Lovački portal SRBIJALOV - Članci: Lovstvo na Kosovu i Metohiji


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Članci hijerarhijski
Članci glavna strana » Lovačka literatura » Lovstvo na Kosovu i Metohiji

Lovstvo na Kosovu i Metohiji
Sumrak lovstva na Kosmetu

NA PROSTORIMA JUŽNE SRPSKE POKRAJINE I DIVLJAČ PODELJENA


Tamo gde su uspeli da opstanu, Srbi na Kosovu i Metohiji trude se da očuvaju i sve institucije koje su postojale do masovnog progona i stradanja stanovništva. Ta 'opšta sudbina' drastično je pogodila i lovstvo. O tome priča Ilija Elezović, predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije, čije je sedište u Kosovskoj Mitrovici.
- Sa progonom srpskog stanovništva 1999. godine, Lovački savez Kosova i Metohije je praktično izgubio i svoje sedište koje se nalazilo u Prištini. Izgubljene su i ogromne lovne površine koje su danas prepuštene na milost i nemilost lovokradicama. Pustoši se, razvlači i uništava sve što je bilo društveno, posebno šume, a o divljači da i ne govorimo. Jedino tamo gde su ostale kompaktne i naseljene teritorije sa srpskim stanovništvom, stanje je regularno, koliko je u ovakvim uslovima moguće " kaže Elezović. Lovački savez KiM je uspeo da se organizuje zahvaljujući pomoći Lovačkog saveza Srbije i deluje tamo gde su Srbi opstali, uz minimalnie uslove za organizovanje lova. - Albanci su formirali svoj lovački savez tako što su zauzeli sve prostorije i lovne objekte koji su do tada bili u vlasništvu LS KiM " nastavlja Elezović. - Zauzeli su jedno od najperspektivnijih lovnih gazdinstava, ne samo na Kosovu već i u bivšoj Jugoslaviji, u čijem su sastavu lovišta Šare, Prokletija i Mokre gore, Dubočka, kao i ograđeno komercijalno lovište Lipovica. Kako tamo gazduju i love i kakvo je stanje, zvanično ne znamo, niti imamo pristupa, ali ima dovoljno saznanja koja ukazuju na neregularno stanje. Što se tiče LS KiM, veliki problem im je i nedostatak finansijskih sredstava. Jedini izvor finansiranja je od naplate članarine, pa su to više nego simlobična sredstva. A na terenu, u lovištima, jedan od ključnih problema je odsustvo organa reda, odnosno policije. A gore od toga je što ima i krivolova, u velikim razmerama. Ti problemi ne zanimaju međunarodne čuvare 'reda i mira' na Kosmetu.
- Nevesela je i istina o stanju divljači na Kosmetu , konstatuje naš sagovornik. - Lovišta s tih prostora bila su jedna od najpoznatijih staništa visokoplaninske divljači u bivšoj Jugoslaviji, pa i u regionu. Nažalost, danas je situacija potpuno drugačija. Mnoga staništa divljači su ispresecana putevima i osiromašena sečom, pa je i šumski potencijal drastično smanjen. Time je direktno ugrožena i divljač. Odsustvo naše vlasti i potpuna nezainteresovanost Kfora, Unmika i Euleksa, stvorili su pogodno tlo za krivolov koji je u ekspanziji i preti da opustoši mnoga lovišta. Ipak, zahvaljujući još nepristupačnim terenima kao što su Prokletije, Šar planina i deo Mokre gore, sama priroda je zaštitila mnoge vrste životinja kojima je pretila opasnost da potpuno nestanu sa svojih vekovnih staništa. To se pre svega odnosi na medvede, risove, divokoze, tetrebe, divlje svinje.
Kad je reč o teritorijama na kojima love Srbi, one se mogu na prste izbrojiti.
- U ovom trenutku na Kosmetu se lovi paralelno, 'svako na svojim teritorijama'. Srbi love tamo gde su opstali, u enklavama. Tu smo i nastavili kontinuitet rada Lovačkog saveza Kosova i Metohije, izmestivši sediše u severni deo Kosovske Mitrovice, gde su nam službene prostorije. Preko svojih udruženja organizujemo lov, pridržavajući se isključivo lovnog kalendara i zakona koji propisuje Lovački savez Srbije, čiji smo sastavni deo. Na severnom delu Kosova lov se odvija bez većih poteškoća, ali ne i u enklavama gde ima i albanskih smetnji i provokacija. Imamo jedanaest lovačkih udruženja: "Kopaonik" sa sedištem u Leposaviću, "Trepču" sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, "Zvečan" u Zvečanu, "Berim" u Zubinom Potoku, "Srnu" (Srbica) sa sedištem u selu Banje, "Gračanicu" u Gračanici, "Srndaća" u Štrpcu, "Čičavicu" (Vučitrn) sa sedištem u Prilužju, "Podgor" (Istok) trenutno sa sedištem u Mitrovici, a uskoro i u mestu Osojane, "Krivu Reku" u Ranilugu i "Srnu" (Obilić) sa sedištem u Plemetini.
Među albanskim stanovništvom je, uz krivolov, veoma rašireno i držanje divljih životinja u neadekvatnim uslovima, kao i šverc određenih vrsta divljači. - Ima saznanja o brojnim privatnim, mini zoološkim vrtovima, koji su i punktovi šverca divljači - kaže Elezović. Govori se o 12 takvih lokacija na Kosmetu koje bi, da tamo ima reda i zakona, došle pod udar i međunarodnih konvencija o zaštiti divljači. Jedna od tih lokacija je na periferiji Prištine, gde se pojedini predstavnici međunarodnih misija na Kosmetu čak i slikaju.

Uz ključnu brigu o opstanku i razvoju, u 2011. godini su naznačeni prioriteti očuvanje postojećeg fonda divljači i obogaćivanje lovišta unošenjem divljači, posebno fazanske. Predsednik Elezović posebno naglašava da je sve što planiraju i žele da urade jedino moguće sa osloncem na pomoć Lovačkog saveza Srbije.
Milan OSTOJIĆ


Upozorenje
- Budućnost lovstva na Kosmetu nije izvesna ukoliko se opšta svest o zaštiti prirode i divljači energično ne podigne na viši nivo. Bez društvene brige i nadzora, i bez zaštite društvene imovine, kosovska lovišta će vrlo brzo ostati prazna i opustošena. Ovo što mi činimo i prostori koje kontrolišemo, jedva da je 'kap u moru' - kaže Elezović.

Istorijat
Za početak organizovanog lovstva na Kosmetu uzima se 1922. godina, kad je oformljeno prvo lovačko udruženje "Obilić" iz Vučitrna. Kasnije su nastala i druga lovačka udruženja koja su se 1946. godine učlanila u podsavez lovačkih društava KiM pri Lovačkom savezu Srbije.

Članak je preuzet iz Revije "ZOV"
...........Pozdrav Jank

    
Komentari
1199 #1 r@ca
dana 27.01.2011. 18:09
bice fazana, bice, obecao je Ilijasrbijalov
475 #2 arnotije
dana 28.01.2011. 07:09
On kad obeca to je gotovo,moguce je da su vec i krenuli nego je sneg pa sporo putujuGrin
475 #3 arnotije
dana 31.01.2011. 19:28
Svi su zadovoljni situacijom na terenu,niko nema nista da doda,strasno!!!
3176 #4 Dikavac
dana 17.10.2013. 19:41
Jako losa i zalosna situacija.

Predlog : Fazanerije mogu pokloniti nekoliko desetina maticnih jedinki fazana svakom LU.
Da podsetim -fazana nema ni ovde u lovistu(lokacije gde smo pazljivo naseljavali i negovali -namerno su zahvacene pozarom )A piromane jos nisu izveli pred lice pravde....
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,422
Najnoviji član: trancephorm

Poslednje vesti
Lovio na mestu gde je zabranjeno, bacio pušku kad je video čuvara: Krivična prij...
Uznemirujuć video: Leš mladunca dabra pronađen na Šodrošu
Krivolovac nezakonito odstrelio steonu košutu u Deliblatskoj peščari
Održana Skupšrina LSV
Automobil udario srndaća na pešačkom prelazu na Novom Beogradu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,769,879 posete www.srbijalov.com