Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izmene zakona o divljači i lovstvu


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izmene zakona o divljači i lovstvu
dreger
 Mislim da smo apsolvirali to"kako bi pojedinacni izlazci na predatore neki zloupotrebili da love meso"i da to niko ozbiljan nebi trebao da vise spominje.I zasto ne bar mesecne dozvole? jer znate koliko mene kosta da idem svakih 7 dana u Zr.po dozvolu i da je vracam nemogu da gresim dusu ide neki put i strucni pratioc (ili predsednik)koji bi po zakonu i trebao da ide -a ne ja,ali samo zato sto donekle i on voli lov na predatore ,a sta kad on nemoze ili nece da ide?Canis gde kod vas?,ono da nam lovocuvari donose dozvole msm da bolje i ne pitam,zar stvarno mislis da bi to hteli da rade?Ne vidim kakav je dobitak ili sta je sad tu bolje sto nam izdaju dozvole u Udruzenju a ne kod nas u mestu stanovanja tj.nasem lov.drustvu?
Podrzavam i taj predlog da treba odobriti pojedinacni lov i na patke,guske,div.svinje itd,,a sa grupom,st.pratiocem na srndaca,jelene,muflone,zeca,fazana itd.
ja sam da se postuje lovacki kalendar i sezona kad se sta lovi a da se maksimalno olaksa svakom lovcu izlazak u loviste i sam lov -a ne nesme ovo nesme ono.
Evo da vidite kako love u nasem kruzenju a clanovi su EU.na cije zakone se toliko pozivamo. kad sam ih pitao u vezi lova na lisice evo sta su mi odgovorili lovci iz HR.
Pozdrav kolega dreger!
Kod nas je lov na lisicu cekanjem lovcu pojedincu dozvoljen svakodnevno,bez ikakve pratnje ili grupe od najmanje 3 lovca.
Naravno,ako lovac ima pravovaljanu dozvolu lovnika za odstrel.Te iste dozvole izdaju se kod nas na pocetku lovne godine i vrijede cijelu godinu.
U slucaju da se lija lovi sa psima,onda treba min.3 lovca.
Neznam u cemu je problem kod vas,dali zakon takvo sto propisuje ili je to samo odluka drustva?

Dobar pogled!
I iz SLO.
p!

U to kod vas dosta zakomplikovano. No kod nas ima lija lovostaj od 01.04. pa do 01.07. Izvan lovostaja možeš da jih loviš kolko želiš, po danu, u noči bilo kada ti se voli. ne treba ti nikakve dozvole, ni stručnog pratilca, treba ti puška i mirni živci. Najviše volim lov u kraju januara i početku februara, na vabilicu po dani, to ti je prava ludnica i adrenalin...kad ti lija stoji 2 metara od tebe... Ma kod nas šakal je u trajnom lovostaju, pa i u mom lovištu ga nema i nema ga ni u blizini. Pa kod nas nije zakomplikovan ni lov na krupnu divljač, sve možeš sam da loviš, normalno treba se držati godišnjeg plana... d1 d1 d1

Lovski zdravo in Dober pogled!


Odobreno
Hvala!
Sremac75!*
 
Macvanski lovac
 U nasem LD uz svu papirologiju,pratioce itd. predatore mozemo da lovimo samo na mrcinistu Sad
Rodjen da budem lovac
 
IvicaL
 Apsolutno podrzavam ovo u vezi izdavanja duze dozvole u lovu na predatore.
Ja bih tu dozvolu izdao na godinu dana, ali uz uslov da se izvestaji o odstreljenoj divljaci salju po odstreljenoj divljaci ili u nekom razumnijem kracem roku zbog pracenja brojnosti i samog broja odstreljenih predatora.

Vrlo dobro poznajem dregerov problem oko strucnog pratioca. Ja imam tu srecu pa ga imam i on voli taj lov i cesto idemo, ali sta je kod onih koji nemaju ili kad on stvarno ne moze ili nece, a ima drugih 3 lovca koji bi mogli i hoce, ali oni nisu na dozvoli,... epilog - svi sede kod kuce.

Lovac = godisnja dozvola za lov predatora
Izvestaj to je nesto drugo

Treba DOZVOLITI lovcu da ide u LOV, lovocuvarska sluzba i ostali organi neka rade svoj posao pa neka kontrolise, i mene a i sve druge.
Pa koga nahvataju sa MESOM zna se sta sledi

Mi lovci ne trebamo da ispastamo zbog mesozdera.
Samo da je volje, brzo bi se oni nahvatali i dovelo bi se do toliko zeljenih i prizivanih EU standarda.
lala, pa sta
 
Macvanski lovac
 Moglo bi nesto na fazon,javis se lovocuvaru,upravniku....danas lovim na tom i tom mestu,terenu,izvolite dodjite.
Rodjen da budem lovac
 
DakiNS
 Prvo bi trebalo pooštriti kaznenu politiku, zatim napraviti premeštaj prekršaja u krivična dela, ali pre svega očistiti vlastite redove od krivolovaca počevši od LSS i LSV. Po meni krivična dela ,ali rangirano trebalo bi svrstati od nošenja oružija uz sebe ili u vozilu a da nije opravdan razlog - polazak i povratak iz lova , takmičenja i sličnih manifestacija , odlazak kod puškara i slično , dokaz lovna dozvola, svako unošenje oružija u lovište bez dozvole za lov , bez obzira da li je pucano ili ne, posebno ukoliko se još pronađe i meso. Pored obavezne zatvorske kazne i novčana kazna koja bi bila raspoređena delom državi delom LU tj sekciji ili LD na čijoj je teritoriji zatečeno lice. Za meso posebna odšteta LU i posebna novčana kazna u korist države pored normalno zatvorske kazne. U našoj država džepna rana je najbolnija rana i najduže zarasta. S tim što ne bi bilo rasprave o nameri i slično jer je nedokazivo , svako unošenje oružija u lovište mimo propisa je namera. Bilo koje krivično delo od nabrojanih ili mogućih (voleo bih da me dopunite sa mogućim varijantama) automatski znači doživotnu zabranu lova ili barem desetogodišnju zabranu, sa obaveznim oduzimanjem kompletnog naoružanja. Sve nabrojano prilagoditi i uvrstiti u predlogu izmene zakona. Po povratku iz lova najkraćim putem prijaviti ovlaštenom licu u mestu stanovanja o rezultatima lova. kada disciplinujemo sami sebe lako će biti sa dozvolama , tj, u delu koje su kolege pomenule i sa kojim se slažem. Njgori je burazerski odnos , jer najčešći krivolov po mom iskustvu je u stvari u redovnom lovu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Cadara
 Uopšte ne treba praviti nebulozu sa dozvolama za lov. Lovac koji je izmirio sve obaveze, ima lovnu kartu, član je normalno LU ili LD lovi u svom lovnom reviru treba da dobije dozvolu za lov bar mesečnu minimum na predatora.
Pored te dozvole lovac je obavezan da se upiše u knjigu ulaska u lovište (datum, vreme početka lova, potez lovišta, broj čeke ili preciznija odrednica mesta čekanja na primer, posle lova odjava, vreme) tako rade u Slovačkoj, mesečna dozvola i obavezan upis u knjigu ili negde čak imaju program i na kompu se uloguju i upišu podatke o lovu. Dođe kontrola pogleda u svesku ko je gde i može kontrolisati. Imaš dozvolu, nisi se upisao pokušaj krivolova trajno isključenje, pa da vidimo.
Ti sada na dozvoli za lov imaš podatke o lovcu ili grupovođi, brojeve lovnih karata (nema imena i prezimena lovaca) i datum od kad do kad važi dozvola, imaš izveštaj o odstrelu - nas teraju da pre lova popunimo izveštaj o odstrelu ako to ne popuniš disciplisnka, kako da popunjavam izveštaj kad možda neću ništa ni uloviti, a u izveštaju opet samo brojke, nema podataka o potezu lovišta, brojevima čeka ili mestu čekanja, izveštaj posle lova, kada je lov završen, napomene, zapažanja...
Kod mene u LD-u pored dozvole za lov obavezno je upisivanje u svesku evidencije (mi je tako zovemo) koja se nalazi na Lovačkom domu gde je precizno upisano imena i prezimena lovaca, datum lova, tačan potez lovišta, brojevi čeka, itd.. i kod mene kada dođe kontrola pogleda u svesku i vidi ko se gde nalazi, opet drugi lovci koji su izvadili dozvolu i došli malo kasnije vide u svesku gde je prethodna grupa raspoređena, i izabere drugi potez lovište ili popuni slobodne čeke na tom potezu ukoliko se ne remete drugi lovcu koji su već na čekama, a to je bitno i zbog bezbednosti (ustvari najviše zbog bezbednosti). Mi u praksi primenjujemo nešto slično kao Slovaci a to je interna odluka lovaca koja se poštuje. Ko se ne upiše u svesku evidencije, džaba ti dozvola, završio si sa lovom, ugrožavanje bezbednosti lova, bla, bla bla, bla, na disciplinsku...
 
canis aureus
 Cadara
dosta dobro rešenje ... pogotovu što se tiče bezbednosti a i bolje kontrole učesnika lova.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
IvicaL
 Nase loviste je podeljeno na dva dela - necu sada o tome - plus ogroman broj revira i naziva odredjenih lokacija,... Na mojoj dozvoli mi je odredjen samo jedan revir, sto mi je totalno sputavanje u lovu predatora,... da ne duzim, mnogo mi se svidja ova varijanta sa kompjuterom, a ko nema nek prijavi u LD pre odlaska u lov gde lovi.

Tu bi se jasno videlo
ko je izlazio
gde je lovio
gde se najcesce lovi
ko najcesce lovi
kontrola tih lovaca jasna i efikasna - a za ostale koji se ne prijave veeeliki problem ako budu uhvaceni itd itd


Sta bi falilo da se logujem pre odlaska u lov i svima javno i transparentno objavim gde cu biti u lovu
Ako mi nestao internet odem do drustva i tamo to uradim, ako ni to - nazovem lovocuvare da oni upisu itd itd, varijanti je mnogo
lala, pa sta
 
Cadara
 E tako to rade u Slovačkoj, dozvola na krupnu divljač se dobije sa veženjem mesec dana, primer dozvole na krupnu divljač: Jelen, Jelen Lopatar, Divlja svinja (tamo sve te vrste žive u slobodnoj prirodi) čak i Muflon ponegde, Svrha dozvole je da:
1. se odobrava tom lovcu lov u tom lovištu
2. broj i vrsta divljači koju sme da odstreli
3. u prilog dozvoli idu markice za obeležavanje (oni kažu plombe u prevodu), na tim markicama je samolepljiv deo koji kada okačiš na divljač, taj samolepljiv deo se nalepi na dozvolu da si iskoristio markicu (kao kada vakcinišete pse pa od vakcine onu nalepnicu nalepiš u knjižicu).
4. dobiješ sterilnu bočicu (u koju nakon odstrela stavljaš malo krvi, parče jetre, parče, bubrega i od divlje svinje parče za trihinelu) to predaješ upravniku - glavnom lovcu koji nosi to na pregled.
5. divljač se kada je za potrebe lovaca (ličnu upotrebu) ne pregleda posebno, glavni lovac pogleda i konstatuje na osnovu vizuelnih znaka da je OK ili nešto primeti pa se tada nosi na veterinarski pregled. Dosta lovaca ima sertifikat o pregledu divljači.
6. Možeš sam da ideš u lov, može više njih, po dogovoru, ali, odnosno ALI obavezno je da se pre lova upišeš u knjigu ulaska u lovište i posle lova odjaviš iz lova. Knjiga ulaska je obična sveska, overena, koja se nalazi po dogovoru na Lovačkom domu, Kod glavnog lovca, često na ulazu u lovni revir ima drvena kućica kao poštansko sanduče i tu se nalazi ta knjiga, niko to ne dira sem lovaca, preko interneta poseban program za svako lovište, gde svaki lovac u svakom trenutku ima uvid ko je gde upisan u lovu, isto je obavezno odjaviti se posle lova nebitno u ponoć, posle ponoći ali se mora odjaviti. To je jedina neka procedura. Mislim da je normalna i korektna, em zbog bezbednosti, em zbog kontrole.
E sad tamo su na primer dosta malobrojni lovci, pa imaš lovačka društva od 7-9 lovaca (4-5.000Ha lovište) do nekih 25-30 lovaca, ima dosta privatnih lovišta koja su uspostavljena kada više posednika zemljišta/šuma se udruži i formira se lovište, ili država izda u zakup državne šume za lovišta isto može jedan ili više njih (10-15) lovaca se udruži i zakupi to lovište, i Lovačka društva dosta kao kod nas, u granicama K.O formirano lovište i lovci gazduju tim lovištem. Normalno da postoje dodatna pravila, kako, šta gde, ali u suštini je tako.
Uglavnom to što nas običnog lovca zanima kako se odvija lov , procedura pre lova u toku lova i posle lova i posle ulova....
 
Cadara
 U Slovačkoj (koja je gle u EU) dozvoljen je i obavezan gater za obuku lovačkih pasa, tamo se normalno grade gateri u njima divlje svinje i tu se vrši obuka i ocenjivanje pasa, takođe rovovi sa Lisicom i Jazavcom i obuka. Lovište u kojem obitava i lovi se krupna divljač mora imati obučenog, ocenjenog u radu psa krvoslednika (može više rasa pasa da ne ulazim detaljno). Ukoliko inspekcija utvrdi da ne postoji pas krvoslednik lov se zabranjuje odmah.
Kod nas je 2007 godine zabranjeno onim zakonom o dobrobiti životinja korišćenje gatera za obuku pasa, rovova i slično kao to nije u skladu sa evropskim zakonima, pa ajde ko sad koga tu laže, mi nećemo ući u evropsku uniju sigurno narednih 5 godina a bogami na osnovu sadašnjeg stanja ni za 10 godina realno, bilo ko da je na vlasti nebitno. Slično je i u drugim zemljama. Pas štetnik (pas lutalica na našem prevodu) je obaveza svakog lovca da ga odstreli i određeni broj štetnih vrsta ptica i sisara naročito u lovištima sa sitnom divljači, itd, itd....
 
Cadara
 canis aureas
na primer u susednom lovnom reviru nema sveske evidencije, oni imaju zbor u 19h na kraju nekog poljskog puta prema Tisi, tu se vrši raspored lovaca na čeke i odlaze odatle svi na pozicije, ko je došao iu 19h došao, ko je zakasnio nemože u lov.
isto zbor u 22h moraju svi doći, nema lome svinje trsku sad će napolje, ti moraš napustiti čeku na vreme da bi se u 22h vratio na zborno mesto, Međutim to je velika obaveza za organizatora lova, svaki put mora da dođe, organizuje, čeka dolazak svih lovaca, utvrdi zašto neko nije došao na vreme, nije fer ako neko malo zakasni....mislim da im je lakše imaju isto lovački dom kao i mi u srcu lovišta da imaju knjigu evidencije i lepo sednu na dom upišu se, a ko je zadužen za kontrolu neka kontroliše i čeka i osluškuje i radi svoj posao. Meni je čeka od lovačkog doma bukvalno na 300m vazdušne linije, normalno ima udaljenih i 2-3km ali dobrih čeka za divlju svinju na 300m...
 
borkovrsac
 moj predlog:
1. Dozvoliti pojedinčni lov (ne minimum 3 lovca) za lov na "crnu" divljač, ptice i predatore.
2. Da nosilac dozvole (tj. vođa grupe) može ovlastiti svakog člana iz svoje grupe da uz pismeno ovlašćenje i izveštaj može nesmetano loviti. Napr.da svaki lovac naveden u dozvoli može da lovi nezavisno od drugih lovaca u grupi. Tj da ako istovremeno jedan lovi lisice, drugi može na drugom terenu da lovi fazana, treći patke... ko kako hoće.
3. Zborna mesta obavezna za grupne lovove.
4. Kod pojednačnih lovova obavezno javljanje lovočuvaru (sms, mail...) gde će lovac loviti. kako bi i lovočuvarska služba u svakom trenutku imala saznanje gde je i ko je na kom terenu. A svako ne javljanje službi, kod POJEDINAČNOG LOVA, sankcionisati.
5. Uvesti dnevne kvote za odstrel određene vrste divljači, na osnovu godišnjeg plana. Što takođe važi i za lovce turiste.
6. Dozvoliti upotrebu noćnih optika (zbog sigurnijih pogodaka, a ne ranjavanja... pucanja na senku i sl. povećana bezbednost- ne vidim koja je svrha zabrane noćnih ili termalnih optika?!)
7. Dozvoliti upotrebu električnih pomagala u lovu (sve sem električnih vabilica). Mislim na baterije (far), električne lokere. Sve zbog povećane uspešnosti u lovu, a prethodno kontrolisani dnevnom kvotom odstrela... da nema "masakra" ili slično...
8. Edukacija i uvođenje dece i omladine u lovstvo (saradnja sa ministarstvom prosvete, prirodnjačkim muzejima, kinološkim društvima, ornitološkim društvima i sl.)
9. Bolje "predstavljanje lovstva" u medijima i bolja saradnja sa NVO. Treba zakopati ratne sekire, napraviti kompromis, i zajedničkim snagama unaprediti i poboljšati interese i jednih i drugih.
10. itd, itd, itd


Odobreno
Hvala!
Sremac75!*
 
AcaNik
 Употребу ноћне оптике регулише закон о оружју и муницији. Знамо како је то прошло и како се показао председник ЛСС Sad
 
borkovrsac
 

AcaNik kaže:
Употребу ноћне оптике регулише закон о оружју и муницији. Знамо како је то прошло и како се показао председник ЛСС Sad

Iskreno neznam kako je to prošlo i kako je to regulisano, to sam napomenuo zbog, pre svega, bezbednosti i sigurnosti. bez obzira na sve sto se desava u Savezu ili Savezima.... ako ovako nastavimo nećemo znati ko kome pripada, koja su i čija zaduženja u Udruženjima. Svi smo tu zbog jedne zajedničke teme (mislim na lov) kako oni u vrhu tako i oni na dnu jer zavisimo jedni od drugih.
 
Planinko011
 

DakiNS kaže:
Vuki uopšte se ne slažem sa tobom ! U prevodu ti bi da se lovišta privatizuju , pa čak i ona vrlo uspešna u koja su lovci godinama ulagali vlastita sredstva i rad. Jesi li ti običan lovac kao i barem 95% lovačke populacije ili spadaš u "tajfune" koji su nameračili neko čuvano i bogato lovište. Po tvom predlogu samo bi "tajfuni" imali mogućnosti da zakupe lovište , ali ne i mala i siromašna LU, jer nemaju toliko sredstava da tajkunima pariraju. Ne verujem baš da bi se zaposlilo toliko novih lovočuvara , malo ti se digitron pokvario pa si zaboravio na već zaposlene lovočuvare. Ovaj puta počeo si planinariti na pogrešnoj planini , a i oprema ti je mala i slaba.


Daki, iako sam pocesto isao u komesrcijani lov, slazem se u potpunosti.
Da je nasa drzava postena ko sto nije i da su zaposleni u ministarstvu strucni i posteni ko sto nisu pomislio bih da bi drzava mogla da ako se nedje da neka lovacka udruzenja ne haju za zakone, pravilnike i da falsiraju brojno stanje divljaci, te da ne rade ono sto treba da rade u vezi sa tim, da uskrati upravljanje tim lovistima te da se ona prva ponusd za privatizaciju.
Ali u stvarnosti bi se inspektori ostrvili po nalogu svojih bosova na lovista u kojima ima najvise objekata, divljaci i gde se najbolje radiloNe odoravam.
Citao sam da je u Hrvatskoj i slicnim zemljama situacija bila takva da su tajfuni ubrzo uvideli da je profit slican profitu u stocarstvu pa im je entuzijazam opao posle par godinica.
Nisu svi jeleni zlatni i nema dovoljno parajlija da ih sve plate a nije se lako bez ovlascenja boriti sa krivolovcima a i ovi sa dobrim budjelarima nisu nesto zainteresovani da cekaju sakale i lopataju zbog besnila.
Znam da u Madjarskoj, Ceskoj, Rumuniji i Bugarskoj ima uspesnih lovista ali bi trebalo da se predloze neka tranzciciona resenja da ne bi se odmah sve ponudilo u bescenje a opet treba da se i neka udruzenja koja ne rade kako treba uvedu u red.
 
Cadara
 1. Lovočuvarska služba u nadležnosti države a ne LU. razlog: da ne bi predsednici i kurta i murta mogao da utiče na rad lovočuvara jer ga on plaća.
2. Uvođenje/vraćanje lovočuvara volontera pri svakom LU. dokazano da se lovište najbolje sačuva sopstvenim snagama i zalaganjem, niko ga drugi neće sačuvati, organizovati neke obavezne kurseve za lovočuvara volontera, legitimacija, registar volontera pri glavnoj državnoj lovočuvarskoj službi koja je nadležna za njihov rad i kontrolu, pomažu državnim lovočuvarima, poznaju prilike u svom lovištu itd, itd...
3. Meso divljači kada se koristi za sopstvene potrebe ne treba da prolazi komplikovanu veterinarsku kontrolu (obavezni uzorci unutrašnjih organa, za trihinelu i slično) kada ide na dalju prodaju, izvoz i slično obavezna kontrola vet inspektora.U evropskim zemljama kada se koristi za sopstvene potrebe ne prolazi rigorozne kontrole koje traju i po nekoliko nedelja u praksi dokazano više puta, osposobiti lovce na kursevima za vizuelni pregled divljači...
4. uvođenje edukacije i polaganja ispita i izdavanje sertifikata važećeg i nostrifikovanog za sve zainteresovane lovce iz oblasti: ocenjivanje trofeja divljači, vodič u lovu na krupnu divljač (srndać, Jelen). Svaki lovac koji položi i dobije sertifikat može samostalno ići na čeku ili biti vodič turisti ili drugom lovcu koji nema sertifikat (kad već ne može da se izbaci stručni pratilac i te gluposti, bar dozvoli lovcima da se edukuju, polažu i plate pošteno to što su naučili i priznaj im tu obuku i znanje).
5. Državna lovišta (vojne ustanove, srbijašuma, vojvodina šuma... i nenaseljeni predeli u Srbiji gde nema stanovništva voljnog za bavljenje lovstvom (kadar, lovci i slično)) gde se utvrdi revizijom i kontrolom manjkavost gazdovanja i nestručnost dati na licitaciju zainteresovanim subjektima: privatne firme čija je delatnost Lov i lovni turizam, Lovačka udruženja, i svi ostali subjekti Srbija i vojvodina šume, nek i oni licitiraju a ne zdravo za gotovo. Privatni posedi od 1.000Ha na više može se oformiti lovište i dati vlasniku na upravljanje ili izdavanje drugom subjektu u saglasnost vlasnika i dogovorenu nadoknadu. U svakom K.O oformiti lovište i prednost dati lokalnom registrovanom Lovačkom udruženju na period 10 godina uz godišnji zakup koji bi propisala država u zavisnosti od veličine lovišta i vrsta divljači, bonitetnog razreda, posle 10-godina ko je dobro gazdovao sačuvao i povećao fond divljači dati dalje na 20 godina ko nije na licitaciju zainteresovanim subjektima. Ozbiljno ulaganje i gazdovanje je minimum 10-20 godina period (izgradnja fazanerije, reprocentra za naseljavanje divljači itd, itd...
6. Dozvoliti formiranje repro centara i farmi divljači i naseljavanje autohtonih vrsta divljači (jelen obični, divlja svinja...), ali i alohtonih za koje se naučnim i stručnim studijama utvrdi da neće ugrožavati autohtone vrste koje su već u datom lovištu (jelen lopatar, Muflon, bezoar kozorog...) u lovišta iz tigh farmi i repro centara uz podršku, savete i kontrolu veterinarske struke, nauke i slično
7. u svakom lovištu je obavezno zaposliti stručno lice koje će se baviti stručnim poslovima ili te poslove može obavljati registrovana firma za obavljanje stručnih poslova.
8. sticanje prava lova lovca u matičnom lovištu i po povoljnim uslovima je obavezno učestvovanje u svim vidovima akcija u lovištu koje se tiču gajenja divljači, čuvanja, zaštite a u svim drugim slučajevima lovac plaća sve usluge u lovištu.

Odobreno
Hvala!
Sremac75!*
 
Cadara
 Jedno lovačko udruženje da bi gazdovalo kako treba treba da ima:
1. stručno lice (izrada lovnih osnova, plana, praćenje stanja u lovištu, organizovanje brojanja divljači, ispuštanje i nega fazana, naseljavanje divljači, organizacija akcija u lovištu, izrada lovnotehničkih objekata, njihovo obeležavanje, organizovanje lova itd, itd to bi u narodskom rečniku bio GLAVNI LOVAC koji je zaposlen, plaćen i ima položene sve neophodne ispite iz potrebnih oblasti.
2. volontersku čuvarsku službu koja je podređena državnoj čuvarskoj službi, sa položenim ispitima za lovočuvara volontera i pravilnikom o radu volonterske čuvarske službe gde je regulisano sve od toga ko može biti lovočuvar volonter, ko ga bira, šta mora da položi, koji su njegovi zadaci, koje benefite ima za to što obavlja.
3. Upravni odbor sa predsednikom i članovima koji upravljaju udruženjem, nadzornim odborom koji kontroliše sve segmente u udruženju, potrebne komisije (disciplinska, uzgoj i zaštita divljači...) i Skupština kao najviši organ.
4. u zavisnosti od broja lovaca i usvojenih Pravila edukovati što veći broj lovaca za obavljane svih potrebnih poslova u lovištu:
- vodič u lovu na krupnu divljač (podređeni glavnom lovcu)
- sertifikat za ocenjivanje trofeja divljači
- sertifikat za vizuelni pregled odstreljene divljači
-itd
Lovac koji je član u takvom LU ima obaveze radne u lovištu koje mora ispuniti i koje mu omogućuju lov po povoljnim uslovima i određene benefite (unificirati za celu državu ista i jasna pravila i obaveze)...

Odobreno
Hvala!
Sremac75!*
 
Cadara
 I jedna od bitnih izmena u Zakonu je Dozvole za lov.
Unificirati izgled dozvole za lov. Dovoljno je da postoji jedna vrsta dozvole za lov koja se izdaje sa rokom važenja od minumum mesec dana. Izdaje se na ime lovca u pojedinačnom lovu i na ime grupe lovaca u grupnom/skupnom lovu.
U dozvoli treba da postoje osnovni podaci o Lovcu i/ili grupi lovaca sa punim imenom i prezimenom, vrstom divljači koja se odobrava za lov, brojem odstreljene divljači i ostalim podacima u vezi lova, na tom istom papiru treba da bude i izveštaj o izvršenom lovu. Kada se odstreli divljač i lovni dan završi dozvola se popunjava i predaje GLAVNOM LOVCU a izdaje se po zahtevu i potrebi nova dozvola za lov. Svaki transport divljači van datog lovišta u kome se lovilo mora biti propraćen propratnicom. Divljač mora biti nakon odstrela obeležena markicom propisanom kao i sada i tu nema spornog po meni.
Uvsti unificirani dokument KNJIGU ULASKA U LOVIŠTE, koje svako lovište mora da poseduje, i Pravilnikom odredi gde se ta knjiga nalazi (na Zbornom mestu) za svako lovište. O lokaciji Knjige ulaska u lovište mora biti upoznata državna lovočuvarska služba. U KNJIGU ULASAK U LOVIŠTE koja je unificirana i ista za celu Republiku Srbiju svaki lovac u pojedinačnom, grupnom/skupnom lovu mora upisati datum, broj izdate dozvole za lov, tačan potez lovišta na kom lovi, u lovu čekanjem broj čeke, mesta, stajanke, vreme početka lova i posle lova da se u istu knjigu odjavi iz lova upiše vreme i zapažanja u lovištu, čuo negde pucanj, video ovo, ono, ukoliko dođe do odstrela, odstrelio i slično. Državna lovočuvarska služba prilikom kontrole dođe na Zborno mesto pogleda u knjigu ulaska u lovište ko je u lovu i gde i vrši kontrolu, nađe ih na drugo mesto ili nađe lovce a nisu se upisali u knjigu ulaska novčana kazna i zabrana izdavanja dozvole za lov određeni broj dana/meseci pa i gubljene statusa lovca. Svaki lovac, volonteska lovočuvarska služba, glavni lovac, Uprava ima uvid u svakom trenutku ko je u lovištu i gde, kada je došao nazad. Za svako lovište mora postojati ova knjiga ulaska. A dozvola z alov onda može da se izdaje i sa trajanjem dužim od mesec dana.
Ispod ovoga ne bi išao nikako, ako hoćete nekoga reda, da se zna gde je ko i kada i da se pojednostavi što više procedura a da se ima kontrola, bezbednost.

Odobreno
Hvala!
Sremac75!*
 
DakiNS
 Cadara:

Državna lovočuvarska služba prilikom kontrole dođe na Zborno mesto pogleda u knjigu ulaska u lovište ko je u lovu i gde i vrši kontrolu, nađe ih na drugo mesto ili nađe lovce a nisu se upisali u knjigu ulaska novčana kazna i zabrana izdavanja dozvole za lov određeni broj dana/meseci pa i gubljene statusa lovca.

Jedino bih uveo oštrije mere kažnjavanja . Prvi prestup - Novčana kazna u visini jednogodišnje članarine , drugi prestup : zabrana lova na godinu dana i novčana kazna u visini godišnje članarine , i treći prestup : trajna zabrana lova uz oduzimanje oružija. Samo oštrim kaznama ćemo naučiti neke da poštuju propise.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
davorcalic
 [quote]Cadara kaže:
I jedna od bitnih izmena u Zakonu je Dozvole za lov.
Unificirati izgled dozvole za lov. Dovoljno je da postoji jedna vrsta dozvole za lov koja se izdaje sa rokom važenja od minumum mesec dana. Izdaje se na ime lovca u pojedinačnom lovu i na ime grupe lovaca u grupnom/skupnom lovu.
U dozvoli treba da postoje osnovni podaci o Lovcu i/ili grupi lovaca sa punim imenom i prezimenom, vrstom divljači koja se odobrava za lov, brojem odstreljene divljači i ostalim podacima u vezi lova, na tom istom papiru treba da bude i izveštaj o izvršenom lovu. Kada se odstreli divljač i lovni dan završi dozvola se popunjava i predaje GLAVNOM LOVCU a izdaje se po zahtevu i potrebi nova dozvola za lov. Svaki transport divljači van datog lovišta u kome se lovilo mora biti propraćen propratnicom. Divljač mora biti nakon odstrela obeležena markicom propisanom kao i sada i tu nema spornog po meni.

DOZVOLA ZA LOV
Dozvola za lov glasi na vođu grupe i ako on iz nekog razloga (bolest,obaveze....) nedođe na zborno mesto lovnog dana ostali iz grupe nemogu da love taj dan jer dozvola glasi na njegovo ime.... napr.moja grupa ima jednog vođu grupe na kojeg glasi dozvola i kad on nemože da ide u lov ne možemo ni mi ostali... Pre svega mislim na grupe lovaca u kojoj ima samo jedan grupovođa...
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Prihrana krupne divljači DIVLJAČ 142 08.12.2018. 00:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,295,747 posete www.srbijalov.com