Univerzalni kalibar kod karabina
|
davidovic6 |
Objavljen 09.03.2014. 22:24
|

Član

Upisa: 111
Pristupio: 27.11.2013. 20:38
|
Pozdrav svim kolegama.
Dok čitam postove koje ste pisali pitam se gde je tu matematika? Po sadašnjem zakonu 60kom/god. Možda se neko i snađe pa dođe do municije čisto da bude u treningu. Ali teško ako to nije 8x57. Lično nevolim kalibre koji imaju prilično jak trzaj pa samim tim i njega ne volim al šta da se radi kad je ponikao na ovim prostorima (znam da je Brenekeov) isterao silne ratove i svaka Srpska kuća ima po jedan. Kao što rekoh lično ga nevolim ali smatram da svako treba da ima 1 takav i to da mu bude prvi kalibar. Inače od skora ću postati vlasnik jednog lepog 270 win. I očekujem da mu se posvetim „prilično“ obzirom da je to egzotičan kalibar. Pa sa tim u vezi jel ima iskusnih kolega da kažu svoje mišljenje o pomenutom kalibru. Za 8x57 i 30-06 svi već znaju. Smatram da je o 270 win kalibru nezasluženo malo rečeno.
Pozdrav
 |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 10.03.2014. 17:31
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Davidovic6 za koji kalibar kazes da je Brenekeov, jel za 8x57 |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 10.03.2014. 18:27
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
davidovic6 kaže:
Pozdrav svim kolegama.
Dok čitam postove koje ste pisali pitam se gde je tu matematika? Po sadašnjem zakonu 60kom/god. Možda se neko i snađe pa dođe do municije čisto da bude u treningu. Ali teško ako to nije 8x57. Lično nevolim kalibre koji imaju prilično jak trzaj pa samim tim i njega ne volim al šta da se radi kad je ponikao na ovim prostorima (znam da je Brenekeov) isterao silne ratove i svaka Srpska kuća ima po jedan. Kao što rekoh lično ga nevolim ali smatram da svako treba da ima 1 takav i to da mu bude prvi kalibar. Inače od skora ću postati vlasnik jednog lepog 270 win. I očekujem da mu se posvetim „prilično“ obzirom da je to egzotičan kalibar. Pa sa tim u vezi jel ima iskusnih kolega da kažu svoje mišljenje o pomenutom kalibru. Za 8x57 i 30-06 svi već znaju. Smatram da je o 270 win kalibru nezasluženo malo rečeno.
Pozdrav

Koristiš li ti neku sačmaricu kolega, kad sam ovo boldovano pročitao daoneo sam zaključak da loviš sa .410 kalibrom!?
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 10.03.2014. 19:01
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kolega Davidović još nije lovac (ili bar nije bio kada se predstavljao) pa onda verovatno nema sačmaricu u posedu i ne lovi sa njom.
Ko voli mekši trzaj treba da razmisli i o kalibru 308 Win. A kalibar 270 Win. svakako nije egzotičan. Prilično je zastupljen u evropi, Zastava pravi svoje karabine u tom kalibru a PPU municiju . Tako da o egzotičnosti ovde nema ni govora. Egzotični karabinski kalibri u evropi su: 5,6x61 SE, 220 Swift, 6x62 Freres, 7x66 vom Hofe, Weatherby kalibri, 375 Ruger i sl.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 10.03.2014. 20:39
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Ako me secanje ne vara kolega je skoro kupio karabin i uz njega dobio dve optike, Tasco i jos jednu, a bilo je i price da ce Tasco staviti na svoj 270 win, tako da sa tim kupljenim ima dva karabina, dal je lovac neznam, a da ima oruzje ima  |
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 16.03.2014. 00:04
|

Član

|
Kolega "PEZ" da se razumemo: 
Eeeeeevo i mene. Bio sam u gužvi pa ne stigoh da se javim.
Od malena sam u kontaktu sa oružjem. Inače imam prilično kontakta sa oružjem ako se to može tako reći obzirom da sam i pripadnik tako nekih spec. jed... 63.... Vidite po znaku.
U vlasništvu imam 2 mk Brno 2, TT M70 7,62mm, Remontovani 8*57, za neki dan mi stiže i M70 270win i naravno S55 12-ca kao pucka(to je ono malo jače od .410).
Nadam se da se moj arsenal neće na tome završiti. Inače lovište mog kraja je jako bogato sa divljači.
Ono što sam hteo reći jeste to da volim ugodan kalibar a da to nije haubica 120mm sa kojim ćete sigurno ubiti kanarinca a uz malo sreće i čvorka. Smatram da je lov u neku ruku viteški sport gde divljač treba da ima mogućnost da vas pobedi. Divljač nema oružje i teško da će vas ubiti i nije poenta prvim pucnjem da je u vatri oborite a ni da je ranite. Treba naći zlatnu sredinu u svemu tome. Možda kad bi se ja pitao i kad bi postojala mogućnost ograničenja uveo bih to da se za lov mogu koristiti isključivo kiplauf karabini i dvocevke (nikako poluautomati i repetirke) al ajd sad to na stranu. Iz tog razloga sam rekao nešto za 7,9 što bi neko protumačio pogrešno.
Lično smatram da je to super kalibar i za nas neprevaziđena stvar. Ali sa druge strane zašto nešto novo da se ne proba.
 |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 16.03.2014. 00:13
|

Lovčina

|
Kolega davidovic6, očigledno je došlo do zabune.
Ono što sam ja boldovao u tvom prethodnom upisu , kako si sam rekao smeta ti trzaj od nekih jačih kalibara samim tim i od 8x57IS a isti taj 8x57 IS ima mnogo blaži trzaj od sačmarice u 12 kal. Otuda i ono moje pitanje.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 16.03.2014. 00:14
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
davidovic6:
nije poenta prvim pucnjem da je u vatri oborite a ni da je ranite. Treba naći zlatnu sredinu u svemu tome
Kolega upravo je poenta u tome. Kod vojnog naoružanja koristi se municija sa punom košuljicom , jer je cilj onesposobiti protivnika (svaki ranjenik izbacuje još barem dva čoveka iz stroja)U lovu je cilj da se divljač što manje muči, znači da padne u vatri. Ne možeš biti malo trudan ili jesi ili nisi
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 16.03.2014. 00:22
|

Član

|
PEZ kaže:
Kolega davidovic6, očigledno je došlo do zabune.
Ono što sam ja boldovao u tvom prethodnom upisu , kako si sam rekao smeta ti trzaj od nekih jačih kalibara samim tim i od 8x57IS a isti taj 8x57 IS ima mnogo blaži trzaj od sačmarice u 12 kal. Otuda i ono moje pitanje.  Mislim da se nebih složio u da sačmarica ima jači trzaj od karabina kalibra 7,9. al iskreno  |
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 16.03.2014. 00:25
|

Član

|
DakiNS kaže:
davidovic6:
nije poenta prvim pucnjem da je u vatri oborite a ni da je ranite. Treba naći zlatnu sredinu u svemu tome
Kolega upravo je poenta u tome. Kod vojnog naoružanja koristi se municija sa punom košuljicom , jer je cilj onesposobiti protivnika (svaki ranjenik izbacuje još barem dva čoveka iz stroja)U lovu je cilj da se divljač što manje muči, znači da padne u vatri. Ne možeš biti malo trudan ili jesi ili nisi  Kolega ne pričam o municiji sa FMJ sa bakarnom košuljicom što sam pozajmio sa strelišta. Pričam olovaćkoj "soft point". Pa se mi tu prikradamo da nas životinja ne primeti, budemo lukavi, ciljamo .... A ne top, gruvaj i završen poso. Netreba ni da rediš. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 16.03.2014. 00:27
|

Lovčina

|
Energija trzaja sačmarice u kalibru 12 je veća od energije trzaja kalibra 30-06 a složićeš se da se 30-tica rita više od 8x57 pa ti sad vidi.
P.S.
|
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 16.03.2014. 00:32
|

Član

|
PEZ kaže:
Energija trzaja sačmarice u kalibru 12 je veća od energije trzaja kalibra 30-06 a složićeš se da se 30-tica rita više od 8x57 pa ti sad vidi. Ma slažem se da je 3006 jači po trazaj od 7,9 ali nije moguće da više trza od
12-ce 70mm. Za magnum 76 i super magnum 89mm nisam mislio. Možda se nismo razumeli ili ja prosto neznam. Ali ubežen sam da 7,9 kud i kamo više roka od 12-ce 70mm.  |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 16.03.2014. 00:37
|

Lovčina

|
Jeste pomalo čudno ali proračuni pokazuju da je tako, nemam razloga, niti bilo kad pišem nešto napamet.
P.S.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 16.03.2014. 07:47
|

Admin

|
davidovic6 kaže:
DakiNS kaže:
davidovic6:
Kolega upravo je poenta u tome. Kod vojnog naoružanja koristi se municija sa punom košuljicom , jer je cilj onesposobiti protivnika (svaki ranjenik izbacuje još barem dva čoveka iz stroja)U lovu je cilj da se divljač što manje muči, znači da padne u vatri. Ne možeš biti malo trudan ili jesi ili nisi  Kolega ne pričam o municiji sa FMJ sa bakarnom košuljicom što sam pozajmio sa strelišta. Pričam olovaćkoj "soft point". Pa se mi tu prikradamo da nas životinja ne primeti, budemo lukavi, ciljamo .... A ne top, gruvaj i završen poso. Netreba ni da rediš.
Kolega mlad si i neiskusan, imaš na forumu mnogo tema o vrstama municije , o konstrukcijama pojedinih zrna, o namenskim kalibrima, i iskustvima sa pojedinim kalibrima i tipovima lovačkih zrna. Kada sam pisao o FMJ municji , to je samo digresija da bi ti shvatio poentu. Osim SP municije ima konstrukcija lovačkih tvrdih zrna. Za srneću divljač se koriste mnogi kalibri , od 223 pa nadalje. Izborom kalibra i zrna možemo uticati na to koliko će štete nadivljači napraviti određeno zrno ili kalibar. Poenta je baš u tome da divljač pada u vatri Pomenuo si "egzotični" kalibar , koji nije baš egzotika ali ima mnogo rezantniju putanju od univerzalnih kalibara i koristi se na mnogo većim daljinama od recimo 8x57 , jer ima položeniju putanju. A što se tiče prikradanja , tu mi nešto nije jasno da li misliš na prikradanje na neku daljinu od 20 ili 50 metara ? U tom slučaju treba da pređeš na lov lukom i strelom. Jer svi kalibri koji su predviđeni za lov srneće divljači su precizni barem do 150 m.
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 16.03.2014. 08:06
|

Lovčina

Upisa: 1051
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Nase mlade kolege lovci imaju obicaj da idu iz krajnosti u krajnost. Po jednima je prava stvar loviti sa automatom kalibra od 300win mag pa na gore a drugi bi zabranili sve sem kiplaufa.
E sad kada budu imali 20-30 odstrela divljaci bio mase od 100kg na gore doci ce samo do zakljucka da li su imali potrebu da potvrde pucanj odmah posle prvog metka i da li su uspeli da odstrele trecu svinju iz krda posto su prve dve omasili.
Tako da ja posle 20 i kusur godina lova ne bi zabranjivao nista sto je zakonom dozvoljeno u lovu a naci sebi pravu meru je umetnost i u lovu i zivotu i ja danas jos imam puno da naucim i o lovu i oruzju sto necu uspeti u ovom zivotu sigurno a ne mislim da se bavim naukom vec samo da imam poneku smislenu lovacku pricu koja ce ostati mojoj deci.
I iz mog zivotnog iskustva smatram da samo ljudi koji u zivotu nista nisu naucili ne menjaju misljenje i stavove koje su formirali odmah po punoletstvu.
Meni licno je danas repetirka idealna sredina izmedju poluautomata i gospodskog kiplaufa kao i bilo koji srednji kalibar koji ce dobrim pogotkom oboriti i najveci trofej u Evropi i naneti najmanje stete srndacu. |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 16.03.2014. 08:10
|

Lovčina

Upisa: 1051
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Eh kako zivim na obodu Kosutnjaka upravo da podelim sa vama kliktanje fazana koje mi vrati osmeh na lice skoro svakog jutra cim se probudim . |
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 16.03.2014. 12:45
|

Član

|
DakiNS kaže:
davidovic6 kaže:
DakiNS kaže:
davidovic6:
Kolega upravo je poenta u tome. Kod vojnog naoružanja koristi se municija sa punom košuljicom , jer je cilj onesposobiti protivnika (svaki ranjenik izbacuje još barem dva čoveka iz stroja)U lovu je cilj da se divljač što manje muči, znači da padne u vatri. Ne možeš biti malo trudan ili jesi ili nisi  Kolega ne pričam o municiji sa FMJ sa bakarnom košuljicom što sam pozajmio sa strelišta. Pričam olovaćkoj "soft point". Pa se mi tu prikradamo da nas životinja ne primeti, budemo lukavi, ciljamo .... A ne top, gruvaj i završen poso. Netreba ni da rediš.
Kolega mlad si i neiskusan, imaš na forumu mnogo tema o vrstama municije , o konstrukcijama pojedinih zrna, o namenskim kalibrima, i iskustvima sa pojedinim kalibrima i tipovima lovačkih zrna. Kada sam pisao o FMJ municji , to je samo digresija da bi ti shvatio poentu. Osim SP municije ima konstrukcija lovačkih tvrdih zrna. Za srneću divljač se koriste mnogi kalibri , od 223 pa nadalje. Izborom kalibra i zrna možemo uticati na to koliko će štete nadivljači napraviti određeno zrno ili kalibar. Poenta je baš u tome da divljač pada u vatri Pomenuo si "egzotični" kalibar , koji nije baš egzotika ali ima mnogo rezantniju putanju od univerzalnih kalibara i koristi se na mnogo većim daljinama od recimo 8x57 , jer ima položeniju putanju. A što se tiče prikradanja , tu mi nešto nije jasno da li misliš na prikradanje na neku daljinu od 20 ili 50 metara ? U tom slučaju treba da pređeš na lov lukom i strelom. Jer svi kalibri koji su predviđeni za lov srneće divljači su precizni barem do 150 m. 
OK mlad sam i neiskusan |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 16.03.2014. 12:54
|

Admin

|
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ost_157329
Kolega ovako si se predstavio, pa po tome zaklučujem da si neiskusan što se tiče godina imam sina godinu starijeg od tebe. O profesionalnom vojnom pozivu nisam napisao ništa jer to nema veze sa lovom.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 16.03.2014. 13:01
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
PEZ kaže:
Jeste pomalo čudno ali proračuni pokazuju da je tako, nemam razloga, niti bilo kad pišem nešto napamet.
Kolega PEZ ako imas formulu po kojoj izracunavas trzaj (reakciju) pri opaljenju molim te napisi mi ovde ili na PP hocu nesto da testiram. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.03.2014. 15:41
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Planinko011 kaže:
Nase mlade kolege lovci imaju obicaj da idu iz krajnosti u krajnost. Po jednima je prava stvar loviti sa automatom kalibra od 300win mag pa na gore a drugi bi zabranili sve sem kiplaufa.
E sad kada budu imali 20-30 odstrela divljaci bio mase od 100kg na gore doci ce samo do zakljucka da li su imali potrebu da potvrde pucanj odmah posle prvog metka i da li su uspeli da odstrele trecu svinju iz krda posto su prve dve omasili.
Tako da ja posle 20 i kusur godina lova ne bi zabranjivao nista sto je zakonom dozvoljeno u lovu a naci sebi pravu meru je umetnost i u lovu i zivotu i ja danas jos imam puno da naucim i o lovu i oruzju sto necu uspeti u ovom zivotu sigurno a ne mislim da se bavim naukom vec samo da imam poneku smislenu lovacku pricu koja ce ostati mojoj deci.
I iz mog zivotnog iskustva smatram da samo ljudi koji u zivotu nista nisu naucili ne menjaju misljenje i stavove koje su formirali odmah po punoletstvu.
Meni licno je danas repetirka idealna sredina izmedju poluautomata i gospodskog kiplaufa kao i bilo koji srednji kalibar koji ce dobrim pogotkom oboriti i najveci trofej u Evropi i naneti najmanje stete srndacu. 
Kolega lepo rečeno. Svaka čast.

|
|
|