Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zagađenje okoline i lovišta


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zagađenje okoline i lovišta
Igor
 Na ovu temu možemo da komentarišemo uzaludno, sve dok se ne donese zakon kojim može da se spreče ovakve katastrofe mi lovci smo tu nemoćni.
Je se iskreno nadam da će jednom i taj dan da dođe kad ovakve slike nećemo moći da slikamo. Evo isto jedne ružne slike iz Rače kod Topole gde lovci imaju velike probleme zbog smeća.
 
Lovac Stari
 Ovakvi prizori su svakodnevna pojava kod nas. Gde god se okrenes smece lezi na sve strane. Narocito su vodene povrsine prica za sebe. Tesko je vodenom svetu i zivim organizmima koji zive u tako zagadjenima vodama.
img133.imageshack.us/img133/3478/djubresu9.jpg
Dobar pogled.
 
Lovac Stari
 img9.imageshack.us/img9/3534/p1010951h.jpg
Ovako izgleda tamo gde je priroda netaknuta.
Radjanje novog dana.
Dobar pogled.
 
Lovac Stari
 img532.imageshack.us/img532/4225/p1020082.jpg
Da se covek zgrozi izgledom nase prirode.
img52.imageshack.us/img52/8853/p1020091k.jpg
A ovo kao Novogodisnja jelka, reka donela reka ostavila!
Sta vise reci Sad?
Dobar pogled.
 
Boban
 Pa to nam je vrlo dobro poznato,gde god se okrenes ista slika.Angry
 
EKO NADZOR
 Eko Nadzor
Zagađenje životne sredine je na žalost svakodnevna pojava i lovci su ti koji se sa tom pojavom susreću na i na mestima gde bi se to najmanje očekivalo .Sama konstatacija stanja nije dovoljna vec je neophodno da se Lovačka Udruženja tj Lovočuvarske Službe više anagažuju kako na prevenciji zagađenja tako i na planu direktne saradnje sa resornim inspekcijama lokalne samouprave i Minsistarstva zaštite životne sredine tj Ministarstva Poljopriverede 'generalnog inspektorata .U većini slučajeva ova saradnja izostaje što vrlo loše utiče na opšte stanje u lovištima pošto se ne koriste raspoloživi resursi i ne sprovodi na stručan koordiniran način jedna od osnovnih statutarnih odredbi Lovačkog Saveza Srbije a to je očuvanje životne sredine .
U cilju davanja doprinosa i stručnog pristupa oblasti zaštite životne sredine,očuvanja staništa a time i divljači LU Fazan Srbobran je u Junu 99 formiralo stručnu Komisiju za ekološki nadzor i održivi razvoj lovstva .Komisija je donela plan rada i odmah je pokrenuta aktivnost pripreme materijala i podnošenja prijava protiv zagađivača,svinjarskih farmi Matijević na reci Krivaji i vodoprivrednog preduzeća Krivaja iz Bačke Topole .
Na tom planu je postignuta izuzetna saradnja sa Ministarstvom Poljoprivrede i Generalnim inspektoratom na čelu sa gospodinom Dušanom Pajkićem ,inače uglednim lovcem, čiji je tim nakon rada na terenu u saradnji sa Lovočuvarskom službom i Komisijom doneo niz rešenja i mera za sprečavanje daljnjeg ugrožavanja sliva reke i priobalja gde su bila ugrožena staništa ptica i divljih životinja pošto nam se rezervati nalaze na ugoženom području .
Pored pomenute aktivnosti koja je još u toku pojačan je nadzor na terenu u cilju prepoznavanja zagađenja voda i zemljišta i podneseno nekoliko prijava .
Pozivamo i ostala Lovačka udruženja da nam se pridruže
na planu zaštite prirodnih resursa i da svoje kapacitete iskoriste za identifikaciju i onemogučavanje zagađivača na svom području a u saradnji sa resornim inspekcijama i ministarstvima .

EKO NADZOR

Momir Žestić dipl ecc
LU FAZAN SRBOBRAN

Video prilozi
http://www.youtub...MDASjvIBC8
http://www.youtub...re=related
Komisija za Ekološki Nadzor i Održivi razvoj lovstva - LUFazan Srbobran
Momir Žestić
kontakt
email
tel 0645100780
 
Lovac iz Vrbova
 Nista me vise ne nervira nego kad vidim u sumi,plasticnu flasu,limenku,kesu...sav tesko razgradivi materijal...tada bas po*izdimBesan
 
Lovac Stari
 img717.imageshack.us/img717/9705/p1020806hj.jpg
Lepota Srbije.
Uocite nesto na Fotografiji Frown.
Dobar pogled.
 
aca
 samo neka nastave da bacaju posle kad budu kazne ce da vide oni
 
nenadx
 Posle nuklearne katastrofe 1986. u Cernobilu, u Nemačkoj se pojavljuju na hiljade radioaktivnih divljih svinja, a njihov broj stalno raste. Problem je aktuelan, u južnim nemačkim regionima, najviše pogođenim radioaktivnim oblakom Radi se o nekoliko oblasti u saveznim pokrajinama Bavarska i Baden-Virtemberg, Sa prolaskom vremena od havarije, zagađenje više ne predstavlja problem za poljoprivrednu proizvodnju, ali je u šumskom zemljištu međutim i nadalje prisutna velika količina radioaktivnog celzijuma Cs-137 čiji je rok poluraspada približno 30 godina.
Cezijum postepeno prodire dublje u zemlju i trenutno se nalazi upravo u sloju u kome rastu određene vrste podzemnih pečurki, koje su omiljena poslastica divljih svinja.
Zahvaljujući sastavu njihove ishrane i intenzivnom rovanju po zemljištu, divlje svinje su najviše pogođene dugoročnim posledicama.
U mesu divljih svinja ulovljenih u Nemačkoj se zbog toga često uočava radijacija koja predstavlja rizik za potencijalne konzumente.
a kontaminirane divlje svinje se, prema naređenju nadležnih nemačkih organa, moraju likvidirati.. Lane su nemački lovci ulovili između 2000 i 4000 divljih svinja u čijem je mesu premašen dozvoljeni nivo radioaktivnosti od 600 bekerela na kilogram. Pre deceniju, tako ozračenih svinja je bilo samo između 125 i 250 komada Nemačka vlada zato obezbeđuje lovcima obimne kompenzacije,pa im je u te namene platila rekordni iznos od 425.000 evra, a pre deset godina ta suma je iznosila samo 25.000 evra."Uzrok tome je rastući broj divljih svinja, a time i rastući broj onih koje su ulovljene i koje imaju zaraženo meso", objasnio je portparol tamošnjeg ministarstva za zaštitu životne sredine Tomas Hagbek (Thomas Hagbeck).
Populacija divljih svinja se u Nemačkoj poslednjih godina učetvorostručila i upetostručila, čemu su doprinele i klimatske promene. Sličan trend ja primetan i u Francuskoj i Poljskoj. Lovci i nadležni uredi, međutim, ističu, da zahvaljujući strogim testiranjima nikakvo problematično meso, ne može da dospe na nemačko tržište.
Za svaku kontaminiranu divlju svinju lovci dobijaju odštetu u iznosu od 100 do 200 evra. Ta suma ne samo da pokriva prouzrokovanu štetu, već je nekada i povoljnija od komercijalne cene koju bi dobili da meso divljih svinja prodaju na tržištu,
E sad iz ovoga se može izvuci dosta tema za pricu,ali bitnije je da se kod nas neiznose ,(bar siroj javnosti) informacije povezane sa radijacijom I divljaci ali cu izneti da je danas kao I duži niz godina pojacana radijacija oko Vranja,Kos.Mitrovice,naravno Vince,zanimljivo i Subottica je relativno visoka,a najsigurnije je u Bg,oko Kladova..doduse u vazduhu(nije mi poznato u zemlji,ali verujem da je to u planinskim krajevima na jugu.pa pazite sa klopanjem divljaci,posebno DS.Prijatno.Confused

Dobar pogodak
 
Lala
 E Nenade, ovo je pravi tekst! Svaka čast i za gomilu podataka koje si izneo, a i za sam sadržaj.
Nisam nikad ni razmišljao o ovom problemu, nije mi palo na pamet uopšte.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Eto lepog teksta i intrigantnih podataka, pa koliko znam mi smo bliže Ukrajini, znači li to da naše svinje treba da više svetle, Naši stručnjaci koji bi trebalo da misle o tome ili znaju ali ne smeju da kažu, još kada se doda bombardovanje iz 99 nekako mi je lepši gulaš od prepelice samo da ga izmisle. Nenade hvala
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
nenadx
 Ima tu jos dosta toga da se kaže.naravno nisam strucan za tu teme,ali sam nailazio na razne podatke.Recimo u Evropi je oko 26 nuklearki rizicno,pre mesec dva je jedna naprsla,ali to nije strasno,naravno jer zna se zlo dolazi sa istoka.A zanimljivo je da se broj divljaci povecava bas tamo gde je pojacana radijacija...ajd iznecu jos malo zanimljivosti ovih dana.
Dobar pogodak
 
Lala
 Samo tovari, Nenade!
Ovaj prethodni tekst sam stvarno sa guštom pročitao.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
zoranp
 Eto majkane sad si mi zamalo i krmetinu zgadio, sreća moja, pa sam jak na želudcu i nisam nešto jako gadljiv!!!ROFL ..šta ima veze ako su malo "svetleće" bićemo i mi ko supermeni !!ROFLROFL
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.


Rodeo
 
nenadx
 Ma trosicemo manje elektrike...Zanimljivo je da su sve ozracene zemlje naprednije...Tako da cemo s vremenom zahvaljivati amerima na bombardovanju...a evo nesto povezano sa tim
Nakon cernobilske katastrofe,aprila 1986 stanovnistvo u okolini NE je evakuisano u radijusu, od 30 kilometara ,a u toj oblasti oformljena ja zabranjena zona.I pored katastrofe NE je nastavila sa radom 14 godina - reaktor 2 do 1991, reaktor 1 do 1996, reaktor 3 do 2000.a hiljade ljudi je obolelo od raka tiroidne žlezde,.
Posle katastrofe, borove sume u okolini su potpuno unistene,kao i skoro sve zivotinjske vrste.Krajem 90ih biljni i zivotinjski svet u toj zoni se lagano oporavlja,a zatim I životinjski,cak I neke zivotinjske vrste koje su pre katastrofe nestale( medveda i vukova). Krajem 90ih eksperimentalno su naseljeni bizoni i "prževalski" konji, koji su opstali. U vodenim tokovima pojavile su se i ribe, a primeceno je da se pojedine ptice cak gnezde unutar NE. Oni koji su proucavali zonu su veoma retko nailazili na mutirane životinje, (verovatno su takve prve stradale od predatora).
Kontaminirana zona Černobila, , danas je šuma puna života,koja najviše liči na prirodni rezervat. Naucnici koji su analizirali ovu neocekivanu pojavu su dosli do zakljucka da biljnom i životinjskom svetu, manje smeta povisena radijacija, od prisustva coveka, pesticida, automobila, industrije
Priroda se, vremenom, oporavila. divlje životinje, karakteristične za taj kraj, namnožile su se. Divlje svinje,irvasi.. su svuda jer ima dovoljno hrane, a ništa ih ne ugrožava,kaže Grigorij Sis, jedan od naučnika koji nadgledaju životinje u ovoj radioaktivnoj zoni. Vukova ima oko tri stotine,a glavna lovina su im postala divlja svinja i jelen.
Može se videti i ris,koji je bio u tom regionu ugrožen,kao i brojne vrste ptica. Ovaj rezervat, i sloboda koju su životinje dobile zbog odsustva ljudi, privlači naučnike. Rado primamo naučnike iz svih krajeva sveta koji žele da se uključe u zajedničke projekte, kaže Pjotr Kudan, direktor rezervata. Ipak, ne želimo da nam dolaze amaterski ljubitelji životinja ili posmatrači ptica. Ovdje vladaju vrlo specifični uslovi. Jedan od tih uslova je visoka radijacija , ponekad i vrlo visoka, pogubna za živa bića Zanimljivo je da se vec pojavljuju lovokradice I drvokradice

Dobar pogodak
 
Sniper Hunter
 Gledao sam reportazu o ovome sto pise kolega nenadx na Francuskoj televiziji snimali su unutar zagadjene zone i napusteni grad koga su kolonizovale divlje zivotinje i ptice , snimali su brojno stanje divljaci ,zacudjujuce je to da se sve to povratilo posle tako kratkog vremena 
 
kelt
 e pe drage kolege ovo je samo jos jedan dokaz da je majka priroda cudo i da ponekad ni sa naucne strane nije objasnjiva. stariji ljudi bi rekli -ma postoji nesto- da postoji , majka prirodaStari
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
 
stane
 Interesantno pisanje, bravo nenadx, ali sta je sa nama lovcima?
Nemali broj puta sam bio u prilici da kada posle lovackog dorucka pocnem da skupljam plasticne kese i flase koje su kolege lovci pobacali oko sebe budem izlozen podsmehu, kao, gledaj onoga sto se pravi fin.
Ili kad dodjete u lov na fazane u jednu nasu renomiranu ustanovu na poligon, na sve strane pobacana ogromna kolicina plasticnih patrona, niti ih domacini sklanjaju, a vredni pucaci ih nemilice razbacuju.
Ili....
 
PEZ
 Kolega stane, nisi jedini kome se podsmevaju i meni se to desavalo ali se nikad nisam nesto cimao oko toga,obicno posle dorucka u lovu sakupim sve plasticne kese i papire i bacim na vatru da izgori,vatru obavezno ugasim i prekrijem slojem zemlje(da se slucajno ne razbukti posle mog odlaska) i to radim stalno, sa zadovolstvom,ko se podsmeva, neka ga, ne podsmeva se meni nego samom sebi.
Pozdrav...
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 548 19.10.2021. 09:08
Lovne karte, izgled i važenje PROPISI O LOVU 530 04.04.2021. 12:56
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,397,434 posete www.srbijalov.com