Pravilnik o lovostaju divljači 2010.
|
pescarac |
Objavljen 25.10.2010. 23:54
|

Član

Upisa: 83
Pristupio: 27.08.2009. 22:49
|
Pre par dana je izašao novi Pravilnik, i na prvi pogled država ne misli na nas lovce, evo nekih primera
divlji vepar i nazime do dve godine love se tokom cele godine dok u grupnim lovovima mogu da se love od prvog oktobra do nove godine, tj. do 28 februara,
lisica, vuk i šakal tokom cele godine osim u grupnom lovu kada se love od prvog oktobra do 28 februara, što je i logično zbog mira u lovištu, a od tada samo čekanjem.
Zeca lovimo do 31.12 umesto do sada 15.12., a kod fazana je posebna priča,
lovi se tokom cele godine na posebnim terenima predvidjenim za to, i pod uslovom da je iz veštačkog uzgoja, a fazan iz prirode se lovi od 01.10 do 31.1. (produžen lov za 15 dana). To znači da imamo dve vrste fazana za koje ja ne znam kako izgledaju, i izgleda da je jedina razlika izmedju njih gde se love, pa ako neki zaluta onda .....
Mislim da sa više izlazaka u lov, osim druženja nećemo dobiti neke veće efekte, osim ako se nije želelo da nam se omogući da se legalno sa oružjem krećemo cele godine po lovištu (što i nije tako loše jer je krivolova manje ako je lovaca više u lovištu).
Lovnih dana za lov zeca je do sada bilo jedno 8 do 9 jer je toliko nedelja bilo izmedju 15 oktobra i 15 decembra. Ukoliko se ne ispuni plan u četiri do pet nedelja lova (što mislim da je sasvim dovoljno bar što se Vojvodjanskih terena tiče) neće ni za ova dva izlaska više, Ovo jedino ima efekta da se ostavi društvima da biraju kada da love u ovom periodu, jer su recimo u Vojvodini do 01.11. polja prepuna kukuruza, pa se faktički i ne lovi zec iz bezbednosnih razloga. Svi znamo da se lov zeca kao i sve ostale divljači može obavljati maksimalno do ispunjenja plana gazdovanja, a kako ide sa prijavama odstrela plašim se da će se još više smanjiti matični broj jedinki.
Pozdravljam odluku ministarstva da se divljač iz uzgoja lovi tokom cele godine na terenima predvidjenim za to. Znači dobar deo naših kolega lovaca koji žive i rade u inostranstvu, kada dodju leti na godišnje odmore u avgustu mesecu, popiju kaficu, raspakuju kofere i kažu ajmo u lov na fazana, eto i njima zadovoljstva lova, a ne samo da plaćaju članarinu, a u lov izadju oko božića.
Nije mi jasno za jelena lopatara i muflona, pod uslovom da sam dobro pročitao ako nisu u ogradjenom lovištu, niti smeju da se love, niti da se uzgajaju, ali pošto je to daleko od mene i ne interesuje me
Patke i guske se love do 28 februara što je takodje ide u prilog lovcima, ako smo znali da je par godina u nazad lov na patke bio zatvaran 31. januara.
U svakom slučaju mislim da je ovaj pravilnik dobar pa čak i bolji od predhodno važećeg.
evo i pravilnika, pa ko želi može i da ga pročita
http://www.minpol...1.63-2.pdf |
|
|
|
jelen |
Objavljen 26.10.2010. 07:26
|

Pripravnik

Upisa: 7
Pristupio: 15.10.2010. 07:52
|
Jedan dodatak grupni lov divljih svinja u otvorenim lovištima je od 1. oktobra do 31 januara a uz odobrenje lovnog inspetora i van ove sezone, na sajtu stoji da se krmača lovi do 31. decembra, medjutim to je greška ko ima službeni glasnik broj 75 na strani 35 videće da se krmača lovi do 31. januara |
|
|
|
Lala |
Objavljen 26.10.2010. 08:38
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ispostavilo se da su nagadjanja i priče oko lovostaja na divljač, uglavnom bila tačna.
U vezi preteranog izlova i smanjenja broja jedinki, što je peščarac naveo, svako LU može svojom odlukom da zatvori lov na odredjenu divljač i pre rokova koji su predvidjeni, pa čak i da ne započne lov (na zeca, npr.).
Kad proučim malo pravilnik, komentarisaću.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
dr NM |
Objavljen 26.10.2010. 13:48
|

Stari član

Upisa: 451
Pristupio: 15.09.2010. 13:16
|
Nije loše što je lov na patke produžen do kraja februara, često se u mom (Valjevskom) kraju dešavalo da najveća jata stignu po završetku sezone. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 26.10.2010. 18:59
|

Moderator

|
Evo malo sam gledao, sve u svemu, recimo da je OK.
Ono što mi nije jasno, je ovo oko DS: vepar i dvogodišnje nazime tokom cele godine mogu da se pucaju, za krmače ima lovostaj. E sad mene jako zanima, kako će to da izgleda u praksi. Tu vidim mogućnost za nastanak problema. Sa čeke, noću, da utvrdi da li je u pitanju jedno, drugo ili treće? Ne znam kako su to zamislili... Stručni pratilac valjda može u sekundi da proceni o čemu se radi? Ha-ha 
Oko fazana je slično - ko može sa sigurnošću da kaže da li je izleteo mladi divlji fazan, ili se podigao gajeni? To mi je bzvz.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
mikaccg |
Objavljen 27.10.2010. 10:23
|

Član

Upisa: 71
Pristupio: 27.09.2010. 09:42
|
Verovatno da ce da im stave lim otpozadi sa natpisom
uvek dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 27.10.2010. 15:06
|

Moderator

|
Još jedna stvar mi bode oči: kažu gajeni fazan može da se lovi na poligonu u lovištu? Čekaj, bre, kakav poligon? To oni misle da deo lovišta koji je predvidjen za svakodnevno pucanje, valjda? Da li 'poligon' treba da bude ogradjen? Kako sprečiti puštenog fazana, da odleti u deo lovišta koji nije 'poligon', pa ako vidiš fazana na metar od granice 'poligona', ti ne smeš da pucaš?
Da li je onaj koji je ovo napisao ikad lovio fazana? Ili ćemo po starom štosu, 'zavrtati' fazane, da ne mogu da odu? A šta ako fazan ode peške u drugi deo lovišta... Mnogo je pitanja bez odgovora.
U praksi to će da bude problematično: do sada se u komercijali naplaćivao odstreljen fazan, mada je bilo slučajeva da se naplaćivao broj puštenih fazana, a ne odstreljenih! (meni se to jednom desilo, više ne idem u to mesto u komercijalu). E sad, dodje grupa npr. 3 lovca, domaćin pusti npr. 20 fazana u 'poligon', iz 'poligona' se izvuče 10, od ostalih 10 lovci odstrele 6. Koliko će da im naplati domaćin? Ako naplati 6, onda je čist gubitak, ne isplati se komercijala domaćinu. Ako im naplati 20, onda niko neće hteti da dodje u komercijalu. Neko će reći: ostalo je 14 u lovištu. Jeste, ali od tih 14 predatori će da pojedu 4-5, nešto će da padne za slobodu u lovu članova LU domaćina, nešto će čak migrirati u susedna lovišta, preživeće 2-3. Gde je tu računica za ekonomsko poslovanje LU?
Za mene, poligon je glupost! Generacije lovaca su lovile u lovištima, mi ćemo loviti na poligonima! Svaka čast, majstori zakonodavci!
Šta je sledeće: da izbetoniramo lovišta, radi veće preglednosti i lakšeg kretanja, da napravimo bunkere iz kojih će nam izbacivati fazane u vis? To lov??? Teško...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 27.10.2010. 16:28
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ovo mi lici na ustupak komercijali,a ne udruzenim lovcima i divljaci.Za fazana ste rekli,a ovo je plod struke.Ionako je odnos unesenih i odstreljenih u velikom disbalansu,pa je verovatno logika bar naplatite i odstrelite,kakav divljak i vestak.....Zec?Opet struka kaze da je najveci mortalitet spocetka jeseni,pa je ranije bilo reci o pomeranju lova unapred...Sada se otislo u drugu stranu??Muflona ima u slobodnom lovistu.Sta ce onda biti sa njima?Stavljaju se van zakona?Pa juris lovci,dok ih ima......D.Svinje.Zna li neko sta oznacava uopste nazimad.Neka neko strucan objasni ovaj pojam i njihovu ulogu,ili znacaj za lovstvo,kada su ih tako lepo stavili u kompletu sa veprom.
A poligoni,lepo kazes...Mene asocira na vezbaliste...pa predlazem adekvatniji naziv odstreliste.
Dobar pogodak
|
|
|
|
pescarac |
Objavljen 27.10.2010. 19:31
|

Član

|
Lalo matematika ti je jednostavna. Kupiš pile za 200 dindži, odhraniš ga još 200, pustiš u lovište noć pred početak lova, odstreli se 60% po hiljadju dinara (tj. po komadu za 600 din) i ostane tei 200 dindži. Na 1000 pilića u komercijali imaš 200000 dinara. Nije loše |
|
|
|
Lala |
Objavljen 27.10.2010. 19:38
|

Moderator

|
Ja znam da su dvanaestonedeljni fazani oko 7 evra komad. Možda ja nemam dobre informacije, Peščarac. Opet, kad prelistam informacije koliko košta ishrana, pa koliko ih ugine u volijeri, pa koliko veterinar... Čini mi se da ipak bude više od te cene koju si naveo.
A treba prodati 1000 fazana u komercijali, malo lovišta to postiže!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
pescarac |
Objavljen 28.10.2010. 06:44
|

Član

|
Cene su na različitim mestima različite, ja kupih od jedanaest nedelja (pre 10 dana) za 320 din. po komadu (kupih svu raspoloživu količinu), |
|
|
|
Lala |
Objavljen 28.10.2010. 07:01
|

Moderator

|
To je džabe!!! Čist poklon!
Mora da je prodavcu gorelo pod nogama, za pare.
Baš ću malo da se raspitam za cene, kako se sad kreću.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
jelen |
Objavljen 04.11.2010. 08:25
|

Pripravnik

Upisa: 7
Pristupio: 15.10.2010. 07:52
|
Pravilnik je o načinu ustanovljavanja lovišta i lovnog područja i ima još 10 rečenica uglavnom moze se naći na sajtu mini. poljoprivrede pod novim pravilnicima.
Molim admina da izbrise ovaj prethodni post posto sam pokusao da prekopiram naziv pravilnika da ga nepisem celog. Hvala |
|
|
|
peda |
Objavljen 06.12.2010. 15:33
|

Član

Upisa: 104
Pristupio: 03.06.2009. 14:07
|
Epa ajmo malo da temu obnovimo.
Pogledajte link pa komentarisite.
http://www.minpol...1.63-2.pdf
Grupni lov svinja u Januaru nece biti moguc.... |
|
|
|
Banatski Fazan |
Objavljen 06.12.2010. 16:13
|

Stari član

Upisa: 208
Pristupio: 02.11.2010. 06:54
|
Ne, nece biti moguc, ali to su odmah, ja mislim dan ili dva posle objavljivanja pravilnika, izmenili, tako da se to vec jedno vreme zna. Grupni lov u Januaru ili Februaru samo na vuka, lisicu ili sakala. |
|
|
|
sumadinac |
Objavljen 09.12.2010. 21:27
|

Član

Upisa: 150
Pristupio: 25.03.2010. 17:42
|
Da li ovaj pravilnik vazi za ovu sezon lova na DS.
STOLE
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 09.12.2010. 21:29
|

Moderator

|
Važi, Stole, važi. Samo prvo moraš da proveriš, pre pucanja, da li je nazime, krmača ili vepar, pa teko onda pucaš. Ako pogrešiš u proceni, i odredjivanju pola, nadrljao si
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 10.12.2010. 06:53
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Ovo je Pravilnik:
A ovo izmena:

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 10.12.2010. 06:56
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Izmena se odnosi na lov DS-krmače, pa je sada 01.07-31-12.,
i na grupni lov DS, pa je sada 01.10.-31.12.

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
Orke |
Objavljen 15.12.2010. 10:00
|

Mlađi član

Upisa: 42
Pristupio: 09.12.2010. 20:08
|
Kad nam uzimaju pare onda niko ne prica koliko cemo da lovimo !
Pozdrav |
|
|