LU "Pomoravlje Plana" iz Velike Plane
|
slavaplana |
Objavljen 18.03.2013. 14:25
|

Lovčina

Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Od kad je sekcija PRAVNOL LICE i od kad pred.sekcije i pred.Zbora lovaca dostavljaju zvanicne dokumente udruzenja __-
Od kad je neko drugi odgovoran za rad udruzenja a da to nije PREDSEDNIK UDRUZENJA I U.O.
ja mislim da sam lud?????Nama 15-torici nije dozvoljeno da predlazemo ,glasamo i biramo i budemo birani,sa nama je napustilo oko 23 lovca zbor a ostalo je 17 lovaca a za rad je trebalo da bude 22???nas nisu ni u KVORUM RACUNALI??Nas 15??Pasivne clanove i ljude sa uplacenom jednom clanarinom??
Procitan je spisak ko ima pravo da da kvorum a ko nema pravo glasa medju kojima smo bili i mi pasivni clanovi Branko ,Ja i Zule...ostalima koji su uplatili samo prvu ratu od 4.000din nije takodje dozvoljeno da ucestvuju u radu zbora lovaca??/I sad mi neko kaze da sam imao pravo da predlazem A NISAm, da sam MOGAO DA BIRAM a NISAm i da sam MOGAO da BUDEM BIRAN A NISAM????
Ja stvarno nista vise ne razumem???Ko MENE OVDE LAZE??????
CAS IMAM PRAVO CAS NEMAM PO POTREBI IZGLEDA??? |
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 18.03.2013. 14:33
|

Lovčina

|
 |
|
|
|
veljaVP |
Objavljen 19.03.2013. 14:01
|

Član

Upisa: 54
Pristupio: 12.02.2011. 22:12
|
Slusaj Slavo ja ne zelim da raspravljam ko se ljuti ili ne,da li sam ja ljut na tebe i zbog cega ako si normalan covek pre svega ne pricam ti sada o lovu ti ces da ukapiras zasto sam ja "ljut" kako ti kazes!!!
Ja sam ovde pre svega da ucestvujem u radu i da pokusam da se situacija sto pre resi koliko je u mojoj moci,jer ne zelim da svi mi lovci ispastamo...
A ti i jos par ljudi i ti vasi licni sukobi se resavaju na drugim mestima ne preko lovaca,nego se tuzite privatno i resite nesuglasice!! I zato ne zelim da ucestvujem i isnosim bilo sta, niti da vredjam nekog zbog lova itd..
veljaVP
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 19.03.2013. 15:47
|

Lovčina

|
Zasto mi se trazeni papiri ne dostavljaju??
kad budu naucili kako se radi nece vise biti ni prijava a ni tuzbi???
Sve dok se to ne desi problem i stete ce placati lovci koji ce jednog dana sadasnje rukovodstvo MOTKAMA DA OTERAJU kad shvate u sta su ih uvalili???
Za 22.04. u Smederevo je pozvan i Miomir Djuic Republicki lovni ispektor koji je posle pisanja govora Zorana Popovica za Skupstinu LSS od strane nadleznih obavesten da istima dostavi sta se to desava u Velikoj Plani kako bi nadlezno Ministarstvo proverili pisanja i kritikovanje LSS na rad njihovih organa???
LSS je sebi dao za pravo da se otvoreno stavlja na stranu ljudi koji upropastise lovista i udruzenja u Velikoj Plani???
Ako vise podnetih krivicnih prijava,privrednih prestupa,prekrsajnih postupaka za koje postoje i pravosnazne presude nisu dovoljne LSS da shvati koga podrzava i za koga se zalaze onda je svaki komentar suvisan??
Takodje se pominju neki ZAGUBLJENI PAPIRI za koje sam i ja svojevremeno reagovao???
Gde su isti zavsili to ce reci nadlezni organi????
Javno pozivam sve one koji misle da sam bilo kojim delom,papirom ,odlukom ili bilo cime napravio stetu u Velikoj Plani ,da sam nekoga optuzio bez dokaza ili istog oklevetao mu i naneo bilo kakvu stetu da me ODMAH TUZI NADLEZNIM ORGANIMA kako bi u sudskom postupku imao prilike da se branim a i da ako se utvrdi da sam neosnovano optuzen ja posle toga podnesem kontra tuzbe??
Ako se bilo sta dokaze ODGOVARACU shodno zakonskum propisima od kojih ne bezim i spreman sam na to??? |
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 22.03.2013. 10:18
|

Lovčina

|
Veljo ti bi kao predsednik sekcije i udruzenja morao da znas da se za predsednika udruzenja postavlja najposobniji covek od autoriteta koji ima znanje i zelju a i dosta slobodnog vremena a pri tom mora da ispunjava i odredjene uslove koje propisuje Zakon o lovstvu i nas Statut???
Velika Plana svesna cinjenice da Donic ne ispunjava po sadasnjem Statutu uslove da vise bude predsednik L.U. a kamoli kandidat za nov mandat svim lovcima gura prst u oko primerom kako ne treba da se radi??
Ako zbog jednog coveka treba da se menja Statut kako bi isti jos malo upropastio svojim neznanjem i slusanjem ljudi oko njega koji nemaju pojma o vodjenju udruzenja moj komentar je suvisan???
Ovo sto se sada radi u Plani su poslednji trzaji i poslednja sansa da se zamenom kadrova nesto mozda spase ali pitanje je da li to lovci zasluzuju???
Ono sto ja vidim jeste dalje propadanje udruzenja i nove kazne zbog nerada u istom???
Ja sam Milutinu obecao svojevremeno da cu ovo isterati do kraja i veruj mi da ce tako i biti ????
poslednja obmana lovaca iz Plane jeste prica na U.O. gde je LSS uzeo stvar u svoje ruke ,isao je u Ministarstvo i Popovic ce licno da pomogne da prijave i sve sto se sada radi protiv udruzenja koje ima stetu prestane?????
Ko je on da prijave koje su pokrepljene dokazima stopira i kako moze nesto da obecava sto nije u njegovoj nadleznosti???
Kako LSS moze da kaze da je u Plani sve ok????
kako nadlezni tuzioci podizu prijave i tuzbe ako je sve ok???
Ovo je klasicna obmana lovaca u Plani jer je LSS izgubio sve pozicije u Ministrastvu i Popovic moze samo da dodje kod TECE i dalje se prica oko LSS zavsava???
To sto se lovci lazu to ce se videti vrlo brzo ali ko ce nastalu stetu da nadohnadi to ce mo jos da vidmo???
Jer ima neko informaciju iz Plane kako se menja Satut udruzenja i kad isti pocinje da vazi posle promene????jer se neko od vas raspitao u APR mozda???
Ako Donic treba da upropasti ovo udruzenja zajedno sa Zikom upravnikom koji je za nerad nagradjena sa povecanjem plate od 5.000din svaka cast???
Nista se nije promenilo na bolje vec se ekipa koja je trebala da se menje snisila i napravila jos vecu papazjaniju promenom nezakonitog pravilnika o clastvu,manjak u kasi za 2012god 310.000din,za 2011god 570.000din i to je slika i prilika rada naseg udruzenja ciji sam clan do 31.03.!!!!
Neznanje nikog ne opravdava ali dok ovi ljude nauce kako se vodi udruzenja NAS NECE VISE BITI???
Oni imaju pravo da se uce ali u svojim firmama dok ovde gde oni sprovode strogocu i praksu mesta nema??? |
|
|
|
veljaVP |
Objavljen 22.03.2013. 15:09
|

Član

Upisa: 54
Pristupio: 12.02.2011. 22:12
|
Slusaj me Slavo,sta ces ti da radis to je tvoja licna stvar ja niti mogu niti zelim da komentarisem,da li ces ti da tuzis nekoga,da li ti je neko skrivio nesto slobodno resavaj nemam nista protiv...
Ali ovo sto pises da li lovci zasluzuju bolje,ja sa tobom onda nemam o cemu vise da pricam...pa pre svega tu su i tvoji prijatelji i drugari ti svesno i javno kazes da po tvojim pricama niko ne zasluzuje ni da se bavi lovom u Plani...i kazi ti meni sta mislis ne ulazim u to da li si ti u pravu ili ne,sta ti ljudi misle o ovakvim izjavama i o tebi!!
Rekao sam ti ako imas nesto resavaj privatno sa tim ljudima,ako ti je neko nesto uradio,a ne na ovaj nacin,ovo ti dobronamerno kazem jer mene ne interesuju nikakve price niti bilo sta drugo,samo znam da ovakvim izjavama vredjas mnogo ljudi!!!!
Valjda me razumes sta ti pricam...
veljaVP
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 22.03.2013. 15:18
|

Lovčina

|
Tako treba kad nema niko petlju da kaze javno!!!Samo da lovci love a sto upropastise sve nema veze i za to niko nije kriv ???!!
Lovci ne zasluzuju da im bude bolje dok cute i trpe ovakav haos u udruzenju koji ce im se kao bumerang obiti o glavu????
Tu smo videcemo svi kako ce se stvari odvijati???
Predlazem da clan 28 Statuta kad budete menjali glasi po izgledu i osobinama Djordja Donica da samo on bude kao Tito predsednik dok je ziv????!!!!
dzabe price i dzabe trosenja vremena vise.......definitivno vise nemam nameru da savetujem bio koga ????
Kraj je tu ali pojedinci to nece ili ne zele da vide???? |
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 24.03.2013. 18:27
|

Lovčina

|
 |
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 24.03.2013. 18:28
|

Lovčina

|
 |
|
|
|
270 |
Objavljen 24.03.2013. 22:40
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Informacija od javnog značaja
Član 2
Informacija od javnog značaja, u smislu ovog zakona, jeste informacija kojom raspolaže
organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u
određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da
zna.
Da bi se neka informacija smatrala informacijom od javnog značaja nije bitno da li je
izvor informacije organ javne vlasti ili koje drugo, lice, nije bitan nosač informacija (papir,
traka, film, elektronski mediji i sl.) na kome se nalazi dokument koji sadrži informaciju,
datum nastanka informacije, način saznavanja informacije, niti su bitna druga slična
svojstva informacije.
Organ javne vlasti
Član 3
Organ javne vlasti (u daljem tekstu: organ vlasti) u smislu ovog zakona jeste:
1) državni organ, organ teritorijalne autonomije, organ lokalne samouprave, kao i
organizacija kojoj je povereno vršenje javnih ovlašćenja (u daljem tekstu: državni organ);
2) pravno lice koje osniva ili finansira u celini, odnosno u pretežnom delu državni organ
Slavo, druže, ovo ti je izvod iz Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja! Po ovom zakonu na koji se ti često pozivaš LU nije dužno da ti dostavi nikakvu dokumentaciju jer ne ispunjava uslove koje sam boldovao da bi se ovaj zakon na njega i odnosio!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!
|
|
|
|
270 |
Objavljen 24.03.2013. 22:52
|

Veteran

|
Javnost rada
Član 5
Rad udruženja je javan.
Ostvarivanje javnosti rada uređuje se statutom udruženja.
Ovo je izvod iz Zakona o udruženjima građana
Po statutu udruženja javnost rada je ostvarena slobodnim prisustvom svih zainteresovanih lica radu svih organa upravljanja udruženja a ne dostavljanjem dokumentacije u vezi sa radom ovih organa kad god mu to neko zatraži, osim naravno zahteva za dostavljanje dokumentacije od strane nadležnih organa!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 24.03.2013. 23:37
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Tačno je, Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja se ne može primenjivati na udruženja gradjana.
Javnost u radu udruženja gradjana se ostvaruje prema Zakonu o udruženjima, i podrazumeva mogućnost i pravo uvida u kompletan rad nekog udruženja - nebitno je da li će neko na zahtev dostavljati kopije dokumenata ili pismene informacije, ili će zainteresovani moći da ostvari uvid u dokumentaciju udruženja na neki drugi način. Bitno je da svako ko je zainteresovan, ima pravo da insistira na javnosti rada. Naravno, uvid u neka dokumenta se ne može ostvariti prisustvom na nekom sastanku, pa zbog toga postoji mogućnost da se na zahtev dostavi odredjen dokument. Statut ne može biti važniji od zakona.
Ili neko misli da bi možda bilo bolje za udruženje, da ostvarivanje obaveze javnosti rada ide preko inspekcijskih službi?!?
Budite ozbiljni!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
270 |
Objavljen 24.03.2013. 23:58
|

Veteran

|
Slažem se, nisam mislio na nedostavljenje informacija ali ako neko ima pravo da prisustvuje radu i donošenju odluka smatram da je na taj način ostvario uvid u sve odluke i rad tog organa!
Moj upis se odnosio na zahtev za dostavljanje fotokopija zapisnika i odluka, to ne može niko izričito da traži i pravda se da postupa u skladu sa zakonom!
Informacije DA, izričito fotokopije originalnih dokumenata NE!!!
Inače LU može da unapredi javnost svog rada, na pr. izdavanjem određenih biltena o svom radu ili objavljivanjem informacija preko svojih ili nekih drugih sajtova ili jednostavnim objavljivanjem informacija na oglasnoj tabli u sedištu LU i formiranjem arhive istih i njihovog dostavljanja ili ostvarivanja uvida po zahtevu zainteresovane strane i time je ispunilo zakonsku normu i obavezu javnosti svog rada i ne mora nikom po navedenom zakonu da dostavlja kao što već rekoh fotokopije zapisnika i odluka niti bilo kojih drugih dokumenta!
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 25.03.2013. 07:28
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
U principu u pravu ste i jedan i drugi.
Ne može se tražiti dostava dokumentacije pozivanjem na Zakono o dostupnosti informacija od javnog značaja ali je zaista po Zakonu o udruženjima rad svakog udruženja ( pa i LU ) javan.
Ako je neko bio ili jeste član nekog organa LU, ( Skupštine, UO, NO ) IMA pravo da traži izvod iz zapisnika ili kopije odluka koje je taj organ doneo jer je i on učestvovao u njegovom radu.
Na primer, UO je protivzakonito doneo neku odluku ali sam ja kao njegov član tražio da se moje mišljenje koje je suprotno od mišljenja ostalih članova UO pa i od same odluke UO na kraju, IZDVOJI posebno na zapisnik. Lovci počnu da prozivaju zbog neke takve odluke sve članove UO, a ja im pokažem zapisnik sa mojim izdvojenim mišljenjem - i mene nema pravo ko da proziva.
Čak ni nadležni državni organ ( MUP ) jer ja lično nisam učestvovao u donošenju nezaknite odluke.
Nadam se da se razumemo.
Dakle to je jedna situacija kada organi LU moraju da dostave fotokopije pismenih odluka, zapisnika...itd.
U drugom delu se kolega 270 ne slažemo. Naime, samim tim što sam ja kao član ( a ne delegat, član NO, UO ) bio prisutan radu nekog od organa Skupštine ne oslobađa obaveze te organe da mi na moj lični zahtev dostave tražena dokumenta.
Dobro znaš da članovi LU koji nisu u nekom od organa imaju pravo prisustva radu tih organa ali nemaju pravo glasanja niti odlučivanja. Komentarisanja - DA. E sad bio sam prisutan, nisam glasao i odlučivao, nisam komentarisao, ALI želim da mi se dostave traženi dokumenti ( odluke, zapisnici...itd ) JER SAM ČLAN koji je sa svim ostalim članovima LU RAVNOPRAVAN i to je ona potpuna JAVNOST RADA jednog LU.
Dakle imam pravo i kao član, samo po osnovu članstva da tražim uvid u dokumentaciju LU i organi kojima sam se obratio MORAJU da mi tražena dokumenta dostave jer ja svojim članstvom u udruženju IMAM PRAVO DA ZNAM kako i na koji način, ko, pod kojim uslovima donosi odluke I U MOJE IME i u ime ostalih članova LU.
To je javnost rada jednog udruženja.
Jer ja možda ne verujem mome delegatu na Skupštini, možda je on nepismen i razmišlja samo o paprikašu koji treba da pojede pa samo mehanički diže ruku i glasa razmišljajući samo kad će da da se završi Skupština i da dostojanstveno jede. A kada ga pitam kako je glasao, za čega, o čemu se pričalo ( pošto nisam bio prisutan na Skupštini jer Bože moj imam druga delegata ) on može da mi munta i laže me.
E zato ja imam pravo da tražim izvod iz zapisnika sa Skupštine i da vidim kako je ona tekla, kako je odlučivala...itd.
Mislim da si rrazumeo poentu upisa. Bilo bi dobro da svako LU ima svoj sajt na kojem će okačiti odluke svih svojih organa, zapisnike...i na taj način bolje informisala svoje članstvo o svome radu i odlučivanju, ali nekim LU to ne bi odgovaralo da se zna kako im rade pojedini organi, jer kako bi mogli da baronišu ljude i da im lažu kako je sve bajno i sjajno.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 25.03.2013. 10:00
|

Lovčina

|
Ja se u mojim dopisima nikad nisam pozivao na Zakon o dostupnosti podataka jer on ne vazi za udruzenja !!Ja sam se pozivao na STATUT i ZAKON O UDRUZENJIMA GRADJANA???
To sto udruzenje odbija da prima dopise,dostavlja ogovore je problem koji ce se vrlo brzo resiti na sudu jer isti ce im sve ovo zatraziti ali sluzbenim putem???
Ako neko misli da moze da donosi nezakonite odluke,pravilnike o clastvu koji jos ni jedan lovac nije video u izmenjenom sastvavu koji je takodje u suprotnosti sa vazecim statutom,ako neko misli da moze da mi zabranjuje uvid u poslovanje udruzenja ,ako neko misli da moze da me smenjuje u sekciji bez odluke Zbora lovaca koji me je na istu i postavio taj neko ima problem???
AKo je sve ok sta se krije ???/ZASTO???
Ja bi licno svakome sve dostavio i ne bi me bolela glava???Ovako imamo problem da se NEZAKONIT RAD UDRUZENJA I ODLUKE PRIKRIVAJU DODATNO nedostavljanjem tih istih papira???
Ali imam ja vremena i polako ce mo i to dovesti u red?????
Da ne bude posle da nisam upozoravao na vreme???
Njih ubi neznanje ??? |
|
|
|
270 |
Objavljen 25.03.2013. 19:54
|

Veteran

|
Mora da se uvede red o obaveštavanju članova i drugih zainteresovanih lica o odlukama organa upravljanja LU!
Ali takođe mora da se uvede i red u dostavljanju fotokopija originalnih dokumenata po zahtevu zainteresovanih lica!
Ja ću lično da se zalažem da se o ovome donese obavezujući pravilnik kojim će biti određeno da sve odluke moraju biti po donošenju a naj kasnije u roku od 3 dana, objavljene, za početak, na oglasnoj tabli udruženja i da se na istoj postavljaju na određeni rok koji ne sme biti manji od 30 dana nakon koga se sva ova obaveštenja uklanjaju sa oglasne table i trajno arhiviraju u dokumentaciju udruženja!
Sve fotokopije originalnih i drugih dokumenata takođe će se dostavljati na zahtev stranaka ali će to biti i taksirano u visini iznosa koji odredi UO LU osim članovima koji su učestvovali u donošenju odluke, za njih će biti besplatno uz pismeni zahtev!
I vuk siti i ovce na broju, ako je ko zainteresovan za rad LU, neka se prošeta do oglasne table ili do sedišta gde zasedaju organi LU i neka bude prisutan tokom njihovog rada, a ako ga mrzi da šeta, nikakav problem, plati taksu i dobije u fotokopiji svu traženu dokumentaciju overenu pečatom i potpisom kao potvrdu vernosti originalu! Sve po sistemu "Plati pa klati" !
E tek ako nije zadovoljan fotokopijom imaće pravo da izvrši uvid u prostorijama udruženja u originalna dokumenta radi upoređivanja sa dostavljenom fotokopijom ali ponovo po uplati određene takse!
Pa ko je neverni Toma a ima para za bacanje samo neka dostavlja zahteve sa uplatnicama i lepo njemu, lepo nama, a javnosti rada niko ne može da prigovori!
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 25.03.2013. 20:17
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
270 kaže:
Mora da se uvede red o obaveštavanju članova i drugih zainteresovanih lica o odlukama organa upravljanja LU!
Ali takođe mora da se uvede i red u dostavljanju fotokopija originalnih dokumenata po zahtevu zainteresovanih lica!
Ja ću lično da se zalažem da se o ovome donese obavezujući pravilnik kojim će biti određeno da sve odluke moraju biti po donošenju a naj kasnije u roku od 3 dana, objavljene, za početak, na oglasnoj tabli udruženja i da se na istoj postavljaju na određeni rok koji ne sme biti manji od 30 dana nakon koga se sva ova obaveštenja uklanjaju sa oglasne table i trajno arhiviraju u dokumentaciju udruženja!
Sve fotokopije originalnih i drugih dokumenata takođe će se dostavljati na zahtev stranaka ali će to biti i taksirano u visini iznosa koji odredi UO LU osim članovima koji su učestvovali u donošenju odluke, za njih će biti besplatno uz pismeni zahtev!
I vuk siti i ovce na broju, ako je ko zainteresovan za rad LU, neka se prošeta do oglasne table ili do sedišta gde zasedaju organi LU i neka bude prisutan tokom njihovog rada, a ako ga mrzi da šeta, nikakav problem, plati taksu i dobije u fotokopiji svu traženu dokumentaciju overenu pečatom i potpisom kao potvrdu vernosti originalu! Sve po sistemu "Plati pa klati" !
E tek ako nije zadovoljan fotokopijom imaće pravo da izvrši uvid u prostorijama udruženja u originalna dokumenta radi upoređivanja sa dostavljenom fotokopijom ali ponovo po uplati određene takse!
Pa ko je neverni Toma a ima para za bacanje samo neka dostavlja zahteve sa uplatnicama i lepo njemu, lepo nama, a javnosti rada niko ne može da prigovori!
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 25.03.2013. 21:23
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
270 kaže:
ALA VERA!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 25.03.2013. 22:14
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
kako misliš da knjižiš TAKSU ZA IZDAVANJE FOOKOPIJA DOKUMENATA?
dali bi ta taksa bila sa uračunatim PDV-om ili bez?
Vidi se da je LU država u malom pa i takse raspisuju,možda i internu policiju i vojsku formiraju a zatvor i čuvari?
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 25.03.2013. 22:26
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
ima da kosta sumnja u postenje drugova odozgo |