ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
krilas |
Objavljen 19.06.2018. 11:18
|

Veteran

Upisa: 617
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Ja stvarno nisam pravnik, i nisam "strucan" sto se tice zakona. I ne zameram uopste. Ovde nije rec o tome sta su Naos i Mup razgovarali, vec se moj upis odnosi na tvoj komentar da smo bili pasivni kada je bila javna rasprava o nacrtu ZOM, na to se odnosilo pitanje. Dakle ko je od nas obicnih ljudi i gde mogao da vidi nacrt ZOM i gde je mogao da iznese svoje misljenje, a i da je mogao ko bi ga slusao ?!
|
|
|
|
dreger |
Objavljen 19.06.2018. 13:22
|

Stari član

Upisa: 472
Pristupio: 14.12.2010. 07:55
|
Обавештавамо вас следеће, што је установљено у самом врху МУП-а, а о чему имају инструкцију и све полицијске управе:
1. Да се приликом пререгистрације плаћају само две таксе: једна за оружје са олученим цевима (карабини, пиштољи, револвери, малокалибарске пушке, пиштољи и револвери и комбиноване пушке) у износу од 5360 динара и једна за оружје са глатким цевима у износу 2560 динара, без обзира колико једних односно других цеви имате.
2. Да приликом пререгистрације није обавезно донети уверење да нисте под истрагом, ово уверење ако донесете лично само убрзава поступак, у супротном МУП ће га прибавити по службеној дужности.
3. Да имаоци оружја које је регистровано пре 1999. године не треба да полажу испит о безбедном руковању оружјем и не треба да доносе уверење о томе приликом подношења захтева за пререгистрацијu.
!!!
Proslo je 20 dana od ovog sastanka i ovih instrukcija svim PU.
i u Zrenjaninu evo i dalje traze "obuku u rukovanju" iako su ljudi registrovali puske pre 1999g.sad mi rece kolega lovac stari clan (40 god.staza) da su njemu i jos jednom kolegi trazili i tu obuku izmedju ostalog,kao i uverenje iz suda (mada ni to netreba) kako pise ovde gore ,...
i sta sad??? |
|
|
|
vajsmiler |
Objavljen 19.06.2018. 14:32
|

Član

Upisa: 56
Pristupio: 17.10.2015. 22:58
|
Baš čudno, pa zar oni u policiji ne čitaju forum i objave na FB ??? Kako onda drugačije da dobiju neophodna tumačenja Zakona o oružiju i municiji ako ne prate društvene mreže...?
Zec, lisica, jarebica, divlja patka, prepelica, a i golub, i grlica, i po koja komšinica...
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 19.06.2018. 16:46
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
krilas kaže:
Ja stvarno nisam pravnik, i nisam "strucan" sto se tice zakona. I ne zameram uopste. Ovde nije rec o tome sta su Naos i Mup razgovarali, vec se moj upis odnosi na tvoj komentar da smo bili pasivni kada je bila javna rasprava o nacrtu ZOM, na to se odnosilo pitanje. Dakle ko je od nas obicnih ljudi i gde mogao da vidi nacrt ZOM i gde je mogao da iznese svoje misljenje, a i da je mogao ko bi ga slusao ?!
Hehe, moram da se nasmejem, nisam ni ja pravnik, ali silom prilika sam morao da neki put razmišljam pravnički. Ljudi uglavnom ili jako malo znaju, ili ne znaju uopšte, ali vrlo rado diskutuju, naročito ako je anonimno. Ovo što si mi postavio pitanje je sasvim OK, ako ne znaš, lepo pitaš, ako neko zna dobiješ odgovor.
Dakle, nacrt ZOM je bio uredno objavljen od strane predlagača, bio je postavljen na sajtu MUP. Primedbe i predlozi su se mogli slati preko tog sajta. Očito da je bilo velike opreznosti kod vlasnika oružja da na sajtu MUP kritikuju zakon, ljudi se bezrazložno boje, pa posle eto nadrljamo sa lošim propisima. Takodje, javna rasprava je bila organizovana u većim gradovima u formi tribina i okruglih stolova. Ako me sećanje ne vara, u Novom Sadu je jedna takva tribina uz učešće gradjana bila održana u sportsko-poslvnom centru SPENS, mada posećenost nije bila baš nešto velika, ali znam da je bilo nekih primedbi koje su onako stidljivo iznošene, ali nisu bile prihvaćene. Pritissak javnosti nije bio dovoljno jak da izgura promene još u nacrtu, a posle je bilo kasno. Nije bilo pokrenute kritične mase ljudi i kritične mase primedbi.
Bilo je najave tribina, u sredstvima javnog informisanja je bilo objavljeno kada će u kom gradu biti tribina - rasprava o nacrtu ZOM.
Treba samo stalno pratiti šta se dešava, ostati u materiji i stalno se edukovati. Državna administracija je malo komplikovana mašinerija, procedure i protokoli su takodje dosta zaguljeni, pa se nedovoljno upućen čovek časkom zagubi u moru raznih organa, kancelarija, u spletu nadležnosti i ingerencija. Govorim iz ličnog iskustva
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 19.06.2018. 19:39
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ама, све је то у реду, али мене занима зашто је представник НАОС- ћутао у Скупштини и није критиковао лоше одредбе предлога Закона о оружју и муницији? 😃
Верујем да лидери, чланови и они који верују НАОС-у прате овај форум, па бих волео да ми одговоре... 😃 |
|
|
|
Lala |
Objavljen 19.06.2018. 20:51
|

Moderator

|
neca90 kaže:
Ама, све је то у реду, али мене занима зашто је представник НАОС- ћутао у Скупштини и није критиковао лоше одредбе предлога Закона о оружју и муницији? 😃
Верујем да лидери, чланови и они који верују НАОС-у прате овај форум, па бих волео да ми одговоре... 😃
E stvarno uporan momak, da ne kažem dosadan. Jedno te isto peti put? Neco, idi pitaj NAOS zašto je neko ćutao, ili možda i nije ćutao, možda su primedbe bile iznete ranije u javnoj raspravi, pa nisu uvažene od strane predlagača zakona? Šta misliš da li je moglo i tako biti? Ne zaleći se čoveče.
Nema svrhe da peti put ovde ponavljaš jedno te isto. Ništa uraditi nećeš, samo ćeš ispasti malo... pred društvom.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
neca90 |
Objavljen 19.06.2018. 20:53
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
😂😂😂😂 |
|
|
|
Baki58 |
Objavljen 19.06.2018. 22:33
|

Član

Upisa: 64
Pristupio: 25.09.2011. 09:53
|
dreger kaže:
Обавештавамо вас следеће, што је установљено у самом врху МУП-а, а о чему имају инструкцију и све полицијске управе:
1. Да се приликом пререгистрације плаћају само две таксе: једна за оружје са олученим цевима (карабини, пиштољи, револвери, малокалибарске пушке, пиштољи и револвери и комбиноване пушке) у износу од 5360 динара и једна за оружје са глатким цевима у износу 2560 динара, без обзира колико једних односно других цеви имате.
2. Да приликом пререгистрације није обавезно донети уверење да нисте под истрагом, ово уверење ако донесете лично само убрзава поступак, у супротном МУП ће га прибавити по службеној дужности.
3. Да имаоци оружја које је регистровано пре 1999. године не треба да полажу испит о безбедном руковању оружјем и не треба да доносе уверење о томе приликом подношења захтева за пререгистрацијu.
!!!
Proslo je 20 dana od ovog sastanka i ovih instrukcija svim P
i u Zrenjaninu evo i dalje traze "obuku u rukovanju" iako su ljudi registrovali puske pre 1999g.sad mi rece kolega lovac stari clan (40 god.staza) da su njemu i jos jednom kolegi trazili i tu obuku izmedju ostalog,kao i uverenje iz suda (mada ni to netreba) kako pise ovde gore ,...
i sta sad??? Kod mene u opstini mozda je i jos gore.Ja nikako ne mogu da razumem zasto traze uverenje o polozenom ispitu ljudima koji su vec polozili i prilozili mupu kada su i prilozili zahtev za nabavku oruzja posle 2000g. Tada su uzimali orginale i sada to isto traze ponovo. Ko je ovde lud?
Branislav
|
|
|
|
rk |
Objavljen 19.06.2018. 23:42
|

Veteran

Upisa: 544
Pristupio: 08.05.2010. 21:54
|
Iako mogu da nadjem masu zamerki za NAOS vi koji ga tolko kritikujete jeste li možda članovi i jeste li im platili članarinu za prethodnu godinu. Zašto mislite da imaju obavezu da se brinu o pravima svih oni predstavljaju udruzenje gradjana koje zastupa interese svojih članova kao i svako udruzenje, to sto u konkretnom slicaju njihovi interesi su širi od samo njihovo clanstva ke čist benefit.
RK
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.06.2018. 10:39
|

Moderator

|
Bez namere da advokatišem NAOS-u, moram da podsetim kolege da je upravo ta organizacija prošle godine angažovala jednu advokatsku kancelariju iz Beograda, preko koje je podneta Ustavnom sudu inicijativa za ocenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o oružju i municiji. Toliko o nečijem ćutanju. Da li je neko drugi nešto uradio?
Ustavni sud se još nije oglasio po tom pitanju.
Usput budi rečeno, ja nisam član NAOS, mada učestvujem u nekim njihovim aktivnostima, ili im bar pomažem kad mislim da nešto dobro rade u opštem interesu.
Što se tiče ovih informacija da se i dalje u nekim mestima radi mimo instrukcije koju je MUP prosledio po policijskim upravama, stvarno nemam ideju šta raditi. I dalje pojedini sebi daju za pravo na 'slobodno tumačenje'. Videćemo da li tu može nešto da se uradi. Pokušaću.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
rk |
Objavljen 20.06.2018. 13:40
|

Veteran

|
Obraćanje ustavnom sudu je jedna od mogućnosti nažalost ljudi nosu svesni same procedure i realne opterećenosti ustavnog suda kad se na to doda “društveno politička” pozicija ustavnog sida koja se jasno vidi iz nekih odluka koje su donošene u situacijama koje imaju odredjeno politički značaj jasno je da je ustavna žalba porpiločno nedelotvorno sredstvo.
RK
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 20.06.2018. 14:01
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
A obracanje ombudsmanu koliko bi to znacilo ipak smo mi gradjani ove drzave,a njihov posao je da stite nasa prava? |
|
|
|
krilas |
Objavljen 20.06.2018. 16:06
|

Veteran

Upisa: 617
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Gosopodo kolege, sve ovo govori da su sve institucije potcinjene dnevnoj politici i da vise nisu samostalne i da ne funkcionisu, po redu i zakonu vec po naredjenju da ne kazem samovolji nekih centara moci.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 20.06.2018. 17:03
|

Moderator

|
Hajde malo, dok čekamo novosti o izmenama zakona o oružju, da proćaskamo da li nas neko zaista namerno razoružava /ja verujem da je to zaista nečija namera/, i da li smo zaista zreli za delimično razoružavanje?
Evo vam malo podataka za razmišljanje: članak novosadskog Radio 021 o broju oružja po glavi stanovnika - poredjenje sa drugim evropskim zemljama. Link:
http://www.021.rs/story/Info/Srbija/1...zanja.html
A šta kaže Wikipedia za nas i gde nas svrstava na svetskoj listi po broju oružja /ima tabela u dnu strane/:
https://en.wikipedia.org/wiki/Estimat...by_country
Iznenadjujući podaci, zar ne? Tako nas oni vide. E sad, pitanje je koliko su ti podaci verodostojni. Naime, svugde se barata sa PROCENJENIM brojem /estimated number/ komada oružja.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 20.06.2018. 18:16
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Samo da podsetim a to se prećutkuje da je se kod nas vazdusno oruzije vodilo na dozvolama! Stoga je veliki broj komada vazduŝara ubrojan u krajnji zbir. Koliki je to procenat opet niko ne zna. Negde sam naleteo na nezvaničan podatak da se radi o 1/3 ŝto onda bitno menja poziciju "naoružanosti" u Srbiji! Pogotovo ŝto u drugim normalnim zemljama vazduŝare nisu bile na rezimu dozvola.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
rk |
Objavljen 20.06.2018. 23:33
|

Veteran

|
Ne bih bas verovao u razne statistike koje se pojavljuju.
MUP Srbije često manipuliše sa tim podatcima. Kao sto se često pojavljuje podatak da u Srbiji ima 80 000 lovaca mislim da je taj broj danas daleko manje i ne verujem da prelazi 50 000.
Pa tako MUP u broj oduzetog oruzja uracunava svo oruzje koje je oduzeto bilo privremeno bilo trajno, bez obzira da li je legalno ili ilegalno, da li je predato na čuvanje do okončanja ostavinskog postupaka.....
Kao sto je max naveo vazdušno oruzje je bilo racunato takodje u oruzje i naravno čuveni tetivno. Tu se iracunava i oruzje koje u posedu raznih pravnih lica, obezbedjenja, stelista,....
Prema podatcima kojima raspolaže policija kroz sistem preregistracije trofejnog oruzja u neku od kategorija je oduzeto vose od 100 000 kom oruzja. Isto tako i kroz isticanje roka od 6 meseci nakon ostavinskog postupaka i ne regulisanje u navedenom roku....
Posle preregistracije koja se već sad sprovodi po njihovoj proceni više od 300 000 kom oruzja će biti oduzeto.
Sve i da uzmemo te cuvene brojke od blizu 800 000- 900 000 komada oruzja koje su mi pod znakom pitanja nakon ovog procesa neće ostati više od 500 000 kom, sto je nekom računicom 1 komad oruzja na 15 stanovnika ili nešto više od 6% stanovnistva je naoruzano....
To nikako ne može da nas stavi na neki vrh lestvice naoruzanih zemalja.
Kolko god mi mislili da je ovde prisutna velika ljubav prema oružju mislim da je realnost drastično drugačija postoji jedan relativno mali broj ljudi koji stvarno vole i žele da imaju oružje ostali pre to oruzje vide kao problem.
Čak i medju nama lovcima nije neka velika zagriženost za oruzje u najvećem broju slučajeva to se vidi i u odnosu prema oruzju koje naše kolege lovci koriste, a to inače nema veze sa materijalnim statusom....
RK
|
|
|
|
Vuja |
Objavljen 20.06.2018. 23:39
|

Stari član

Upisa: 204
Pristupio: 15.07.2011. 14:55
|
Evo iako je NAOS rekao da je dogovor postignut da se lovcima koji imaju oruzije koje je registrovano pre 1999 nece traziti rukovanje oruzijem u policijskim stanicama se to i dalje trazi. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.06.2018. 09:24
|

Moderator

|
Nije NAOS rekao oko dogovora, nego je to još pre godinu i po dana izjavio direktor policije Rebić na proslavi jubileja Lss. NAOS je rekao da je postignu dogovor da se po PU pošalje dodatna instrukcija da se ne traži obuka ljudima koji imaju oružje pre 1999.godine.
Sutra je nova runda pretresanja nacrta izmena ZOM,. I u NAOS imaju informacije da se ponegde na terenu radi suprotno instrukciji.
Predložio sam da se u okviru MUP uvede neki telefon na koji bi vlasnici oružja mogli da dostavljaju pritužbe na 'kreativna tumačenja' pojedinih uprava na terenu, jer se uprkos datoj instrukciji neki referenti ponašaju suprotno. Mislim da će sutra u MUP biti reči i o tome,.
Gurao polako, nije cilj da se u ovom poslu oko novih oružanih listova pravi fama, nego je cilj da igradjani budu zadovoljni a da policijski službenici ovaj veliki posao urade kako treba. Slobodna tumačenja i neko zatezanje i komplikovanije na svoju ruku nikom nije u interesu.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
rk |
Objavljen 21.06.2018. 18:06
|

Veteran

|
tomo vrbas kaže:
A obracanje ombudsmanu koliko bi to znacilo ipak smo mi gradjani ove drzave,a njihov posao je da stite nasa prava?
Inače na poslednjoj godišnjoj skupstini NAOSa prisustvovao je i zaštitnik gradjana (ombudsman) gospodin Z. Pašalić tako da je i on upoznat sa problemima.
RK
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 21.06.2018. 18:27
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Da, Paŝalić je sigurno prava adresa kojoj se treba obratiti. !
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|