pravilo da kad pišu o nekoj temi, čuju i drugu stranu - lovce, a u ovom konkretnom slučaju i treću stranu - državne organe! Žalosno je da jedan ovakav tekst izadje u ovom obliku, koji je po našem mišljenju daleko ispod renomea i nivoa 'Blica', naročito predstavljen i napisan na ovaj način!

Ostaje da se vidi da li će na ovaj tekst koji se obrušio na lovce, lovačke organizacije, i državne organe, neko zvanično reagovati, jer su u njemu direktno ili indirektno prozvani svi redom. Da li će neko od naših lovačkih saveza, predsednika istih, i predsednika komisija za uzgoj i zaštitu divljači pozivajući se na Zakon o informisanju tražiti da se objavi u 'Blicu' reakcija i odgovor na neosnovane prozivke i tvrdnje bez dokaza? Nisam siguran!

Srbijalov portal je po običaju reagovao prvi - da li će iko još imati volje, smelosti, i argumenata da reaguje? Ili će se i dalje kalkulisati, sa čime?

Ceo tekst koji je tema ove reakcije možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/579707/Zrtvovali-grlicu-zbog-milionskog-sverca

      
Komentari
572 #1 AcaNik
dana 02.08.2015. 14:24
Можда је боље питање, зашто ни један ловачки савез није тужио зеленог плаћеника лично и те организације до сада? Или су ту неки заједнички интереси у питању или они не раде у интересу ловаца?
Баш ме занима да ли ће можда случајно Чанак да помене овако нешто у некој од следећих заседања скупшитене.
136 #2 Lala
dana 02.08.2015. 14:58
Kraću reakciju na Blicov tekst sam poslao još jutros u formi komentara na tekst - naravno da do sada, do 15h, nije objavljen.
Ali su zato objavljeni 5 komentara u kojima opljuvaše lovce da prodaju i rodjenu majku za pare.
716 #3 DakiNS
dana 02.08.2015. 15:25
Lalo pa ko će da reaguje na gluposti Gebelsovog sledbenika , kad naši vajni prof , dr , mr, ču-ka , ne mogu da mu pariraju uživo , dok bi ih jedan obični lovac u zemlju sabio argumentima.
572 #4 AcaNik
dana 02.08.2015. 15:25
Треба схватити да су блиц, зелени плаћеници и у92 једна иста страна!
4038 #5 dragan23
dana 02.08.2015. 21:43
Mogli bi ti sto vijaju nocu po atarima trazeci vabilice, da budu prijavljeni kao lovokradice od strane ovlascenih lica LD ili LU na cijem se ataru nalaze! Imaju ozbiljnu opremu, vozikaju se autima po strnjistima, optuzimo ih kako snimaju divljac i zele da je odstrele. Neka dokazuju da nije tako!
136 #6 Lala
dana 02.08.2015. 21:51
Ne interesuje me priča o stranim ili domaćim plaćenicima, ali me interesuju konkretni podaci. Evo za vas, kolege, a i za Ružića, spisak zemalja gde se grlica lovi, i koliki je odstrel godišnji (izvor je izveštaj Natura 2000, koji je uradjen za period 2007-2009, po direktivi EU 79/409). Dakle, grlica se lovi u:
Austrija <7800
Kipar 20.000 - 35.000
Francuska 189.300
Grčka 300.000 - 600.000
Italija <200.000
Malta nepoznat broj
Portugal 190.000
Španija 1.200.000

U Srbiji je kvota odstrela oko 7000 jedinki, a domaćih lovaca ima oko 65.000 (bez turista)!!! Svaki lovac znači može da odstreli u proseku 0,1 grlicu,, bez turističkog lova!?

Šta bre neko misli da će postiči sa zabranom lova grlice u Srbiji, kad se imaju u vidu ovi podaci?!?
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,648,024 posete www.srbijalov.com