Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Univerzalni kalibar kod karabina

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Univerzalni kalibar kod karabina
Podunavac
 Nego što napadoste kolegu Davidovića? Pa nije čovek rekao ništa loše. Izneo je svoje lično mišljenje i nije nikoga uvredio. Nema mnogo lovačkog iskustva, ali planira da lovi. Ima čovek oružje i sigurno ima iskustva sa njim pošto je aktivno vojno lice, i to u jedinici koja ima dobru obuku i česta gađanja. Neke stvari se mogu progledati kroz prste. A mišljenje i sklonosti se menjaju vremenom i usklađuju sa vlastitim iskustvima.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

DakiNS kaže:
Pomenuo si "egzotični" kalibar , koji nije baš egzotika ali ima mnogo rezantniju putanju od univerzalnih kalibara i koristi se na mnogo većim daljinama od recimo 8x57 , jer ima položeniju putanju.

Rođo položeniju putanju od 30-06 Spr. i 7x64 ima samo ako je razlika u težini zrna. Kalibar 270 Win. se uglavnom proizvodi sa težinama zrna između 8,4 i 9,7 grama. Sa tim težinama zrna i kalibri 30-06 Spr. i 7x64 imaju istu (ili veoma sličnu) putanju.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

davidovic6 kaže:

PEZ kaže:
Energija trzaja sačmarice u kalibru 12 je veća od energije trzaja kalibra 30-06 a složićeš se da se 30-tica rita više od 8x57 pa ti sad vidi.
Ma slažem se da je 3006 jači po trazaj od 7,9 ali nije moguće da više trza od
12-ce 70mm. Za magnum 76 i super magnum 89mm nisam mislio. Možda se nismo razumeli ili ja prosto neznam. Ali ubežen sam da 7,9 kud i kamo više roka od 12-ce 70mm. Confused

Iako možda ne deluje logično ipak jeste tako.

Energija trzaja sačmarice kalibra 16 je 2,95 kp/m, a sačmarice kalibra 12 je 3,5 kp/m. Dok je energija trzaja kalibra 8x57IS 2,6 kp/m.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Joe the hunter kaže:

PEZ kaže:
Jeste pomalo čudno ali proračuni pokazuju da je tako, nemam razloga, niti bilo kad pišem nešto napamet.

Kolega PEZ ako imas formulu po kojoj izracunavas trzaj (reakciju) pri opaljenju molim te napisi mi ovde ili na PP hocu nesto da testiram.

Jačina udarca puške može se matematički izračunati iz brzine trzanja oružja:

w
p+-----
2
Vr=-------------------- Vo
w
q+------
2

A odatle izračunavamo energiju trzanja:

pVr2
Er= ----------
2g

Gde je:
-p težina projektila
-w težina barutnog punjenja
-q težina oružja
-Vo početna brzina

Teorijski rezultati izračunavanja brzine i energije trzanja su uvek manjih vrednosti od rezultata dobijenih merenjem pomoću aparata.
Tri prsta 2Kolce

sile
 Kolega bez vređanja!

Srbijalov Admin Tim
šile

davidovic6

Podunavac kaže:
Nego što napadoste kolegu Davidovića? Pa nije čovek rekao ništa loše. Izneo je svoje lično mišljenje i nije nikoga uvredio. Nema mnogo lovačkog iskustva, ali planira da lovi. Ima čovek oružje i sigurno ima iskustva sa njim pošto je aktivno vojno lice, i to u jedinici koja ima dobru obuku i česta gađanja. Neke stvari se mogu progledati kroz prste. A mišljenje i sklonosti se menjaju vremenom i usklađuju sa vlastitim iskustvima.
Hvala kolega Podunavac. Faca si Srbija

Planinko011
 Pa mislim da i nije bilo nekog napada i potrebe a meni je malo zasmetala rec zabrana jer u istoriji ove zemlje svi bi nesto da zabranjuju i kad ima i kad nema potrebe. Kiplaufi su zaista gospodske i viteske puscice savrsene za lov srndaca i dovokoze ali malo ipak deplasirane pri odstrelu jelenske divljaci i DS koja zna da odvuce i solidan pogodak a kako se ranjena cesto krece najgorom putanjom za lovce gubitak trofeja i mesa je i jednak problem sa grizom savesti zbog nesavrsenog pogotka i znanja da divljac mozda i danima pati do smrti. Tako da je brzi drugi metak (cesto i nepotreban) vazan za kracu potragu i patnju zivog stvora. Meni se desio odstrel silasa palog u vatri i silaska sa ceke i primanja cestitka od lovocuvara i na moj uzas se jelen podize i nestade u sumi. Srecom pa je bilo zimsko vreme i sneg pa smo uspeli da ga nadjemo posle 400m. Takodje se i drugar lovocuvar po odstrelu nazimeta vratio do kola po dzak ali kad je dosao do mesta nastrela tamo nazimeta nije bilo.
Eto iako imam zaista lep trio kalibara 8x68s, 30-06 i .243win cangrljam po glavi da ova poslednja da zamenim jednim i razmisljanja su .308win koji je odlican za dalek pucanj na srndaca i zakonski dozvoljen za DS ili pak neku klasiku od 7x65 kad bih nasao neku Superbrno. Nije mi bas na kraju jasno za .270 jer jedni tvrde da je u okviru 7mm a drugi da nije. Desavalo mi se u lovu na srndaca u parenju u sumrakse pokrenu DS ka dzanarikama a ja ruci sa .243 psujem sam sebe.

Podunavac
 Kolega Planinko ja nisam ni mislio na tebe. Sa tvojim sam se upisom potpuno složio i lepo si to napisao. Ni ja nisam ljubitelj kip laufa baš iz tog razloga što za visoku divljač (kao i za sitnu) često postoji potreba za drugim brzim metkom. Međutim nedavno kada sam ja to rekao jednom iskusnom lovcu koji je ovde bio na dobrom glasu on me napljuvao. On je sebe prozvao vitezom srpskog lovstva zbog jednometke, ali je posle zbog svog pisanja i odnosa prema lovu, divljači i kolegama banovan na ovome portalu. Kolega Davidović ima svoje mišljenje koje je izneo bez vređanja drugih kolega i to poštujem. Ali verujem kada počne da lovi i stekne neka vlastita iskustva da će da ga promeni. Do tada možemo da ga savetujemo, ali ne moramo da ga prozivamo i napadamo. Sa manje iskusnim kolegama treba više strpljenja nego sa starim lovcima koji lupetaju gluposti i za svog dugogodišnjeg lovačkog staža nisu ništa naučili.
Tri prsta 2Kolce

Joe the hunter
 Kolega PODUNAVAC u tvom osvrtu na starije lovce i njihova "lupetanja" izostavio si rec NEKI jer u protivnom znaci da smatras da mi svi vremesni lovci lupetamo glupsti.Smatram ,i nadam se da si u zaru proustio da napises NEKI, obzirom da smatram da si vrlo vaspitan i dobronameran covek.

A sto se tice lovackog "vitestva" , iako neznam sta taj termin u lovstvu znaci, pitam se sta u odstrelu divljaci ima vitesko.Mozda bi termin ETICKI bio prikladniji mada i to zvuci vlo licemerno.Na jednoj strani imamo divljac koja nije nicim naoruzana (cak ni prackom) a na drugoj strani lovca(homo sapiensa) naoruzanog modernim oruzjem, modernom municijom , optickim nisanom(sa ili bez svetlecih tacaka), farovima ,raznim mirisnim primamama i vabilicama i onda tako opremljeni krenemo da pricamo o "vitestvu'.Cime god od oruzja(luk , kremenjaca, kiplauf.....) da se krene u lov divljac koja se pojavi nema nikakve sanse osim da korisnik oruzja bude los strelac pa da promasi i time pruzi sansu da divljac prezivi.Znaci od nastanka covecanstva divljac je tu da bude lovljena a lovac da lovi.Etika lova se se ogleda u nekim drugim elementima a ne u tome cime ce se divljac loviti, ali o tome nebih ovom zgodom.

AcaNik

Joe the hunter kaže:
Kolega PODUNAVAC u tvom osvrtu na starije lovce i njihova "lupetanja" izostavio si rec NEKI jer u protivnom znaci da smatras da mi svi vremesni lovci lupetamo glupsti.Smatram ,i nadam se da si u zaru proustio da napises NEKI, obzirom da smatram da si vrlo vaspitan i dobronameran covek.

A sto se tice lovackog "vitestva" , iako neznam sta taj termin u lovstvu znaci, pitam se sta u odstrelu divljaci ima vitesko.Mozda bi termin ETICKI bio prikladniji mada i to zvuci vlo licemerno.Na jednoj strani imamo divljac koja nije nicim naoruzana (cak ni prackom) a na drugoj strani lovca(homo sapiensa) naoruzanog modernim oruzjem, modernom municijom , optickim nisanom(sa ili bez svetlecih tacaka), farovima ,raznim mirisnim primamama i vabilicama i onda tako opremljeni krenemo da pricamo o "vitestvu'.Cime god od oruzja(luk , kremenjaca, kiplauf.....) da se krene u lov divljac koja se pojavi nema nikakve sanse osim da korisnik oruzja bude los strelac pa da promasi i time pruzi sansu da divljac prezivi.Znaci od nastanka covecanstva divljac je tu da bude lovljena a lovac da lovi.Etika lova se se ogleda u nekim drugim elementima a ne u tome cime ce se divljac loviti, ali o tome nebih ovom zgodom.

iveli 3

davidovic6

Joe the hunter kaže:

Слажем се колега са вама да је прикладнија реч „Етички“ уместо „Витешки“. Изгледа да сам пропустио тај час српског – надам се да суштина није изостављена. Осим тога мислим да би било прикладније и да пишемо службеним писмом „ЋИРИЛИЦОМ“ чисто да се не одрекнемо корена. Ово се односи на нас млађе, а НЕКЕ старије колеге да нас подсете и исправе.
ZivioRodjo

Joe the hunter

davidovic6 kaže:

Joe the hunter kaže:

Слажем се колега са вама да је прикладнија реч „Етички“ уместо „Витешки“. Изгледа да сам пропустио тај час српског – надам се да суштина није изостављена. Осим тога мислим да би било прикладније и да пишемо службеним писмом „ЋИРИЛИЦОМ“ чисто да се не одрекнемо корена. Ово се односи на нас млађе, а НЕКЕ старије колеге да нас подсете и исправе.
ZivioRodjo

Dragi kolega Srbija ima srecu da za razliku od mnogih naroda koristi dva pisma cirilcu i latinicu , sto je velika prednost u odnosu na nasu ostalu pravosavnu bracu(Ruse, Bugare,Makedonce....)a obzirom da je oba pisma prilagodio Srbskom jeziku Vuk Karadjic ja se ponosim time da vladam sa oba pisma.Upotreba ili ne cirilice nece nas ni pribliziti ni udaljiti od nasih korena ako smo istinski vezani za njih.Uostalom oba pisma su u Srbiji ravnopravna tako da je i to reseno.I nije vazno kojim pismom neko pise nego sta pise.Odobreno

Podunavac

Joe the hunter kaže:

Naravno kolega da sam mislio na pojedince, a ne na sve lovce redom. I nisam mislio stariji po godinama, nego po lovačkom stažu. Premda te dve stvari uglavnom idu jedna sa drugom. Ako se neko našao prozvan ovim mojim neopreznim upisom ja se izvinjavam.
Što se tiče izraza viteški ja ga ne koristim u vezi sa lovom. Jedan drugi kolega koji više nije naš član (svojom krivicom) je insistirao na tom terminu opisujući samog sebe, pa sam u tom kontekstu taj termin i spomenuo. Slažem se da je izraz etika (i kodeks) prikladniji u lovačkoj terminologiji.
Tri prsta 2Kolce

Joe the hunter
 Ma znam ja kolega da ti nemas losu misao malo sam se i ja salio.Najvaznije da mi imamo sta da lovimo a za drugo cemo lakoBye

stojkuki
 Van temeNazad na temu

sheytan

Podunavac kaže:

Joe the hunter kaže:

Naravno kolega da sam mislio na pojedince, a ne na sve lovce redom. I nisam mislio stariji po godinama, nego po lovačkom stažu. Premda te dve stvari uglavnom idu jedna sa drugom. Ako se neko našao prozvan ovim mojim neopreznim upisom ja se izvinjavam.
Što se tiče izraza viteški ja ga ne koristim u vezi sa lovom. Jedan drugi kolega koji više nije naš član (svojom krivicom) je insistirao na tom terminu opisujući samog sebe, pa sam u tom kontekstu taj termin i spomenuo. Slažem se da je izraz etika (i kodeks) prikladniji u lovačkoj terminologiji.

Znate shta! Govorite vi svi u svoje ime!

Ja sebe smatram vitezem od La Bataje, i idem sad da nastavim svoju misiju! Rodeo

A kad neki put roknem nekog zeca, uvalim mu granu najblizu u usta i odam pochast do krjaja, jer sam ga time spasao, na neki nachin Rastanak ... Kao da ga nisam roknuo! Trt Milojka

Ogovaranje
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

ssekir75

Joe the hunter kaže:

не могу да не кажем СВАКА ЧАСТ!!! Bravo 2

што се тиче трзаја сачмарице и карабина 8х57, фама око његовог трзаја настала је због оних фосни на м48 које неко назива кундаком. поред тога, трзај карабина је праволинијски, док се код сачмарице због коЊструкције кундака сила трзаја разлаже у две силе. тако се стиче утисак да сачмара мање трза,мада и то зависи од самог кундака. конкретно, мени тоза више трза од "сеље" са монте карло кундаком (оба имају гумени одбојник)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

sheytan
 ^ TOZ ti mozda i nije pravi reper, jer je izuzetno lagan za 12cal - cca. 3100g, shto mu je ADUT, ne mana, naravno! Odobreno

A i ja se pridruzujem pohvalama na rachun izlaganja cenjenog kolege Joe-ta! Nije mi bilo zgodno u prethodnem postu... iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

ssekir75
 ја само наведох да више трза, али то приписујем кундаку карабина који је боље решен. у односу на м48 тоза је беба Smile
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

sheytan
 Da nije neki lapsus u zadnju rechenicu? iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
kalibar 16 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 323 19.07.2017. 19:47
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,568,022 posete www.srbijalov.com