Lovački karabin
|
canis aureus |
Objavljen 21.11.2012. 21:00
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
stojqqi kuj more pogibeo?!? ... ned'o Bog

no, šta je ov' čuda neviđenih!?!
... ono 2x po 2x u 2(srndaća) ... pa šta očekivati ako se u te prilike koristi "idealni" za to, .243Win?!? koji je još tanji, lakši, brži(+-) ?!
Koje je zrno korišćeno u teM prilikama?
A .270 ...
p.s. što u ovoj temi pišemo kad ima prikladnijih tema za ovu tematiq
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 21.11.2012. 21:28
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
^ Jes, vala, tebra imenjatche CaEnis, eno one teme koju vozdignuh iz murtvih pre nekog vremena, a niki nej da qzzka:
http://www.srbija...ost_123535
BUJRUM, BRATJO SRBI!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 21.11.2012. 22:36
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
270 kaže:
Znači iskustvo zasnovano na "rekla mi baba Živka" a u konkretnom slučaju "reko mi Dušan mr. Bojović" preko ZOV-a, rubrika "pitajte ZOV"!!!
Ne kažem da sam veći stručnjak od pokojnog Duška Bojovića ali više verujem svom iskustvu nego njegovom, a po meni je daleko pogrešio favorizujući 30-06 nad 8x57 i 7x64 što je upalilo kod ljudi bez prakse ali sada se ovi kalibri kod nas polako vraćaju i u kupovini prestižu po Bojoviću "bolji" 30-06!
Pre nego što napišeš, šta si se nagledao, naslušao, i načitao zar ne misliš da su ljudi koji su probali to što si ti gledao, slušao ili čitao ipak malo kompetentniji.....
I još jedna ispravka 270 Win nema zrna od 6,9mm već po standardima CIP-a i SAAMI-a 7,04-7,06mm!!!
I nije kalibar za lošeg i prosečnog strelca ali za dobrog mnogo bolji od većine UNIVERZALNIH!!!
Ta je tvoja baba Živka možda školovala tebe. Ja ovde pričam o čuvarima i lovcima koji su ceo svoj lovni vek lovili u Kopačkom ritu i vodili u lov od Tita do stranih državnika i bogatih turista. Ljudi koji znaju šta pričaju i koji su odstrelili divljači koliko ti ne možeš ni da sanjaš. Što se tiče Zova njega uopšte nisam čitao, a za Bojovića je čuo svako ko ima iole veze sa lovom i oružjem. Bio je naš najeminentniji stručnjak iz ovih oblasti i svako ko to negira je obična budala i šarlatan. Kalibar 8x57IS nikada nisam potcenjivao, ali po običaju ti lupaš onako kako to tebi odgovara. Kalibar 7x64 je dobar ali kao namenski za DS i jelensku divljač su meni lično 30-06 Spr. i 8x57 IS bolji.
Što se tiče kalibra svako zna da je to raspon između polja cevi a ne promer zrna. Kalibar 270 Win. preveden na metrički sistem je 6,9x64 a pravi prečnik mu je 6,85 mm. Dok je 280 Rem. preveden na metrički sistem 7x64 i on je američki pandan evropskom 7x64. Što se tiče preciznosti ni jedan kalibar nije za lošeg strelca. A ti se izgleda držiš one narodne: usta moja hvalite me ili ću vas poderati. Kalibar 270 Win. bi mogao proći za lov DS čekanjem, ali za lov pogonom su 30-06 Spr. i 8x57IS ipak bolji izbor. Znam neke ljude koji su lovili DS (veoma uspešno) sa 243 Win. ali ne tvrde da je to odličan kalibar za tu divljač i ne preporučuju ih drugima. Neki su čak lovili i sa 223 Rem. Kao što je i Karamojo Bell lovio slonove sa 7x57, ali to ne znači da je on dobar kalibar za lov slonova.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 21.11.2012. 23:09
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
PODUNAVAC KAŽE:
Ta je tvoja baba Živka možda školovala tebe. Ja ovde pričam o čuvarima i lovcima koji su ceo svoj lovni vek lovili u Kopačkom ritu i vodili u lov od Tita do stranih državnika i bogatih turista.
ZNAČI SPECIJALIZIRALI HVATANJE ŽIVE DIVLJAČI I VEZIVANJE U NA TEŠKOM TERENU ZA LOV KOLIKO I "MARAKANA" !!!
Ljudi koji znaju šta pričaju i koji su odstrelili divljači koliko ti ne možeš ni da sanjaš.
NE BI REKO DA UVEK ZNAJU ŠTA PRIČAJU A ODSTRELILI SU VEROVATNO OHOHOO, JER SU LOVILI ZA DŽ.
Što se tiče Zova njega uopšte nisam čitao, a za Bojovića je čuo svako ko ima iole veze sa lovom i oružjem. Bio je naš najeminentniji stručnjak iz ovih oblasti i svako ko to negira je obična budala i šarlatan.
A GDE SI GA TI TO UPOZNAO, UVERIO SE U NJEGOVU STRUČNOST I VIDEO NJEGOVE AKREDITACIJE?
Kalibar 8x57IS nikada nisam potcenjivao, ali po običaju ti lupaš onako kako to tebi odgovara. Kalibar 7x64 je dobar ali kao namenski za DS i jelensku divljač su meni lično 30-06 Spr. i 8x57 IS bolji.
I MENI SE LIČNO VIŠE SVIA ŠARLIZ TAJRON AL NE MORA DA ZNAČI DA JE BOLJA RIBA OD ANGELINE JOLI!
Što se tiče kalibra svako zna da je to raspon između polja cevi a ne promer zrna. Kalibar 270 Win. preveden na metrički sistem je 6,9x64 a pravi prečnik mu je 6,85 mm. Dok je 280 Rem. preveden na metrički sistem 7x64 i on je američki pandan evropskom 7x64.
BRKAŠ KALIBAR ORUŽIJA U UŽEM SMISLU, SA KALIBROM METKA U UŽEM SMISLU AL NE VREDI DA TI OBJAŠNJAVAM, NEĆEŠ SHVATITI!
Što se tiče preciznosti ni jedan kalibar nije za lošeg strelca. A ti se izgleda držiš one narodne: usta moja hvalite me ili ću vas poderati. Kalibar 270 Win. bi mogao proći za lov DS čekanjem, ali za lov pogonom su 30-06 Spr. i 8x57IS ipak bolji izbor. Znam neke ljude koji su lovili DS (veoma uspešno) sa 243 Win. ali ne tvrde da je to odličan kalibar za tu divljač i ne preporučuju ih drugima. Neki su čak lovili i sa 223 Rem. Kao što je i Karamojo Bell lovio slonove sa 7x57, ali to ne znači da je on dobar kalibar za lov slonova.
OPET ZNAM NEKE!!!, KOLIKO SI TI ODSTRELIO NAVEDENIM KALIBRIMA I UPOREDIO IH??? A JA MOGU SVAKAKVE LOVAČKE PRIČE DA PREPRIČAVAM AL TO SMATRAM NEOZBILJNIM!!!! |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 22.11.2012. 07:18
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
"270"verovatno je da si pobrkao neke stvari,a to je da ti podunavac piše o praktičnoj upotrebi karabina:" Ja ovde pričam o čuvarima i lovcima koji su ceo svoj lovni vek lovili u Kopačkom ritu i vodili u lov od Tita do stranih državnika i bogatih turista. Ljudi koji znaju šta pričaju i koji su odstrelili divljači koliko ti ne možeš ni da sanjaš" a ti to nepriznaješ,pod odstrelom se podrazumeva i selektivni odstrel koji je sastavni deo posla tih ljudi.
dalje kada piše o Mr Bojoviću ti i to potcenjuješ,pa šta ti zaboga priznaješ,nije problem da neko iznosi svoja miljenja,ali treba i druge da uvažava.
vratimo se na temu!!
|
|
|
|
270 |
Objavljen 22.11.2012. 10:23
|

Veteran

|
Indijanac kažeš:" podunavac piše o praktičnoj upotrebi karabina:" Ja ovde pričam o čuvarima i lovcima koji su ceo svoj lovni vek lovili u Kopačkom ritu i vodili u lov od Tita do stranih državnika i bogatih turista. Ljudi koji znaju šta pričaju i koji su odstrelili divljači koliko ti ne možeš ni da sanjaš" a ti to nepriznaješ,pod odstrelom se podrazumeva i selektivni odstrel koji je sastavni deo posla tih ljudi."
Ja sam na to odgovorio "NE BI REKO DA UVEK ZNAJU ŠTA PRIČAJU A ODSTRELILI SU VEROVATNO OHOHOO, JER SU LOVILI ZA DŽ. (Znači Džabe)". To znači da znam da vrše selektivni odstrel i da imaju dosta iskustva ali takođe znam da mogu da odvale i te kakve gluposti, i da su većinu odstrela izvršili jednim karabinom (službenim), ali da ne širim temu!
Da hoću da pišem o TUIM praktičnim iskustvima ne bih imao 600 upisa od kojih je pola potrošeno na zezanje i glupe rasprave nego 10.000.!
Cenim pokojnog Duška Bojovića i ne osporavam mu stručnost i iskustvo, ali šta misliš kada bi krenuo da citiram mnogo iskusnije kao što su Jack O Conor ili Chuk Howks koji su i te kako iskusniji o od pokojnog Duleta i od svih naših lovnih stručnjaka zajedno, i mišljena im se po pitanjima karabina i kalibara i te kako razlikuju, gde bi bio kraj upisima!
Ono što su svi oni rekli i napisali mogu da nađem u štampi i na internetu i nemam nameru da se ovde prepisujući to njihovo iskustvo i znanje dupetam znanjem koje nisam proverio u praksi!
I sam si Indijanac rekao "podunavac piše o praktičnoj upotrebi karabina" Pa daj konačno da čujem nešto iz te bogate prakse koja može i te kako da bude drugačija od prakse svih navedenih stručnjaka u šta sam se i sam praksom (znači ličnom upotrebom karabina) i sam uverio!
Inače smatram da za knjiško znanje nikome ne treba forum to će sam da nađe i da pročita, već ovo treba da bude mesto razmene iskustava koja su jedino verodostojna ako su LIČNO DOŽIVLJENA!
Toliko od mene pozz... |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 22.11.2012. 20:24
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Da oruzarski genije W.Breneke ne konstruisa 7x64 davne 1917.te godine nikad ne bi bilo ovih bledih kopija poput 270 i 280. E siJo mi ga Djura - ima razlike |
|
|
|
Lala |
Objavljen 22.11.2012. 20:33
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Hajde da se malo smire strasti u raspravi. Svaki argument može, ali ne može omalovažavanje i isključivost.
Siguran sam da i Podunavac i 270 vrlo dobro znaju šta pričaju, ali kako već narod kaže 'neko voli popa, neko popadiju', e tako je i sa karabinskim kalibrima.
Manite se ubedjivanja, možete tako do sutra, a nijedan neće odstupiti od svog vlastitog mišljenja i iskustva. Samo ćete se podžapati bzvz, i ništa drugo!
Još kad bi uklizao C.A. sa neprikosnovenim 8x57! 
Opušteno, drage kolege, samo opušteno, nemoj da vam vratim Nikolu T., da vam syebe diskusiju!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 22.11.2012. 20:57
|

Veteran

|
Tako je Lalo !
I placam pecenje - vruce onome ko srndaca pogodi u pluca a on padne kao kap - bilo kojim kalibrom |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 22.11.2012. 21:04
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Sumo delimo troškove peečeenja u kući sa crvenim fenjerima
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
270 |
Objavljen 22.11.2012. 21:31
|

Veteran

|
SUMO kaže:
Tako je Lalo !
I placam pecenje - vruce onome ko srndaca pogodi u pluca a on padne kao kap - bilo kojim kalibrom 
Pre nego prihvatim opkladu, misliš da pogodak osim pluća ne zakači ni jedan drugi vitalni organ (srce, kičmu....) ako je to onda prihvatam opkladu! A pošto je sad sezona srnetine ugovori neki povoljan aranžman i dolazim!  |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.11.2012. 21:52
|

Lovčina

|
270 kaže:
Što se tiče kalibra svako zna da je to raspon između polja cevi a ne promer zrna. Kalibar 270 Win. preveden na metrički sistem je 6,9x64 a pravi prečnik mu je 6,85 mm. Dok je 280 Rem. preveden na metrički sistem 7x64 i on je američki pandan evropskom 7x64.
BRKAŠ KALIBAR ORUŽIJA U UŽEM SMISLU, SA KALIBROM METKA U UŽEM SMISLU AL NE VREDI DA TI OBJAŠNJAVAM, NEĆEŠ SHVATITI!
Što se tiče preciznosti ni jedan kalibar nije za lošeg strelca. A ti se izgleda držiš one narodne: usta moja hvalite me ili ću vas poderati. Kalibar 270 Win. bi mogao proći za lov DS čekanjem, ali za lov pogonom su 30-06 Spr. i 8x57IS ipak bolji izbor. Znam neke ljude koji su lovili DS (veoma uspešno) sa 243 Win. ali ne tvrde da je to odličan kalibar za tu divljač i ne preporučuju ih drugima. Neki su čak lovili i sa 223 Rem. Kao što je i Karamojo Bell lovio slonove sa 7x57, ali to ne znači da je on dobar kalibar za lov slonova.
OPET ZNAM NEKE!!!, KOLIKO SI TI ODSTRELIO NAVEDENIM KALIBRIMA I UPOREDIO IH??? A JA MOGU SVAKAKVE LOVAČKE PRIČE DA PREPRIČAVAM AL TO SMATRAM NEOZBILJNIM!!!!
Kalibar je promer cevi. Zrno mora da bude veće od cevi da bi se urezivalo u žlebove, zaptivalo barutne gasove i dobilo rotaciju. Svako zrno bez obzira koliko je, kad izađe iz cevi ima promer cevi. Što se mene tiče ti možeš da meriš kalibar i po vanjskom prečniku cevi, ako će ti tako biti lakše.
Sa kalibrima 223 Rem. i 243 Win. nisam odstrelio ni jednu DS, pošto ih nikada nisam smatrao pogodnim za odstrel te divljači, i vodim računa o kodeksu. Isto tako sa kalibrom 7x57 nisam odstrelio ni jednog slona. Ali sam sa kalibrima 8x57IS, 7x64 i 30-06 Spr. (i još ponekim) odstrelio dosta svinja, jelenske i srneće divljači, kao i lisica i kerova lutalica (dok je bilo dozvoljeno).
Nisam nikada rekao da 270 Win. ne valja. Kalibar je dobar, brz, sa dobrom trajektorijom i malim trzajem. Međutim i dalje tvdim da je PO MOM LIČNOM MIŠLJENJU za lov DS (pogotovo pogonom) bolji izbor 8x57IS ili 30-06 Spr. A i 7x64 zbog težih zrna.
Za mene je ovim upisom ova prepirka završena.

|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 22.11.2012. 22:02
|

Veteran

|
Lalo, a ko nam je treci clan komisije?
Veruj mi da cu organizovati. Makar se tiskao sa Lalom i nekom sisatom snajkom /trecim clanom/ u nivi.
jedno lu nudi odstrel 3 srne sa mesom i komplet organizacijom 80-90 e komad. 270, jesi za? |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 22.11.2012. 22:04
|

Veteran

|
ps vodim i krvoslednika gratis ! sto je sigurno sigurno ! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 22.11.2012. 22:56
|

Moderator

|
Najsmešnije mi je da su i Podunavac i 270 kolege po profesiji, jedino što je Podunavac bivši, ali to ne menja na stvari.
Baš njih dvojica našli da se zakače, a da su znali ovo što sam im sada otkrio...! 
CIRKUS!!!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.11.2012. 23:06
|

Lovčina

|
Lala kaže:
Najsmešnije mi je da su i Podunavac i 270 kolege po profesiji, jedino što je Podunavac bivši, ali to ne menja na stvari.
Baš njih dvojica našli da se zakače, a da su znali ovo što sam im sada otkrio...! 
CIRKUS!!!
Taman pravi tandem. Jedan zna da čita a drugi da piše.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 22.11.2012. 23:11
|

Moderator

|
Podunavac kaže:
Lala kaže:
CIRKUS!!!
Taman pravi tandem. Jedan zna da čita a drugi da piše. 
Imate i šefa grupe, onaj koji voli 8x57! Da ne veruješ, kako ste se našli samo!
Ja čitam raspravu, i neću da se mešam, samo čekam, reko', samo ako potegnu pendreke, ulećem!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 22.11.2012. 23:18
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Lalo jel se ti to dobrovoljno javljaš toj grupi za isprobavanje pendreka
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.11.2012. 23:26
|

Lovčina

|
Ma nebi mi Lalu. Mator čovek, greota je od Boga.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 23.11.2012. 13:09
|

Veteran

|
SUMO: Ja sam za ali molim te gledaj da bude vikend (Zbog, obaveza), sledeća subota ili nedelja bi mi odgovarala!
Ako je u redu javi pa te zovem telefonom da utanačimo!
P.S. Krvoslednik nam ne treba ali može da se povede da iskrca kosti od tog pečenja koje će da se izede na kraj lova! |
|
|