LU "SREM" Šid
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 09:14
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
I sad ono najgore po čemu su pojedini lovci poznati.
Kaobajagi odlaze da SA PUŠKAMA TRAŽE IZGUBLJENE KEROVE U ŠUMI!!????!!
Tu je pogrešio ponovo lovočuvar što im nije naredio - 25 lovaca je bilo u lovu - 25 pušaka hoću na gomili i onda idite da tražite kerove.
Radi se o pojedincima koji su na takve stvari navikli još od vremena Bore Bogunovića kada se to tako moglo, pa se lako dogodi da se ranije pljesnuta DS koja je neprijavljena na taj način izvuče iz šume. Rađeno je to i ranije i o tome postoje stručni svedoci. Zna se i ko je i kako radio.
Taj lovac - gost koji je inicirao sukob nije mogao da prismrdi u "Vojvodinašume" da lovi dok nije izmirio sve svoje ranije dugove koje je imao. Znam to jer sam bio svedok razgovora referenta za lovstvo sa njim preko telefona.
Dakle negde mora da se poštuju pravila igre a negde ne i može mi se kako ja hoću dok ja plaćam.
Upravnik lovišta i lovočuvar su službena lica i ako oni ne odobre neke stvari ima da se slušaju i da se svi mi ostali držimo kao pijan plota toga, pa kom se svidi a kome ne.
Ali zato i oni za svoje propuste odgovaraju pred zakonom i poslodavcem.
Međutim ovde se lovočuvar koji je pokušao da nešto odradi po zakonu disciplinski goni jer je tobože uvredio gospodina ( sa malim "g" ) lovca-gosta koji je svojim bahatim i bezobraznim ponašanjem zaslužio da bude isključen iz lova i da mu se nikada više ne dozvoli da dolazi u šidsko udruženje.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 09:25
|

Lovčina

|
Ovo je ti an primer kako gostu lovcu ne treba dozvoliti baš sve i kako se na početku lova mora očitati bukvica svakome bez obzira koliko para imao i bez obzira koliko neke sebe smatrao "velikim gospodinom".
Svi smo dužni da poštujemo službena lica u lovu svidelo se to nekome ili ne.
Da li kao gosti u nečijoj kući razbijamo posuđe samo zato što smo pozvani na večeru?
Da li kao gosti u restoranu to radimo i ako mi plaćamo taj ručak ili večeru ili se prilagođavamo pravilima restorana?
Nauk za upravu udruženja je - nije zlato sve što sija i ne treba srljati u takve kombinacije pogotovo sa pojedincima.
Ono što meni lično smeta je činjenica da je oko 500 lovaca ove godine platilo udruženju oko 6.000.000,00 dinara samo na ime članskog doprinosa.
Ako na bruto plate dva lovočuvara i upravnice ode maksimalno oko 3.000.000 dinara šta je sa ostatkom novca. To je bezmalo 30.000 eura.
Deo nepotrebno ode LSV-u ( oko 600.000,00 dinara ). Ali je LU "Srem" od Opštine Šid dobio ove godine 600.000,00 dinara.
Koliko je komercijala bilo i koliko je para naplaćeno od istih?
Ako se uzme u obzir da su lovci uglavnom ti koji iznose hranu prave i popravljaju čeke, koji su to troškovi funkcionisanja udruženja i kako to da samo Udruženju "Lovačko društvo Šid" budu dužni oko 100-120.000 dinara i da li se moglo dogovoriti da se na ime duga ta komercijala proda lovcima iz Šida pa da njihovi gosti uživaju u tom lovu.
Prošle godine je odstreljeno 6 komada i u dogovoru sa upravnicom lov je bez po reči prekinut jer je postignut efekat. Pucalo se, pucali su i gosti, odstreljeno je 6 komada i ne treba siliti i prekomerno izlovljavati divljač.
A pored svega bila je tada i sjajna organizacija i saradnja između LD Šid i LU "Srem". |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 24.12.2013. 09:29
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ficho kako je moguće da je planiran odstrel 5 svinja a na dozvoli se nađe brojka 10. Da li je kratak spoj na vezama između upravnika i lovočuvara ili se brojkom 10 mame lovci -gosti da plate ulazak u lovište. Po meni u pravu si ako je lovočuvar rekao da je dosta onda se mora prekinuti sa lovom a sa druge strane kako je upravnik-ca pisala 10 komada , jer time su po meni i gosti obmanuti. Sa druge strane slučaj "traženja" kerova sa oružijem je smešan pokušaj krivolova ili je pokušaj uspeo? Ukoliko je već bilo potrebno a rezumljivo je da jeste da se kerovi pronađu , zašto lovočuvar nije sa svojim oružijem išao u pratnju lovaca bez oružija (za slučaj da se nađe samo ranjena divljač).I na kraju krajeva ponašanje gosta koji nije to ispoljio prvi puta je čudno , a još čudnija je reakcija upravnika koji dozvoljava dolazak tog gosta lovca i lov na vašem terenu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 09:33
|

Lovčina

|
Daki ne znam šta je u planu, verovatno je 10 DS jer ne bi bilo na dozvoli da nije planirano, i tu je po meni takođe greška jer u šumi ipak nema toliko divljači ( DS ) i trebalo je racionalnije pristupiti tom problemu
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 09:37
|

Lovčina

|
I moralo se razmišljati o lovicma iz Šida i njihovim gostima jer je upravi taj lov takođe najavljen i planiran. Bolje je bilo dati i nama i njima po 5 komada, ali je ipak njihov dolazak verovatno uznemirio divljač, a pogotovo kerovi koji su bili jako dobri i dobro odradili posao nateravši im 9 jedinki na cev.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 10:38
|

Lovčina

|
Sad postavljam pitanje - da li je bolje domaćim lovcima, mimo članarine i plana, dozvoliti otkup ( ako je moguće ) lova ili sklapati ugovore sa problematičnim agencijama pa juriti naplatu, svađati se sa lovcima-gostima, pa trpeti pritisak domaćih lovaca...itd.
Ja sam uvek za da se prvo domaćim lovcima ponudi jedan takav lov jer ima onih kojim bi mogli i pored članarine da tako nešto plate i svima će u toj priči biti dobro.
Mada sesve češće čuje ideja da se komercijala organizuje u "Ceriju" samo sa čeke što je po meni takođe dobra ideja jer i srneće divljači ima i izlazila je toga dana dosta pa je manje zalaženja u šumu i remećenja divljači od strane ovakvih neodgovornih lovaca - gostiju.
I ponašanje lovca-gosta u gostinjskom lovu ( nezavisno od toga da li plaća ili dolazi "free" ) u domen lovačke etike i kulture ponašanja.
Domaćin se mora slušati bez pogovora. A da ne pričam o lovočuvarima i upravnicima lovišta.
Samo me živo zanima ko je ugovorio ovaj lov i pozvao ovakve lovce i napravio probmel upravnici i lovočuvaru? Nedisciplinovani lovci su opasnost za svako lovište i divljač, pa i za ostale učesnike u lovu.
Meni je iskreno žao što divljači tog 21.12.2013. godine nije bilo za naše goste ali mislim da je sama organizacija lova bila dobra ali je u pojedinim segmentima mogla biti i bolja jer ipak moramo navići da slušamo ljude koji su zaduženi za pogon i dočeke i slušati ih jer oni rukovode lovom.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 10:47
|

Lovčina

|
Daki i 5 komada DS da je bilo na dozvoli je sasvim dovoljno s obzirom da su oni došli samo da pucaju a ne da otkupe i ulov ( mislim da ga nisu otkupili, a neka me neko ispravi ako grešim ). Nije poenta da se opegla sve što hoda šumom na 4 noge nego da nešto ostane i za druge lovce.
I ako je bilo 10 DS na dozvoli ( a bilo je ) mislim da bi moralno i ljudski bilo poslušati lovočuvara i njegovu preporuku o prekidu lova posle odstreljenih 5 komada DS pogotovo što ponavljam diskutabilno je da li je ijedna od 9 odsteljenih DS i otkupljena. Ako je tako onda se radi samo o želji da se šenluči po šumi i istrebljuje a ne lovi.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 24.12.2013. 10:54
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ficho što se tiče toga da li domaći ili gosti , uvek sam za domaće, na kraju krajeva oni su zaslužili to. Međutim smatram da je upravnik u lovištu da bi upravljao , što znači da je njegova procena od 10 komada (da li ispravna ili ne ne ulazim u to) je jača od mišljenja lovočuvara. Tu ja lično opravdavam goste . Ukoliko ste želeli prodati meso trebali ste tako i dogovoriti sa komercijalnim gostima , pa je prema tome i to propust ugovarača posla. Nisam za tamanjenje ali mnoge stvari iz te sfere očigledno su nejasne u dogovoru ili uopšte nije dogovoreno.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 11:13
|

Lovčina

|
Slažem se Daki da je puno nepoznanica u vezi ugovorenog lova kao i to da upravnik lovišta s obzirom na znanje i zvanje u odnosu na lovočuvara mora da bude iznad u lancu komandovanja, ali sam mišljenja da su u ovom slučaju bili preoptimistični i to se kasnije lovcima iz Šida vratilo jer DS nije bilo 21.12.2013. godine.
Sa druge strane mišljenja sam da bi tu komercijalu mogli i drugačije organizovati - da su kazali imamo da ponudimo 5 komada DS opet bi ljudi došli jer generalno ljudi vole pogonski lov DS i došli bi i da je na dozvoli stajala samo jedna DS.
E ali je problem druge prirode i odaziva se na ime - finansije. Pa se onda i organizuju ovakvi lovovi gde se više vodi računa o novcu nego o divljači, pa se pozovu problematični gosti koji posle "traže" kerove po šumi sa sve puškama i štati još sve ne...
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 24.12.2013. 11:19
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
ficha007 kaže:
Slažem se Daki da je puno nepoznanica u vezi ugovorenog lova kao i to da upravnik lovišta s obzirom na znanje i zvanje u odnosu na lovočuvara mora da bude iznad u lancu komandovanja, ali sam mišljenja da su u ovom slučaju bili preoptimistični i to se kasnije lovcima iz Šida vratilo jer DS nije bilo 21.12.2013. godine.
Sa druge strane mišljenja sam da bi tu komercijalu mogli i drugačije organizovati - da su kazali imamo da ponudimo 5 komada DS opet bi ljudi došli jer generalno ljudi vole pogonski lov DS i došli bi i da je na dozvoli stajala samo jedna DS.
E ali je problem druge prirode i odaziva se na ime - finansije. Pa se onda i organizuju ovakvi lovovi gde se više vodi računa o novcu nego o divljači, pa se pozovu problematični gosti koji posle "traže" kerove po šumi sa sve puškama i štati još sve ne...
Praktično svaki komerc. lov se sa takvim rezonom organizuje...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 11:26
|

Lovčina

|
Ma slažem se She da je svrha komercijale uzeti lovu, ugostiti ljude, ponuditi iće i piće, omogućiti im odstrel ( što više to bolje ), ali taj odstrel mora da bude produkt dogovora LU i LD na čijem se terenu organizuje ta komercijala. U ovom slučaju je moje LD imalo jedan lov par nedelja posle, imalo je 3x više učesnika a divljači nigde ili u tragovima ( srnetjinu ne računam ). A moglo se i drugačije organizovati to sve.
Zašto se domaćim lovcima za iste novce ne ponudi ta priča nezavisno od članarine. Pare su pare ma čije bile. Jer na kraju lovci iz Šida tu divljač i hrane i nose vodu u tu šumu po navjećoj žegi, trude se da divljač ostane tu a ne ode u Hrvatsku...šta sve ne. Mali je doprinos LU u toj priči osim kod izlovljavanja. Pa i tada se ne razmišlja baš o Šiđanima i njihovim gostima nego se sve preusmeri na goste-komercijaliste koji imaji očigledno jako izražen "komercijalni pristup" lovu.
A udruženje nam već neke pare duguje pa bi moglo da se spoji lepo i korisno ( e ali onda mora da bude kompenzacija a to znači da od shushki nema ništa )...
I onda imaš stalno taj antagonizam između lovaca po sekcijama i udruženja a naročito kada UO udruženja čini više predsednika sekcija koje nemaju visoku divljač i svega par koje je imaju i onda kada se pravi plan komercijale ispada da se ovi u manjini ništa ne pitaju nego ova većina koja po logici stvari nema pravo da o tome odlučuje ipak odluči i digne ruku. Valjda u inat onima koji imaju visoke divljači.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 24.12.2013. 11:39
|

Lovčina

|
ficha007 kaže:
Ma slažem se She da je svrha komercijale uzeti lovu, ugostiti ljude, ponuditi iće i piće, omogućiti im odstrel ( što više to bolje ), ali taj odstrel mora da bude produkt dogovora LU i LD na čijem se terenu organizuje ta komercijala. U ovom slučaju je moje LD imalo jedan lov par nedelja posle, imalo je 3x više učesnika a divljači nigde ili u tragovima ( srnetjinu ne računam ). A moglo se i drugačije organizovati to sve.
Zašto se domaćim lovcima za iste novce ne ponudi ta priča nezavisno od članarine. Pare su pare ma čije bile. Jer na kraju lovci iz Šida tu divljač i hrane i nose vodu u tu šumu po navjećoj žegi, trude se da divljač ostane tu a ne ode u Hrvatsku...šta sve ne. Mali je doprinos LU u toj priči osim kod izlovljavanja. Pa i tada se ne razmišlja baš o Šiđanima i njihovim gostima nego se sve preusmeri na goste-komercijaliste koji imaji očigledno jako izražen "komercijalni pristup" lovu.
A udruženje nam već neke pare duguje pa bi moglo da se spoji lepo i korisno ( e ali onda mora da bude kompenzacija a to znači da od shushki nema ništa )...
I onda imaš stalno taj antagonizam između lovaca po sekcijama i udruženja a naročito kada UO udruženja čini više predsednika sekcija koje nemaju visoku divljač i svega par koje je imaju i onda kada se pravi plan komercijale ispada da se ovi u manjini ništa ne pitaju nego ova većina koja po logici stvari nema pravo da o tome odlučuje ipak odluči i digne ruku. Valjda u inat onima koji imaju visoke divljači.
Ovo za domaće lofce se apsolutno slažem!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 24.12.2013. 11:51
|

Admin

Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Meni ovo liči na to da je "gospodi" neko dao garanciju za odstrel 10 DS, a da lovočuvar o tome nije obavešten!!!
Poznajući "ekipu", znam da oni retko plaćaju unapred, a da ne dobiju garanciju, ili u broju hitaca, ili u broju odstrela!
A pošto je preCednik stao na stranu "gospode", nekako mi liči da je baš on taj koji je ugovorio uslove lova, pa i dao neku garanciju.....a možda je za takvo štovanje "gospode gostiju" i malko nagrađen!!!
Proveri!!!
Nisu oni baš takve moodonje da bi se qurčili bez razloga!!!

Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 14:05
|

Lovčina

|
Samo znam da su bili dosta drčni i da lovočuvara nisu preterano bendali, a da ni upravnica nije mogla sa njima. To je nauka za ubuduće.
Ja bih tu da sam na mestu lovočuvara samo naredio - preklopi pušku i tutanj inače zovem pograničnu il običnu policiju a vi ste gospodo što se mene tiče od tog momenta u krivolovu.
I na kraju je lovočuvar dobio prijavu jer nije bio "fin" prema tako "finoj" i "uglednoj" gospodi. Po meni ni kriv ni dužan.
Upravo LU Srem - nauk za ubuduće. Ponudite domaćim lovcima da otkupe te komercijale i gotovo. Rešili ste sve probleme, jer sa domaćim lovcima je ipak lakše nego sa ovim istrebljivačima divljači.
Mi smo lov pogodili đuture kako sam čuo. Pa ako je bilo 25 lovaca samo uzmite koliko je vlasnik agencije bio dobar ako je od svakog lovca uzeo po 100 eura ( a uglavnom je to ta cena ). Za taj lov vlasnik agencije inkasirao je 2.500 eura, platio nama ( LU Srem ) naše i ostalo mu slobodno jedno 1500 eura garantovano.
Eventualno nekog "počastio" sa par stotina evrova i eto njemu lepe zarade od 1.000-1.200 evrova za par sati posla. A Šiđani ostali bez 9 komada DS.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 24.12.2013. 14:12
|

Lovčina

|
Ti bi, da si lovočuvar, jako brzo dobio - OTKAZ! 
Ovako, pošto je uradio kako mi ne bismo, dobio je samo prijavu...
Sličan je slučaj i sa uspravnicom - da se pobunila, verovatno bi je čekao otkaz u neko dogledno vreme...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 14:13
|

Lovčina

|
A što se tiče Predsednika - u ovom slučaju morao je da stane na stranu svoga zaposlenog jer momak u opšte nije kriv jer je bio isprovociran bezobraznim ponašanjem "čuvenog" gosta koji je navikao da "moča" po drugima jer misli da se parama kupuje sve.
Disciplinska protiv tog momka zaista sada nema smisla.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 14:20
|

Lovčina

|
sheytan kaže:
Sličan je slučaj i sa uspravnicom - da se pobunila, verovatno bi je čekao otkaz u neko dogledno vreme... 
She ja sam takav. Letos je pokušano i meni da se namesti nešto vezano za posao koji radim, da se ucenim...uplašim, ali nije prošlo jer ja u životu uvek imam alternativu za "šta ako situacije". Hteli su pojedicni i mene da otkažu ali nije prošlo.Najjače oružije veruj mi na reč je da radiš ispravno i ni po babu ni po stričevima. I da nisi u nikakvim kombinacijama. Onda ti ne mogu ništa. Mogu da ti daju otkaz, slažem se, ali kada imaš alternativu mogu da ga doovaju.
To ja stalno ponavljam svima pa i lovočuvarima i upravnici. Samo se držite zakona to vam je najjače oružije. Pisao sam na ovoj temi o tome bezbroj puta a i ona može da potvrdi.
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 24.12.2013. 14:26
|

Lovčina

|
Sremac interesantna je sve više ta priča o garanciji. To prvi put čujem. Ako sam dobro skontao neko iz organizacije lova kod nas je trebao da da vlasniku agencije neku garanciju ( pismenu ili usmenu ) o tome da će tog i tog dana moći da zaista odstrele 10 DS ili da će pucati jedno 100 puta otprilike.
Šta biva ako ja dam garanciju da će biti odstreljeno 10 DS ( piše na dozvoli ) a bude odstreljeno samo 9?
Da li ja snosim neke konsekvence? Da li se lov ponavlja? Da li moram da im nadomirim tu 10-u DS?
Da li to ima veze sa odlaskom da se "traži" izgubljeni pas sa sve puškama pa se na taj način nadomesti ta 10-a DS?
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 24.12.2013. 16:38
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Nazalost ovakve situacije ce se ponavljati dok se lovocuvarska i strucna sluzba ne izmeste iz lu.Ovako,ko sme da recimo precedniku lopini,prigovori za nedozvoljene radnje kad mu taj isti kroji kapu i daje platu .Naravno ekipa oko istog tog precednika sedi u uo.i resava zalbe na odluke disc.komisije,tako da ne bih bio iznenadjen da pomenuti lovocuvar dobije i otkaz posle prijave,jer se boze moj,drznuo da se usprotivi drugovima odozgo.Jedini nacin je da lovci uzmu u ruke mnogo puta pominjanu metlu,pa redom svako od svog ld.Ovakvima nije mesto u lovstvu i tacka.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 24.12.2013. 16:44
|

Lovčina

|
ficha007 kaže:
sheytan kaže:
She ja sam takav. Letos je pokušano i meni da se namesti nešto vezano za posao koji radim, da se ucenim...uplašim, ali nije prošlo jer ja u životu uvek imam alternativu za "šta ako situacije". Hteli su pojedicni i mene da otkažu ali nije prošlo.Najjače oružije veruj mi na reč je da radiš ispravno i ni po babu ni po stričevima. I da nisi u nikakvim kombinacijama. Onda ti ne mogu ništa. Mogu da ti daju otkaz, slažem se, ali kada imaš alternativu mogu da ga doovaju.
To ja stalno ponavljam svima pa i lovočuvarima i upravnici. Samo se držite zakona to vam je najjače oružije. Pisao sam na ovoj temi o tome bezbroj puta a i ona može da potvrdi.
Nachelno se ja slazem s tebe, ali to kod obichnog smrtnika, u Srbistanu, ne ide bash tako... A za to, naravno, nije kriv taj smrtnik, nego licimuri, demoni, qrve, paederi, itd...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|