Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Naseljavanje divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Naseljavanje divljači
nenadx
 Ova radnja je veoma kompleksna,pa se i strucnjaci cesto spore,ali svakako da nije razlog nespominjanja i razmene misljenja.U osnovi divljac se naseljava radi dopune br,stanja,reintrodukcije(povratka na stanista sa kojih je istrebljena) i naseljavanja novim vrstama.Svaka od ovih ima svoj uzrok i namenu,pa se moze i o tome.Prva dva naseljavanja su obicno povezana sa izlovom,trovanjem,unistavanjem stanista...pa su u neku ruku korekcija ljudskih aktivnosti(negativnih)ali i prirodnih desavanja.Ova treca svrha naseljavanja ima za ulogu obogacivanje faune.Da bi se zadovoljila namena,nije dovoljna lepa zelja....Da bi bilo interesantnije skraticu.U jednom periodu nase istorije bila je izgleda moda naseljavati vrste koje nisu autohtone.Da navedem neke Muflon,jelen,lopatar,aksis,ako se nevaram i sika,kozorog,verovali ili ne los,belorepi jelen a evo planira se i zubr.Od sitne divljaci jerebica cukar,d.curka,kunic,dabar...Uvek se pri tom postavlja pitanje sta se dobija a sta gubi.I pitanje je na mestu.....Problem je i tumacenje zakona,ali i nedoslednost pri argumentaciji...Evo za pocetak dosta..
Dobar pogodak

canis aureus
 Hmmm
A naseljavanje predatora?!
-šakala ima više vrsta! a kod nas jedna
-ris je istrebljen
-što da nemamo i belu lisicu
-...
Hmmm

Opameti se

nenadx
 To bi ti voleo.Pa ko zna lovstvo vise nema veze sa primarnim znacenjem,pa je i to moguce jednog dana.Samo tada ce se to debelo naplacivatiSada cu ukratko ispricati jednu pricu(mada nije u temi)Cesto sam u komercijalnim lovovima sretao razne lovce,one prave(po meni) i one pomodne.Uvece posle lova,sedeli bi i filozofirali o lovu.Moji komentari bi posle duzeg razgovora bili da divljac delim na jestive i nejestive,pa nadalje nejestive delim na one koji nam konkurisu u ishrani i td.Posle sablaznjavanja na ovakav stav bi ih pitao,zbog cega su dosli u lov.Odgovor je po sablonu bio pa za trofej,nas samo to interesuje.E tu sam im postavljao pitanje morala(koji su mi kritikovali zbog stava o jestivim.)Pa sta rade,ubijaju zivo bice zbog rogova,kljova,lobanja...meso ih neinteresuje???Mozda ovo i ima veze sa temom i naseljavanju predatora.Dobro malo sam gnjavio...Risa imamo.pratio sam ih dok sam lovio po planinama.A kad smo kod toga niko ne spominje rakunopsa,rakuna,sarenog tvora,stepskog...Pa krznasice(dobro nisu predatori)mali i veliki puh u sto su ukusni..
Dobar pogodak

nenadx
 U Srbiji je bilo pokusaja naseljavanja kozoroga,koje je propalo i43.tinypic.com/nlv6ed.jpg
Dobar pogodak

Boban
 Pa propalo kao i sve ostali pokusaji,jer je agazovanost odredjenih osoba na nuli.StetaBesan

Lovac sa NLT-om
 Bilo bi lepo da ovo ima kod nas.......Confused
Samo NLT..... B)

bela
 jel probao neko morke da nastani i oni su lovna divljač u nekim zemljama
vižlan i terier

Lovac sa NLT-om
 morke----ja sam ih drzao....deru se kao lude...brzo trce a i lete vise od domacih kokosaka.....mnogo vise......
Samo NLT..... B)

nenadx
 Morke su poreklom iz Afrike i tamo ih love....U evropi znam da je bilo pokusaja da li se praktikuje negde neznam.Kod nas je takodje bilo tih pokusaja u Vojvodini...Ipak mislim da nije dovoljno divlja i atraktivna za lov.
Dobar pogodak

nenadx
 Evo jos jednog propalog naseljavanja.D.curka je u par navrata donosena i pustana.Naravno nebriga i lovokradja su uradili svoje.Naseljavane su oko ALeksinca,Valjeva,Petrovca na Mlavi..Iako su stanista za njih kod nas izvanredna,imaju dobru reprodukciju,ne cine stetu sumi,poljoprivredi.....nisu mogle protiv nase nemarnosti i39.tinypic.com/2088awi.jpg
Dobar pogodak

Boban
  Najvise je kradja uticala na njihovo unistavanje kao i za mnoge druge vrste koje su se prepolovile.

Lovac sa NLT-om
 Nije ona za lov...slabo leti.......i dosta je krupna.....
Samo NLT..... B)

nenadx
 Jao ce se ubivam.....Za lov je veoma atraktivna,oprezna,lukava.....
Dobar pogodak

Lovac sa NLT-om
 Curka..nikad cuo.....ima moj komsija curke...moja nlt ih juri a oni ne mogu ni da trce....a kamoli da lete..
Samo NLT..... B)

nenadx
 Neco,probaj da ih iznerviras,pa da vidis kako podivljaju.
Dobar pogodak

Lovac sa NLT-om
 jao znam...jurio me curan....kada se nastresi izgleda 2x veci.....nedao ti bog da imas kontakte sa njima....
Neznam kakvi bi bili za lov..nikad nisam gledao snimke lova na curke..... da li su spretne da pobegnu???Confused
Samo NLT..... B)

Sniper Hunter

nenadx kaže:
Evo jos jednog propalog naseljavanja.D.curka je u par navrata donosena i pustana.Naravno nebriga i lovokradja su uradili svoje.Naseljavane su oko ALeksinca,Valjeva,Petrovca na Mlavi..Iako su stanista za njih kod nas izvanredna,imaju dobru reprodukciju,ne cine stetu sumi,poljoprivredi.....nisu mogle protiv nase nemarnosti i39.tinypic.com/2088awi.jpg

Problem je sto je curka jestivaGrinMaka

nenadx
 Moze i tako da se posmatra,ali nije tu problem.Mnoge vrste su stradale zbog drugih razloga.Medved,ris.....Setimo se lasica,kojih je bilo na svakom koraku.Prisetimo se navodnih lovaca koji pucaju radi vezbe ili ko zna cega na barske koke,razne jastrebe.....
Dobar pogodak

Lala
 Obrni-okreni, opet dodjemo do prekomernog izlova i krivolova! Pa dobro, majku mu, zar se ne može stati više na put tom idiotizmu?
Čitam ovde na sajtu, nekoliko puta je bilo reči kako je u Srbiji, ispod BGD, potamanjena divljač u više lovišta, a kako u Vojvodini još ima divljači. Iz ličnog iskustva govorim, i u Vojvodini se polako naseljava taj sindrom istrebljivački. Skoro svako lovište beleži pad odstrela skoro svih vrsta divljači, od prepelice, preko fazana i zeca, pa do svinja i srneće divljači. Manje odstrela, a lovaca sve više... Zaključak: divljač polako nestaje!
A mi otvorili temu o naseljavanju... Tema je OK, ali mislim da je trenutno aktuelnije očuvanje postojećeg. 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Lalo,tvoja slaba tacka,a slazicemo se i svih pravih lovaca je,(odlicno receno)ocuvanje brojnog i jos bitnijeg maticnog fonda.Kada se ono narusi,utvrdi se uzrok pa pristupa merama povecanja.Lovokradja je jedan od uzroka smaanjenja i imamo temu o tome.Dalje,uzroci mogu biti narusavanje prirodnog stanista,trovanje divljaci(pesticidi,insekticidi,,,,)itd.Kada se resi problem,moze se cekati prirodno obnavljanje brojnosti,ali i naseljavanje pa i novim vrstama.Tako da sam misljenja i pristalica ,paralelnog rada,kao i tema
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,683,701 posete www.srbijalov.com