ficha007 kaže:
Gedžo, vama tamo u Vlasotincu čovek može samo da zavidi što ste se rešili kuge zvane LSV i ostali savezi koji "...ničemu ne služe a uz to još i ne rade..."
Ovde kod nas još nema kritične mase da shvati jednu prostu činjenicu - nismo u bilo kakvoj zakonskoj obavezi da im budemo članovi.
I to je to.
Pare koje bi njima na godišnjem nivou morali dati mogle bi se daleko pametnije utrošiti.
Na čega zavideti moj Ficho007??? Na normalnosti i racionalnom razmišljanju??? Izvinjavam se ali moram. Ljudi koji ne shvataju da plaćaju nešto što im u ovom trenutku nije neophodno, ukoliko nisu zadovoljni onim što plaćaju, onda i zaslužuju da snose posledice. Nažalost, zbog sistema u kome živimo, posledice snose i oni koji to shvataju ali koji evidentno još uvek nisu spremni da se dohvate i najure štetne, koji zbog par kila mesa, ne pristaju na bilo kakve pozitivne promene.
Do kada (?), to niko ne može znati, sem možda našeg Lale, ako i kada pogleda u onu njegovu "staklenu kuglu" koju čuva u svom podrumu i koju nažalost koristi samo za predviđanja pojedinih "najjkrupnih" dešavanja u LSS i LSV.
Čujem da LU planira svoju skupštinu za april. Da to nije malo kasno?
Pre neki dan sam bio sa lovcima u Sotu. Pozvali su ljude iz opštine da dođu i pomognu oko nekih pravnih nedoumica, podele lovaca u društvu koja se događa...
Tada mi je iznet i problem koji imaju navodno sa NP "Fruška Gora" oko granica lovišta. Da li im je uprava LU pomogla po tom pitanju?
Sa druge strane opet ove godine isti problem oko dozvola zavažeću lovnu sezonu i uplate I rate članarine za 2014/2015 godinu.
Lovcima iz Šida ne daju se dozvole za izlazak u lov za sezonu za koju oni imaju uredno izmiren članski doprinos prema LU, i imaju urednu lovnu kartu.
Šta kaže zakon? Dokle traje važeća lovna sezona?
Šta kaže Statut LU? Ko je član i ima pravo da lovi?
Po kom pravnom osnovu ( odluka UO o uplati članarine????? ) se lovcima brani izlazak u lovište kada su sve svoje obaveze prema LU u važećoj lovnoj sezoni izmirili i imaju neophodna dokumenta!!!!!
Do juče je sve bilo ok i mogli su da idu ( do 31.01.2014. godine ) a od 01.02.2014. godine ne mogu.
Kako to da UO nije doneo odluku o tome kada će Šiđanima da vrati dug od 109.000 dinara i kako to da učini?
Oni lovcima iz Šida ne daju dozvole za izlazak u lov jer im nisu uplatili I ratu članarine ( jesu, pare su spremne ) a oni sami nisu ispoštovali svoje obaveze prema našem udruženju niti su se ponudili da "prelomimo" međusobna dugovanja i potraživanja.
Interesantni su. Svoje žele da naplate pošto-poto, a svoja dugovanja im ne pada na pamet da izmiruju.
Kolegu Srem-a bih da priupitam kako je protekla prva lovna sezona u novoformiranom udruženju i lovištu?
Da li je bilo nekih problema, kakvo je stanje sa divljači i kakva je saradnja sa NP?
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Ficho što se tiče lova , zeca smo lovili u jednom izlasku i posle je obustavljen .
Inače , njega smo i lovili godinama u svega dva izlaska .
Fazan sam isao par izlazaka i nisam nešto primetio da ga ima preterano ...
Što se tiče saradnje sa NP nism čuo od kolega da ima nekih problema , a i već sam pisao da je mnogo jednostavnije sa dokumentacijom oko lova ( Podizanje dozvola - Vraćanje ) kako imamo sedište LU u svom mestu .
Ono što se meni još sviđa je i stalno prisustvo Lovočuvara .
Mogu ti još napisati da se dosta radilo , mislim prvenstveno na Lovno-Tehničke objekte , ali naravno ima tu još posla ....
To je otprilike ono što ja znam ...
Od kolege Canisa čuo sam lepe i pohvalne reči i o LU Jamena što je dobro, i ako sam još uvek malo skeptičan o njima s obzirom na veličinu lovišta, broj članova, članarine i troškova rada LU, ali im ipak želim sreću.
Srem, vidim da ste dobili i sredstva Pok. sekretarijata u iznosu od mislim 300.000 dinara što je jako dobro. LU Srem je dobio ja mislim oko 70.000 dinara.
Kakva vam je situacija sa članarinom? Kolika je bila ove lovne sezone i šta planirate za sledeću?
Razmišljate li još uvek o članstvu u LSV s obzirom da imate besplatna planska dokumenta i lovočuvara od NP pa je plaćanje harača LSV-u čist trošak i promašaj po meni.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Što znači 6.000 dinara za LU a 4.000 društvu. A kod nas prošle godine 12.000 dinara za LU i još 2.000 našem udruženju ( nelovnom ). Ove godine bi trebala da bude 12.000 ( tako kažu ) ali čisto sumnjam, prosto ne verujem.
Zašto se Skupština LU planira onda za april? Lovište je ustanovljeno, dodeljeno i nema nikakvih nepoznanica i nema razloga da se čeka.
Sa druge strane bojazan je opravdana da će se članovi LU "zavući" do aprila sa ratama, uplatiti tri rate misleći da će članarina ostati 12.000 dinara a onda na Skupštini povećati iznos za još koju hiljadarku.
Ne zna se kako je udruženje prošlo pred Privrednim sudom za privredni prestup gde je zaprećena višemilionska kazna.
Nema ni sastanka UO....što bi rekao profesor Krpelnik ( za članove iz Šida koji ga znaju ): "Kako radite, tako će vam i biti!"
Razmišljanja članova LU pred predstojeću skupštinu treba da idu u pravcu realnih troškova funkcionisanja LU "Srem" i da se od toga krene u projekciju godišnje članarine
Troškovi rada LU "Srem" koji su ugrađeni u članarinu:
1) Zakup poslovnih prostorija
2) Režije za poslovne prostorije ( struja, voda, telefoni...)
3) Troškovi mobilnih telefona
4) Troškovi ekspolatacije Lade Nive i dva motora
5) Troškovi bruto plate upravnika lovišta
6) Troškovi bruto plata dva lovočuvara
7) Troškovi računovodstva ( vođenje knjiga i završnog računa )
8) Troškovi kancelarijskog i potrošnog materijala
9) Troškovi državi za divljač
- LPO GPGL – troškova nema jer LPO važi 10 godina i urađena je, a GPGL može da radi upravnik lovišta i na taj način uštedi udruženju neki dinar.
Suma sumarum to bi bilo to. Namerno nisam hteo da u sturkturu članarine stavim i članstvo u savezima jer "isčlanjenjem" iz tih beskorisnih organizacija rekao sam već da LU štedi oko 600.000 dinara na godišnjem nivou.
Eto smernica za određivanje članarine. Ne želim da licitiram sa sumama jer je to nezahvalno, ali po meni je potrebno samo ono nužno i zakonsko što opterećuje rad udruženja da "prođe" kroz članarinu, a da se sa preostalim novcima do projektovanog iznosa članarine ( 12.000 dinara ) omogući svakom društvu/sekciji da odlučuje gde će i kako da ga potroše ( izrada čeka ili kupovina hrane, kupovina fazana ili izrada volijera...itd ).
Tu od takvih stvari treba osloboditi LU od razmišljanja i teret prebaciti na predsednike sekcija ( kada se već ne teži smanjenju broja članova UO kroz promene statuta ), pa neka oni organizuju, svaki u svojoj "nahiji" raspodelu tih par hiljada dinara novca na neke "sopstvene lovačke projekte".
Koliko sam čuo juče od jednog starog lovca, predlog LU za članarinu ove godine je 14.000 dinara ( a ne obećanih 12.000 ). Na taj iznos dodaje se iznos koji lovci daju društvu ( Šiđani 2.000 dinara za "nelovni" deo - lovački dom i njegovo održavanje ) i eto lepih 16.000 dinara.
Ko će to da plati pitam ja?
Obrazloženje predsednika LU je da se plaćaju kazne a ja pitam: dokle i koje kazne?
Kazne koje se izgleda protežu u nedogled iz perioda BB-a.
Mišljenja sam da bi bilo lepo da se lovci upoznaju sa sledećim:
1. Koje su to kazne - koja presuda, koji sud, na koji iznos?
2. Ko je kriv za kazne?
3. Šta je preduzeto da se krivci kazne i snose posledice?
Dokle bre da se vadimo na političke floskule tipa - kazne iz prethodnog perioda.
Ako me sećanje ne vara, sadašnji predsednik rekao je da mu na pamet ne pada da pokreće bilo kakav postupak protiv odgovornih lica kada je on preuzeo dužnost predsednika.
Pa kako danas onda ima smelosti da se poziva na kazne iz prethodnog perioda i da članarinu koja je i onako visoka pravda tim kaznama?
Reče mi juče taj čovek i da mu je predsednik rekao da eto ne moramo da budemo članovi LSV-a ali LSS-a moramo.
Jel to zbog Šormaza?
Gde to piše u ZODL i Zakonu o udruženjima da je obavezno članstvo u udruženju građana kao što je LSS ili LSV?
Neka oni svojim radom dokažu nama kojima je država direktno poverila lovišta ugovorom da zaslužuju da im pristupimo kao članovi.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Проблем је по мени што нико из ЛУ није лепо сео у ово време кризе, па утврдио која су то финансијска средства неопходна за функционисање удружења, онако како је то горе наведено, не рачунајући у ту математику сресдства за фазане и остало што би било препуштено сваком друштву да решава па би се сигурно дошло до мање чланарине.
Да не причам да ЛУ поново из године у годину понавља праксу неиздавања дозвола за лов ловцима који су ту ловну сезону уредно измирили и имају ловне карте оправдавајући овакав свој поступак неуплатом 1. рате чланарине за ловну 2014/2015 годину.
При томе то исто удружење у опште и не размишља да "испегла" своја дуговања која има према нашем удружењу у износу од 109.000 динара.
ficha007 kaže:
Ako me sećanje ne vara, sadašnji predsednik rekao je da mu na pamet ne pada da pokreće bilo kakav postupak protiv odgovornih lica kada je on preuzeo dužnost predsednika.
Ovo je potpuno identično sa Šormazovim stavom da ga ne interesuje ko je šta radio u LSS ranije i ko je razyebao savez! Kako brzo ide kopiranje stavova, ko bi rekao, kakva slučajnost!
Stav o tome da ne morate u LSV, ali morate u LSS mogu da povežem sa visinom članarine: u LSS osnovna članarina 300 din. + još 300 za glasilo (koje ne izlazi) i osiguranje, a isto to u LSV je 1200 din., dakle duplo manje. Ipak je napredak u razmišljanju!
ficha007 kaže:
Ovo je potpuno identično sa Šormazovim stavom da ga ne interesuje ko je šta radio u LSS ranije i ko je razyebao savez! Kako brzo ide kopiranje stavova, ko bi rekao, kakva slučajnost!
Stav o tome da ne morate u LSV, ali morate u LSS mogu da povežem sa visinom članarine: u LSS osnovna članarina 300 din. + još 300 za glasilo (koje ne izlazi) i osiguranje, a isto to u LSV je 1200 din., dakle duplo manje. Ipak je napredak u razmišljanju!
Нема то везе добри мој Лало са висином чланарине него са политиком и странкама која је и у ловство ушла и ако јој ту није место.
Kada se već piše o članstvima u Savezima , mene interesuje ima li primera gde Udruženje nije član Saveza a jedno društvo iz tog udruženje se učlani u Savez .
Negde sam u priči o članstvima čuo za takav primer , delovalo mi je malo verovatno , jer je ipak se članstvo ostvaruje preko udruženja .
Ne. Po meni, a neko neka me ispravi ako grešim, lovačko društvo nema pravni subjektivitet, nema matični, PIB, nema svoj žiro račun, nema svojstvo pravnog lica i kao takvo ne može da bude član LSS niti LSV.
I LSS i LSV su isto kao i LU, po Zakonu o udruženjima to su udruženja građana čiji članovi mogu da budu fizička i pravna lica ( a kako LD nije pravno lice jasno je da ne može da bude član LSS i LSV ).
Ali iz dana u dan imamo primere da pojedina LU ne žele da budu više članovi saveza i sve bolje im ide.
Izgleda da kod nas sve može. Ficho ko može zabraniti lovcima iz LD ako hoće da sakupe novac i daju ga LoSoSima, sumnjam da će LoSoSi odbiti, a kako će evidentirati taj prihod i da li će ga uopšte evidentirati , treba proveriti. Za uzvrat mogu verovatno dobiti usmenu potvrdu kako su postali članovi LoSoSa.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Tako je Sremac. LU može da bude organizovano i kao udruženje pravnih lica..
Zakon o udruženjima
Pojam udruženja
Član 2.
Udruženje, u smislu ovog zakona, jeste dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom.
...tako da je jasno da jedno LU može da osnuje više fizičkih ili pravnih lica.
LU Srem je to udruženje građana koga čine građani Šida i ostalih sela unutar opštine, ali je Statutom ostavljena i mogućnost pristupa pravnih lica pod određenim uslovima.
Sekcije ( društva ) nisu ništa drugo do organizacione jedinice LU koje obuhvataju teritoriju katastarske opštine jednog sela. Dakle nisu pravna lica i nemaju ni matični, ni PIB ni žiro račun.
Јуче увече, на састанку нашег друштва изнет ми је податак да је на УО ЛУ „Срем“ било коментара о мојим писањима на форуму „Србијалов“ и да је председник ЛУ имао неке примедбе, па је чак и претио неки пријавама ако се финансијски извештај ЛУ „Срем“ буде износио на форуму...
Чисто ради знања и равнања – рад било ког удружења у Р. Србији ЈЕ ЈАВАН, сходно одредбама чл. 5. ст. 1 Закона о удружењима, и ја могу БИЛО ГДЕ, БИЛО КАДА И БИЛО КАКО И НА КОЈИ НАЧИН да коментаришем сваки акт удружења, сваки финансијски план, сваки ваш документ и нико не може у томе да ме спречи.
Зашто? Па зато што је и Уставом Р. Србије, чл. 46. зајемчена и прописана слобода мишљења и изражавања, те да се сваком јемчи слобода мишљења и изражавања, као и слобода да се говором, писањем, сликом или на други начин траже, примају и шире обавештења и идеје.
Финансијски план удружења грађана које је јавно у раду је јаван и свакоме може бити дат на увид и свако је слободан да га коментарише како хоће и када хоће. Тврдња да је тај документ интерног карактера, да има неки не дај Боже шпијунски, тајни карактер и да се не сме јавно износити и коментарисати је смешна и нема упориште у нити једном закону ове земље.
Да је то тако сведоче и материјали за редовне годишње Скупштине ЛСС и ЛСВ из претходних година који су ЈАВНО ОБЈАВЉЕНИ НА ЊИХОВИМ САЈТОВИМА недељама пре скупштина, на милост и немилост ловачкој јавности да их коментарише и стекне увид у шта се то узалуд сваке године лупају ловачки новци.
Сходно томе, а да је среће и знања, и извештаји ЛУ „Срем“ би требало да буду објављени на сајту удружења а не да сајт служи за приказивање неистина – да је ЛУ „Срем“ у објекту Ловачке куће Шид, да је тај објекат не дај Боже власништво ЛУ „Срем“. Свакоме из Шида ко оде на сајт удружења јасно је о чему причам.
Ловци из друштава која су чланови ЛУ „Срем“ имају право да знају како се „лупају“ њихови новци и како ће у наредној ловачкој години да 14.000 динара плаћају за маглу, за чланство у „вишим савезима“, за ловачке новине које не стижу ловцима на по 100 пута удружењу достављене адресе сваког појединца.
Шта је са дугом према ЛСВ. Ономад је ЛСВ из свога чланства искључио нека удружења која нису платила чланарину.
Да ли то значи да због неплаћеног дуга према ЛСВ ловци нису добили своје ловачке новине за које им је удружење уредно узело 1.400 динара на почетку претходне 2013. године.
Ако сам добро разумео, ловци чланови ЛУ „Срем“ су до 31.01.2013. године били у обавези уплате аконтације чланарине из које се одувек финансирала ловна карта и „чланство вишим савезима“ које је подразумевало између осталог и осигурање ловаца и те фамозне ловачке новине. Па ако су према извештају УО од прошле године сви ловци на време платили ту аконтацију, па самим тим и чланарину вишим савезима, како то да многи ловци у шидској општини нису добили ловачке новине.
То значи по мени само једно, а то је да чланарина није у целости уплаћена ЛСВ-у па је овај решио да заврне тамо где је могао, а то су биле ловачке новине.
А како није уплаћена на време када је аконтација за 2013/2014, дакле прошлу годину, уплаћена на време?
То је моје мишљење на које имам по Уставу РС и Закону о удружењима право и које нико не може да ми ускрати. Ако сматрате да нисам у праву јавно објавите све ваше финансијске извештаје на интернету ако смете. Окачите их на ваш сајт који и онако ничему и не служи, па да видимо да ли ја то грешим или је нешто друго по среди.
Ја вас ево искрено молим – окачите све ваше извештаје почев од 2010. године на сајт удружења да свако ко жели може да их скине и види како сте пословали претходних година.
Окачите ако смете, а ако не смете немојте да претите јер ви нисте нека тајна масонска ложа, нека шпијунска организација него сте удружење грађана ЧИЈИ ЈЕ РАД ЈАВАН.
Објасните ловцима и друштвима која вас чине где су завршили новци од општине ( цца 600.000 динара ) за које је била прича на почетку године да ће бити раздељена удружењима, објасните ми да ли је било ко добио и динара од удружења.
И ако сам са Мићом Бабићем имао у претходном периоду неких неслагања његов финансијски план који имам пред собом ми је далеко реалнији од удружењског који немам и који је изгледа нека тајна, неки „TOP SECRET” документ у који само ЦИА, НСА или МОСАД могу да имају увид...смешно.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Online
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6