Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: LU "SREM" Šid

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
LU "SREM" Šid
ficha007

moharac kaže:
Čestitam kolega lovac

Neki će da puknu od muke.

Moharač, hvala na lepim željama. Da znaš da će da puknu da li od muke ili od jeda.

Čujem da su ugovori za lovišta potpisani i da su lovišta dodeljena. Kako ste vi prošli?
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ficha007
 Puno vremena je prošlo od bilo kakvog pisanija na ovoj temi. Čuo sam od ljudi iz Erdevika da su ugovori potpisani, lovište dodeljeno, ali me zanima šta bi sa onim "dugom" i pretnjama "tužbama" od strane LU "Srem" u vezi izlaska ta tri udruženja.

Bilo je priče o tužbama LU "Srem" za taj deo novca, da ništa neće biti oprošteno...i...tresla se gora rodio se miš.

Lepo ja rekoh da od te priče nema ništa.

"Što je babi milo to joj se i snilo" kaže narodna poslovica.

To samo dokazuje da ne treba posmatrati ličnost onoga ko reči izgovara nego činjenično stanje i zakone koji su merodavni u konkretnom slučaju.

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

ficha007
 Videćemo šta će na kraju da bude i od onih obećanih 600.000 dinara za udruženje s obzirom na zaista tešku finansijsku situaciju.

Lala
 Da li neko zna u kojem su Službenom glasniku APV objavljena rešenja o ustanovljenju i dodeli lovišta u Šidskoj opštini?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

milenko0609
 Ja nisam nasao.........
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

DakiNS
 Nemojte ni tražiti , čak i da je objavljeno - puj pike ne važi , pa nije APV Republika.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ficha007
 Lalo evo linka

http://www.puma.v...7_2013.pdf

Službeni list APV br. 27 od 10.07.2013. godine

Od dva lovišta nastala su 4: "Bosut", "Sava", "Jezera" i "Studva"

ficha007

DakiNS kaže:
Nemojte ni tražiti , čak i da je objavljeno - puj pike ne važi , pa nije APV Republika.

E to je ono o čemu ljudi iz Min. poljoprivrede moraju da razmišljaju. Jedna je Srbija i ako je odlukom Ustavnog suda nešto dovedeno u pitanje - a jeste, kako onda PSPŠV može da u Službenom glasniku APV objavljuje nešto što je vraćeno u ingerencije R. Srbije.

Ukazano im je na to na ovim stranama i oni upotno teraju dalje kao da postoje dve države sa sva pravna sistema.

Ja živim u R. Srbiji, i to je "majka Mara". Geografski sam u APV, ali ovde ne važe neki posebni zakoni nego su oni isti za sve. I onoga u Vlasotincu ( pozdrav Gedžo ) i nas ovde.

Bar bi tako trebalo da bude.

Lala
 Ficha je dao link za rešenja o dodeli lovišta, ali nema nigde mapa lovišta.
Našao sam kako su nacrtana ta 4 nova lovišta u Sremu, evo link:
http://www.puma.vojvodina.gov.rs/SL/2...7_2013.pdf

Rešenja o ustanovljenju lovišta i karte lovišta počinju od strane 313.
Ustanovljena su izmedju stalog i dva mala lovišta, od po 5-6 hiljada ha, pretpostavljam da su u pitanju šumska područja. Koliko lovaca članova imaju ta LU koja su dobila lovišta? Da li oni mogu da održivo gazduju? Samo za lovočuvara koji može biti jedan na max. 20000 ha, treba za bruto plate oko 600-700 hiljada dinara! Pa plus upravnik lovišta, pa troškovi... Moguće je da neko možda razmišlja da prodajom divljači iz lovišta namiruje troškove poslovanja LU, ali to onda znači manje divljači za lovce članove, pa će onda ili da krene krivolov i sakrivanje odstrela, a to onda vodi osiromašenju lovišta...
Eto novih poslova za čuvenu firmu 'Vojodjanski lovac', imaju 4 nove lovne osnove da urade, i 4 plana gazdovanja! I da to naplate naravno!
Majstori nastavljaju sprovodjenje svojih ideja oko usitnjavanja lovišta, a ne vide da seku granu na kojoj sede!

ficha007
 Pa što se tiče "Bosuta" i "Studve" njima gazduje LU "Srem" koji ima svoju stručnu službu ( upravnika i dva lovočuvara ), a planska dokumenta za oba radiće naša "renomirana" firma Vojvođanski lovac d.o.o N. Sad za masnu nadoknadu i ako bi to trebao da im uradi LSV za onih 1.200 dinara članarine koja se plaća LSV-u.

Lovište "Sava" pripadalo je u celosti LD "Jamena" koje se izdvojilo sa nekih 50-ak članova i formiralo sopstveno udruženje kojima će poslove stručne službe, kako sam nezvanično saznao, obavljati stručna sliužba LU "Srem".
Rad ovog lovišta je za mene pod znakom pitanja i o tome sam pisao ovde jer smatram da u naredne dve-tri godine neće opstati jer neće moći da izmire nekoliko jednačina - malo članstvo - mala članarina - lov svega i svačega za članove - radne akcije - komercijala - troškovi rada udruženja.

Poslednje LU čine tri LD-a: Erdevik, Bingula i Ljuba i oni su po meni najbolje prošli jer su po uzoru na Neštin-Vizić pred sklapanjem ugovora sa NP "Fruška Gora" koji im daje besplatna planska dokumenta i lovočuvare, ali mi se lično ne sviđa što su bespotrebno ostali članovi LSV-a jer to uopšte ne moraju. Bez ikakvog rezona daju 1.200 dinara gospodi iz LSV-a ni za šta jer ono što čini stub članarine dobijaju besplatno.

Trebalo bi da se sva LU sa teritorije šidske opštine ugledaju na LU iz Vlasotinca kojem je laknulo kada su se kurtalisali pošasti zvane LSS. O parama koje su im ostale u kasi može da posvedoči naš prijatelj Gedža.

Lala
 Iskreno govoreći, i LU Neštin/Vizić su ostali članovi LSV, a razloge znaju oni sami - ako im se dopada da daju 1200 din. po lovcu za nešto (?), i ako imaju viška para, njihova stvar. Što kažu Sremci: 'njin tavan, njine merdevine, mogu da se pentraju kako hoće'.

U celoj priči izgleda da NP Fruška Gora pametno radi, jer se okružuje sa lovištima u kojima njihovi lovočuvari i upravnici vode stručni deo, a to će sigurno uticati na smanjenje krivolova u samom NP. To naročito važi za južne obronke Fruške Gore, a još kad pomislim da se bliži momenat kada će oni jeleni biti pušteni iz ograde, onda cela aktivnost NP biva razumljivija. Mada, verujem da se to ne dopada baš gospodi iz LSV i firme VL.

Dosadašnja iskustva, koliko sam ja mogao da sagledam, govore da je donja granica rentabilnosti nekog LU da ima 180-200 članova, da bi održivo gazdovali, a da članarina ne bude prevelika, i uz striktno poštovanje planova odstrela. Manje članova znači veću članarinu, veći fondovi divljači traže i veću naknadu za korišćenje (10%), a fiksni su troškovi stručne službe i troškovi komunalija, goriva, telefona itd.
Kako god bilo, koliko sam ja uspeo da sagledam u dosadašnjem ustanovljenju i dodeli, čim je neko ranije lovište bilo bogatije, to se kasnije delilo u više malih lovišta. A postavlja se još i pitanje šta će biti sa migracijama divljači, naročito DS, u ovim lovištima? Kad počnu komšije da rokaju npr. po jednom istom krdu divljih svinja koje se budu motale u graničnim delovima lovišta, pa kad krenu svadje...
Novim korisnicima želim sreću u daljem radu, izgleda da će im trebati. Pa ako zaškripi, imate LSV i VL da im se obratite za pomoć i savet, kako da isplivate!

ficha007
 Ja Lalo nigde ne videh toliko mazohista koliko ih videh u lovstvu. Ljudi daju pare bukvalno ni za šta.

Pa pogledaj ova dva nova udruženja - Neštin-Vizić i LU "Kulina".

NP im daje lovočuvare i planska dokumenta, dakle imaju besplatno ono što se do sada plaćalo LSV-u silne novce i oni ljudi rešiše da ih šišaju ovi u LSV-u.

Da li su oni svesni šta plaćaju i da li je neko stao ispred članova LU i objasnio im sve ovo? Nešto sumnjam.

Dakle ne postoji niti jedan razlog zbog čega bi oni bili članovi LSV osim neke tradicije iz doba komunizma, kada je to bila obaveza. Sada tu obavezu više nemaju a gospoda iz LSV-a vešto koriste neinformisanost članstva po udruženjima u kojima gro lovaca čine ljudi koji ne prate ovaj niti ostale forume, ne prate pisanja o lovstvu u Kurir "Predatoru" pa samim tim nisu dovoljno upoznati ni sa zakonskim odrednicama oko obaveznosti članstva u savezima.

Srem
 Odluka o ustanovljenju lovista je objavljena u Sluzbenom glasniku
APV broj 17 . Novoustanovljeno loviste kojim gazduje LU Kulina
Erdevik se zove " Jezera " I zauzima atare sela : Ljuba , Erdevik I Bingula . Kao sto sam pomenuo , ugovor o dodeli je potpisan kao I ugovor sa Nacionalnim parkom Fruska gora koji nam obezbedjuje
strucnu sluzbu . Lovne karte su nakon par dana od dodeljivanja lovista I dostavljene lovcima .

Tacno je da smo ove godine clanovi LSV jer je tako odluceno , moj licni stav po tom pitanju sam vec par puta iznosio , po da ga
sada neponavljam .

Pozdrav

ficha007
 Srem, ti si jedan od retkih pored kolege Moharača koji piše na ovoj temi. Tvoj stav povodom krvopija iz LSV-a je jasan i drago mi je da još ima pametnih ljudi koji umeju trezveno da sagledaju situaciju.

Smešno je da im vi ili bilo koje drugo udruženje daje makar i jedan dinar dok ta bezvredna masa ljudi koji tamo rade ne učini makar malo za udruženja koja su im članovi.

Oni ni prstom ne mrdaju da obiđu terene svojih članova, da malo ublatnjave ili pospu prašinom svoje čizme, da malo uposle tu Škodu Oktaviju ili da svoja doopeta stave u Ladu Nivu i obiđu malo teren po udruženjima i tu svoju "struku" za koju su dobili diplome malo pokažu na delu savetujući udruženja kako i šta da rade da poprave loša stanja na terenu.

Briga njih dok svi uredno plaćaju svoje članarine a lovne karte budu se delile preko njih a ne u prostorijama PSPŠV kako je to podzakonskim aktima i predviđeno.

Oni to zloupotrebljavaju kako bi videli sa koliko članova raspolažu ove lovne godine i kako bi mogli da disciplinuju neposlušna lovačka udruženja koja se drznu da im plate samo pola članarine.

Oni su za mene samo jedna bezvredna masa, gomila koja zloupotrebljava lovce na svakom koraku i bilo bi dobro da se što pre trgnete i da ih "eliminišete" jer bar vi u LU Kulina nemate nikakve svrhe od njih jer sve što treba da dobijete dobijate besplatno od NP "Fruška Gora".

ficha007
 Vi iz LU Kulina ste to odlično odradili i samo oni zluradi će govoriti da ste u krivu. Još samo da se od sledeće godine rastosiljate Beukovića, Pažina and Co. i vi ćete biti na konju, kasa udruženja punija za jedno 50-100.000 dinara koje daleko pametnije možete da utrošite.

Srem
 Ono sto je po meni vrlo bitno je to sto po prvi put imamo u svom mestu sediste udruzenja kao I strucnu sluzbu tj. NP ima Sumariju u Erdeviku , sto bi se reklo " Komsije preko puta "

Naravno , I lovocuvarsku sluzbu sto je izuzetno bitno ...

Sediste kancelarije udruzenja je u okviru Lovackog doma u Erdeviku I to ce nama lovcima u mnogome olaksati - posebno " administrativni " deo oko izlazaka u lov , vadjene dozvole za lov kao I povratak iste itd.... Ipak nam je Sid kao dosadasnje sediste udruzenja bio udaljen oko 25 kilometara .

Inace da napomenem da je Lovacko drustvo Erdevik u medjuvremenu ( 01 jun ) uzelo ucesce na tradicionalnoj 13 Sremskoj kulenijadi koja se odrzava u Erdeviku .
Imali smo izuzetan broj posetilaca , sada vec redovnih koji su ovde kod nas Lovaca prepoznali pravu domacinsku atmosferu uz dobro pice I ukusne specijalitete , kao I nezobilazne Tamburase...

Ove godine smo nacinili mali napredak , pa smo uspeli da iznajmimo vrlo lep svecani sator , a koliko sam primetio I gostima se jako svideo boravak u njemu ....

Bogme smo se I naradili .... od svitanja do sumraka ..

Pozdrav

ficha007
 Evo u ova dva upisa, jedan kolege Gedža66, a drugi Lalin sa teme LSV možete shvatiti jad i bedu srpskog lovstva kojih neće biti pošteđena ni naša LU.

Gedža66, upis 2834 objavljen 02.08.2013. 16:43

"Roe, mozda imamo neslaganja zbog razlicitog stanovista. Ja to posmatram sa stanovista potrebe LU, dok si ti na stanovistu potreba saveza.

Vise puta sam napisao da ja iznosim svoje razmisljanje i da ostavljam mogucnost da nisam u pravu i ako zaista ovde procitam ili negde saznam argumente za racionalnost postojanja ovakvih saveza (citaj LSS i LSV), priznacu svoju zabludu i prikljucicu se sadasnjem frontu od 1/3 lovaca Srbije.

Zasto se mi bavimo lovom? Pa da zadovoljimo svoje lovacke porive. Neko to ostvaruje setnjom kroz loviste, nekome je bitno druzenje u lovistu, nekome je bitan rad lovackih pasa u lovistu, nekome je bitan odstrel divljaci u lovistu i sve se to moze ispuniti jedino odrzivim gazdovanjem.

Ja to odrzivo gazdovanje shvatam na nacin da se brojnost divljaci dovede ne do optimalnog vec do maksimalnog broja (naravno u skladu sa strukom i naukom) maticnih fondova divljaci , sto ce nam pruziti mogucnost za veci broj izlazaka u lovista, veci broj setnji, veci broj druzenja, veci broj prilika da nasi lovni psi odrade ono zbog cega ih cuvamo i veci broj prilika za odstrel divljaci i da nakon zavrsetka lovne sezone, odnosno na startu nove lovne sezone, ponovo krenemo sa maksimalnim kapacitetima svih fondova divljaci.

To se jedino moze postici na dva nacina. Kupovinom divljaci ili cuvanjem. U oba slucaja potrebna su materijalna sredstva, kojih na zalost obicni lovci imaju sve manje. U prvom slucaju treba mnogo vise sredstava. Ne treba razmisljati o komercijali i lovnom turizmu. Time neka se bave specijalizovana lovista a u nasem slucaju, sto se lovnog turizma tice, treba stvoriti uslove za par grupnih lovova na divlju svinju, par lovova na ceki na predatore, par lovova na fazane i sl. ali sa jedinim ciljem da se ta sredstva ponovo uloze u loviste na uzgoj i cuvanje divljaci, kako bi u sto kracem roku dostigli maksimalne kapacitete maticnih fondova divljaci, sa sto manjim izdvajanjem nas lovaca za tu namenu.

Znaci, posto nema para, moramo se odricati onoga bez cega se moze.

Da li se moze bez LSS postici to odrzivo gazdovanje kako ga ja shvatam. Ja sam misljenja da moze i evo Vlasotince je primer za to. Ulazimo u trecu godinu kako nismo clanovi LSS i nemamo nikakvih problema, sem raznih spletki koje nam pojedinci iz saveza cine po ministarstvu ali nas to ne interesuje, sa nadom da kriterijumi za buduce ustanovljavanje i dodelu lovista nece biti kolicina novcane samilosti dodeljene LSS, vec mogucnosti i kapaciteti za kvalitativno, kvanititativno i odrzivo gazdovanje lovistem.

Nikada ovo loviste nije imalo vise divljaci u poslednjih 20 godina. Jedini razlog tome je sto smo poceli da razmisljamo svojom glavom, svesni da ako sami ne sacuvamo divljac, nikakvi naucno-istrazivacki radovi Zorana dr. Popovica i Milosa dr. Beukovica nam u tome ne mogu pomoci. Ponovo se vidjaju jata jarebica od preko 50 komada, ponovo se zecevi vidjaju u sred bela dana bez pomoci kerova, po prvi put u svojoj istoriji smo u planskoj dokumentaciji predvideli lov srnece divljaci, fazana ko pleve na svakom koraku i verovatno ce se uskoro u Predatoru pisati o Vlasotinackom fazanu kao stetocini. Divljih svinja ce biti narocito ako uspemo da ideju o Repro-centru sprovedemo u delo. Hocemo sigurno, samo je pitanje da li cemo to uraditi za jednu-dve godine uz pomoc republickog fonda za razvoj lovstva Srbije i budzetskih sredstava lokalne samouprave ili za cetiri-pet godina svojim sredstvima, koje ce nam preskociti i zbog nepostojanja obaveze placanja doprinosa LSS (500 x 300-500 dindzi, malo li je?).

Daj mi molim te neke argumente, na koji bi nacin ovakav LSS doprineo nasim napred navedenim nastojanjima. Batali samo ustede od osiguranje lovaca, lovacke novine, stampanje obrazaca, prednosti naucno-istrazivackih radova, sastanke lovnih regiona, clanstva u CIC-u, MIC-u, PIC-u ili ostalim medjunarodnim organizacijama gde su jos lovci Srbije predstavljeni.

Daleko bilo, ja nemam nista protiv da ostala LU budu clanovi nekog od lovackog saveza a narocito nemam nista protiv da moja braca po Vojvodini placaju svom savezu i vise od sadasnjih 1200 dinara. Oni su izabrali takav put svog razvoja i ne treba ih sputavati u tome, samo bih zamoliko Acu Zooteku da ne sputava put koji su Vlasotincani izabrali. Clanarinu vam necemo uplatiti ni za jednog lovca ali ako stvarno gori, obratite se zahtevom za dodelu jednokratne novcane socijalne pomoci. 20.000 dinara nece biti problem. To mozemo odvojiti i kada nemamo sredstava.

Za nekih 5-6 godina se sve to da proveriti. Ja cu nastojati da moje prijatelje sa Srbijalova svake godine ugostim bar jedared i ako oni ne primete (po tragovima u snegu, posto njih pucanje i ne interesuje) boljitak u svim aspektima gazdovanja lovistem, j.bace mi mamu maminu na forumu i zakljuciti da nam nema razvoja lovstva bez najjjstrucnijih nam profesora lovstva i njihovih suflera
"

Apsolutno se slažem sa Gedžom a naročito sa ovim boldiranim i podvučenim upisom.

ficha007
 Lala je u upisu 2835 objavljenom 05.08.2013. 07:37 bio još direktniji i samo je po meni pokazao ko su i kakvi su nam savezi, u ovom slučaju LSV koji samo krcka pare od lovaca i njihovih članarina, a pri tome ni ono najosnovnije ( čitaj: hebeni časopis ) ne isporučuje i ako su za to izdvojena sredstva u članarini. Ili ako lovci ne dobijaju časopis pitanje je da li je članarina prema savezu uredno izmirena od strane LU?

Lala:

"Možemo mi ovde razglabati koliko hoćemo, i iznositi lične stavove i mišljenja, dok mi pričamo, ovi momci po savezima i dalje rade svoje - prikupljaju članarinu i troše je kako oni misle da treba, pa čak i mimo odluka skupštine saveza (čuveni prošlogodišnji tzv. 'rebalans' finansijskog plana koji je donela skupština, a izmenio ga UO LSV!!).

Evo, pade mi sada na pamet: hajde neka se neko seti i prebroji koliko brojeva onog jada od 'Vojvodjanskog lovačkog glasnika' su dobili u toku prošle godine?

Da pomognem: u članarini koju lovci plate LSV je uračunato i 6 brojeva tog zvaničnog glasila LSV, koje treba da dobiju u toku lovne godine. Za tu svrhu svaki lovac je savezu platio 300 dinara.

Kada je izašao poslendji ovogodišnji broj glasila? Evo ušli smo u avgust, a ja mislim da skoro 5 meseci nema ni jednog broja glasila!? A članarine su uredno plaćene, još proletos?
Kada, i ako, bude nekog novog broja glasila, kakva će to biti kolekcija bajatih informacija!!! Zamisli, u avgustu (ili septembru?) da čitaš vesti o dogadjajima koji su se desili u maju!! Pa koga još to zanima? Prodje lov na trofejne srndaće, prodje lov na veprove samce, počeo lov na prepelice, još par nedelja pa će krenuti i patke, a informacija nema ni u tragovima!

Sajt LSV više zaista ne služi ničemu, jer ono što se tamo nalazi ne vredi ni pišljivog boba!

Gde je informacija o šestomesečnom izveštaju o radu LSV?

Koliko članarina je plaćeno za LSV?

Da li je tačno da je ove godine naplaćeno do sada svega oko 12000 članarina (od nekadašnjih 24000, pre 3-4 godine), ili je informacija pogrešna?

Koliko novca su do sada potrošili i na čega, od ovogodišnje članarine?

Gde su bre informacije o radu saveza, aman?

A na Skupštini LSV je i Pažin, i ne samo on, javno kritikovao loše informisanje, pa što nije uradio nešto povodom toga? Pa sad je još gore nego što je bilo! Ili je možda g.predsednik i uradio nešto, ali pogrešno, jer ja se ne sećam da ovoliko vremena prodje, a da savez ne objavi zvanično ni jedno slovo o svom radu?

Kad pominjem glasilo saveza, zar nije ugovor o uredjivanju i izdavanju glasila saveza bio na jednu godinu, što bi značilo da dosadašnji urednik S.P. (od milošte poznatiji kao 'Flašica' ) ili treba da potpiše novi ugovor sa savezom, ili da bude biran novi urednik za naredni period?

A šta nam radi Komisija za informisanje? Šta nam radi čuveni izdavački kolegijum, na čelu sa Dejom Milkovim, sekretarom LSV? Da li je njima potaman sve ovo što se dešava?

Ma cela ova priča oko saveza je otišla u materinu, sve se svelo isključivo na jurenje novaca i uterivanje na sve moguće načine članarine za savez! Šta radi komisija za uzgoj divljači, da li se ikada sastala povodom očajnog stanja u vojvodjanskim lovištima?

U mnogim LU su uredno registrovali poligone za komercijalni lov fazana, pa sad lepo imaju poligone, ali nemaju divljači!

Da li je iko ikada video izveštaj sa neke sednice UO LSV u poslednjih pola godine? Šta su odlučivali, kakve odluke su doneli? Kakav je epilog sukoba LSS-LSV? Parohije su podeljene, koliko vidim, sukob bio i prošao, i šta sad? Vojvodjanska LU više nisu po automatizmu članovi LSS, a ako žele da budu članovi i LSS i LSV, treba da plate dve kompletne članarine! U ovim uslovima krize, retko koje LU može sebi da dozvoli taj luksuz da plaća toliko! Čini mi se da taj problem članstva u LSS više ne tangira ekipu iz LSV, kao da im je svejedno?

Postoji i ono otvoreno pismo g.Kurjačkog iz Srbobrana (tamošnje LU je zamrzlo članstvo u LSV u medjuvremenu), koje izgleda kod rukovodstva savveza nije izazavalo nikakav efekat?

Šta je sa odgovorom na onih 14-15 pitanja koja su na SKupštini LSV bila postavljena? Zašto rukovodstvo LSV ne odgovori na ta pitanja? Sremac ih je dostavio i u pisanoj formi, to je deo zapisnika sa Skupštine, ali čelnici saveza to tretiraju kao lanjsku kišu! Ne bendaju ni ič, rade svoj naum, pa će onda na skupštini da šište kada ih budu prozivali!

Da li je tačno da je jedan od vidjenijih članova rukovodstva LSV, Slobodan Grdinić, napustio funkciju, i iz kog razloga?

Ne valja vam posao, gospodo iz LSV, zatvorili ste se u sebe, krckate lovačke novce, šurujete medjusobno na raznoraznim 'projektima', i nikom ništa ne govorite, niti polažete račune za utrošene novce! Da ne bude opet neki samovoljni 'rebalans' i ove godine, pa da opet padne neka donacija, sponzorstvo ili štogod slično, bez odluke Skupštine LSV? Pa zar neko misli da može tako? Možda može, ali ne može dugo!

A ja u početku mislio da će dolazak Milana Pažina na čelo LSV zatvoriti jedan, po meni, loš period u LSV - kad ono-medjutim!!! Samo se promenilo ime na čelu saveza, ali politika ostala ista, način rada isti, ako ne i lošiji nego što je bilo - samovoljno, nadmeno, tvrdoglavo, osvetoljubivo prema neistomišljenicima, kao da je savez sam sebi i nekolicini ljudi potreba i svrha, a ne lovcima Vojvodine koji ga finansiraju?! Kao da je bitno nekom da se samo zadovolji forma u papirima, a da suština ostane i bude isključivo vezana za punjenje kase saveza, i dodatno, punjenje kase ćerke firme, pa da onda te novce troši nekolicina ljudi po svom ćefu, na silna vozikanja, na famozni NIR (naučno istraživački rad - čiji?), na troškove dnevnica i putovanja, na raznorazne stvari, a najmanje na ono što bi po meni trebalo da bude cilj saveza: bogatija lovišta i omasovljenje članstva! Dešava se upravo suprotno - članstvo se osipa a lovišta sve siromašnija, a LU članovi saveza u mnogim mestima su dovedena na rub egzistencije, pa ih čak i 'Vojvodjanski lovac' otkačinje oko poslova upravnika lovišta, jer nisu u stanju da plate (znam za najmanje tri primera, a ima ih više)!!!
Šta će biti sa malim LU i manjim lovištima, ako dosadašnji korisnici ne budu više u stanju da ekonomski održivo gazduju? Pa jasno je: država u tom slučaju može da raskine ugovor o dobijanju lovišta na gazdovanje, i da lovište ponovo stavi na konkurs, pa da ga dobije neko drugi (neka privatna ili poluprivatna firma)!!! I eto vam na mala vrata privatizacije lovišta! Zašto LSV i njegovi čelnici ne pomognu savetima svojim članovima? Zašto im ne ukažu šta sve moraju da urade da bi opstali? Svi ćute, neko iz neznanja, a neko iz namere?
Ponavlja se izgleda priča sa privredom: i tada su neki direktori izgleda namerno dovodili firme (čak i gigante) u propast, pa ih kasnije privatizovali sa nekom ekipom sa raznoraznih egzotičnih destinacija i ostrva poreskih rajeva, pa posle rasprodavali sve što vredi, a radnici na ulicu. Da se ne desi nešto slično i u lovstvu? Da ne završe lovci članovi kao nosači divljači i hajkači nekoj uvaženoj gospodi?
I ovo što sam napisao će opet neko da predstavi kao uspešan rad LSV?!?
"

ficha007
 Dakle ako se naša LU sa teritorije šidske opštine ne dozovu pameti i ne okrenu sama sebi i ljudima za koje znam da ih imamo a koji su spremni da rade kvalitetno, dogodiće nam se da ćemo lovišta koja smo dobili veoma lako da izgubimo jer će država da raskine ugovore i da ih ili poveri JP sa naše teritorije, ili još gore da ih da u zakup nekom "domaćem tajfunu" a svi lovci ima da ubuduće budu "pišbojevi" i "naterivači divljači" za gospodu u tirolskim šeširićima i čojanim bermudicama sa tregerićima.

ficha007
 Na sajtu Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede danas je postavljeno obaveštenje svim korisnicima lovišta u Srbiji. Obaveštenje je potpisao direktor Uprave za šume Perica Grbić.

U tekstu obaveštenja kaže se da će povodom uočenih nepravilnosti u radu lovačkih organizacija i drugih subjekata u lovstvu biti pojačana ciljana kontrola, koja će se prvenstveno baviti prikazanim brojnim stanjem fondova divljači u lovištima, poštovanjem odobrenih planskih dokumenata, uskladjivanjem planskih dokumenata sa stvarnim stanjem u lovištu, izvršenjem obaveza subjekata u lovstvu vezano za izveštaje koji moraju biti dostavljeni na zahtev Ministarstva, izvršenjem obaveza oko naknade za korišćenje divljači, a posebno se apostrofira uočena pojava da se lovne karte naplaćuju za veći iznos nego što lovna karta košta, samovoljnim dodavanjem navodnih troškova oko distribucije istih, pre svega lovcima turistima i lovcima koji nisu članovi nekog LU korisnika lovišta!

Poseban deo u saopštenju (odštampan boldovanim-pojačanim slovima) se vezuje za one subjekte koji neke poslove u lovstvu obavljaju kao poverene poslove! Prema Zakonu o divljači i lovstvu, npr. povereni poslovi su polaganje lovačkih ispita (koji obavljaju lovački savezi) i poslovi ustanovljenja i dodele lovišta (koje obavlja Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u Vojvodini). Takodje, na jednom mestu se pominje i odgovornost lovnih inspektora koji su eventualno tolerisali očigledne nepravilnosti i nezakonitosti!!

U obaveštenju Uprave za šume se navodi primer jednog neimenovanog korisnika lovišta, gde je komisijska kontrola naišla na brojne nepravilnosti, za koje bi se čak moglo reći da su i apsurdne! Te nepravilnosti su taksativno navedene u Obaveštenju.

Nekoliko puta je u obaveštenju pomenuta reč 'odgovornost'; ostaje da se vidi da li će ovaj, do sada možda najkonkretniji potez Uprave za šume, rezultirati uspostavljanjem reda onako kako Zakon nalaže, ili će i dalje biti opstrukcije koja će razvodniti ovu zamisao i voditi daljem krunjenju sistema lovstva i devastaciji lovišta.

Koliko je poznato, ovo je prvi put da su na jednom mestu direktno ili indirektno pomenuti skoro svi koji u sistemu lovstva svoj posao nisu radili kako treba, u interesu države koja je vlasnik lovišta i divljači, i u interesu lovaca koji sve to plaćaju!

Tekst Obaveštenja možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

http://www.srbija...page_id=26

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Grom" iz Užica MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 284 27.09.2022. 07:26
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,469
Najnoviji član: SloboM

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,666,753 posete www.srbijalov.com