Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čokovi na sačmaricama

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čokovi na sačmaricama
dragand
 Sve lepo procitao mozda ce vam se uciniti smesno ali pomalo ostadoh zbunjen Smile ...Moze li neko napisati za nas pocetnike nesto konkretno...Koji cok kod bokerice u gornju cev koji u donju kad idemo npr u lov fazana,zeca, prepelice , pa onda za lov patke,guske itd...

sheytan
 Imash u lovachkem priroochniq to detaljno, ako ti ne bidne jasno, ondak tje mi nastupimo! �ika

p.s. Es pazario pooshq? Znash li koju cev prvu opaljujesh?
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! �iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

tomo vrbas
 Za prepelicu:donja cev cilindar,gornja 1/4,fazan:donja 1/4,gornja 1/2,zec:donja 1/2,gornja pun cok, a patka i guska isto moze:donja 1/2 a gornja pun cok e sad ako guske pucas na vecim visinama onda donja 3/4 a gornja pun cok ili ako patke lovis vecernjim docekom na vodi ili strnjci onda:donja 1/4 a gornja 1/2 coka!

Podunavac
 Za postavljanje čokova je bitno na kojoj se daljini diže divljač, odnosno na kojoj se udaljenosti puca. Lično cilindar čok ne koristim za ništa drugo osim kugle i potkalibarnog projektila. Klasična konfiguracija kod pušaka sa fiksnim čokovima je 1/2 čok i pun čok što bi moglo da se smatra univerzalnim. Ređa kombinacija je 1/4 i 3/4 čoka. Kod moderne municije nedostatak izmenjivih čokova može da se kompenzuje sa namenskom municijom (disperzivnom ili sa korpicom). Ali promenjivi čokovi i te kako imaju svoje prednosti.
Evo jedne tablice za manje iskusne lovce.
Podunavac priložio:
cokovi_2.jpg

Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 A evo još jedno lepo objašnjenje za lovce početnike.

1/1 PUNI ČOK (suženje otvora cevi za 0.75-1 mm)
Koristi se za gađanje na većim dajinama 45-55 m.
Raspon daljina gađanja je:
- minimalna 22 m
- optimalna 27-46 m
- maksimalna 55 m
Pri gađanju jedinačnim zrnima, iz ovih cevi treba ispaljivati samo potkalibarna zrna.

3/4 ČOK (suženje od 0.5-0.75 mm)
Upotrebljiv za gađanje na daljini 40-50 m.
- minimalna 20 m
- optimalna 25-40 m
- maksimalna 50 m
Od jedinačnih zrna treba iz ove cevi ispaljivati potkalibarna zrna i samo neke vrste kalibarnih, koje ne izazivaju velika naprezanja u predelu čoka.

1/2 ČOK (suženje od 0.38-0.5 mm)
Pogodan za gađanje na srednjim daljinama 35-45 m.
- minimalna 19 m
- optimalna 24-38 m
- maksimalna 47 m
Od jedinačnih zrna može se koristiti potkalibarna ali i kalibarna (što je manje pogodno).

1/4 ČOKA (suženje od 0.20-0.35 mm)
Ovaj čok pogodan je za gađanje na manjoj i srednjoj daljini 30-40 m.
Raspon gađanja je:
- minimalna 13.7 m
- optimalna 17-27 m
- maksimalna 35 m
Može ispaljivati sve vrste kalibarnih i potkalibarnih zrna.

CILINDAR (praktično bez suženja ali u stvarnosti postoji suženje do 0.2 mm)
Koristi se za daljine gađanja do 25 m.
Tri prsta 2Kolce

Sremac75
 Bravo 2
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

dragand
 Puno hvala podunavac , sada mi je sve potpuno jasno Smile B)

kimi
 "fala puno, nema šta, slikovito i rečito-jasno ko dan !!!Bravo 2

SUMO
 Mene mrzi da citam svih 7 strana. Ranije sam redovno na Bereti stavljao 1/4 za prepelice i 1/2 za grlice. I jednom prilikom zaboravim onaj 1/2. NIJE BILO RAZLIKE ! ! ! Padale su grlice samo tako. Od tad 1/4 ne menjam. Stavim pun cok samo kad idem na guske. Nema potrebe da previse cackate oko cokova. Vecina metaka ima plasticnu korpicu koja dovoljno dobro nosi na svim standardnim daljinama od 20 do 40 m.

kimi
 Da li to onda znači da ne važi ona tablica koju je dao Podunavac za metkove sa korpicama?Confused

SUMO
 Ma vise odrah grlo i prste objasnjavajuci.
Hoces da lovis fazana i zeca na pocetku ? 1/4 i 1/2 u bokerici, 1/4 u polu-automatu. Municija? Krusik BK 10tka, Belom 12ca i ne treba ti bolje. Kako sezona odmice, Krusik Specijal 10 tka i 8ca. Belom 10 i 8 takodje. I pevas. Em si kupio domaci metak, em je jevtin, em je odlican.
Ja vec peti izlazak pucam vrlo uspesno na patke belom 12 com. I nemam problema. Da, 1/4 je u Bereti.

stoijko1980
 ovo je stvarno za pocetnike dobro objasnjenje o cokovima... hvala svima 
dali

Davidko
 Ljudi imam dvocevku bokericu 12mm,ostalo mi posle oceve smrti,puska je trenutno kao trofejno oruzije(skinuta udarna igla) ali planiram da postanem lovac,tako da sam cuo razne price oko toka u koju cev treba da se stavi brener da nebi doslo do pucanje cevi.Tako da ako neko moze da mi objasni koja je razlika izmedju 1 i 1/2 coke....lovac

Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.

Srbijalov Admin Tim!

Podunavac
 Razlika je u suženju usta cevi (čoka). Suženje kod 1/2 čoka je 0,5 mm, a kod punog čoka 1 mm. Moderna jedinačna zrna (Brenneke i sl.) možeš da pucaš iz svih čokova, ali je 1/2 čok ipak pogodniji zbog manjeg naprezanja cevi prilikom prolaska projektila kroz nju.
Tri prsta 2Kolce

Davidko

Davidko kaže:
Ljudi imam dvocevku bokericu 12-cu puska je trenutno kao trofejno oruzije(skinuta udarna igla) ali planiram da postanem lovac,tako da sam cuo razne price oko toka u koju cev treba da se stavi brener da nebi doslo do pucanje cevi.Tako da ako neko moze da mi objasni koja je razlika izmedju 1 i 1/2 coke....lovac

Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.

Srbijalov Admin Tim!

Davidko
 Hvala puno na odgovoru....Kolce

Kolega krajnje je vreme da se adekvatno predstaviš,ukoliko to ne učiniš Admin tim će biti prinuđen da te udalji sa foruma .

Srbijalov Admin Tim!

neno1971
 Kupio sam prosle godine Rusku jednocevku IZ model MP-18,kalibar 12/76,uz nju sam dobio 2 coka i treci na pusci.Sve oznake na cokovima su ispisane slovima. Na pusci se nalazi cok sa oznakom F za koji predpostavljam da je pun cok(FULL) ali mi druga dva nisu bas jasni.Na jednom pise M-Lead a ispod F-Steel, a na drugom IC-Lead a ispod IM-Steel.Ako bi neko hteo malo da me prosvetli koje je ovde polu cok a koje 1/4 coka posto oznake Lead i Steel predpostavljam da se odnose na vrstu sacme( olovna i celicna). Hvala unapred i dobar pogled.
�iveli
nebojsa savkovic

sheytan

neno1971 kaže:Na jednom pise M-Lead a ispod F-Steel, a na drugom IC-Lead a ispod IM-Steel.Ako bi neko hteo malo da me prosvetli koje je ovde polu cok a koje 1/4 coka posto oznake Lead i Steel predpostavljam da se odnose na vrstu sacme( olovna i celicna).

Vrlo je prosto! Tj., sve je kako piše! M-lead znači polučok ZA OLOVNU sačmu, F-steel znači - pun čok za TČELITČNU!

U prevodu, čelična sačma se ne sme pucati iz jako čokiraTih poošaka! Smile U uputstvu bi trebalo da imaš napisano da je maximalni čok za čeličnu sačmu baš taj, M-lead, iliti klasični polučok... Na njemu, beše, imaš tri zareza....

Ovaj drugi, što si pomenuo, je IC - poboljšani cilindar, iliti 3/4 za tčelik... Itd...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! �iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

neno1971

sheytan kaže:

neno1971 kaže:Na jednom pise M-Lead a ispod F-Steel, a na drugom IC-Lead a ispod IM-Steel.Ako bi neko hteo malo da me prosvetli koje je ovde polu cok a koje 1/4 coka posto oznake Lead i Steel predpostavljam da se odnose na vrstu sacme( olovna i celicna).

Vrlo je prosto! Tj., sve je kako piše! M-lead znači polučok ZA OLOVNU sačmu, F-steel znači - pun čok za TČELITČNU!

U prevodu, čelična sačma se ne sme pucati iz jako čokiraTih poošaka! Smile U uputstvu bi trebalo da imaš napisano da je maximalni čok za čeličnu sačmu baš taj, M-lead, iliti klasični polučok... Na njemu, beše, imaš tri zareza....

Ovaj drugi, što si pomenuo, je IC - poboljšani cilindar, iliti 3/4 za tčelik... Itd...

nebojsa savkovic

dragand
 Imam djedovu Rusku orozaru 16/70 1974 proizvedena. Puska je starija pa se dobro ne vidi ali i ja se ne razumijem u cokove bas najbolje moze li mi neko reci ako vidi na ovoj slici koje cokove ima puska?

http://i46.tinypi...0uyc1.jpg?

admini nemojte obrisati link molim vas ne reklamiram stranicu samo sam uploadovao sliku lakse mi je ovdje. hvala

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Paradox čokovi na sačmaricama ORUŽJE - SVAŠTARA 14 22.12.2013. 20:42
Preticanje pri gađanju sačmaricama LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 117 22.10.2012. 23:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,663,564 posete www.srbijalov.com