Požar u lovištu
|
dzudzubajac |
Objavljen 31.03.2017. 16:43
|

Veteran

Upisa: 556
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
"U skladu sa članom 50. Zakona o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje strnjih useva, spaljivanje smeća i spaljivanje biljnih ostataka na otvorenom prostoru. Za nepoštovanje ove zabrane, kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu od 10.000 do 50.000 dinara i pravno lice od 300.000 do milion dinara", saopštila je policija.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 11.11.2018. 15:27
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Од некада најбољег дела ловишта, остало је само ово 
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 12.11.2018. 15:50
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ja imam osećaj da je ova godina rekordna po broju paljevina i požara u lovištima, ili je možda i ranije tako bilo ali se nije toliko pisalo o tome?
Obrni-okreni, mnoga lovišta su žestoko uništena, divljač ostala bez staništa, jer razbuktali požar se teško stavlja pod kontrolu. Sam Bog zna koliko divljači strada u ovim požarima, a ono što uspe da pobegne posle se teško vraća. Dupla šteta.
Ne vidim u skoroj budućnosti da će se nešto po pitanju požara promeniti na bolje. Paori iz mnogo razloga pale žetvene ostatke, zbog kratkoročne koristi uz dugoročno ogromnu štetu. Ne znam kako urazumiti takve ljude? Zaprećene kazne ne daju efekta u ovim uslovima (zakonskim), kad je teško utvrditi počinioca, pa je možda tu rešenje? Tretirati paljenje njiva kao izazivanje opšte opasnosti? Kažnjavati vlasnika njive koja je gorela? Nisam dovoljno pametan.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 12.11.2018. 16:01
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Donesene su nove mere pored poljocuvara oko paljevina sada i policija i poljoprivredni inspektori su zaduzeno kazne su astronomske.Kazu idu od 100000 do 500000din.Ove godine je najveci problem izazvala susa zbog nemogucnosti oranja i zaoravanja zetvenih ostataka poljoprivrednici su bili primorani da pale da bi kako tako uspeli da poseju psenicu.Ali tu je nastao najveci problem da su zbog ovakve situacije vlasti dozvolile paljevinu ali pod nadzorom ne bi bilo ovakvih nezgoda i nesreca jer svaki bi poljoprivrednik bio pored njive sa traktorom i plugom ili tanjiracom.Ovako ljudi su palili i bezali sa njiva jos vetar koji duva bez prestanka skoro vise od mesec dana samo je pogorsavao ne kontrolisane pozare i jos vise ih raspirivao.Na zalost steta je nesaglediva i neprocenjiva kod nas na primer izgoreo jedan deo mlade sume,pa nam neko zapalio lovni revir od nekih 13ha trske.Cak je bilo najvise namernih pozara ima neki lik piroman ide biciklom kroz atar i pali sve na sta naidje. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 13.11.2018. 01:45
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Ма какви инспектори и остале бајке! Нико неће да изађе од њих. Уопште их не занима.
Никакво разумно оправдање нема да пали јер тиме највише себи штети. Са друге стране, похлепа, највише су палили државно. Оно уз насипе, поред пута... и онда следеће године узму у узору то бесправно. Тако су радили до сада. Али ове године су прерано почели то да раде и толиком обиму да има делова које изгледају као површина месеца. Све пусто! Овај део нам иначе пале они што чувају стоку али доста касније. Сада су упалили и одмах су пробали поору али су због нечега одустали или је то само обележено. Има воћњака који су сасвим изгорели. Дивљач ту опстане само у неким рупама у врзинама које нису гореле вероватно зато што су сирове па нису плануле. На таквом терену без пса нема лова. Неће ни пси углавном да уђу ту. Мој улази.
Те казне су настале као последица оне несреће када су људи настрадали. реално неко озбиљније кажњавање починица тешко да ће се десити.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 13.11.2018. 07:01
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Uglavnom se zna ko to pali, ja lično bi kažnjavao i vlasnike parcela, jer oni najčešće pale i u principu štite jedni druge i prećutkuju ime počinioca. A piromane bi kažnjavao bezuslovnom kaznom zatvora ne manjom od 5 godina pored novčane kazne i obeštećenja očtećenih. Ko može nadoknaditi život onog mladića? Na žalost pre par godina upravo zbog paljevine poginuo je sin jednog našeg kolege forumaša.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 13.11.2018. 08:05
|

Lovčina

|
Ma samo streljanje pocinioca imovinu oduzeti i podeliti socijalnim slucajevima da opet imaju sta da prodaju! Ko j,e...be poljoprivrednike i koji ce k...rac da seju zito kad nikome ne treba moze hleb da se pravi i od nicega!A bajku o inspektorima nisam ja izmislio vec pricam ono samo sto je provereno kafanskim pricama se ne bavim. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 13.11.2018. 09:14
|

Admin

|
Tomo , niko ne osporava tvoje mišljenje. Kod mene u zaleđu kuće je odmah atar, komšija koji ima 10 ha u komadu odmah posle skudanja useva bukvalno projuri setvospremačem po njivi i time zasigurno sprečava paljevinu a i opasnost da vatra zahvati kuće. Često smo bili svedoci neinformisanosti poljoprivrednika u vezi šteta koje sami sebi prave paleći srnjike, i tako uništavaju mikroorganizme koji zemlju obogaćuju humusom prerađujući žetvene ostatke. Znaju komšije ko uvek pali svoje njive , čak su na Tv-u puštali snimak kako je zapalio svoju njivu i kada su ga pitali zašto to radi počeo je bežati, a što se tiče piromana , kada bi svako barem periodično obilazio svoje imanje uvek bi neko bio u ataru ko bi mogao videti , sprečiti ili na vreme dojaviti paljevinu. Svesni smo činjenice da na savest kod nas je teško računati a džepna rana je najbolnija rana. Dok nisu uveli drakonske kazne za nevezivanje pojaseva u automobilu svi smo nonšalantno to izbegavali , sad nas samo zaborav ponekad spreči da to uradimo.
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 13.11.2018. 16:50
|

Lovčina

|
O tom unistavanju mikroorganizama naj glasnije su hemijske korporacije koje proizvode secerne vodice(bakcofili,baktofili,tr-mrt,itd...) i razne pesticide,insekticide,fungicide, da je to tako od zemlje bi odavno bila pustinja.Da je vatra toliko stetna posle paljevine nikada nista ne bi niklo,a svi dobro znamo da posle vatre trava bude jos lepsa pa kako onda travi ne skodi?I da je to tolika vatra zemlja bi se pretvorila u klinger,a mnogo puta sam na zgaristima nalazio gliste pa da je toliko stetno one ne bi bile u takvoj zemlji!Tako da o stetnosti paljenja mozemo do preksutra jedina i najveca steta je nekontrolisan pozar koji izvedu nesavesni ljudi! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 13.11.2018. 22:52
|

Admin

|
E sad te više ne razumem, prvo se žališ zbog požara a posle opravdavaš paljenje. Ne uništava poižar sve , međutim postoje aerobne i anaerobne zemljišne bakterije i paljenjem se dobar deo aerobnih bakterija uništava pa dolazi do nesrazmera i gubitak prirodne ravnoteže. Pretpostavljam da si čitao moje pređašnje upise , gde sam jako protiv hemije u poljoprivredi , posebno nestručno i nesrazmerne upotrebe iste , Tu istu hemiju koja se masovno koristi ja lično a i dosta stručnjaka koji se bave opstankom biljnih i životinjskih vrsta , smatraju najvećim krivcem za smanjenje populacije kako lovnih tako i nelovnih vrsta ptica i životinja. Ali to opet nije opravdanje za piromane.
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 14.11.2018. 06:50
|

Lovčina

|
Za piromane ni ja nemam zeludac posto jednog imam u komsiluku i 4 pozara mi je do sad podmetnuo,a ja ne mogu i ne smem ni da ga pogledam.Ovogodisnji problem je nastao celo leto velika vlaga i toplota pojava jako velikih bolesti sto odgovara hemiskim kucama oni za svaku bolest imaju resenje u litarskim pakovanjima.A posledice su mnogo opasnije i nesagledivije po celu floru i faunu,a za nas ljude da ne pricam.Tu je vatra majka mara jako puno crvenila kukuruza,kukuruzne zlatice,kukuruznog plamenca i jos mnogih drugih boliesti i posasti koje samim cinom zaoravanja ostaju u zemlji i dogodine se pojavljuju u jos vecem broju.U ovakim extremnim uslovima kada je i redukovana obrada zemlje otezana paljenje je bilo neizbezno i opet kazem da su odobrili paljenje uz nadzor paljevina ovakvih pozara ne bi bilo i ne bi se toliko otrglo kontroli.A sto neko kaze unistava se humus pa humus se stvara na povrsini zemlje nikako zaoravanjem zetvenih ostataka jer ti ostatci u zemlji se vakumiraju i postaju samo leglo za miseve,pacove,voluharice.Jedini nacin poboljsanja humusa je unosenjem stajskog djubriva.Kazes ne razumes me pa naravno uvek sam bio nerazumno dete pa takav ostao i dan danas protiv sam namernog piromanisanja i paljenja njiva bez nadzora znaci baciti sibicu i pobeci pa sta izgori izgori nisam ja,ali za kontrolisano paljenje tako sto ce se odorati ili potanjirati okolo i biti na njivi dok ne izgori za to jesam i to samo u ovakvim otezanim uslovima kao ove godine kada je oranje nemoguca misija. |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 14.11.2018. 20:15
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
tomo vrbas kaže:
.A sto neko kaze unistava se humus pa humus se stvara na povrsini zemlje nikako zaoravanjem zetvenih ostataka jer ti ostatci u zemlji se vakumiraju i postaju samo leglo za miseve,pacove,voluharice.
Uh,uh,cekaj malo Tomo.Humus upravo i nastaje raspadanjem tih biljnih(zetvenih) i zivotinjskih ostataka.Iz cega bi se inace stvarao?Upravo iz tog razloga,sloj sa najvecom kolicinom humusa je oranicni sloj odnosno gornjih 30-35 cm zemljista i sa dubinom kolicina humusa opada i dolazimo do takozvane mrtvice ili mrtve zemlje(pesak,ilovaca....).Za razgradnju organske materije potrebne su bakterije koje se unistavaju pri izlaganju visokim temperaturama,sto ce reci.....
Posto i sam radim u firmi koja obradjuje oko 1000ha zemlje upoznat sam sa problemima koje je donela ova nezapamceno susna jesen,ali budi siguran da nijedan od tih problema ne resava paljenje zetvenih ostataka.Zita izgledaju katastrofalno,bez obzira da li su posejana na paljenom ili nepaljenom zemljistu i naravno jedini je uzrok nedostatak vlage(ponegde vasi kojima pogoduje ovo toplo vreme).Crvenilo kukuruza,zlatica i plamenac ne mogu nikako biti suzbijani vatrom jer se u ovom periodu njihove larve vec nalaze pod zemljom daleko od domasaja pozara.Da ne budem pogresno shvacen,crvenilo kukuruza je bakterioza,ali su glavni vektori sirenja zaraze insekti(cikade) cije su larve u ovo vreme vec uveliko pod zemljom.
Sto se livada i pasnjaka tice stvar je slicna samo su u pitanju paljenja suvih nadzemnih delova biljaka dok koren ostaje ziv,ali ostecen.Samo naizgled na prolece zapaljena livada izgleda bolje ,ali je dugorocno to veoma lose resenje.
Bez neke namere da ti popujem,ne postoji ni jedan jedini razlog koji opravdava paljenje zetvenih ostataka,a sama kolicina dima koji odlazi u atmosferu je dovoljan razlog protiv.Pozdrav i dobar pogled.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 15.11.2018. 07:11
|

Lovčina

|
Pa naravno zdravije je sve te insekte i bakterije prskati,prskati jer se magla iz prskalice ne dize so neba i ne vidi ali ostavlja smrtonosne posledice.Ni jedna larva nije duboko u zemlji jer larva plamenca se nalazi u stabljici u svakom prstenu ili cvoru stabljike zaoravanjem ona stize u zemlju odakle dogodine izlazi u 100 puta vecem broju.Humus nastaje vekovima i ovaj sto trenutno trosimo u njivama nije juce nastao zaoravanjem.ako zaores suvu materiju u suvu zemlju sve je dzabe na povrsini zemlje dolazi do najbolje razgradnje pogledaj sume tamo niko ne ore i ne zaorava biljne ostatke vec na decenijama leze na povrsini gde se razgradjuju i u sumama je najveci procenat humusa!Zasto na primer u Americi rade direktne setve bez oranja i bilo kakvog prevrtanja zemlje skoro su pa izbacili konvencionalnu obradu?Prelaze na pokrovne useve jer svaka slama,kukuruzovina ili bilo sta drugo drzi vlagu zemljia gola zemlja se isusuje i pretvara u prasinu koju vetar odnese na drugi kraj sveta i gubi se takozvani oranicni sloj.Da bi se humus stvorio mora da prodje nasih par zivotnih vekova odrzavanje istoga je jedino unosom pregorelog stajskog djubriva.Ne treba svake godine paliti ali u ovakvim godinama je prosto bilo visa sila pored ove suse pojavljuje se jos jedan problem najezda glodara koja je tekuci problem za njih je ovo rajska basta kada zaores ovoliku masu u zemlju,a ujedno je to jako velik problem i za nas lovce.Mozda ce se neko pitati kako pa eto tako sto se nekontrolisano koriste otrovi na bazi cinkosida i nestrucno postavljaju po posejanim psenicama.Samo jedna informacija u jednoj zadruzi na 1000ha psenice potrosili su 350kg cinkosana i isli su da kupe jos 500kg koji 200 radnika ide i sipa po njivama kao u rupe kasikicama koji naravno dolazi u kontak i sa divljaci i eto nama pomora u enornim ciframa i brojkama koji se nece odma videti ali ce vremenom isplivati na videlo.E da pa naravno da je oranicni sloj i najbogatiji humusom prosto jer nikada nismo orali dublje od 30-35cm da smo orali na 50-60cm i taj deo bi imao humusa ali to je nepotrebno humus je najpotrebniji biljkama u povrsinskom sloji do max 20cm u zoni korenovog sistema. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 15.11.2018. 16:48
|

Admin

|
Još samo ovo da napišem što je van teme. Tomo raspitaj se zašto je najbolji progoreli stajnjak. Osim hranjivih materija unose se i korisne bakterije koje učestvuju u stvaranju humusa , a za stvaranje humusa od žetvenih ostataka potrebno je od 4 - 6 meseci.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 05.03.2019. 07:58
|

Admin

|
Juče popodne opet neki bolesnik po ko zna koji puta zapalio je trsku u napuštenom ribnjaku u Futogu. U pitanju je površina od preko 400 ha. Po danu nije delovalo da je požar velik, ali dolaskom noći pojačavao se i vetar koji je na momente bio olujni, što je sprečavalo vatrogasce da ga brzo lokalizuju. Borba sa vatrenom stihijom trajala je do posle 03 sata jutros. Požar je toliko bio veliki da sam ga sa terase posmatrao jer se ceo horizont prema Futogu crveneo i videla se vatra, a ja sam 12 km udaljen.Vetar je često prenosio žar sa duge strane središnjeg nasipa, gde je put prema vikend naselju , pa su vatrogasci često morali da menjaju lokaciju. Pre nekoliko dana počelo je košnja trske i velika količina trske pokošene i složene u snopove spremne za transport je izgorela, da li na sreću ili nesreću dva dana ranije pokvarila se mašina za košenje , pa nije i ona izgorela ali za njih materijalna šteta je velika. Paljenjem trske upropastilo se stanište velikog broja ptica , nadam se da su divlje svinje uspele da se izvuku , pošto je poznato da je stari ribnjak izvanredno mesto za njihov boravak (zimus je odstreljen vepar preko 200 kg težak). https://naslovi.n...d/23022516
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 05.03.2019. 08:12
|

Lovčina

|
Strasno ja sam pre neki dan savatao lika koji kod nas pali trsku kao fazon oce da navodnjava njivu pa da napravi cistinu do kanala.Pitam ga ja dali je cuo za trimer i tarup sto je morao da pali kaze ko ce se za vati sa time,e ako je tako ja lepo zvao poljocuvara,policiju i dosli i vatrogasci.Kaze on poljocuvaru daj da platim tih 10000din pa da se razilazimo kaze ovaj prijatelju ti si vec hvatan u paljenju kazna je sada 50000din+ izlazak vatrogasaca samo je seo na zemlju i kaze ja nemam odakle to da platim icu u zatvor.Posle se kao ljuti na mene i jos mi kaze potrovacu ti sad svu divljac cinkfoksidom sreca pa su ga svi culi i kad sam mu skrenuo paznju da ne preti onda je poceo da se izvinjava.Inace bas u tom delu trska je siroka i preko 100m,a tu nam je ostalo bas najvise fazanske divljaci jesenas kada je palio zapalio nam je i hranilista pa su sva morala biti obnovljena. |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 06.03.2019. 01:21
|

Veteran

Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Isto i kod nas, cudno je to, donekle i razumem ako neko ima koristi da spali korov, ali ovde sve divlje i neobradjeno i opet palez svaki dan.Totalno mi je nepojmljivo da neko pali jaruge i visove gde covek ionako ne zgazi po par godina nogom
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 12.03.2019. 20:49
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Sve se pali, užas živi. Kakve su samo kod nas trske izgorele, ogromne, dom svakojakoj divljači. A niko ama baš niko tamo ništa ne radi u toj i oko te trske i ne vidim ZAŠTO je to neko uradio.
Ja sam konkretno prijavio jedan požar. Neko je zapalio travu pored puta i mosta, takav je dim bio da sam jedva sa 5 na sat kolima prošao tu deonicu a da ne govorim koliko je dima ušlo u auto. To sam prijavio ali ne znam epilog da li je izašla vatrogasna služba i gasila.
Onu pomenutu veliku trsku, kažu kolege da su gasila dvoja kola ali džaba, sva je trska izgorela.
I tako u nedogled gde god prođem,....
Sramota
lala, pa sta
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 12.03.2019. 21:02
|

Lovčina

|
Danas je kod nas gorela trska oko Velikog Backog kanala deluje mi da su pozari danas bili orkestrirani nema koji kanal da nije gorela trska!Prema Ruskom Krsturu,prema Kucuri,Vrbas-Kula,Vrbas-Srbobran tacno je neko organizovano isao i palio trsku u isto vreme je na svim ovim lokacijama poceo pozar.Imam osecaj dali je neko iz DTD-a to naredio ili likovi koji svake godine zakupe trsku pa je oni pale ili ribokradice da lakse dodju do vode sa obala.Kod nas sto je gorelo upaljeno je bilo na svakih 200-300m.Cak je goreo i deo kanala koji prolazi kroz naselje i tu su vatrogasci gasili ali bukvalno nisu mogli da pokriju ceo teren.Na zalost prva su stradala gnezda od labudova. |
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 13.03.2019. 00:47
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Dok nekoliko njih ne legne na robiju za to bice isto ili i gore
lala, pa sta