Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
Podunavac

SUMO kaže:
Ne znam da li sam negde ovo napisao, ali u turizmu najvise problema i jurnjave u lovu na srndaca imao sam sa lovcima koji nose 223 /domaci/, vise ne vodim nikog sa time i 7 RM /strani/.
Slicna zapazanja su imale kolege koje su imale klijente na vepra i jelena sa 7RM. To je tipski kalibar namenski napravljen za velike daljine. Za nasa lovista nije.
Nego kolega Podunavac, cemu propustanje 7x64?
Smile

Za lov DS lično više preferiram teža zrna većeg promera. Premda je i 7x64 kao "univerzalac" dobar.
Za kalibar 223 Rem. imamo isto mišljenje. Za srneću divljač moj favorit je 243 Win.
Sa kalibrom 7 RM imam malo iskustva, ali slične probleme sam viđao prilikom lova DS i kapitalnih jelena sa 7x64. Ako nije savršen pogodak zna da odnese dosta daleko. Premda dobrim izborom kvalitetnih zrna ovo može da se popravi. Još je gora situacija sa 270 Win.
Tri prsta 2Kolce

neca90
 Nikakvih iskustava sa karabinima nemam,ali po onome sto sam citao,i u domenu teorije,cini mi se da bi 8x68 S bio najuniverzalniji za sve...Sto vise razmisljam o njemu sve mi se vise svidjaSmile

Podunavac
 Kalibar 8x68S je odličan, ali nikako nije univerzalan. Najbolji je za lov DS i jelenske divljači čekanjem. Ima velik trzaj pa nije najsrećnije rešenje za pogonske lovove. A za srneću divljač je prejak. Municija skupa i slabo zastupljena u Srbiji. Ali ko ima mogućnosti da poseduje 2-3 karabina, svakako bi jedan trebao da bude u kalibru 8x68S.
Tri prsta 2Kolce

270

[b]Podunavac kaže:[/b

Za lov DS lično više preferiram teža zrna većeg promera. Premda je i 7x64 kao "univerzalac" dobar.
Za kalibar 223 Rem. imamo isto mišljenje. Za srneću divljač moj favorit je 243 Win.
Sa kalibrom 7 RM imam malo iskustva, ali slične probleme sam viđao prilikom lova DS i kapitalnih jelena sa 7x64. Ako nije savršen pogodak zna da odnese dosta daleko. Premda dobrim izborom kvalitetnih zrna ovo može da se popravi. Još je gora situacija sa 270 Win.

Koliko si to srna, divljih svinja ili jelena odstrelio ili pokušao da odstreliš sa 270 Win. pa tako sigurno tvrdiš da je loš za ove odstrele?????
Ja sam odstreljivao naročito srneću divljač a manje DS sa svim pomenutim kalibrima 30-06, 7x64, 7mm RM i 270Win a i sa još po nekim (npr. neprikosnoveni 8x57IS) i već sam negde napisao da dva kalibra koja nikad više ne bih koristio su baš 7mm RM i 30-06! A 270Win je za sada sa PPU SP 9,7 gr odradio sve za 5+! Možda bi i 7x64 bio kod mene dobar koliko i on ali kombinacija Zastava i PPU u ovom kalibru se nisu nikako trpeli a jbg. tad nije bilo para za bolje!
U malte ne isti koš si stavio 7x64, 7mm RM i 270Win. vodeći se verovatno idejom da su približnih prečnika zrna pa i sličnih efekata a da si sva tri u praksi, pa makar i na strelištu probao video bi da je među njima razlika kao dupe i oko!!!
Kako vidim mnogo se stavlja akcenat na izbor zrna, kvalitetno izbalansiran kalibar sa klasičnim SP zrnom odradiće svaki poso odlično, a neizbalansiran ma kakva mu "čarobna" zrna turali neće da zadovolji!
Pravim izborom zrna učinak nekog kalibra od učinka sa klasičnim SP zrnima može da se popravi max 5-10%!!!

darkolovac
 Sta mislite o M48 koji proizvodi TRZ cacak?

canis aureus

neca90 kaže:
Nikakvih iskustava sa karabinima nemam,ali po onome sto sam citao,i u domenu teorije,cini mi se da bi 8x68 S bio najuniverzalniji za sve...Sto vise razmisljam o njemu sve mi se vise svidjaSmile

Jaooo
... ma neee, 8x68S je "univerzalan"(nije baš ali Chut) a NAJuniverzalniji je 8mm u čauri dužine 57mmStari pa još ako je JS e vala ondaK Odobreno

Mada, vol'o bi' da imadem i taj 8x68S a da PPU počne da puni te čaHure ...

A da, taj 270 niš' ne valja!!HaHaHa
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

270

canis aureus kaže:

Ajd sad još i ti Histerian
Ma nek ne valja ja ću da lovim sa njim Njanjanja , makar veverice valjda neće i za to da ga zabrane kolko je looš! Smean
I još ću da mu pridodam još gore 223 Rem i 8x57IS!
Ne znam kako da objasnim ovaj izbor uvoznicima i prodavcima koji od 10 naručenih karabina 9 naručuju u 30-06! Pa onda mora da je taj i naj bolji! Hmmm

neca90
 Sve sto pocinje sa 8 ne moze da ne valja,sto jes'-jes'Odobreno

Sto bi mi sad dobro dosao Sauer 202 Take Down,a da pocinje sa 8...SmilePa jos optika Smit Bender ili Svarovski...

270

neca90 kaže:

Sto bi mi sad dobro dosao Sauer 202 Take Down,a da pocinje sa 8...SmilePa jos optika Smit Bender ili Svarovski...

Pa uz to Šarliz Tajron, Nikol Kidman, Anđelina Džoli ili bar Pamella....Dasa

neca90

Podunavac kaže:
Kalibar 8x68S je odličan, ali nikako nije univerzalan. Najbolji je za lov DS i jelenske divljači čekanjem. Ima velik trzaj pa nije najsrećnije rešenje za pogonske lovove. A za srneću divljač je prejak. Municija skupa i slabo zastupljena u Srbiji. Ali ko ima mogućnosti da poseduje 2-3 karabina, svakako bi jedan trebao da bude u kalibru 8x68S.

To da,skoro pa ga je nemoguce naci kod nas...Ja sam se malo raspitivao,ali slaba vajda...jos uvekConfused

canis aureus

[b][big]270[/big] kaže:[/b]

canis aureus kaže:

...

Ma nEsam mislEo na kalibar HaHaHa
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

neca90

270 kaže:

neca90 kaže:

Pa uz to Šarliz Tajron, Nikol Kidman, Anđelina Džoli ili bar Pamella....Dasa

Ja sam skroman,moze i Moli KalverSmeko

270

canis aureus kaže:

[b][big]270[/big] kaže:[/b]

canis aureus kaže:

...

Ma nEsam mislEo na kalibar HaHaHa

Eee.... Ondak je sve u redu Grin

Podunavac

270 kaže:
Koliko si to srna, divljih svinja ili jelena odstrelio ili pokušao da odstreliš sa 270 Win. pa tako sigurno tvrdiš da je loš za ove odstrele?????
Ja sam odstreljivao naročito srneću divljač a manje DS sa svim pomenutim kalibrima 30-06, 7x64, 7mm RM i 270Win a i sa još po nekim (npr. neprikosnoveni 8x57IS) i već sam negde napisao da dva kalibra koja nikad više ne bih koristio su baš 7mm RM i 30-06! A 270Win je za sada sa PPU SP 9,7 gr odradio sve za 5+! Možda bi i 7x64 bio kod mene dobar koliko i on ali kombinacija Zastava i PPU u ovom kalibru se nisu nikako trpeli a jbg. tad nije bilo para za bolje!
U malte ne isti koš si stavio 7x64, 7mm RM i 270Win. vodeći se verovatno idejom da su približnih prečnika zrna pa i sličnih efekata a da si sva tri u praksi, pa makar i na strelištu probao video bi da je među njima razlika kao dupe i oko!!!
Kako vidim mnogo se stavlja akcenat na izbor zrna, kvalitetno izbalansiran kalibar sa klasičnim SP zrnom odradiće svaki poso odlično, a neizbalansiran ma kakva mu "čarobna" zrna turali neće da zadovolji!
Pravim izborom zrna učinak nekog kalibra od učinka sa klasičnim SP zrnima može da se popravi max 5-10%!!!

Sa 270 Win. lično imam malo iskustva, ali sam se i nagledao i naslušao o njegovom efektu na krupnu divljač. Ceo svoj život sam proveo u blizini Kopačkog rita gde su ostreljivani kapitalni jeleni i DS, a lovci su dolazili iz celog sveta sa svim mogućim kalibrima. I šta očekivati od zrna 6,9 mm i težina ispod 10 grama. Zar je to adekvatno za odstrel kapitalnih primeraka DS i jelena? Po meni nije, a svako ima pravo da koristi šta hoće (ukoliko to ispunjava zakonske norme). Karabin u kalibru 7x64 sam imao i prodao. Nije loš kalibar ali se meni nije svideo. Najviše sam lovio sa 8x57IS koji je odličan do razumnih daljina. Imao sam i 30-06 Spr. (i još neke) koji imam i danas i veoma sam zadovoljan sa njim. Kolika je razlika u kalibrima 7 RM, 7x64 i 270 Win. dobro znam i nisam ih stavio u isti koš. Premda ti uvek bolje znaš šta sam ja mislio nego ja sam, premda ja napišem drugačije od onoga kako ti protumačiš. Izbor zrna je veoma bitan i treba da se uskladi sa lovljenom divljači i daljinom na kojoj se lovi. A kakvi su ti to neizbalansirani kalibri? Koji je to neizbalansiran ako se koristi za ono za šta je predviđen? Tačno sam znao da ćeš ti da se zapeniš što se meni ne sviđa 270 Win. za odstrel DS i jelenske divljači. To je moje lično mišljenje i izbor, a kada bi svi imali isto mišljenje mnoge bi se fabrike zatvorile a kalibri ugasili. Što se tiče kalibra 30-06 Spr. on je najzastupljeniji kalibar u celom svetu. I naš najveći stručnjak u oblasti lova i balistike magistar Bojović je lovio sa njim i smatrao ga najboljim kalibrom za naša lovišta. Ali ti si očigledno veći stručnjak i od Bojovića i od ostatka sveta.
Tri prsta 2Kolce

270
 Znači iskustvo zasnovano na "rekla mi baba Živka" a u konkretnom slučaju "reko mi Dušan mr. Bojović" preko ZOV-a, rubrika "pitajte ZOV"!!!
Ne kažem da sam veći stručnjak od pokojnog Duška Bojovića ali više verujem svom iskustvu nego njegovom, a po meni je daleko pogrešio favorizujući 30-06 nad 8x57 i 7x64 što je upalilo kod ljudi bez prakse ali sada se ovi kalibri kod nas polako vraćaju i u kupovini prestižu po Bojoviću "bolji" 30-06!
Pre nego što napišeš, šta si se nagledao, naslušao, i načitao zar ne misliš da su ljudi koji su probali to što si ti gledao, slušao ili čitao ipak malo kompetentniji.....
I još jedna ispravka 270 Win nema zrna od 6,9mm već po standardima CIP-a i SAAMI-a 7,04-7,06mm!!!
I nije kalibar za lošeg i prosečnog strelca ali za dobrog mnogo bolji od većine UNIVERZALNIH!!!

arsa
 Sto se tice kalibra 270 Win. niko ne spori da je dobar za odstrel srnece divljaci i da se visoko kotira kada je preciznost u pitanju , mada kada je u pitanju DS mislim da nije na visini zadatka.
Moj prijatelj dugo godina lovi ovim kalibrom i zadnjeg vepra sa ceke kog je pucao trazili su cele noci a on odneo pogodak kroz pluca vise od 500 metara. Interesantno je bilo prosle godine kada je u dva vikenda pucao sa njim dva srndaca i to oba po dva puta!!! Posle prvog pucnja srndac ostaje ukopan u mestu i on repetira ponovo i drugim ga rusi.Kad dodjemo do divljaci oba pogotka su u plecku na 2-3 cm jedan od drugog !?!?!? I tako dva puta!!! Brzina zrna velika , srneca divljac mekana i on samo prodje a ne preda energiju. Neverovatno ali istinito!!!
lovac Joca i Luka srbijalov

270

arsa kaže:
Sto se tice kalibra 270 Win. niko ne spori da je dobar za odstrel srnece divljaci i da se visoko kotira kada je preciznost u pitanju , mada kada je u pitanju DS mislim da nije na visini zadatka.
Moj prijatelj dugo godina lovi ovim kalibrom i zadnjeg vepra sa ceke kog je pucao trazili su cele noci a on odneo pogodak kroz pluca vise od 500 metara. Interesantno je bilo prosle godine kada je u dva vikenda pucao sa njim dva srndaca i to oba po dva puta!!! Posle prvog pucnja srndac ostaje ukopan u mestu i on repetira ponovo i drugim ga rusi.Kad dodjemo do divljaci oba pogotka su u plecku na 2-3 cm jedan od drugog !?!?!? I tako dva puta!!! Brzina zrna velika , srneca divljac mekana i on samo prodje a ne preda energiju. Neverovatno ali istinito!!!

Ne da je neverovatno nego za rubriku "Verovali ili ne"!
Prijatelj koji posle pucanja na srneću divljać ne zna da li je pogodio ili ne, pogođenu divljač koja je još na nogama a ne beži, uznemirava repetiranjem karabina i još puca i drugi put! Shock
A šta misliš koliko je veprova pogodak kroz pluća odnelo i više kilometra a sa mnogo jačim kalibrima?
Srndać pogođen u plećku sa 270Win PPU SP pada kao pokošen i na 50 i na 300 metara! Kad mi se desi da posle ovakvog pogodka potrči samo 10 metara odmah ću javno da objavim da nisam u pravu i da zamenim kalibar!
A evo već 7 godina kako koristim 270Win mi se to ne desi!
I ne samo srndać nego i svinja od oko 110 kg pogođena na 200m u plečku sa PPU SP 9,7gr osta mi na mestu nastrela!

stojkuki
 E drugari.!!!
Sve mi ovo lici na ono fali cigo konja svoga.
270 izgibe da odbrani 270 win. Canis pogibe za 8x57. Neca baci kolac sa 8x68 a podunava kao unprofor ... Ladi li ladi ...
Ajte ovako. 8x68 je naj jaci euro magnum i vrhunski je kalibar. Trza muski, al brate kad zveknes jelena u nogu ovaj padne i ne zna sta ga je pogodilo. Trza??? Pa sta!!! Pa to je puska, nije sivaca masina.
270 ( koji je inace 7mm) je odlican kalibar. Sa dobrim zrnom od njega pada sve. Ali sve.da ne citiram neke od ucesnika u raspravi neko je skoro postavio snimak sa youtube decka koji se zove franc albrecht ottingen spielberg. Momak puca sa sauer 202 u kalibru 270i kauva kevu svakom svinjcetu bez obzira na velicinu. Znaci svaka mu je pala u vatri. Samo momak zna da puca vrhunski. I da ne diskutujemo o 270.
30-06 je, izvini podunavce, univerzalac i to vrhunski, samo nije za lenje lovce. Svaka divljac trazi svoje zrno. I nema greske. Sa njim sam obarao sve . Od lisica i sakala do jelena. I nista nije preslo vise od 20 m. stoga nemojte da ga prozivate.
8x57 je isto univerzalac sa sirokom paletom zrna. Nije za na daleko, pa sta. odlican kalibar. A verujte da sam video i LR puske u tom kalibru koje su tukle i 300 i 500 m i to fenomenalno.
Da skratim. Diskusija je bespredmetna. Svaki kalibar je dobar za lovca koji zna da puca i da odabere metak ali i da se pripremi na strelistu.
7rm je sjajan kalibar, visoko precizan, efikasan, stabilan, ali trazi od lovca da zna malo o terminalnoj balistici. I to je to.
Nemojte tako generalizovati. Sa 7rm vise ne vodim u lov ... To je onako .... Sa njim se odstreljue sve sto treba i sve pada u vatri ako se pogodi kako treba. Ali nije litako za sve kalibre ... Manje vise. Za one koji mogu da kupuju namenske kalibre to je odlican kaibar za planinski lov i lov na srednjim i velikim daljinama.

kempi
 Veliki pozdrav za kolegu Podunavca i poziv da dodje kod mene u goste i vidi sta taj muceni 270 moze i radi i dan danas.
Odgovorno tvrdim da za ds i lov cekanjem bolji kalibar netreba traziti za pad u vatri i to sa nasim ppu-om 9,7 koji realno ima brzinu oko 850-860 m/s. sve drugo su samo teme za naklapanje i forumsko prepucavanje. Da nebude neproverena info i mam i 300wm ali od njega kad je blize i sa idealnim pogotkom svinje beze iz vatre,a sa 270 ne. kad budem imao vise vremena podrobno cu objasniti razliku 270 i 7X64 da i tome jednom stanemo na kraj.

stojkuki
 Evo ga jos jedan ...

Smeko

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Poluautomatski karabin KARABINI 571 18.05.2025. 01:41
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,633,635 posete www.srbijalov.com