"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
I na ovoj temi se otišlo totalno u off topic. Ja bih jedino mogao da vas pozvovem u goste, i da vam pokažem ČEGA MI SVE NEMAMO!
Nisam siguran koliko je diskusija interesantna za forumaše, osim za one koji znaju pozadinu cele priče.
Ova tema je bila zamišljena da pruži neke korisne informacije koje bi trebalo ugraditi u Pravilnik o lovočuvarskoj službi. Pa vas molim da na tu temu nešto napišete, polazeći od važećeg zakona. Priče o tome kako je na drugom mestu, su dobre ali za sada nesprovodive, i treba ih sačuvati za vreme kada se budu radile neke izmene zakona.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
slavaplana kaže:
zasto ne izadjete sa zvanicnim podacima koje imate a vezane su za rada samih udruzenja !Sami ste pomenuli da cak 30% ima neke rezultate!!!!Sta je sa 70% udruzenja i sa njihovim rezultatima koji savez zna kako je ko radio ali namerno cuti!!!!!!
Zasto je vecina udruzenja ocenjena oceno 2 i 3 po kriterijumu saveza koji je provcenjivao sam rad udruzenja !!
Gde ste vi bili da pomognete i pospesite rad udruzenja !!!!
Ocekjte novi LSS koji ce imati sediste u Sumadiji za par nedelja ako Bog da!!!
dosta ste radili sta ste hteli!!!!!
Videcemo kako ce proci Upravni odbor LSS?????
Nesto nisam optimista??????????????????
Malo vam je skupa clanska karta!!!!!!!
Odlicno pitanje, sledi odgovor:
Odredbe prethodnog Zakona o lovstvu su precizirale da lovistem ustanovljenim od strane ministra gazduje LSS preko lovackog udruzenja organizovanog na podrucju ustanovljenog lovista koji je clan LSS.
Znaci, prvo su ustanovljena tzv. lovista a potom se konkurisalo za njih. Lovista su ustanovljavana po jedinstvenom kriterijumu od cca 4.000 ha (Nadalj) do preko 104.000 ha (Zrenjanin, Sombor, Pirot, Sjenica i dr). Uslovi za dobijanje lovista su bili isti za sva navedena lovista.
U vecini slucajeva doslo je do udruzivanja zbog politickog pritiska i naravno da tako zbog efekta >kao rogovi u vreci< i nije bilo dobrih rezultata.
Vrlo je tesko dati ocenu gazdovanja lovistem preko 30000 ha jer se uprosecuje i gotovo uvek je samo malo iznad negativne.
Sto se tice pitanja rada sluzbi, strucnih i lovocuvarskih, procitao sam podatak o 360 zaposlenih na cca 6 miliona hektara. Od ovog broja u tri saveza je zaposleno manje od 15 radnika te molicu lepo izracunajte sami.
Pitanje glasi: koliko je radnika potrebno za nesmetano obavljanje delatnosti.
Aha
1 lovocuvar na 25000he A ako drustvo ima sredstava da plati vise neka plati i na 10000he i njih pet sto vise to bolje Ja sam ranije naveo da je to skupo moje drustvo je ove godine odvojilo za strucnu sluzbu ove godine 2.980.000 dinara
Pa eto, sad imamo novi zakon, kakva rešenja predložiti, da LU ne budu više 'dvojkaši', nego odlikaši? Da li i dalje raditi po starom receptu, sa starim ljudima?
Jedna stvar mi smeta, u celoj priči, temudjine: za sve što kritikujemo, a da je vezano za LSS, uvek ponudiš neko opravdanje. Jedino si se složio u kritici informisanja lovaca, i ako sam dobro shvatio, kao krivce si označio uredništvo 'Lovca'? Pa majku mu ljubim, ko je kontrolisao rad uredništva glasila LSS?
Da li ti imaš da kažeš i neku reč kritike na rad LSS, i rukovodstva? Ili ćemo da vrtimo stalno istu ploču, mi u kritiku, ti u opravdavanje loše situacije?
Slažem se sa tobom, da je izgleda u dosta slučajeva do udruživanja dolazilo političkim, a ne odlukama struke.
Pošto si, kako vidim, odličan poznavalac načina rada LSS, interesuje me šta je Savez uradio na poboljšanju dosadašnje lovočuvarske službe? I da li ima nekih predloga kako da se u svetlu novih propisa organizuje ta služba? Zašto se odustalo od lovočuvara volontera, kada su upravo oni u većini slučajeva bili ti koji su signalizirali krivolov i lovokradju?
Hajde da diskutujemo rezonski. Ja sam na početku diskusije na ovu temu naveo da bi prvo trebalo videti po kojim kriterijumima da se odredi broj lovočuvara (sigurno je da nisam prvi koji je to uvideo). Posle se diskusija rasplinula u svašta nešto, i slabo se pisalo o samoj temi.
slavaplana kaže:
zasto ne izadjete sa zvanicnim podacima koje imate a vezane su za rada samih udruzenja !Sami ste pomenuli da cak 30% ima neke rezultate!!!!Sta je sa 70% udruzenja i sa njihovim rezultatima koji savez zna kako je ko radio ali namerno cuti!!!!!!
Zasto je vecina udruzenja ocenjena oceno 2 i 3 po kriterijumu saveza koji je provcenjivao sam rad udruzenja !!
Gde ste vi bili da pomognete i pospesite rad udruzenja !!!!
Ocekjte novi LSS koji ce imati sediste u Sumadiji za par nedelja ako Bog da!!!
dosta ste radili sta ste hteli!!!!!
Videcemo kako ce proci Upravni odbor LSS?????
Nesto nisam optimista??????????????????
Malo vam je skupa clanska karta!!!!!!!
Odlicno pitanje, sledi odgovor:
Odredbe prethodnog Zakona o lovstvu su precizirale da lovistem ustanovljenim od strane ministra gazduje LSS preko lovackog udruzenja organizovanog na podrucju ustanovljenog lovista koji je clan LSS.
Znaci, prvo su ustanovljena tzv. lovista a potom se konkurisalo za njih. Lovista su ustanovljavana po jedinstvenom kriterijumu od cca 4.000 ha (Nadalj) do preko 104.000 ha (Zrenjanin, Sombor, Pirot, Sjenica i dr). Uslovi za dobijanje lovista su bili isti za sva navedena lovista.
U vecini slucajeva doslo je do udruzivanja zbog politickog pritiska i naravno da tako zbog efekta >kao rogovi u vreci< i nije bilo dobrih rezultata.
Vrlo je tesko dati ocenu gazdovanja lovistem preko 30000 ha jer se uprosecuje i gotovo uvek je samo malo iznad negativne.
Sto se tice pitanja rada sluzbi, strucnih i lovocuvarskih, procitao sam podatak o 360 zaposlenih na cca 6 miliona hektara. Od ovog broja u tri saveza je zaposleno manje od 15 radnika te molicu lepo izracunajte sami.
Pitanje glasi: koliko je radnika potrebno za nesmetano obavljanje delatnosti.
Aha
Uslovi za dobijanje lovista su bili isti za sva navedena lovista.
Ajde ovo mi pojasni temudjine,sad kad se bude konkurisalo za lovište oće moći konkurisati i ovi "naši" što su ojadili ovo naše lovište ,a za to postoje i dokazi mislim rukovotstvo LD Jelen (BELI MEDVEDI)
Lala kaže:
Jedna stvar mi smeta, u celoj priči, temudjine: za sve što kritikujemo, a da je vezano za LSS, uvek ponudiš neko opravdanje. Jedino si se složio u kritici informisanja lovaca, i ako sam dobro shvatio, kao krivce si označio uredništvo 'Lovca'? Pa majku mu ljubim, ko je kontrolisao rad uredništva glasila LSS?
Da li ti imaš da kažeš i neku reč kritike na rad LSS, i rukovodstva? Ili ćemo da vrtimo stalno istu ploču, mi u kritiku, ti u opravdavanje loše situacije?
Slažem se sa tobom, da je izgleda u dosta slučajeva do udruživanja dolazilo političkim, a ne odlukama struke..
Lalo, taman posla da branim savez jer smatram da je trenutna organizacija saveza prevazidjena i da se i savez i pratece sluzbe moraju dodatno pribliziti bazi.
Lovackim udruzenjima - clanicama saveza potrebna je pomoc svake vrste a tek lovcima clanovima udruzenja.... To se moze postici formiranjem novih regionalnih saveza... preregistracijom lovackih udruzenja.. opet to isto ceka drzavu da ustanovi podrucja potom lovista itd.
Znaci, Lalo, sve je povezano i ne moze postojati samo za sebe bez obzira kako se to predstavlja. I na kraju poslovica: iz ove se koze ne moze!
Aha
Mala modifikacija poslovice: 'Iz ove kože se MORA!'.
Kako, na koji način, to je pitanje za neku drugu temu. A gde beše savez do sada, da tek sad dodje iz zadnjice u glavu, da se LSS totalno 'odrodio' od samih lovaca, da su stručne službe bile zauzete same sobom, da je maltene savez postao sam sebi svrha! Lovci su tu da poštuju direktive koje stižu faxom ili dopisom, da plaćaju šta se traži... Kada je neko od rukovodstva LSS održao RADNI sastanak sa OBIČNIM lovcima, pa da čuje iz prve ruke šta ih muči? Sve se svodilo na jednosmernu komunikaciju LSS-LU, a povratnu informaciju izgleda niko nije ni tražio. Niko nije proveravao da li su rukovodstva u LU pravovremeno i detaljno informisala lovce, ili su samo slala izveštaje, čiju istinitost niko nije proveravao ni na koji način. Posete rukovodstva LSS po LU su bila svedena na protokolarne svečanosti, neretko začinjene dobrim lovom i ručkom/večerom, pa se siti izčestitaju jedni drugima za dobar rad, a lovci u susednoj kafani ili po kuloarima gundjaju. I onda zasmeta oštrina reči koja se i ovde pokazala, zasmeta reakcija ljutih i ogorčenih lovaca, jer, sa stanovišta običnog lovca, ovakav način rada je čisto 'povlačenje za nos'. Ja imam puno razumevanje za gorčinu i oštrinu reakcije lovaca: dojadilo ljudima, da izigravaju hajkače onima, koje plaćaju iz svog džepa, da budu deo inventara sa neke zajedničke fotografije, posle čega se rukovodioci odvoje i udalje. Pa posle kad u Lovcu vidimo kako se dele odlikovanja, to već postane otužno, barem meni.
'Aha' ostavljam tebi i Sremcu, pošto ste vi to patentirali
Vreme je za sledeću priču!
U Kini, kada je Mao bio na vlasti, terao je ljude da nose iste uniforme.
To je bilo uništavanje ljudske individualnosti na veoma suptilan nacin.
Tako su svi morali nositi iste uniforme bez obzira kojim se poslom i profesijom bave.
To nije bilo uopste u redu jer cak i tvoja odeca ukazuje na tvoju individualnost. Ti ceš imati i slobodu u izboru vlastite odece, tu vlada nema što da odlucuje. Ti nisi deo nikakve vojske da bi bio u uniformi. Ti si nezavisna individua. Ako bi jednakost dospela do svog logicnog kraja tada bi svi bili ošišani na isti nacin. A zamislite da neki idiot dospe do vlasti... a idioti i dospevaju lakše do vlasti nego inteligentna bica jer inteligentne osobe ne žele da idu u narod i da se bore za vlast - to nije vrednost te borbe. No, idioti imaju hrapavu kožu i tvrdu glavu. Idiot ce cak pomisliti da narod mora imati i iste nosove. Neki ljudi imaju lepo lice a neki ne. To nije bilo dobro za društva koja su propagirala komunizam i jednakost. No sada je i plasticna hirurgija moguca,... zato
nacini model i naredi da svi prodju kroz plasticnu operaciju. Svako ce dete po rodenju operacijom dobiti odredjeni nos, odredjeno isto lice i ti ceš naokolo uvek videti samo ista lica. Da li bi to bilo divno društvo? Da li bi bilo u redu da se remeti covecanstvo na tako ružan nacin?
Ja sam protiv klasa siromašnih i bogatih ljudi, ali sam sasvim za privatnu svojinu.
Razlike ne smeju biti velike ali se razlike moraju dopuštati.
A država ne sme biti jedini vlasnik citave zemlje.
Politicari vec imaju previše vlasti i moci nego što bi smeli da imaju.
Dati još više vlasti, još više moci u njihovim rukama bio bi civilizacijski sunovrat..
temudjin kaže:
Politicari vec imaju previše vlasti i moci nego što bi smeli da imaju.
Dati još više vlasti, još više moci u njihovim rukama bio bi civilizacijski sunovrat..
Kritika za LSS? Opaaa, menjamo se, menamo... e moj temudjine, da si ranije došao na portal, ko zna kako bi se neke stvari odvijale. Ovako, što bi Lale rekle 'tu smo di smo, a ni za di smo, nismo!'.
1190 godine Dzingis Khan je lukavom diplomatijom spajao Mongolske klanove, koje su nakon toga, pod njegovim rukovodstvom, pocinjale da pobedjuju i ostale Klanove. Kao stimulans za potpunu poslusnost obecavao im je bogate poklone iz tih ratova!
Jaooooo batali me više sad i ti Džingis kana i ostalih priča! Jbt, pa to je zaraza postala na celom forumu! Jeste istorija poučna, ali daj da budemo konkretni!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?