Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
arsa
 Meni licno ta prica o odnosu polova 1:1 ne pije votku! Kao prvo i osnovno je to sto kaze SUMO da je velika vecina srna oplodjeno. Steta! A kao drugo odrediti koja je srna za odstrel i nije tako lako osim u slucaju loseg telesnog izgleda (a verovatno se samo takve pucaju-al' malo prekosutra). I trece kad kazu da se time postize bolja genetska struktura,kada je kvalitet trofeja u pitanju, kako znaju od kog je srndaca ta ista srna i koji je srndac upario pa ce lanad da budu kvalitetna ili ne? Razmislimo!
lovac Joca i Luka srbijalov

laki lov
 Drage moje kolege, svako ima svoje razmisljanje kako ce i sa ce raditi u svom lovistu.... Mi smo se odlucili da pokusamo na ovaj nacin, a rezultate cemo videti za koju godinu.... Ja stvarno ne znam kakva vi iskustva imate iz drugih lovista, ali nasa strucna sluzba korektno i profesionalno obavlja svoj posao... U komercijalnom lovu strucni pratilac je iskljuciva clan strucne sluzbe... Ostrel svih 90 srna odavlja lovac i strucni pratilac (clan strucne sluzbe)... Ostrel srna se bazir na tome da se iz lovist vade stara, sitna i bolesna grla.... U nasem lovistu ima trofejnih grla ali ne toliko koliko mi zelimo... 2002 god ostreljen je srndac od 180.78 CIC poena, a svake godine se ostreli po neka bronza i srebro, ali nam fali zato.... Komercijalan lov je na srne je u toku, a na prolece ce biti na srndaca, vi lepo dodjite i uverite se o stanju srnece divljaci u nasem lovistu... Mi smo lepo izneli podatke sta se i kako se radi u nasem lovistu, ko ima bolje nek iznese pa se mi moz ugledamo na njih....Pozdrav...
iveli
laki lovac

SUMO
 Samo napred uvazene kolege, bolje je i bilo kakav rad nego nerad.
A opet celih 90 srna je cist genocid u svakom lovistu. Niti znas od kojih je roditelja i kakav genetski potencijal nosi, niti znas kakvim je srndacem oplodjena i kakvu ce lanad dati.
Da li mislis da u tih 90 grla nema kombinacije tipa srna cerka jakog srndaca oplodjena sa dobrim ili jakim srndacem?Ima sigurno, ali je to nemoguce utvrditi.
Kako to rade drugi ili ti vecina? Odstrel srna, prijavilo se recimo 10 lovaca. Lovocuvara ili upravnika mrzi sto je ziv, treba da se drnda sa domacim lovcima. Pola lose gadja, ne caste nista, rano ustaje, niva nesto zeza sa plinom iiiiii- lepo odu gde ima najvise divljaci, ma ova je matora - gruuu i padose dobri butevi.....cista selekcija, milina.
Kako rade u jednom mestu u Banatu recimo - /pisao ja o tome/. Palo zlato blizu 150 poena. Francuz pevusi, svi dosli da vide trofej iako da nije bilo ovog sto kuca ove redove tesko da bi pao jer ga je vec 2 puta promasio, al` nebitno i rece sav srecan predsednik - ``jel Vlado, znas li od kad imamo zlatne srndace?``Ne.
- pa od kad sam ovim mojima zabranio da love srne, uvek pucase najvece pa padali oni u bastu a bast im kao pesnica......
A fenomen jednom bilo jako zlato i nikad vise sam nazvao ``srpska selekcija``
al` o tome koliko god pojedinci mislili da preterano se...m u knjizi Lov srndaca
ima dana, citacete .
Lepo je procitati da je strucna sluzba korektna i posvecena svom poslu, zelim vam uspeha i da nam zime budu blaze nego protekle dve.

SUMO
 Sta bi neko slabije upucen rekao gledajuci sliku?
Slabije prvo lane, moze se ``vaditi``.
Sipak. Slika je napravljena pocetkom avgusta kada je bila ekstremna susa. Na zumiranoj slici ili dok sam gledao dvogledom pre slikanja lepo se vidi odlicno razvijeno musko lane sa naznacenim rozistima /drugo lane/ i zensko lane sa mladom majkom srnom.
Plodne srne koje cesto daju 2 laneta pre su cist dar za loviste nego kako neki ``strucnjaci`` tvrde da i njih treba pucati jer eto kao daju sitnu lanad.
Lov na lanad i srne treba minimalno odraditi pucajuci najsitnija, telesno slaba i bolesna grla. Slozicete se da je na nasu zalost prestarela srna redak prizor u nasim lovistima.

arsa
 Zarad selekcije i genetskog potencijala ja bi ovde po kratkom postupku: bum,bum,bum! Sve je to za odstrel bato moj!Angry

darkon
 Slažem se za minimalan odstrel srna, i to samo onaj opravdan i neophodan.
Realna slika je takva da mnogi pričaju kako treba, a na terenu se to ne ispoštuje, pa bude ovo bam, bam, samo da se ne vrate prazni.
Inače, srne ne lovim i ja ih lično NIKADA neću pucati.
Srndać i trofej su već druga priča.

Evo jednog dvogodišnjeg škarta, ove godine odstreljen u mom udruženju.

img231.imageshack.us/img231/3789/image1355.jpg

A da, onog neobičnog što odstrelih ove godine.
Pre par dana spremismo neki specijalitet, kad ono pod zub sačma "desetka".
Eto razloga deformiteta.

laki lov
 SUMO daj boze da nam ova i sve naredne zime budu blaze i krace... Sto se tice onog slucaja da strucna sluzba samo odvede lovca gde ima najvise divljaci i puca prvo sto izadje, mi ove godine imamo dogovor sa "Bioloskim fakultetom iz KG" da sve glave ostreljenih srna dostavimo njima, a oni ce utvrditi starost tih srna i da li su bile za ostrel ili ne..... Ako ustanovimo da je strucna sluzba previse gresila sigurno ce uslediti odgovarajuca kazna za to, a SRBINA KAD UDARIS PO NOVCANIKU TO GA NAJBOLjE OPAMETi.... Mene ovde niko ne razume, Mi smo malo loviste ukupno 24000 hektara, 17000 lovno-produktivne povrsina, kapacitet naseg lovista je oko 800 grla i mi nemamo vise nameru da uvecavamo fond vec da poradimo na hvalitetu... Ja uvazavam svacije misljenje ali i dalje mislim da mi radimo najbolje... Sumo sto kaze da je cist genocid ostreliti 90 srna? mislim da nije u pravu, ako mi izvadimo 90 srna iz lovista, trudicemo se da to budu stare,sitne i bolesne jedinke, skart grla, koja ne zelimo da ostavimo u reprodukciji. Samo primenite istu metodu sto primenjujete kod srndaca i razumecete o cemu pricam... Sto kad dodje selektivni ostrel svi pucaju los trofej, telesno slabe srndace i mnogo matore srndace??? zato sto ih ne zele u reprodukciji, tako i mi radimo sa srnama..... Ali neka, pusticemo vreme da pokaze svoje... Ko je u pravu a ko ne....
laki lovac

SUMO
 Ulepsa mi vece kolega. Potpuno te razumem. Ja sam sa dvojicom kolega jos 1999. dostavljao glave lisica Pasterovom Zavodu u Ns. Njih zanimalo besnilo, mene trihineloza.Od 40 uzoraka nijedna nije bila besna, a 5 je imalo trihinelu.....da ne duzim, gledali me kao Marsovca zato sto uzimamo lisicije glave, jos posebnim nozem.
Kad bi svi radili tako za procenom starosti.....bilo bi lepo. Takodje obradovao bi nas sa tacnim podatkom o starosti srna koje su odstreljene, a i kad su vec tu momci sa bioloskog, njih zanima sve zivo - od kraniometrije do...... proverite i % oplodjenosti srna.
Da, 90 zenskih grla je cist genocid jer vi toliko losih i matorih grla nemate u lovistu.Mislite o tome.
Darko, da ti vidis kako u jednom uzornom udruzenju gotovo svaki srndac ima ``potpis`` od krupne sacme kad se otkuva....turista belo gleda....ako nema sacme ispod zuba, rozista ili u nosnoj kosti obicno mu kazem da je od roga drugog srndacaCry

zmaj
 pozdrav svima, čim se Sumo uključi, forum zaživi.
omje spolova 1:1 je čak zakonska obaveza u mnogim državama, jer većina stručnjaka i "stručnjaka" smatra to kao optimalno (a to misli i crkva) zbog prirodne selekcije i mogućnosti oplođivanja većine srna sa jačim srnjakom. ja smatrm da za kvalitet nije presudan omjer spolova, koliko ispravna selekcija i naročito ishrana. kod odstrela srna se dešavaju veće pogreške, nego kod srnjaka. često se odstrijeli srna koja ima lanad i sl. što se tiče odstrela lanadi najbolje je na polčetku zime kada se vidi razlika, kada je dvoje ja odstrijeljujem slabije. odstrel srna počeli smo danas, dok srnjaci imaju rogove, a lanad su uz majku da bi se smanjile pogreške (koje se ne mogu nikada skroz izbjeći). srne lovimo isključivo čekanjem na čekama radi osmatranja, mada neka LD love prigonom, to je tek prava selekcija.
što se tiče odstrela srna i omjera spolova treba se prilagoditi lovištu i okruženju.Lupa
čemu tuga, čemu bol, kad postoje pas i lov?

arsa
 imageshack.us/a/img696/6172/srndaca.jpg

Jedan lepotan od ranije!

SUMO
 Postovani kolega Arso,
sigurno ste sprovodili pravilnu selekciju pucali isti broj srna u terenu, procenjivali starost.....

Evo jednog lepotana za ispis, iz terena gde je savrsena priroda, pucaju se losa muska grla, a zenska samo kad mora i to mali broj losih i starih grla.

SUMO
 Ima i markicu da ne bude zabune i ostalih komentara

laki lov
 Evo kod mene se ostreljuje veliki broj srna pa ima lepih trofeja.... Sumo ti imas svoje misljenje da je ostrel velikog broja srna greska, i ja to razumem ali mi vec tri godine ostreljujemo po 70-90 srna i iz godine u godinu imamo sve lepse i bolje trofeje....
laki lov priložio:
148728_290653664342588_100001938698386_675811_1180987643_n_1.jpg

laki lovac

laki lov
 Evo i jednog sa kraja sezone...
Ostrelio Austrijski ambasador G-din Koja Klemens
laki lov priložio:
553408_307313899343231_100001938698386_717634_218686276_n.jpg

laki lovac

SUMO
 Nemate sigurno sve bolje i bolje trofeje /jer treba ``prestici`` onoga od 180 cic iz 2002. godine a niste mu ni blizu recimo/ vec sigurno zbog dobre strucne sluzbe kao i cuvanja lovista.
Oba ova srndaca su zrela grla. Shvati da oko srndaca ne treba puno filozofije vec im treba dati sansu da narastu i dozive svoj maksimum.
Takodje, zaboravih- odnos 1:1 je prepisan iz nekih zemalja koje Srbiji nisu ni do nogu po ``kvalitetu`` srndaca. Tamo ima kolicine, ali kvaliteta nikako. I taj odnos sa nasim terenima nema veze s`mozgom.
Koliko je poena imao prvi srndac?

laki lov
 Prvi je imao 98.56 CIC poena on je iz planinskog dela lovista, a drugi 110.26 CIC poena.... Kao smo ostrelili zlato od 180.78 CIC poena imali smo brojno stanje od 250-300 grla i odnos polova 1:1.5-2, i naredne 2-3 godine smo imali po neko zlato ( jedno 142 CIC i nekoliko 130-135) ali je trofejna vrednost sve vise opadala a brojno stanje sve vise raslo, pa dodjosmo do brojnog stanja od 800 grla i odnosa polova 1:4-5, i sitacije da zlato nemamo vec 5 godina... Cim imamo 800 grla rec o lovokradji pada u vodu, strucna komisija kaze da vec 4-5 godina minimalno gresimo u ostrelu muskih grla, e pa sad mi vi kazite sta je sa nasim zlatnim trofejima od pre 7-8 godina????
laki lovac

SUMO
 Kolega, rekoh li vec termin ``srpska selekcija``?
Citacete i o tome. Mladi ste.
nego me nesto drugo zanima -
1. Da li se povecao broj grla koja su stradala u saobracaju?
2. Da li je medju njima bilo par dobrih srndaca u medalji?
Zlatan srndac ne pada sa neba. Na terenima poput vasih tesko se lovi i obicno ne ulovi. Zato ima sansi da dozivi maksimum.
Najteze je uklopiti da imate turistu koji to hoce da plati po punom cenovniku, da imate pouzdanu agenciju da plati fakturu na vreme i da je taj lovac iole spretan da pogodi srndaca.

laki lov
 Kolega saobracaj nam je veliki problem... Veliki broj grla nastrada u saobracaju , tu naravno ima i trofejnih grla ali ne znam tacan podatak o njihovoj trofejnoj vrednosti.... Imamo i veliki problem sa zakonom, tacnije presudama... Zakon je na nasoj strani jer se uglavnom radi o prevelikoj brzini kretanja i mestima gde postoji znak "Divljac na putu" ali presude uvek idu u korist onih koji su nama naneli stetu, a onda mi njima placamo stetu na njihovim automobilima.... To si upravu, tesko je ostreliti takvog srndaca, strucna sluzba zna o par vrlo dobrih primeraka ali kad se pojavi lovac koji bi ih pucao, obicno ih nema na terenu ili se pjavi na prevelikoj daljini za pucanje.... Tri prsta 2
laki lovac

alex
 Evo jedne informacije dok sam isao u subotu na pecanje malo kasni ap jos sam morao majku da odvezem u selo krenem preko Vuckovice i pred selo Brnjicu na ivici sume vidim srnu i srndaca kako su me odusevili stao sam odmah i kako sam izasao iz kola srndac je odmah pobegao ka sumi a srna je ostala da gleda posle je i ona pobegla. Ovo je prvi put da ih vidim u ovom kraju i da su tako blizu bili pored puts a nekih 80.ak metara
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

nenadx
 Da nebi nagađali evo šta je pre oko godinu dana rekao predstavnik naše struke Aca Pantelić :
Odnos polova.
- Najbolji je odnos polova srna srndać 1:1. U takvoj situaciji najjači i najbolji srndać bi vršio oplodnju, a time i ostavljao zdravije i bolje potomstvo. Ako je srna više, onda u oplodnji učestvuju i srndaći lošijeg kvaliteta, pa i škart.
Lanad
- Treba obratiti pažnju na to da li je lane muško ili žensko. Poželjno je ostaviti više muške lanadi nego ženske.
O krdima
- Dešava se da zimi u krdu bude više od 20 grla. Ali, na proleće, kad dođe vreme parenja, krdo se razbija i mužjaci jure za ženkama koje traže što bolju teritoriju za svoj podmladak.
Zabune pri odstrelu
U vreme kad srndaćima opadaju rogovi, neiskusan lovac može da pomisli kako pred sobom ima srnu, pa ubije srndaća. Zbog toga treba obratitri pažnju na zadnji deo, tzv. ogledalo, koje je kod srna srcastog oblika, sa produženom dlakom prema polnom organu.
Tek sa prvim mrazevima, kad se letina sabere, a teren postane pregledan, počinje selektivni odstrel srna. - Važno je da nema prirodnih zaklona, koji bi onemogućili dobar pogled i procenu vrednosti srne za odstrel kaže Aca Pantelić. - Taj lov traje do zakonski dozvoljenog roka, ali i do odstreljenog a planiranog broja srna. Odstreljuju se stara i slabija grla. Starija se prepoznaju po većem i opuštenijem stomaku, većim i vidljivim gladnim jamama na bokovima i izduženijom glavom.- Grla sa vidnim povredama i fizičkim oštećenjima, koja su ranjena ili iscrpljena od bolesti.
- Grla koja su krupne konstitucije, a vode jedno sitno lane ili dvoje. Ako vode tri laneta, sve ih treba odstreliti.Takva srna bi povećala brojno stanje, ali bi njeno potomstvo bilo sitnije i lošijeg kvaliteta. prirodan odnos krda bi se poremetio
Na ovo bih rekao samo da su primetne određene kontradiktornosti u stavovima..Nakon 20 tak godina lova srneće divljači I odstreljenih par stotina,rekao bih da ne postoji formula za postizanje idealne populacije,koja bi davala vrhunske trofeje itd.,već samo par pravaca ili intervencija ka težnji u postizanju željene populacije,ostatak su faktori na koje čovek može malo ili nikako da utiče.Da nije tako,svi bi imali I trofeje I brojnost I bar na jednom delu lovišta koji mogu lako da kontrolišu.Bar tako mislim...a eno otvorena je skoro tema pod DIVLJAČ sa podtemom -Brojnost,trofejnost...pa se tamo može nastaviti.Pozdrav.
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Lovna sezona jelena svih polova traje do 15. februara
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

66,078,348 posete www.srbijalov.com