Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izložbe i utakmice pasa

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izložbe i utakmice pasa
Lala
 Pa ne znam šta da pitam, bre!?
Verovatno se neki uzgajivači dobro poznaju sa pojedinim sudijama, kad ovako razgovaraju, u svakom slučaju je neprimereno tako razgovarati u ringu, zbog drugih ljudi, ipak je to zvanično takmičenje.
A iz drugog dela tvog upisa sam shvatio da je titula možda davana psima koji je ne zaslužuju, ili grešim?
Za ono oko sudjenja u specijalki, to je malo bruka.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nemeza
 Lala, ne grešiš pojedine titule su dobijali psi koji nezaslužuju ni petice. Najviše sam se zadržao kod ringova gde su ocenjivali lovne pse, suđenje je bilo više nego nakaradno. Neka se mi "obični smrtnici" ne razumemo u kerove ali titulu u rasi trobojni gonič odneo je ker koji ima rep dlakaviji i deblji od lisice, možda se nerazumemo ali nismo ni ludi ni ćoravi. To je samo jedan primer. Na i izložbu je došo čovek kolima do samog ringa, otvorio gepek i u jednoj kutiji za transport pasa stavio 4 goniča različitih rasa(ko sardine) po završetku pošto nije osvojio sve četri titule prokomentarisao je "nismo se tako dogovorili ovog četvrtog nisam morao da maltretiram". Šetajući se od ringa do ringa nailazio sam na smeh i psovke što gledalaca što takmičara. Bilo je i ringova gde su i gledaoci i izlagači aplaudirali nakon dodele titula ali veruj to je bila retkost. Najgore u svemu tome je bilo što je "Broj jedan" bukvalno trčao od ringa do ringa da slučajno sudije ne zaborave na instrukcije i ne pomešaju brojeve koje su dobili. Što se tiče specijalke na sve ovo dodajte da nije se znalo ko šta sudi, neke strane sudije nisu imale prevodioce sve vreme izložbe pa je sve u svemu više ličilo na cirkus nego na međunarodnu izložbu pasa. Ovo je viđenje izložbe očima jednog običnog Srpskog lovca i ljubitelja pasa koji je otišao na izložbu da uživa a vratio se kući razočaran. Pozdrav. Bye

charuga
 strasno sta se radi..
nije ovo ni prvi ni zadnji put da se namesta...Shock
..............

Lala
 Ako je tako, Nemeza, onda hvala Bogu, što nisam odgajivač pasa, jer bi verovatno i sam prolajao...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

neca90
 Isao sam oba dana na izlozbu u Nisu,ali se nisam mnogo obazirao na sudije i njihove odluke,vec sam se trudio da uzivam u psima.A ovo o cemu se govori,tj. da ima svakojakih namestaljki,zaista je tacno,i to sam imao prilike da u nekoliko navrata i vidim.
Naime,posto je tema izlozba pasa svih rasa,a ne samo lovackih,mislim da necu napraviti digresiju.Ja najvise obracam paznju na drugu FCI grupu,a moja najveca ljubav u okviru nje su sarplaninci.E tu covek tek ima da se nagleda svega i svacega!ShockOvo je zaista najeklatantniji primer neukosti pojedinih sudija!Da se ne shvatimo pogresno,ovo se ne odnosi na sve sudije koje sude ovu rasu,ali svako zito ima kukulja,pa tako i ovde!
Najveci stepen neznanja pojedinih ocenjivaca se ogleda upravo kada je rec o ocenjivanju karaktera ove rase!Naime,standard (koji je inace radjen za Kraskog ovcara,slovenacku rasu,pa tako ispada da je muzjak sarplaninca tezak oko 35 kg i visok oko40 cm,sto je notorna glupost i premalo za sarca,ali da sad ne ulazim u tu pricu,to je mnogooo siroka tema) je definisao karakter sarplaninca sasvim kratko i jasno:mirnog temperamenta,dobrocudan,ali vrlo ostar.Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.Miran temperament podrazumeva da pas u odredjenom stepenu nadrazaja uvek reaguje,za razliku od zivahnog i vatrenog tipa koji reaguje sa velikom osetljivoscu i na najmanje nadrazaje.Sarplaninac nije tip zivahnog,nervoznog i vatrenog psa.
Po definiciji-dobrodusan,podrazumeva da sarplaninac na jace nadrzaje reaguje prethodnom opomenom-rezanjem i lajanjem,a zavisno od vrste nadrazaja napadom i ujedom.Ne ujeda bez razloga i nikad to ne radi bez povoda.Napad je prethodno nagovesten,a ujed energican.
Ova karakteristika vezana za cud,da je vrlo ostar pas,interesantna je po tome sto je ova osobina naglasenija i izrazenija u odnosu na ostale rase pastirskih pasa.Sarac je,prema tome,ostriji pas od ostalih pastirskih pasa,jer je nasglaseno da je-vrlo ostar!Ova oznaka u standardu krajnje je zanemarena,pa i tumacena kao nepozeljna od strane nekih sudija,ali i odgajivaca.Zanemarivanje ove osobine mnoge je odgajivace odvelo na krajnju stranputicu u selekciji,koji svoje plasljive pse(a zovu ih "sarplaninci") drze pod kljucem i katancem,kao druge nemocne ljubimce,golubove i zeceve,sto je zalosno!Da nije tragicno,bilo bi smesno!E,takvi psi su,ne retko,predstavljeni na izlozbama.Oni se ponasaju dvojako.Najcesce su to krajnje inferiorne jedinke pognute glave i tuznog izgleda i jos povijenijeg repa.E,sta sad imamo???Vecina neukih sudijauporedjujuci ih sa drugim jedinkama koje su aktivnog,superiornog,samouverenog i nadmenog izgleda u odnosu na druge pse i nepoznate ljude,daju prednost ovii tuznim i plasljivim psima(slobodno citaj-dzukcima!) sa debilnim objasnjenjem:"Bolja ring dresura,bolje socijalizovan pas"??????Angry
E sad,kad oni koji poznaju rasu i cud sarca,uvredjeni ovakvom odlukom sudije,upitaju ga zasto je prednost dao plasljivom psu,kad ta osobina ne odgovara tipu rase,sudija,zamislite glupost,odgovara kako psi ni u Evropi ne smeju da reze niti da pokazuju neprijateljstvo prema drugim psimaZbunjenAngryTrt MilojkaKoTuKoga???"To je trend,i tacka,ako ocemo u Evropu sa kinologijom"Verujte,takvih pomodarskih i neukih tumacenja ima na nasoj kinoloskoj sceni.To sad znaci sta,da mi treba da ubijemo temperament i cud sarca predstavljaju njegovu prirodnu osobinu???
Te dve njegove osobine,karakter i snaga,jesu razlog njegovog nastanka i opstanka hiljadama godina!Da ovo nije tacno,on bi kao rasa davno zavrsio na vucjoj trpezi.
Nas veliki kinolog i poznati odgajivac sarplaninaca,g. Obrad Skipic,u jednoj svojoj knjizi kaze:"Slobodan sam da nazovem blagom deformacijom,da je to infantilno pomodarstvo neukih licnosti,koje se zbog svog mentalnog koherentnog sklopa ponasaju drsko i krajnje stetno.Naime,njihova prica da oni samo "prosvecuju"nase kinoloske prostore evropskim trendovima,netacna je i krajnje drska.Takvih primera ima na pretek,a ja cu svima ovde prikazati jedan veoma vidljiv:Velika CACIB izlozba u Beogradu-Best in show.Drugu grupu bira austrijanac Bivorf.Sarplaninac Merkur-Duca Vujanski ne dozvoljava sudiji Bivorfu da mu licno prepipa glavu-rezi,spreman za napad.Sudija ga dugo gleda,hod,kas,stavove,slusa njegovo rezanje.Publika ovom sarplanincu aplaudira.Najlepseg psa izlozbe bira Karl Rajzinger,covek nesumnjivog strucnog autoriteta,evropskog i svetskog u kinologiji,celni covek medjunarodne kinoloske federacije.On ce reci sta je evropski trend!A Ducu svi znamo-nadmen,gord,pun sebe i neodoljive zelje da iskaze svoju superiornost.
Evo trenutka kada onako korpulentan i stasit,siguran i odmeren sudija prilazi sarplanincu Merkuru-Duci Vujanskom.Iz publike neko povika vlasniku psa:"Marina,drzi ga dobro".Sudija prilazi mirno sa pramca psa,gledajuci ga u oci.Na razdaljini od jednog metra sudija je stao ispred i bez gestikulacije posmatrao kako pas napregnuto,podignute glave snazno vitla kosmatim repom i bez trzaja fiksira sudiju.Sudija je stajao nesto duze,slusajuci duboko rezanje kao opomenu psa,a sve to propratio naklonim osmehom.Potom ga je zaobisao sa strane.Sudija je profesionalno prepipao psu sve regije tela,dok ga je vlasnica cvrsto drzala.Ponovo je stao ispred psa i sa osmehom propratio njegovo rezanje.Odluka je doneta-Medkur Duca Vujanski je proglasen najlepsim psom izlozbe".
Znaci,da sumiramo,covek od autoriteta u svetskoj kinologiji je demantovau uvrezene zablude da psi na izlozbama moraju biti bez licnosti,da se posmatraju kao galerija eksponata.Sudija je ovakvu odluku doneo jer je imao osecaj za rasu kojoj sudu,jer je znao da sudi psu,a ne trendu,jer pas nije trend,pas je priroda,a to nije isto!Nikako!
Dakle,ovim upisom sam hteo reci da nema samo namestanja,vec i "pomalo" neznanja!!!

huntinggirl1
 delimično se slažem,
ali da ipak i pitam nešto,

da li je neko doživeo da vidi istog našeg šarca koji je u deliću sekunde uhvatio vojnika za stomak, a vodila su ga dva mlada vojnika zajedno, i pola creva mu je bilo napolju,

pa šta treba tolerisati na izložbi, da zareži ok, ali koliko njih zna da razlikuje opomenu i agresivnost,

izložba je izložba i pas mora da se kontroliše u granicama,
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

neca90
 Nisam koleginice imao prilike da vidim tako nesto,ali se postavlja pitanje kakao ve bio tretman tog sarca od strane vodiica???To je takodje vazno pitanje.E sad,ako je taj pas to uradio iz cista mira,to je vec druga prica.Naglasavam da to nije rasna odlika sarplaninca!!!!Sarac ne sme da odaje utisak ni umiljatog jagnjeta,ali ni neobuzdane zveri,jer nijedno ni drugo nije za upotrebu,nijedna krajnost ne valja!Da je to uradio pastirski pas na planini,njegov vlasnik bi ga likvidirao dvocevkom po kratkom postupku,pa neka ga voli ne znam ni ja koliko.
Naravno da se ovakve stvari ne smeju tolerisati na izlozbama,u to nema sumnje!Ali sarac je loseg karaktera ako pusti nepoznato lice da ga mazi,cak i u prisustvu vlasnika.S druge strane,ako mu vlasnik naredi "dosta" momentanno mora da se smiriOd jednog takvog odgajivaca sam i sam kupio stene pre 7 godina,gde sam sve ovo licno video,i nisam se pokajao!B)

duskodugousko
 Pre dve godine,prisustvovao sam jednoj izlozbi pasa za sve rase i tom prilikom sam popunjavao ocenske liste..Secam se da je jedan izlagac doveo mladog muzjaka sarca,lepog po spoljasnosti ali ostrog karaktera.Sudija je pola sata obilazio oko psa,pokusavajuci da mu pridje,ne bi li utvrdio valjanost polnih organa,dok ga je vlasnik psa drzao.Pas je svaki put,kad mu je sudija prilazio,kidisao na njega da je covek posle visebrojnih i bezuspesnih pokusaja odbio da oceni psa.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

neca90
 Taj sudija,da je imao na umu prirodnu namenu sarplaninca,a to je odbrana stada od napada divljih zveri-a ovo povlaci i ostrinu (ne agresivnost!)najverovatnije bi tog psa proglasio pobednikom!
Sasvim je normalno da pas ovcar kojem i u standardu stoji da je "vrlo ostar" nece dozvoliti nepoznatom licu da ga opipava za bilo koji deo tela!To je toliko normalno da normalnije ne moze da budeConfusedSarci nisu salonski psi kojima se namesta svaka dlaka,seku nokti...i ne znam ni ja sta sve drugo!To su psi koji moraju biti borbeni,ali ne i agresivni!!!Razlika izmedju "vrlo ostar" i "agresivan" lezi u tome sto agresivan pas i na najmanje nadrazaje reaguje plahovito i nekontrolisano.Vrlo ostar pas opominje rezanjem i nece da napadne ukoliko covek shvati da pas ne zeli njegovo prisustvo!U tome je poenta!A tog psa ja nisam video kako izgleda,ali kad je karakter u pitanju,ja bih mu dao cistu desetku!
Evo primerPfftre 7 godina odemo moj otac,jedan nas prijatelj i ja u jedno selo kod Nisa da kupimo stene.Ulazimo mi,a covek cuva 3 muzjaka i 3 zenke,svi zatvoreni u kaveze.Lajase oni u pocetku,ali se brzo ucutase kad videse da smo na njihovoj teritoriji po odobrenju vlasnika.Medjutim,jedan muzjak od 2 godine nikako da se smiri,laje samo tako.Tek odjednom njegov vlasnik viknu:"Dosta bre"!Pas se iz momenta ucutao!posle nije lajao,ali nas je sve vreme tako prodorno fiksirao pogledom da je to trebalo videti.Inace,ovaj je pas jos kao stene doveden sa Kosova i Metohije,ne znam s koje planine.Po mom nekom poimanju rase ovakvi psi su pravi predstavnici svoje rase!To nisu pudlice salonske,to su ovcarsko psi,ostri i borbeni,a sudija ne bi trebao da bude uvredjen kad mu pas ne dozvoljava da mu pridje i da ga prepipa,vec takvo ponasanje treba da nagradi!A ako pas odbija da se kontrolise i pored komande svog vlasnika,onda takvom psu nije mesto na izlozbi.Sarac mora da slusa vlasnika bez pogovora!

DakiNS
 Neco sviđa mi se tvoj stav i mislim da si u pravu.Inače u kinologiji smo krenuli u jednom potpuno pogrešnom prevcu sem pojedinaca kojim svaka čast.Kod lovnih pasa sam zaključio podelu na četiri pravca, i to isljučivo izložbeni psi, isključivo takmičarski psi, psi za realan lov i ono što treba da liči na lovnog psa.Sa primetnim digresijama u pravcu zdravog razuma kod nekih sudija i uzgajivača koje izuzetno poštujem. Nekada sam se aktivno bavio kinologijom postao kinološki sudija,pa sledi veliko razočarenje, pa prestanci izlaganja , i to na nekim , nekada čuvenim izložbama, gde su razočarenja bila najveća. Primera radi sa jednom kujom sam tada imao u BG dva puta prvaka rase da bi u NS dobio R.CAC, gde je za mene potpuno nepoznata publika izviždala odluku sudije a jedan čak i gađao sudiju zgužvanim papirom , što ne Odobravam, ali pokazuje šta se u stvari dešava nažalost vrlo često. Ili jedan primer gde je jedna gospođa ne mislim na Dijanu ocenila sve pse sa četvorkom da bi njen pulen mogao bez konkurencije da dobije titulu
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

neca90
 Nazalost Daki,to je nasa realnostSadPas 2

DakiNS
 Da ne ispadne da samo pljujem po sudijama prisustvovao sam i izuzetno fer i korektnim suđenjima u nekima sam i sam bio akter gde je mog psa pobedio mlađi i perspektivniji. Ili kada je moj drugar dao titulu u rezredu mladih nešto starijoj i razvijenijoj kuji, što je bilo i očigledno , bez obzira na naše drugarstvo on nije prešao preko svog stava što je i meni bilo izuzetno drago, inače mi ne bi bio drugar.Ali i među izlagačima bude kojekakvog šljama koji smatra da se svet samo oko njega vrti i da je pretplaćen na pobede pa kada naleti na fer i korektnog sudiju pokazuje svu svoju dvoličnost i sramotu uopšte ne znajući da se uslikao u pravom svetlu

huntinggirl1
 sve je to i tačno i netačno,
činjenica je da svega ima,
ali, na izložbi ocenjujemo eksterijer, tako da se pas svakako mora pregledati, zubi, testisi, uglovi, grudni koš...
agresivnog psa niko još nije uspeo da pregleda,
oštar pas takođe ne dozvoljava pregled,

šarac je takav kakav je, ali i on mora da se korektno pregleda,

1999 sam ocenjivala u Sr.Karlovcima na Cac izložbi, između ostalog i kavkasce,
ocenim mladog psa i okrenem se da potpišem listu,
pas skoči na moja leđa, odgurne i mojoj zapisničarki i zapisničarki u drugom susednom ringu sto,
Meni napuknu dva rebra i etoti belaja, šta raditi, a pas nije agresivan

veoma je to diskutabilno, ne kažem da se isključuju psi sa izložbi zbog određene doze oštrine, ali pas koji ne dozvoljava kompletno ocenjuvanje, nije za izložbu,
takav pas se oceni na smotri i to je to,
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

slavaplana
 Kod mene je u nedelju bio organizovan satanak kluba ostrodlakih pticara tj. predsednistva u Starom Selu sa pocetkom u 10h!Bilo je petnaestak clanova koji su u radnoj atmosveri odradili svoj deo posla uspesno!!!!!
Domacin i clan presednistva je bio Goran Sestic kinoliski sudija i covek koji prakticnim radom na terenu pravi jednu jedinstvenu liniju nemackih ostrodlakih pticara koji se znatno razlikuju od Nemacke skole !!!!Imamo hvalitetne pse koji su u rangu sa svetskim sampionima!!!!

duskodugousko
 Znam i ja za jedan primer i vise nego korektnog ponasanja kinoloskih sudija..Pre par god. u mom malom mestu je odrzavana izlozba pasa na kojoj je sudio jedan nas stari i u nasem kraju poznati sudija,vrstan lovac i odgajivac posavskih gonica..U pitanju je cika Dule Vesic.Na izlozbu je dosao i njegov unuk sa kujom(u unukovom vlasnistvu.)Cika Dule nije zeleo da ugrozi svoju reputaciju,iako je ta zenka zasigurno bila najlepsa u svom razredu,te su pehare odneli kuci neki drugi izlagaci,a njegov unuk praznih ruku,ali to je cika Dule!Smile
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

Radonjic
 Svima nama je poznat "savestan" rad pojedinih sudija kako nama tako i KSS pa se ja sada pitam zasto se protiv takvih sudija nesto ne preduzima. Ovakvim nacinom rada dolaze pod sumljom i ono malo sudija koji imaju znaje, a i svoju cast. Isto tako vam je poznato da se trenutno misljenje o radu KSS ne nalazi na bas zavidnom nivou. Svi mi to znamo ali niko nista ne preduzima sto je zalosno.

pozdrav uz Uvek dobar pogled
Igor Radonjic

DakiNS

Radonjic kaže:
Svima nama je poznat "savestan" rad pojedinih sudija kako nama tako i KSS pa se ja sada pitam zasto se protiv takvih sudija nesto ne preduzima. Ovakvim nacinom rada dolaze pod sumljom i ono malo sudija koji imaju znaje, a i svoju cast. Isto tako vam je poznato da se trenutno misljenje o radu KSS ne nalazi na bas zavidnom nivou. Svi mi to znamo ali niko nista ne preduzima sto je zalosno.

pozdrav uz Uvek dobar pogled
Kolega pa lovstvo i kinologija su tesnoj vezi i onda što bi se razlikovali i funkcioneri

Radonjic
 Daki NS - Sto se mene tice nema veze dali se radi o KSS, LSS ili bilo kome ako se vidi da taj i takav rad ne dovodi napretku nego nas vraca unazad tada je krajnje vreme nesto promeniti. Pogledajte samo te nase manifestacije. Koliko su one brojne. Koji ljudi posecuju takve manifestacije ( uvek jedni te isti ). Secam se kada se pre 20 godina odrzavao CAC Krusevac ( a sada svako drugo selo ima CACIB ) moj brat je izveo svog Poentera u razredu mladih ( tada je samo u razredu mladih izaslo 13 Poentera ) bilo je toliko ljudi i pasa da bi im sad zavidela i Beogradska izlozba.
Kod uspesnih organizacija je tako da je savka gopdina bolja od one prethodne, a kako je kod nas sto se tice kinologije svima vama je poznato.
Igor Radonjic

DakiNS
 Igore sam si rekao da se srozava ugled a riba smrdi od glave dok god bude gazda nikoliko njih koji služe kao potrčko zbog lične koristi dotle će biti i ovako često katastrofalnih rezultata.To sve sa vremenom bude toliko uvezano bilo u materijalnom , drugarskom i rodbinskom a čini mi se i onom ja ću tebi ti ćeš meni, vezom da je to sad nemoguće razvezati i uputiti u dobrom smeru . Kada mi se zamrsi klupko kanapa ili struna za pecanje onaj umršeni deo odsečem i bacim a to je izgleda jedino rešenje i za ovu situaciju u lovstvu i linologiji

KREC
 DAKI - svaka ti je ko' Njegoshu Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
parazitske bolesti pasa KINOLOGIJA 60 04.09.2020. 09:16
Ishrana pasa KINOLOGIJA 19 20.04.2019. 23:12
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Trovanje pasa i prva pomoć KINOLOGIJA 68 06.05.2017. 23:31
Plašljivost i privikavanje pasa na pucanj KINOLOGIJA 38 03.01.2016. 14:55
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,626,868 posete www.srbijalov.com